Wyrób wędlin – na co zwracać uwagę?



Wybierając się do sklepu często stajemy przed wyborem jaką wędlinę kupić. Patrząc na ich ilość i przeróżne nazwy trudno jest się na jakąś zdecydować. Zastanawiamy się czym jedna różni się od drugiej. Niestety jak w przypadku innych produktów jeśli chodzi o wędliny to nie mamy możliwości zapoznania się z ich składem. Co prawda możemy zapytać o to sprzedawcę, ale często on sam nie potrafi odpowiedzieć na to pytanie. Poza tym sami nie mamy pewności ile w tym jest prawdy.

Przede wszystkim musimy wiedzieć, że rodzaje wędliny powstają na zasadzie dobrana odpowiednich proporcji przypraw i mięsa. Tak wiec bez względu na to czy jest to kiełbasa żywiecka czy też podwawelska to do ich produkcji wykorzystywane jest to samo mięso. To co jest niepokojące to fakt iż obecnie jest dozwolone dodawanie do wędlin tak zwanych ulepszaczy.

Dzięki nim z kilograma mięsa możemy otrzymać nawet trzydzieści procent więcej kiełbasy. Dlatego też mamy wrażenie, że wędliny są napompowane. Oczywiście wszystko jest zgodnie z przyjętymi normami, ale to my musimy jeść wyroby chemicznie modyfikowane. To zapewne odbija się na naszym zdrowiu.

Drugim negatywnym skutkiem tego procederu jest fakt, iż taka wędlina nie jest w stanie poleżeć dłużej w lodówce. Przez wodę i inne specyfiki w niej zawarte „ślimaczy się” i przestaje się nadawać do spożycia.



Zniechęca to nas do ich zakupu, ale z drugiej strony trzeba coś jeść. Odpowiedzią na to są stoiska gdzie rzekomo można zakupić swojskie wyroby. Jeśli rzeczywiście są one wytwarzane metodami tradycyjnymi to z pewnością będzie to trafny zakup.

Zdarza się jednak, że to jedynie chwyt marketingowy mający na celu zwrócenie naszej uwagi. Faktycznie wygląd wędlin jest inny, przypominający wędzenie, ale tak naprawdę kolor uzyskiwany jest sztucznie. Takie produkty nie różnią się zbytnio od tych wspomnianych wcześniej.

No może jedynie ceną. Jeśli chcemy smacznie zjeść najlepiej jest poszukać miejsc gdzie możemy kupić produkty naturalnie wędzone. Na szczęście wbrew pozorom jest wiele małych masarni, które nie nastawiają swojej produkcji jedynie na zysk. Dzięki temu mamy możliwość posmakowania wyrobów najwyższej jakości.

 

To co charakteryzuje tradycyjne wyroby to przede wszystkim naturalne metody ich przygotowywania. Wędzenie odbywa się wysoko gatunkowym drzewem i nie ma mowy o wykorzystywaniu składników niskiej jakości. W końcu ich smak to niejako wizytówka firmy. Inaczej niż w przypadku dużych firm, masowa sprzedaż nie jest najważniejsza.

Warto zatem rozejrzeć się po okolicy w poszukiwaniu tego typu miejsc. Jeśli raz skosztujemy tego rodzaju wyrobów na pewno nie spojrzymy już na wędliny sprzedawane w marketach. Niekiedy może odstraszać cena jaką musimy za nie zapłacić, ale przynajmniej wiemy, że nie są one sztucznie naszpikowane, żeby zmniejszyć ich koszt sprzedaży. Wybór wędlin wydaje się oczywisty, ale tak naprawdę każdy wymaga od nich co innego. Dla jednych walory smakowe są istotne, a dla innych cena. Zatem to wy sami musicie określić co jest dla was ważne.

Artykuł przygotowała

Rodzinna masarnia Wędliny z “Dębiny”, wędliny tradycyjne najwyższej jakości.

Nadciśnienie tętnicze nie boli, ale zabija! Wszystko co trzeba wiedzieć o nadciśnieniu tętniczym

Nadciśnienie tętnicze może dotyczyć każdego z nas. Szacowana liczba chorych w Europie wynosi ok. 150 milionów, co oznacza, że co…
CZYTAJ

Rusz się i zadbaj o swoją postawę ciała!

Styl życia współczesnego człowieka nie sprzyja utrzymaniu prawidłowej postawy ciała. Więcej siedzimy, mniej się ruszamy, spędzamy długie godziny przed ekranami.…
CZYTAJ

Jak odzyskać młody wygląd? Przywrócić właściwe napięcie mięśni twarzy, szyi i dekoltu!

Z upływem lat oraz wskutek działania czynników zewnętrznych, wyraźnemu osłabieniu ulega struktura włókien podtrzymujących skórę twarzy, szyi i dekoltu. W…
CZYTAJ

31 marca przestawiamy zegarki. Poznaj wskazówki, które pozwolą wygrać walkę z czasem

Specjaliści zauważają, że zmiana czasu może niekorzystnie wpłynąć na naszą codzienną aktywność, głównie z powodu nagłego zakłócenia rytmu dobowego. Istnieją…
CZYTAJ

Nowe ambasadorki 4.edycji kampanii #lubiesiebie

Nowe ambasadorki 4.edycji kampanii #lubiesiebie to polityczka, psycholożka, aktorki i wokalistka, wszystkie mówią o potrzebie samoakceptacji , o jej roli…
CZYTAJ

Polacy wybrali – oto nowy król wielkanocnych wypieków!

W tym roku to sernik jest ulubionym ciastem Polaków na Wielkanoc Jeszcze dwa lata temu mazurek był niekwestionowanym królem wielkanocnych…
CZYTAJ

4 nieoczywiste fakty o diecie ketogennej

Dieta ketogenna najczęściej kojarzy się z siłownią czy odchudzaniem. Tylko 11 proc. Polaków wie, że jest ona niefarmakologiczną metodą leczenia…
CZYTAJ

Radosna Wielkanoc z HARIBO

W czasie Wielkanocy na stołach i w koszyczkach królują kolorowe jajka, kurczaczki i zajączki. Znajdziemy je także w limitowanych produktach…
CZYTAJ

Przepis na owsiany pudding chia z kaszką i owocami – dla małych i dużych miłośników zdrowych przekąsek!

Roślinny pudding chia z mlekiem owsianym, kaszką owsianą i owocami to świetna opcja na śniadanie lub zdrową przekąskę w ciągu…
CZYTAJ

Dieta dla zestresowanych – co jeść, aby zmniejszyć napięcie nerwowe?

To, co jemy, wywiera ogromny wpływ nie tylko na nasze zdrowie fizyczne, ale także na funkcjonowanie mentalne. Wybór odpowiednich składników…
CZYTAJ

Make-up no make-up trendem wiosny Pielęgnacja i makijaż w duecie

Wiosna to czas, gdy na scenę wkraczają nowe makijażowe trendy. W tym roku jednym z kluczowych stylów makijażu jest make-up…
CZYTAJ

Multiplikacja korzyści dla anti-agingu Jak działa potrójny kwas hialuronowy?

Potrójny kwas hialuronowy to król anti-agingu i regeneracji skóry. Jego popularność w kosmetyce zabiegowej nie gaśnie. To zdecydowanie nie dziwi,…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Nadciśnienie tętnicze nie boli, ale zabija! Wszystko co trzeba wiedzieć o nadciśnieniu tętniczym

Nadciśnienie tętnicze może dotyczyć każdego z nas. Szacowana liczba chorych w Europie…
CZYTAJ

Rusz się i zadbaj o swoją postawę ciała!

Styl życia współczesnego człowieka nie sprzyja utrzymaniu prawidłowej postawy ciała. Więcej siedzimy,…
CZYTAJ

31 marca przestawiamy zegarki. Poznaj wskazówki, które pozwolą wygrać walkę z czasem

Specjaliści zauważają, że zmiana czasu może niekorzystnie wpłynąć na naszą codzienną aktywność,…
CZYTAJ

Rak jelita grubego może przez wiele lat nie dawać objawów. Profilaktyka jest ważna!

Każdego roku w Polsce około 18 tys. osób słyszy diagnozę: rak jelita…
CZYTAJ

Milion. Aż tyle osób choruje w Polsce na niewydolność serca. Jak skutecznie diagnozować tę śmiertelną chorobę? 

- Niewydolność serca to stan, w którym serce nie jest w stanie…
CZYTAJ