Tajemnice chałwy



Chałwa to przysmak przez wielu znany i ceniony. Trudno się temu dziwić – słowo „chałwa” w języku greckim i arabskim oznacza po prostu „cukierek”. Jednak mało kto potrafi skojarzyć, że ten smakołyk powstaje w głównej mierze z sezamu.

Co więcej, jego wykonanie jest na tyle proste, że samodzielnie można go przyrządzić w domu.

Chałwa, trochę historii:

Pierwsze wzmianki o chałwie pochodzą jeszcze z czasów dawnego Babilonu. Po kilkunastu wiekach dotarła do Europy, gdzie szybko zyskała na popularności. W Polsce produkcję chałwy na szeroką skalę rozpoczęto w 1951 roku, a do dnia dzisiejszego zachowały się oryginalne receptury z 1978 roku.

Co kraj to obyczaj

Egipcjanie lubią, gdy chałwa ocieka tłuszczem sezamowym, w Tunezji sprzedaje się ją w formie torcików, w Turcji zaś jest używana jako dodatek do pieczywa. Grecy jedzą ją podczas święta Katari, które jest odpowiednikiem naszej środy popielcowej. Chałwę można również wyprodukować z innych nasion niż sezam. Dla przykładu na Bałkanach powstaje z maku, słonecznika i orzechów. Dodaje się też do niej różne składniki, np. bakalie.

Domowy sposób na chałwę

Chałwę można stosunkowo łatwo przygotować w domu. Wystarczy uprażyć ziarna sezamu, rozetrzeć je np. w moździerzu lub zmielić w młynku do kawy, dodać do tego miód, bakalie (sprawdzą się również migdały, rodzynki, orzechy, wanilia) i zostawić w lodówce do stężenia. Podobno najlepsze chałwy to te, które długo wyrabia się w misach chałwiarskich i ręcznie masuje.

Na większych przyjęciach sprawdzi się także tort chałwowy. By go przygotować należy przełożyć tradycyjne ciasto tortowe masą przyrządzoną z czekolady, jajek, chałwy, rumu, śmietanki i herbaty. Chałwa smakuje świetnie również jako dodatek do deserów kawowych. Najprostszy z nich składa się z kawy, bitej śmietany, listków mięty i posypki ze startej chałwy.



Chałwa – Smacznie czy zdrowo?

Wszyscy wiemy, że sezam jest bardzo zdrowy, bo zawiera cenne oleje, witaminy, m.in. A, B, E, przeciwutleniacze, a także duże ilości białka.

Jednak w skład chałwy ze sklepowej półki wchodzą emulgatory i różnego rodzaju regulatory kwasowości. Zdarza się także, że producenci dodają kontrowersyjny składnik – korzeń mydlnicy, który dawniej był używany jako środek do prania, mycia i jako medykament na przeczyszczenie. Współcześnie uważa się jednak, że posiada on także szereg dobroczynnych właściwości, np. wykrztuśne, pomocnicze w bólach reumatycznych, artretyzmie czy zapobiegające miażdżycy.

Dieta chałwowa

Wiele osób uważa, że spożywanie chałwy nie tylko dostarczy organizmowi potrzebnych składników, ale i przyczyni się do zrzucenia zbędnych kilogramów. Dieta chałwowa pozwala stracić nawet 3 kilogramy w 3 dni. Okazuje się jednak, że dieta choć jest skuteczna, to niekoniecznie zdrowa. Nie dostarczając naszemu organizmowi zróżnicowanych pokarmów wyniszczamy go. Owszem, chałwa, tak jak sezam, zawiera zdrowe tłuszcze, witaminy, białko, a także cukry. Jednak zalecane podczas diety 150 g może dostarczyć ich zbyt małe ilości.

Kęs chałwy tylko na deser, z zachowaniem pozostałych posiłków, będzie idealnym rozwiązaniem – pożywi nas i nasyci. Najzdrowszą chałwę przyrządzimy sami – korzystając z naturalnych produktów możemy mieć pewność, że przekąska zadowoli nie tylko nasze podniebienia, ale i dostarczy organizmowi cennych składników.

Źródło: ROS-SWEET Sp. z o.o., www.ros-sweet.pl 

Dzień Polskiej Żywności – smak tradycji, odpowiedzialność za przyszłość

25 sierpnia obchodzimy Dzień Polskiej Żywności – to dobry moment, aby przypomnieć sobie, jak ogromne znaczenie ma to, co jemy,…
CZYTAJ

Wszystko co warto wiedzieć o cholesterolu – jakie są normy, kiedy się badać?

Cholesterol jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Problem pojawia się wówczas, gdy jego stężenie we krwi przekracza normy, a nadmiar…
CZYTAJ

Pielęgnacja skóry wymagającej regeneracji Perfekcyjny skin care późnym latem

Wakacje dobiegają końca. Relaksujące kąpiele w morzu, blask letniego słońca i górski wiatr. To, co latem kochałyśmy najbardziej, dla naszej skóry…
CZYTAJ

Językowe SOS przed powrotem do szkoły. Jak pomóc dziecku, gdy ma zaległości w angielskim?

Podczas wakacji uczniowie tracą od 17 do 34% wiedzy zdobytej w roku szkolnym.1 Najbardziej odczuwalne są braki w przedmiotach wymagających…
CZYTAJ

Dieta stołu rodzinnego – tak czy nie?

Wspólne posiłki to nie tylko czas budowania więzi rodzinnych – to również naturalna okazja do nauki przez obserwację. Dzieci, uczestnicząc…
CZYTAJ

Próchnica nie pyta tylko o to, czy myjesz zęby. Pyta, co jesz i jak często to robisz

Mycie zębów dwa razy dziennie to ważny nawyk – ale sam w sobie nie wystarczy. Próchnica potrafi zaatakować nawet wtedy,…
CZYTAJ

Wakacyjna dieta malucha – jak na urlopie nie zapomnieć o zdrowym żywieniu dzieci?

Lato, wyjazdy i luźniejszy rytm dnia sprzyjają rozluźnieniu codziennych zasad – także tych żywieniowych. To naturalne, że wakacyjny czas rządzi…
CZYTAJ

Żeglarska Akcja Badania Akwenów (ŻABA) – IOŚ-PIB wspiera żeglarzy w monitoringu mazurskich jezior

Od maja 2025 r. żeglarze przeprowadzili już ponad 100 pomiarów przejrzystości wód jezior na Szlaku Wielkich Jezior Mazurskich. Wszystko to…
CZYTAJ

Tętno jako wskaźnik wydolności układu krążenia – dlaczego ma tak ważne znaczenie? Co oznacza i jak je prawidłowo badać?

Tętno to jeden z najprostszych sposobów, by sprawdzić, jak pracuje nasze serce. - To liczba uderzeń serca na minutę, która…
CZYTAJ

Upały – jak sobie radzić? Porady internisty

Trwa pierwsza wakacyjna fala upałów w Polsce. Jak radzić sobie z ekstremalnymi temperaturami i uniknąć niebezpiecznego dla zdrowia udaru cieplnego?…
CZYTAJ

Moc kwasu laktobionowego latem Codzienna rutyna pielęgnacyjna dla skóry zmęczonej słońcem

Kluczowe, wakacyjne beauty-wyzwania dla skóry to: nawilżenie, regeneracja i odbudowa warstwy hydrolipidowej. Eksperci wskazują, że na podium w tym zakresie plasuje…
CZYTAJ

Mistrz szpilek, który nie idzie za modą — jak konsekwencja i pasja budują markę z duszą

Nie projektuje pod presją trendów. Nie zmienia fasonów co sezon. Nie śledzi TikToka, żeby dowiedzieć się, co „nosi Gen Z”.…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Wszystko co warto wiedzieć o cholesterolu – jakie są normy, kiedy się badać?

Cholesterol jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Problem pojawia się wówczas, gdy…
CZYTAJ

Tętno jako wskaźnik wydolności układu krążenia – dlaczego ma tak ważne znaczenie? Co oznacza i jak je prawidłowo badać?

Tętno to jeden z najprostszych sposobów, by sprawdzić, jak pracuje nasze serce.…
CZYTAJ

Upały – jak sobie radzić? Porady internisty

Trwa pierwsza wakacyjna fala upałów w Polsce. Jak radzić sobie z ekstremalnymi…
CZYTAJ

Profilaktyka – dlaczego jest tak ważna? Sprawdź, jakie badania możesz wykonać bezpłatnie w ramach NFZ oraz jak się do nich przygotować

Medycyna laboratoryjna nie tylko wspiera proces leczenia, ale odgrywa również kluczową rolę…
CZYTAJ

Bez żywienia nie ma leczenia. A niedożywienie dotyczy aż 1/3 pacjentów przyjmowanych do szpitala!

Niedożywienie nie dotyczy wyłącznie osób wychudzonych czy skrajnie chorych. Może rozwijać się…
CZYTAJ