Tajemnice chałwy



Chałwa to przysmak przez wielu znany i ceniony. Trudno się temu dziwić – słowo „chałwa” w języku greckim i arabskim oznacza po prostu „cukierek”. Jednak mało kto potrafi skojarzyć, że ten smakołyk powstaje w głównej mierze z sezamu.

Co więcej, jego wykonanie jest na tyle proste, że samodzielnie można go przyrządzić w domu.

Chałwa, trochę historii:

Pierwsze wzmianki o chałwie pochodzą jeszcze z czasów dawnego Babilonu. Po kilkunastu wiekach dotarła do Europy, gdzie szybko zyskała na popularności. W Polsce produkcję chałwy na szeroką skalę rozpoczęto w 1951 roku, a do dnia dzisiejszego zachowały się oryginalne receptury z 1978 roku.

Co kraj to obyczaj

Egipcjanie lubią, gdy chałwa ocieka tłuszczem sezamowym, w Tunezji sprzedaje się ją w formie torcików, w Turcji zaś jest używana jako dodatek do pieczywa. Grecy jedzą ją podczas święta Katari, które jest odpowiednikiem naszej środy popielcowej. Chałwę można również wyprodukować z innych nasion niż sezam. Dla przykładu na Bałkanach powstaje z maku, słonecznika i orzechów. Dodaje się też do niej różne składniki, np. bakalie.

Domowy sposób na chałwę

Chałwę można stosunkowo łatwo przygotować w domu. Wystarczy uprażyć ziarna sezamu, rozetrzeć je np. w moździerzu lub zmielić w młynku do kawy, dodać do tego miód, bakalie (sprawdzą się również migdały, rodzynki, orzechy, wanilia) i zostawić w lodówce do stężenia. Podobno najlepsze chałwy to te, które długo wyrabia się w misach chałwiarskich i ręcznie masuje.

Na większych przyjęciach sprawdzi się także tort chałwowy. By go przygotować należy przełożyć tradycyjne ciasto tortowe masą przyrządzoną z czekolady, jajek, chałwy, rumu, śmietanki i herbaty. Chałwa smakuje świetnie również jako dodatek do deserów kawowych. Najprostszy z nich składa się z kawy, bitej śmietany, listków mięty i posypki ze startej chałwy.



Chałwa – Smacznie czy zdrowo?

Wszyscy wiemy, że sezam jest bardzo zdrowy, bo zawiera cenne oleje, witaminy, m.in. A, B, E, przeciwutleniacze, a także duże ilości białka.

Jednak w skład chałwy ze sklepowej półki wchodzą emulgatory i różnego rodzaju regulatory kwasowości. Zdarza się także, że producenci dodają kontrowersyjny składnik – korzeń mydlnicy, który dawniej był używany jako środek do prania, mycia i jako medykament na przeczyszczenie. Współcześnie uważa się jednak, że posiada on także szereg dobroczynnych właściwości, np. wykrztuśne, pomocnicze w bólach reumatycznych, artretyzmie czy zapobiegające miażdżycy.

Dieta chałwowa

Wiele osób uważa, że spożywanie chałwy nie tylko dostarczy organizmowi potrzebnych składników, ale i przyczyni się do zrzucenia zbędnych kilogramów. Dieta chałwowa pozwala stracić nawet 3 kilogramy w 3 dni. Okazuje się jednak, że dieta choć jest skuteczna, to niekoniecznie zdrowa. Nie dostarczając naszemu organizmowi zróżnicowanych pokarmów wyniszczamy go. Owszem, chałwa, tak jak sezam, zawiera zdrowe tłuszcze, witaminy, białko, a także cukry. Jednak zalecane podczas diety 150 g może dostarczyć ich zbyt małe ilości.

Kęs chałwy tylko na deser, z zachowaniem pozostałych posiłków, będzie idealnym rozwiązaniem – pożywi nas i nasyci. Najzdrowszą chałwę przyrządzimy sami – korzystając z naturalnych produktów możemy mieć pewność, że przekąska zadowoli nie tylko nasze podniebienia, ale i dostarczy organizmowi cennych składników.

Źródło: ROS-SWEET Sp. z o.o., www.ros-sweet.pl 

Katastrofa naturalna – nie taka naturalna. Antropogeniczne uwarunkowania nasilenia zjawisk ekstremalnych i ich konsekwencji

W ostatnich dekadach obserwujemy w Polsce wzrost dotkliwości zjawisk ekstremalnych powodujących rozległe konsekwencje, określanych w przestrzeni publicznej jako „katastrofy naturalne”…
CZYTAJ

Okulary preprogresywne: rozwiązanie dla osób z pierwszymi objawami prezbiopii

Wraz z upływem lat zdolność oka do akomodacji, czyli dostosowywania ostrości widzenia do różnych odległości, stopniowo maleje. Około 35. roku…
CZYTAJ

Dlaczego tak boimy się raka? Ekspertki o emocjach, które towarzyszą chorobie

Dla wielu osób diagnoza raka wciąż brzmi jak wyrok. Strach, poczucie utraty kontroli i stereotypowe wyobrażenia o chorobie nowotworowej sprawiają,…
CZYTAJ

Co dalej po badaniu z okazji Movember? Dowiedz się, czym jest leczenie HIFU

Dzięki kampanii Movember wielu mężczyzn po raz pierwszy trafia na badanie prostaty. Czasem kończy się ono ulgą, ale bywa, że…
CZYTAJ

Światowy Tydzień Wiedzy o Antybiotykach (WAAW): wspólny głos w walce z cichą pandemią

W dniach 18-24 listopada po raz kolejny obchodzony jest World Antimicrobial Awareness Week (WAAW). Jest to globalna inicjatywa realizowana przez…
CZYTAJ

Dziura ozonowa – co się z nią stało?

Kiedy w latach 80. XX wieku naukowcy ogłosili, że nad Antarktydą pojawiła się „dziura ozonowa” – gigantyczny obszar niemal pozbawiony…
CZYTAJ

amień, który zostawia ślad w całym organizmie „Bakterie z kamienia nazębnego mogą przedostać się do krwi z ryzykiem zaostrzenia stanu zapalnego w innych narządach.”

Większość z nas wie, że kamień nazębny trzeba usuwać u dentysty, ale mało kto potrafi powiedzieć, czym właściwie różni się…
CZYTAJ

Lubię siebie. Nie dlatego, że jestem idealna. Dlatego, że jestem prawdziwa – wystartowała 6.edycja kampanii #lubiesiebie.

Kampania #lubiesiebie to nie kolejna inicjatywa o wyglądzie. To manifest świadomego życia w zgodzie ze sobą – ze swoim ciałem,…
CZYTAJ

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień Cukrzycy, szczególnie, że z tą podstępną chorobą według…
CZYTAJ

Zupa krem z marchewki i pomarańczy

Rozgrzewająca, aromatyczna i pełna koloru — zupa krem z marchewki i pomarańczy to idealna propozycja na chłodniejsze dni. Lekko słodka,…
CZYTAJ

Choroba dziąseł, która uderza w serce

„Bakterie z jamy ustnej mogą dostać się do krwi i wywołać stan zapalny w naczyniach. To zwiększa ryzyko zawału.” Nie…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony. W tym samym czasie liczba nowych przypadków nowotworów…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Okulary preprogresywne: rozwiązanie dla osób z pierwszymi objawami prezbiopii

Wraz z upływem lat zdolność oka do akomodacji, czyli dostosowywania ostrości widzenia…
CZYTAJ

Dlaczego tak boimy się raka? Ekspertki o emocjach, które towarzyszą chorobie

Dla wielu osób diagnoza raka wciąż brzmi jak wyrok. Strach, poczucie utraty…
CZYTAJ

Co dalej po badaniu z okazji Movember? Dowiedz się, czym jest leczenie HIFU

Dzięki kampanii Movember wielu mężczyzn po raz pierwszy trafia na badanie prostaty.…
CZYTAJ

Światowy Tydzień Wiedzy o Antybiotykach (WAAW): wspólny głos w walce z cichą pandemią

W dniach 18-24 listopada po raz kolejny obchodzony jest World Antimicrobial Awareness…
CZYTAJ

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień…
CZYTAJ