Uwaga na to, co jesz w upały! Zrezygnuj z fast foodów, jedz arbuzy



Upały nie sprzyjają obżarstwu. Kiedy temperatura sięga 30 stopni w pierwszej kolejności powinniśmy odstawić tzw. bomby dietetyczne, to one sprawiają, że stajemy się ociężali, spada nasza koncentracja, a organizm najzwyczajniej – męczy się.

Na czarnej liście letnich zakazów dietetyków znajdują się m.in. smażone mięso, sery podpuszczkowe, tłuste przetwory mleczne, a także chipsy,

warzywa strączkowe, a nawet popularne smooties i mrożone koktajle, przygotowane z dużej ilości jogurtu czy mleka. Zamiast tego sięgnijmy po produkty sezonowe – arbuz, pomidory i maliny – owoce zawierające dużo wody, na deser zostawmy sobie tarty owocowe. Wszystko. co smażone zamieńmy na grillowane lub gotowane. Wprowadźmy do diety warzywa np. gotowaną kukurydzę, brokuły i kalafior – radzi Dorota Zdąbłarz – Mrozek, dietetyk medyczny z Instytutu FRAIS w Katowicach.

Lekkie mięso, dużo warzyw

Spożywanie niektórych potraw przy 30 stopniowym upale nie tylko męczy organizm, ale może skończyć się kilkoma nadprogramowymi kilogramami. Wysoka temperatura nie sprzyja bowiem szybkiemu spalaniu. Letnia dieta, zwłaszcza w ekstremalnie ciepłe dni powinna być lekka i bogata w warzywa i owoce – zalecają doradcy żywieniowi.

-W pierwszej kolejności powinniśmy zrezygnować ze wszystkich smażonych potraw. Z diety eliminujemy także popularne latem fast foody – kebaby, hamburgery i hot-dogi. To bomby kaloryczne, które będziemy bardzo długo i ciężko trawić. Do diety natomiast możemy wprowadzić produkty zastępcze, np. zamiast smażonego kurczaka – grillowany, zamiast ryb obtoczonych w panierce – ryby gotowane na parze lub gotowane w wodzie, owoce morza  – mówi Dorota Zdąbłarz – Mrozek, dietetyk medyczny z Instytutu FRAIS w Katowicach.



Liczmy także kalorie. Przy tak wysokich temperaturach nasz organizm potrzebuje ich mniej.  Jeśli nie możemy się ich doliczyć, zastąpmy tradycyjne dla nas dania tymi, które bazują na warzywach.

– Mogą być surowe, gotowane w wodzie, smażone lub grillowane. Komponujmy z nich sałatki. Możemy zjeść je również  „na ciepło” – zgrillujmy bakłażana lub cukinię. Tradycyjne sosy do sałatek np. jogurtowy lub vinegrette zamieńmy na kilka kropli oliwy z oliwek lub świeżo wyciskany sok z cytryny. Obecnie mamy sezon na śwież kalafior, buraki, kapustę i szparagi, wykorzystajmy to w kuchni – mówi dietetyczka.

modanaurode.pl  -  Instytut Frais, dietety radzi jak sie odzywiac w upalne dni

Dietetyk radzi – pijmy, dużo a nawet więcej

Nie zapominajmy także o napojach. Dotyczy to przede wszystkim osób starszych, dzieci, a także osób cierpiących na szereg chorób np. cukrzycę lub choroby układu krążenia.

Dziennie powinniśmy wypijać min 2-3 litry niegazowanej wody. Każdy wzrost temperatury naszego ciała o 1 stopień wymaga wypicia min. 500 ml wody.

Jeśli chcemy zatrzymać wodę na dłuższy czas w organizmie, pamiętajmy, aby pić nie tylko czystą wodę, warto zaopatrzyć się również w wodę smakową oraz soki owocowe, gdyż zawarty w nich cukier

zatrzymuje wodę w organizmie i  nie pozwala na zbyt szybkie pozbywanie się cennego płynu z organizmu. Dodatkowo soki owocowe uzupełnią nasz organizm w niezbędne witaminy oraz składniki mineralne, które tak łatwo tracimy w czasie upałów.

Nie zawsze jednak to, co „płynne” jest latem zbawienne. – Reklamowane, jako orzeźwiające napoje tzw. smooties, słodzone mrożone kawy, ice tea oraz napoje gazowane nie są dobrym pomysłem na upał. Nie dość, że są one wysokokaloryczne, a więc dostarczają organizmowi pustych i obciążających go kalorii, to jeszcze ze względu na wysoką zawartość cukru nie gaszą pragnienia i nie zaspokajają potrzeb organizmu na wodę. W ich miejsce możemy natomiast wprowadzić warzywa i owoce zawierające duże ilości wody np. arbuz, melon lub zielony ogórek – mówi Dorota Zdąbłarz – Mrozek – dietetyk.

modanaurode.pl  -  Dorota Zdšbłarz - Mrozek dietetyk medyczny z Instytutu FRAIS w Katowicach

Tylko z pozoru letnie potrawy

W upały powinniśmy, więc uważać na dietetyczne pułapki – potrawy i napoje, które tylko z pozoru wyglądają na lekkie lub gaszące pragnienie.  Są to wszelkiego rodzaju sałatki zawierające ser, suszone owoce, orzechy, awokado, sos jogurtowy, sałatki na bazie makaronu – mogą one mieć od 740 do 1300 kalorii. To samo dotyczy bomb węglowodanowych – zimnych kanapek z białego pieczywa oraz tzw. wrapów.

Chociaż wyglądają na wręcz stworzone do letniej diety – wypełnione szpinakiem, pomidorem, gotowanym kurczakiem, obciążają organizm. Zwłaszcza, jeśli cały upalny dzień spędzamy w biurze. Nie dajmy się także piwu.

Szukajmy napojów alkoholowych light lub ekstra light. Spożycie kufla piwa często porównywane jest ze zjedzeniem całego bochenka chleba. Pamiętajmy, że napoje alkoholowe są nie tylko źródłem „pustych kalorii”, ale i odwadniają nasz organizm.

Unikajmy także niektórych warzyw – zwłaszcza strączkowych. Zupa fasolowa lub grochowa, czy sałatka z cieciorką nie są dobrym pomysłem kiedy za oknem jest 30 st. Celsjusza.

Zwracajmy uwagę nie tylko na to, co jemy, ale jak często.  Jedzmy regularnie i w niewielkich ilościach, nie opychajmy się, unikajmy podjadania w nocy, każdy posiłek uzupełniajmy dużą ilością wody, co wspomoże trawienie, nawet dość ciężkich potraw. Sięgajmy po owoce, idealnie zastąpią nam słodycze. Trzymajmy się z daleka od wszelkich produktów przetworzonych – radzi dietetyk Instytutu FRAIS

Pielęgnacja skóry wymagającej regeneracji Perfekcyjny skin care późnym latem

Wakacje dobiegają końca. Relaksujące kąpiele w morzu, blask letniego słońca i górski wiatr. To, co latem kochałyśmy najbardziej, dla naszej skóry…
CZYTAJ

Językowe SOS przed powrotem do szkoły. Jak pomóc dziecku, gdy ma zaległości w angielskim?

Podczas wakacji uczniowie tracą od 17 do 34% wiedzy zdobytej w roku szkolnym.1 Najbardziej odczuwalne są braki w przedmiotach wymagających…
CZYTAJ

Dieta stołu rodzinnego – tak czy nie?

Wspólne posiłki to nie tylko czas budowania więzi rodzinnych – to również naturalna okazja do nauki przez obserwację. Dzieci, uczestnicząc…
CZYTAJ

Próchnica nie pyta tylko o to, czy myjesz zęby. Pyta, co jesz i jak często to robisz

Mycie zębów dwa razy dziennie to ważny nawyk – ale sam w sobie nie wystarczy. Próchnica potrafi zaatakować nawet wtedy,…
CZYTAJ

Wakacyjna dieta malucha – jak na urlopie nie zapomnieć o zdrowym żywieniu dzieci?

Lato, wyjazdy i luźniejszy rytm dnia sprzyjają rozluźnieniu codziennych zasad – także tych żywieniowych. To naturalne, że wakacyjny czas rządzi…
CZYTAJ

Żeglarska Akcja Badania Akwenów (ŻABA) – IOŚ-PIB wspiera żeglarzy w monitoringu mazurskich jezior

Od maja 2025 r. żeglarze przeprowadzili już ponad 100 pomiarów przejrzystości wód jezior na Szlaku Wielkich Jezior Mazurskich. Wszystko to…
CZYTAJ

Tętno jako wskaźnik wydolności układu krążenia – dlaczego ma tak ważne znaczenie? Co oznacza i jak je prawidłowo badać?

Tętno to jeden z najprostszych sposobów, by sprawdzić, jak pracuje nasze serce. - To liczba uderzeń serca na minutę, która…
CZYTAJ

Upały – jak sobie radzić? Porady internisty

Trwa pierwsza wakacyjna fala upałów w Polsce. Jak radzić sobie z ekstremalnymi temperaturami i uniknąć niebezpiecznego dla zdrowia udaru cieplnego?…
CZYTAJ

Moc kwasu laktobionowego latem Codzienna rutyna pielęgnacyjna dla skóry zmęczonej słońcem

Kluczowe, wakacyjne beauty-wyzwania dla skóry to: nawilżenie, regeneracja i odbudowa warstwy hydrolipidowej. Eksperci wskazują, że na podium w tym zakresie plasuje…
CZYTAJ

Mistrz szpilek, który nie idzie za modą — jak konsekwencja i pasja budują markę z duszą

Nie projektuje pod presją trendów. Nie zmienia fasonów co sezon. Nie śledzi TikToka, żeby dowiedzieć się, co „nosi Gen Z”.…
CZYTAJ

Profilaktyka – dlaczego jest tak ważna? Sprawdź, jakie badania możesz wykonać bezpłatnie w ramach NFZ oraz jak się do nich przygotować

Medycyna laboratoryjna nie tylko wspiera proces leczenia, ale odgrywa również kluczową rolę w profilaktyce oraz wczesnym wykrywaniu chorób cywilizacyjnych. -…
CZYTAJ

Czego potrzebują włosy ze skłonnością do łupieżu? Normalizacja, lekko kwaśne pH i przeciwdziałanie drożdżakom

Piękne, zdrowe włosy, które olśniewają, to podstawa wymarzonego letniego looku. Jednym z najczęściej wymienianych włosowych wyzwań – nie tylko w okresie…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Tętno jako wskaźnik wydolności układu krążenia – dlaczego ma tak ważne znaczenie? Co oznacza i jak je prawidłowo badać?

Tętno to jeden z najprostszych sposobów, by sprawdzić, jak pracuje nasze serce.…
CZYTAJ

Upały – jak sobie radzić? Porady internisty

Trwa pierwsza wakacyjna fala upałów w Polsce. Jak radzić sobie z ekstremalnymi…
CZYTAJ

Profilaktyka – dlaczego jest tak ważna? Sprawdź, jakie badania możesz wykonać bezpłatnie w ramach NFZ oraz jak się do nich przygotować

Medycyna laboratoryjna nie tylko wspiera proces leczenia, ale odgrywa również kluczową rolę…
CZYTAJ

Bez żywienia nie ma leczenia. A niedożywienie dotyczy aż 1/3 pacjentów przyjmowanych do szpitala!

Niedożywienie nie dotyczy wyłącznie osób wychudzonych czy skrajnie chorych. Może rozwijać się…
CZYTAJ

Bezpieczny urlop dla serca – jak wypoczywać z nadciśnieniem i chorobami układu krążenia?

Wypoczynek sprzyja regeneracji organizmu, redukcji stresu i poprawie samopoczucia. Dla osób z…
CZYTAJ