Zdrowa kuchnia organiczna – jarmuż i szpinak



Produkty pochodzenia organicznego podbijają nasze serca i kuchnie. Nieprzetworzone, wolne od szkodliwych substancji  i ulepszaczy smaku, mają znakomity wpływ na zdrowie i samopoczucie miłośników ekologicznej żywności. Warto sięgać po nie jak najczęściej i wykorzystywać do przyrządzania lekkich, zdrowych dań. Makaron w wersji organicznej? Brzmi smakowicie.

 

Zadbaj o zdrowie – jedz ekologicznie!

Duża ilość pestycydów, używana przy uprawach owoców i warzyw, poważnie zagraża naszemu zdrowiu. Pestycydy mogą powodować zatrucia, obniżają odporność organizmu i zaburzają jego hormonalną gospodarkę. Szczególnie narażone na ich działanie są dzieci i kobiety w ciąży. W ostatnich latach świadomość tego problemu znacznie wzrosła

– stąd tak wysoka popularność żywności organicznej, która coraz częściej gości na naszych stołach. Warzywa i owoce z ekologicznych upraw możemy serwować na różne sposoby, na przykład w towarzystwie makaronu. Dzięki wysokiej zawartości skrobi, dania z makaronu na długo zapewniają uczucie sytości i dostarczają nam energię, niezbędną do codziennego funkcjonowania. Węglowodany złożone dbają o właściwą pracę mózgu i mięśni, warto więc zadbać o to, by nie zabrakło ich w naszym jadłospisie – mówi Beata Szostak, ekspert firmy Międzybrodzki Makaron.

– Jeśli zdecydujemy się na makaron przygotowany ze świeżo wybijanych jaj, możemy być pewni, że taki posiłek będzie prawdziwym zastrzykiem energii i cennych składników odżywczych – dodaje. –Osoby, które martwią się o kaloryczność spożywanych potraw, mogą być pewne, że makaron nie przekreśli ich wysiłków. Spora porcja tej popularnej potrawy to zaledwie 110 kalorii. Co więcej, nasz organizm bardzo wolno trawi skrobię i dzięki temu uczucie sytości po zjedzeniu makaronu trwa kilka godzin. Nie musimy więc obawiać się, że nabierzemy ochoty na słodkie i tuczące przekąski. Dlatego warto wybierać makaron z semoliny – zawartość skrobi jest w nim bardzo wysoka.

 

Zdrowy, pyszny miks

To, jak przyrządzimy makaron, zależy wyłącznie od nas. Warto łączyć go z warzywami i owocami – najlepiej organicznymi. Taki kulinarny eksperyment sprawi, że wydobędziemy z makaronu maksimum jego zdrowotnych właściwości, a kolorowa, apetyczna potrawa uświetni domowy posiłek.

Jeśli interesujemy się żywnością organiczną, z pewnością wiemy, że niektóre produkty są szczególnie silnie narażone na negatywne działanie pestycydów. To przede wszystkim owoce: brzoskwinie, truskawki, jabłka, nektarynki, wiśnie i winogrona, a także warzywa: seler naciowy, szpinak, jarmuż, słodka papryka, ziemniaki i sałata. Kupując je, nie warto oszczędzać – zdrowie powinno być priorytetem.

Warto otworzyć się na kulinarne eksperymenty i zamiast makaronu po bolońsku wypróbować inne, ciekawe połączenia. Jeśli nie macie pomysłu na danie z warzyw organicznych, wypróbujcie…

Makaron ze szpinakiem, jarmużem i pomidorkami koktajlowymi




 

Składniki (na 4 porcje):

  • Międzybrodzki Makaron świderek – 250 g
  • świeży pocięty jarmuż – 2 szklanki
  • świeży, młody szpinak – 4 garście
  • czosnek – 1 ząbek
  • pomidorki koktajlowe – 100 g
  • oliwa – 2 łyżki
  • sól, pieprz
  • oregano
  • bazylia

Wykonanie

  • Makaron gotujemy w osolonej wodzie, następnie hartujemy w zimnej i odcedzamy.
  • Jarmuż przelewamy wrzątkiem na sicie.
  • W rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy czosnek i jarmuż. Smażymy przez ok. 5 min – aż jarmuż zmięknie.
  • Do podsmażonego jarmużu dodajemy młody szpinak, szczyptę suszonego oregano i bazylii.
  • Ugotowany makaron dodajemy do tak przygotowanego sosu, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie podgrzewamy przez 2 minuty.
  • Całość wykładamy na talerz i dekorujemy pokrojonymi pomidorkami i listkami bazylii.

Smacznego!

Woda pod lupą nauki: monitoring rzek i jezior stanowi diagnozę środowiska

18 września obchodzony jest Światowy Dzień Monitoringu Wody – jest to okazja, by zwrócić uwagę na znaczenie systematycznej oceny stanu…
CZYTAJ

Multifunkcjonalność w jesiennej pielęgnacji Jakie siły drzemią w retinolu?

Retinol to uwielbiany przez kosmetologów król wszechstronności. Działa regenerująco, odmładzająco i normalizująco – celnie trafiając w niedoskonałości cery. Od wielu…
CZYTAJ

Plebiscyt czas start! Użytkownicy po raz drugi wybierają Znakomitości Roku DOZ.pl

Głosuj i inspiruj! – to hasło tegorocznej edycji Plebiscytu Znakomitość Roku DOZ.pl, jednej z największych inicjatyw branży health & beauty…
CZYTAJ

Światowy Dzień bez Samochodu: transport publiczny kluczem do czystszego powietrza i mniejszych emisji

22 września obchodzimy Światowy Dzień bez Samochodu – wydarzenie, które przypomina, że wybór środka transportu to nie tylko kwestia stylu…
CZYTAJ

Regeneracja i intensywne nawilżenie Jesienne priorytety dla zmęczonych włosów

Po lecie włosy zdecydowanie potrzebują skutecznego nawilżenia i dogłębnej regeneracji. Zdaniem ekspertów kluczem do wzmocnienia oraz przygotowania pasm do jesiennych…
CZYTAJ

Pracownia echokardiografii na NFZ w Augustowie, Kędzierzynie-Koźlu, Mielcu z akredytacją AE PTK.

Pracownie American Heart of Poland w Augustowie, Kędzierzynie-Koźlu, Mielcu posiadają one akredytację Asocjacji Echokardiografii Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego. Akredytacja AE PTK…
CZYTAJ

Zupa koperkowa z lanymi kluseczkami

Zupka koperkowa z lanymi kluseczkami Szybka, lekka i pełna smaku – koperkowa z lanymi kluseczkami to idealna propozycja na domowy…
CZYTAJ

Profilaktyka próchnicy u dzieci: proste działania, długofalowe efekty

Pomimo rosnącej świadomości zdrowotnej wśród rodziców i opiekunów, próchnica wciąż pozostaje jednym z najczęstszych problemów stomatologicznych u dzieci. Często rozwija…
CZYTAJ

Szukamy pięknych młodych ludzi, ale to nie wygląd ma znaczenie – Dove i Rossmann zapraszają do projektu „Piękna Generacja”

Ruszyła rekrutacja do wspólnego projektu Dove i Rossmann „Piękna Generacja”. To kontynuacja „Albumu Piękna”, w którym marki Dove i Rossmann…
CZYTAJ

Ruch, który działa korzystnie na mózg – jak aktywność fizyczna wspiera pracę układu nerwowego?

Regularna aktywność fizyczna to nie tylko sposób na utrzymanie dobrej kondycji i zdrowego serca, ale również jedna z metod ochrony…
CZYTAJ

Wiek to tylko liczba. Stulatek opuścił szpital po zawale w doskonałym stanie

Na Oddział Kardiologiczny American Heart of Poland Szpitala Specjalistycznego im. Edmunda Biernackiego w Mielcu trafił pacjent z rozległym zawałem serca,…
CZYTAJ

Przejrzeć na oczy. Zaćma – kto na nią choruje, czy da się jej uniknąć i jak wygląda współczesne leczenie?

Zaćma to choroba, o której słyszał niemal każdy, ale wciąż budzi wiele pytań i wątpliwości. Czy da się jej uniknąć?…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Pracownia echokardiografii na NFZ w Augustowie, Kędzierzynie-Koźlu, Mielcu z akredytacją AE PTK.

Pracownie American Heart of Poland w Augustowie, Kędzierzynie-Koźlu, Mielcu posiadają one akredytację…
CZYTAJ

Ruch, który działa korzystnie na mózg – jak aktywność fizyczna wspiera pracę układu nerwowego?

Regularna aktywność fizyczna to nie tylko sposób na utrzymanie dobrej kondycji i…
CZYTAJ

Wiek to tylko liczba. Stulatek opuścił szpital po zawale w doskonałym stanie

Na Oddział Kardiologiczny American Heart of Poland Szpitala Specjalistycznego im. Edmunda Biernackiego…
CZYTAJ

Przejrzeć na oczy. Zaćma – kto na nią choruje, czy da się jej uniknąć i jak wygląda współczesne leczenie?

Zaćma to choroba, o której słyszał niemal każdy, ale wciąż budzi wiele…
CZYTAJ

Wszystko co warto wiedzieć o cholesterolu – jakie są normy, kiedy się badać?

Cholesterol jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Problem pojawia się wówczas, gdy…
CZYTAJ