Zdrowa kuchnia organiczna – jarmuż i szpinak
Produkty pochodzenia organicznego podbijają nasze serca i kuchnie. Nieprzetworzone, wolne od szkodliwych substancji i ulepszaczy smaku, mają znakomity wpływ na zdrowie i samopoczucie miłośników ekologicznej żywności. Warto sięgać po nie jak najczęściej i wykorzystywać do przyrządzania lekkich, zdrowych dań. Makaron w wersji organicznej? Brzmi smakowicie.
Zadbaj o zdrowie – jedz ekologicznie!
Duża ilość pestycydów, używana przy uprawach owoców i warzyw, poważnie zagraża naszemu zdrowiu. Pestycydy mogą powodować zatrucia, obniżają odporność organizmu i zaburzają jego hormonalną gospodarkę. Szczególnie narażone na ich działanie są dzieci i kobiety w ciąży. W ostatnich latach świadomość tego problemu znacznie wzrosła
– stąd tak wysoka popularność żywności organicznej, która coraz częściej gości na naszych stołach. Warzywa i owoce z ekologicznych upraw możemy serwować na różne sposoby, na przykład w towarzystwie makaronu. Dzięki wysokiej zawartości skrobi, dania z makaronu na długo zapewniają uczucie sytości i dostarczają nam energię, niezbędną do codziennego funkcjonowania. Węglowodany złożone dbają o właściwą pracę mózgu i mięśni, warto więc zadbać o to, by nie zabrakło ich w naszym jadłospisie – mówi Beata Szostak, ekspert firmy Międzybrodzki Makaron.
– Jeśli zdecydujemy się na makaron przygotowany ze świeżo wybijanych jaj, możemy być pewni, że taki posiłek będzie prawdziwym zastrzykiem energii i cennych składników odżywczych – dodaje. –Osoby, które martwią się o kaloryczność spożywanych potraw, mogą być pewne, że makaron nie przekreśli ich wysiłków. Spora porcja tej popularnej potrawy to zaledwie 110 kalorii. Co więcej, nasz organizm bardzo wolno trawi skrobię i dzięki temu uczucie sytości po zjedzeniu makaronu trwa kilka godzin. Nie musimy więc obawiać się, że nabierzemy ochoty na słodkie i tuczące przekąski. Dlatego warto wybierać makaron z semoliny – zawartość skrobi jest w nim bardzo wysoka.
Zdrowy, pyszny miks
To, jak przyrządzimy makaron, zależy wyłącznie od nas. Warto łączyć go z warzywami i owocami – najlepiej organicznymi. Taki kulinarny eksperyment sprawi, że wydobędziemy z makaronu maksimum jego zdrowotnych właściwości, a kolorowa, apetyczna potrawa uświetni domowy posiłek.
Jeśli interesujemy się żywnością organiczną, z pewnością wiemy, że niektóre produkty są szczególnie silnie narażone na negatywne działanie pestycydów. To przede wszystkim owoce: brzoskwinie, truskawki, jabłka, nektarynki, wiśnie i winogrona, a także warzywa: seler naciowy, szpinak, jarmuż, słodka papryka, ziemniaki i sałata. Kupując je, nie warto oszczędzać – zdrowie powinno być priorytetem.
Warto otworzyć się na kulinarne eksperymenty i zamiast makaronu po bolońsku wypróbować inne, ciekawe połączenia. Jeśli nie macie pomysłu na danie z warzyw organicznych, wypróbujcie…
Makaron ze szpinakiem, jarmużem i pomidorkami koktajlowymi
Składniki (na 4 porcje):
- Międzybrodzki Makaron świderek – 250 g
- świeży pocięty jarmuż – 2 szklanki
- świeży, młody szpinak – 4 garście
- czosnek – 1 ząbek
- pomidorki koktajlowe – 100 g
- oliwa – 2 łyżki
- sól, pieprz
- oregano
- bazylia
Wykonanie
- Makaron gotujemy w osolonej wodzie, następnie hartujemy w zimnej i odcedzamy.
- Jarmuż przelewamy wrzątkiem na sicie.
- W rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy czosnek i jarmuż. Smażymy przez ok. 5 min – aż jarmuż zmięknie.
- Do podsmażonego jarmużu dodajemy młody szpinak, szczyptę suszonego oregano i bazylii.
- Ugotowany makaron dodajemy do tak przygotowanego sosu, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie podgrzewamy przez 2 minuty.
- Całość wykładamy na talerz i dekorujemy pokrojonymi pomidorkami i listkami bazylii.
Smacznego!