Wyrób wędlin – na co zwracać uwagę?



Wybierając się do sklepu często stajemy przed wyborem jaką wędlinę kupić. Patrząc na ich ilość i przeróżne nazwy trudno jest się na jakąś zdecydować. Zastanawiamy się czym jedna różni się od drugiej. Niestety jak w przypadku innych produktów jeśli chodzi o wędliny to nie mamy możliwości zapoznania się z ich składem. Co prawda możemy zapytać o to sprzedawcę, ale często on sam nie potrafi odpowiedzieć na to pytanie. Poza tym sami nie mamy pewności ile w tym jest prawdy.

Przede wszystkim musimy wiedzieć, że rodzaje wędliny powstają na zasadzie dobrana odpowiednich proporcji przypraw i mięsa. Tak wiec bez względu na to czy jest to kiełbasa żywiecka czy też podwawelska to do ich produkcji wykorzystywane jest to samo mięso. To co jest niepokojące to fakt iż obecnie jest dozwolone dodawanie do wędlin tak zwanych ulepszaczy.

Dzięki nim z kilograma mięsa możemy otrzymać nawet trzydzieści procent więcej kiełbasy. Dlatego też mamy wrażenie, że wędliny są napompowane. Oczywiście wszystko jest zgodnie z przyjętymi normami, ale to my musimy jeść wyroby chemicznie modyfikowane. To zapewne odbija się na naszym zdrowiu.

Drugim negatywnym skutkiem tego procederu jest fakt, iż taka wędlina nie jest w stanie poleżeć dłużej w lodówce. Przez wodę i inne specyfiki w niej zawarte „ślimaczy się” i przestaje się nadawać do spożycia.



Zniechęca to nas do ich zakupu, ale z drugiej strony trzeba coś jeść. Odpowiedzią na to są stoiska gdzie rzekomo można zakupić swojskie wyroby. Jeśli rzeczywiście są one wytwarzane metodami tradycyjnymi to z pewnością będzie to trafny zakup.

Zdarza się jednak, że to jedynie chwyt marketingowy mający na celu zwrócenie naszej uwagi. Faktycznie wygląd wędlin jest inny, przypominający wędzenie, ale tak naprawdę kolor uzyskiwany jest sztucznie. Takie produkty nie różnią się zbytnio od tych wspomnianych wcześniej.

No może jedynie ceną. Jeśli chcemy smacznie zjeść najlepiej jest poszukać miejsc gdzie możemy kupić produkty naturalnie wędzone. Na szczęście wbrew pozorom jest wiele małych masarni, które nie nastawiają swojej produkcji jedynie na zysk. Dzięki temu mamy możliwość posmakowania wyrobów najwyższej jakości.

 

To co charakteryzuje tradycyjne wyroby to przede wszystkim naturalne metody ich przygotowywania. Wędzenie odbywa się wysoko gatunkowym drzewem i nie ma mowy o wykorzystywaniu składników niskiej jakości. W końcu ich smak to niejako wizytówka firmy. Inaczej niż w przypadku dużych firm, masowa sprzedaż nie jest najważniejsza.

Warto zatem rozejrzeć się po okolicy w poszukiwaniu tego typu miejsc. Jeśli raz skosztujemy tego rodzaju wyrobów na pewno nie spojrzymy już na wędliny sprzedawane w marketach. Niekiedy może odstraszać cena jaką musimy za nie zapłacić, ale przynajmniej wiemy, że nie są one sztucznie naszpikowane, żeby zmniejszyć ich koszt sprzedaży. Wybór wędlin wydaje się oczywisty, ale tak naprawdę każdy wymaga od nich co innego. Dla jednych walory smakowe są istotne, a dla innych cena. Zatem to wy sami musicie określić co jest dla was ważne.

Artykuł przygotowała

Rodzinna masarnia Wędliny z “Dębiny”, wędliny tradycyjne najwyższej jakości.

Choroba dziąseł, która uderza w serce

„Bakterie z jamy ustnej mogą dostać się do krwi i wywołać stan zapalny w naczyniach. To zwiększa ryzyko zawału.” Nie…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony. W tym samym czasie liczba nowych przypadków nowotworów…
CZYTAJ

Pierwszy zabieg aterektomii w Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej – nowa możliwość leczenia miażdżycy

W Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej American Heart of Poland po raz pierwszy zastosowano aterektomię rotacyjną, nowatorską metodę leczenia…
CZYTAJ

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek, wspominając listopadową noc sprzed czterech dekad. – Marian…
CZYTAJ

Metale ciężkie i pestycydy w warzywach i owocach z działek miejskich – wyniki badań komentuje ekspertka IOŚ-PIB

Marchew z działki, sałata z miejskiego ogródka czy truskawki z własnej uprawy – to symbole zdrowej, lokalnej żywności. Jednak najnowsze…
CZYTAJ

Jesienna dynia w nowym świetle – jak Halloween wpływa na marnowanie żywności

Moda na Halloween i rzeźbione dynie w ostatnich latach przekształciła się w szerszy trend – dekorowanie wnętrz oraz wejść do…
CZYTAJ

Świetlista i opalona skóra jak po wakacjach: wszystko co powinnaś wiedzieć o opalaniu natryskowym

Letnia opalenizna od zawsze kojarzy się ze zdrowiem, energią i atrakcyjnym wyglądem. Jednak niestety promienie UV niosą ze sobą ryzyko…
CZYTAJ

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz ze śniegiem, mróz i wieczna ciemność skutecznie zniechęcają…
CZYTAJ

Od profilaktyki po rehabilitację – 29 października obchodzimy Światowy Dzień Udaru Mózgu. Nie lekceważ pierwszych objawów

Z okazji Światowego Dnia Udaru Mózgu przypominamy, jak poważnym wyzwaniem zdrowotnym pozostaje ta choroba. Udar mózgu to jedna z najczęstszych…
CZYTAJ

Suszarko-lokówka Sencor SHS 9100RS – profesjonalna i bezpieczna stylizacja włosów dzięki technologii Coandy

Nowoczesna stylizacja włosów przestała być zarezerwowana wyłącznie dla salonów fryzjerskich. Dzięki suszarko-lokówce Sencor SHS 9100RS każda użytkowniczka może stworzyć zachwycającą…
CZYTAJ

Ekspertka ostrzega: choroby dziąseł rozwijają się po cichu. Jak je zatrzymać?

Krwawią przy szczotkowaniu, bolą przy dotyku, a oddech traci świeżość - to nie tylko drobne niedogodności, ale sygnały, że dziąsła…
CZYTAJ

Zmiana czasu a ADHD – jak przesunięcie zegara wpływa na sen, nastrój i koncentrację? 

Zmiana czasu, choć z pozoru niewielka, może w istotny sposób zaburzyć funkcjonowanie osób z ADHD. – Już przesunięcie zegara o…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony.…
CZYTAJ

Pierwszy zabieg aterektomii w Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej – nowa możliwość leczenia miażdżycy

W Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej American Heart of Poland po…
CZYTAJ

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek,…
CZYTAJ

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz…
CZYTAJ

Od profilaktyki po rehabilitację – 29 października obchodzimy Światowy Dzień Udaru Mózgu. Nie lekceważ pierwszych objawów

Z okazji Światowego Dnia Udaru Mózgu przypominamy, jak poważnym wyzwaniem zdrowotnym pozostaje…
CZYTAJ