Zdrowa kuchnia organiczna – jarmuż i szpinak



Produkty pochodzenia organicznego podbijają nasze serca i kuchnie. Nieprzetworzone, wolne od szkodliwych substancji  i ulepszaczy smaku, mają znakomity wpływ na zdrowie i samopoczucie miłośników ekologicznej żywności. Warto sięgać po nie jak najczęściej i wykorzystywać do przyrządzania lekkich, zdrowych dań. Makaron w wersji organicznej? Brzmi smakowicie.

 

Zadbaj o zdrowie – jedz ekologicznie!

Duża ilość pestycydów, używana przy uprawach owoców i warzyw, poważnie zagraża naszemu zdrowiu. Pestycydy mogą powodować zatrucia, obniżają odporność organizmu i zaburzają jego hormonalną gospodarkę. Szczególnie narażone na ich działanie są dzieci i kobiety w ciąży. W ostatnich latach świadomość tego problemu znacznie wzrosła

– stąd tak wysoka popularność żywności organicznej, która coraz częściej gości na naszych stołach. Warzywa i owoce z ekologicznych upraw możemy serwować na różne sposoby, na przykład w towarzystwie makaronu. Dzięki wysokiej zawartości skrobi, dania z makaronu na długo zapewniają uczucie sytości i dostarczają nam energię, niezbędną do codziennego funkcjonowania. Węglowodany złożone dbają o właściwą pracę mózgu i mięśni, warto więc zadbać o to, by nie zabrakło ich w naszym jadłospisie – mówi Beata Szostak, ekspert firmy Międzybrodzki Makaron.

– Jeśli zdecydujemy się na makaron przygotowany ze świeżo wybijanych jaj, możemy być pewni, że taki posiłek będzie prawdziwym zastrzykiem energii i cennych składników odżywczych – dodaje. –Osoby, które martwią się o kaloryczność spożywanych potraw, mogą być pewne, że makaron nie przekreśli ich wysiłków. Spora porcja tej popularnej potrawy to zaledwie 110 kalorii. Co więcej, nasz organizm bardzo wolno trawi skrobię i dzięki temu uczucie sytości po zjedzeniu makaronu trwa kilka godzin. Nie musimy więc obawiać się, że nabierzemy ochoty na słodkie i tuczące przekąski. Dlatego warto wybierać makaron z semoliny – zawartość skrobi jest w nim bardzo wysoka.

 

Zdrowy, pyszny miks

To, jak przyrządzimy makaron, zależy wyłącznie od nas. Warto łączyć go z warzywami i owocami – najlepiej organicznymi. Taki kulinarny eksperyment sprawi, że wydobędziemy z makaronu maksimum jego zdrowotnych właściwości, a kolorowa, apetyczna potrawa uświetni domowy posiłek.

Jeśli interesujemy się żywnością organiczną, z pewnością wiemy, że niektóre produkty są szczególnie silnie narażone na negatywne działanie pestycydów. To przede wszystkim owoce: brzoskwinie, truskawki, jabłka, nektarynki, wiśnie i winogrona, a także warzywa: seler naciowy, szpinak, jarmuż, słodka papryka, ziemniaki i sałata. Kupując je, nie warto oszczędzać – zdrowie powinno być priorytetem.

Warto otworzyć się na kulinarne eksperymenty i zamiast makaronu po bolońsku wypróbować inne, ciekawe połączenia. Jeśli nie macie pomysłu na danie z warzyw organicznych, wypróbujcie…

Makaron ze szpinakiem, jarmużem i pomidorkami koktajlowymi




 

Składniki (na 4 porcje):

  • Międzybrodzki Makaron świderek – 250 g
  • świeży pocięty jarmuż – 2 szklanki
  • świeży, młody szpinak – 4 garście
  • czosnek – 1 ząbek
  • pomidorki koktajlowe – 100 g
  • oliwa – 2 łyżki
  • sól, pieprz
  • oregano
  • bazylia

Wykonanie

  • Makaron gotujemy w osolonej wodzie, następnie hartujemy w zimnej i odcedzamy.
  • Jarmuż przelewamy wrzątkiem na sicie.
  • W rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy czosnek i jarmuż. Smażymy przez ok. 5 min – aż jarmuż zmięknie.
  • Do podsmażonego jarmużu dodajemy młody szpinak, szczyptę suszonego oregano i bazylii.
  • Ugotowany makaron dodajemy do tak przygotowanego sosu, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie podgrzewamy przez 2 minuty.
  • Całość wykładamy na talerz i dekorujemy pokrojonymi pomidorkami i listkami bazylii.

Smacznego!

Przejrzeć na oczy. Zaćma – kto na nią choruje, czy da się jej uniknąć i jak wygląda współczesne leczenie?

Zaćma to choroba, o której słyszał niemal każdy, ale wciąż budzi wiele pytań i wątpliwości. Czy da się jej uniknąć?…
CZYTAJ

Dzień Polskiej Żywności – smak tradycji, odpowiedzialność za przyszłość

25 sierpnia obchodzimy Dzień Polskiej Żywności – to dobry moment, aby przypomnieć sobie, jak ogromne znaczenie ma to, co jemy,…
CZYTAJ

Wszystko co warto wiedzieć o cholesterolu – jakie są normy, kiedy się badać?

Cholesterol jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Problem pojawia się wówczas, gdy jego stężenie we krwi przekracza normy, a nadmiar…
CZYTAJ

Pielęgnacja skóry wymagającej regeneracji Perfekcyjny skin care późnym latem

Wakacje dobiegają końca. Relaksujące kąpiele w morzu, blask letniego słońca i górski wiatr. To, co latem kochałyśmy najbardziej, dla naszej skóry…
CZYTAJ

Językowe SOS przed powrotem do szkoły. Jak pomóc dziecku, gdy ma zaległości w angielskim?

Podczas wakacji uczniowie tracą od 17 do 34% wiedzy zdobytej w roku szkolnym.1 Najbardziej odczuwalne są braki w przedmiotach wymagających…
CZYTAJ

Dieta stołu rodzinnego – tak czy nie?

Wspólne posiłki to nie tylko czas budowania więzi rodzinnych – to również naturalna okazja do nauki przez obserwację. Dzieci, uczestnicząc…
CZYTAJ

Próchnica nie pyta tylko o to, czy myjesz zęby. Pyta, co jesz i jak często to robisz

Mycie zębów dwa razy dziennie to ważny nawyk – ale sam w sobie nie wystarczy. Próchnica potrafi zaatakować nawet wtedy,…
CZYTAJ

Wakacyjna dieta malucha – jak na urlopie nie zapomnieć o zdrowym żywieniu dzieci?

Lato, wyjazdy i luźniejszy rytm dnia sprzyjają rozluźnieniu codziennych zasad – także tych żywieniowych. To naturalne, że wakacyjny czas rządzi…
CZYTAJ

Żeglarska Akcja Badania Akwenów (ŻABA) – IOŚ-PIB wspiera żeglarzy w monitoringu mazurskich jezior

Od maja 2025 r. żeglarze przeprowadzili już ponad 100 pomiarów przejrzystości wód jezior na Szlaku Wielkich Jezior Mazurskich. Wszystko to…
CZYTAJ

Tętno jako wskaźnik wydolności układu krążenia – dlaczego ma tak ważne znaczenie? Co oznacza i jak je prawidłowo badać?

Tętno to jeden z najprostszych sposobów, by sprawdzić, jak pracuje nasze serce. - To liczba uderzeń serca na minutę, która…
CZYTAJ

Upały – jak sobie radzić? Porady internisty

Trwa pierwsza wakacyjna fala upałów w Polsce. Jak radzić sobie z ekstremalnymi temperaturami i uniknąć niebezpiecznego dla zdrowia udaru cieplnego?…
CZYTAJ

Moc kwasu laktobionowego latem Codzienna rutyna pielęgnacyjna dla skóry zmęczonej słońcem

Kluczowe, wakacyjne beauty-wyzwania dla skóry to: nawilżenie, regeneracja i odbudowa warstwy hydrolipidowej. Eksperci wskazują, że na podium w tym zakresie plasuje…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Przejrzeć na oczy. Zaćma – kto na nią choruje, czy da się jej uniknąć i jak wygląda współczesne leczenie?

Zaćma to choroba, o której słyszał niemal każdy, ale wciąż budzi wiele…
CZYTAJ

Wszystko co warto wiedzieć o cholesterolu – jakie są normy, kiedy się badać?

Cholesterol jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Problem pojawia się wówczas, gdy…
CZYTAJ

Tętno jako wskaźnik wydolności układu krążenia – dlaczego ma tak ważne znaczenie? Co oznacza i jak je prawidłowo badać?

Tętno to jeden z najprostszych sposobów, by sprawdzić, jak pracuje nasze serce.…
CZYTAJ

Upały – jak sobie radzić? Porady internisty

Trwa pierwsza wakacyjna fala upałów w Polsce. Jak radzić sobie z ekstremalnymi…
CZYTAJ

Profilaktyka – dlaczego jest tak ważna? Sprawdź, jakie badania możesz wykonać bezpłatnie w ramach NFZ oraz jak się do nich przygotować

Medycyna laboratoryjna nie tylko wspiera proces leczenia, ale odgrywa również kluczową rolę…
CZYTAJ