Szybki obiad nie musi być niezdrowy
Zbliża się rok szkolny, a wraz z nim przybywa obowiązków. Zaplanowanie dnia nie jest łatwe, kiedy mamy na głowie pracę, szkołę i domowe obowiązki. Podpowiadamy jak przygotować szybkie, ale pożywne obiady dla całej rodziny.
Nie musisz spędzać wiele czasu w kuchni, żeby przygotować pyszny i pożywny obiad dla całej rodziny. Wbrew pozorom, w kryzysowej sytuacji nie trzeba od razu zamawiać mało zdrowej pizzy. Istnieje wiele sposobów na przygotowanie posiłku, który wpisuje się w standardy slow food, niekoniecznie zabierając nam cenny czas. Zastosuj się do kilku prostych zasad i zawsze miej w swojej spiżarni podstawowe składniki.
Mięsny kociołek z warzywami
Składniki:
- ˇ Szynka w marynacie ZM Pekpol
- ˇ Marchewka, papryka, cebula lub mieszanka warzyw mrożonych
- ˇ Natka pietruszki
- ˇ Papryczka chilli
- ˇ Ząbek czosnku
- ˇ Sól, pieprz
Przygotowanie:
Mięso pokroić w kostkę i wymieszać z pokrojonymi warzywami oraz posiekaną natką w naczyniu żaroodpornym. Lekko przyprawić solą i pieprzem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopniu na 15-20 minut. Po wyjęciu posypać posiekaną papryczką chilli. Podawać z pełnoziarnistym pieczywem.
Błyskawiczny kuskus z kurczakiem i groszkiem
Składniki:
- ˇ 200 g kuskusu
- ˇ Filet z kurczaka w marynacie ZM Pekpol
- ˇ 1 pomidor
- ˇ 50 gram zielonego groszku mrożonego lub z puszki
- ˇ Dwie łyżki oliwy
- ˇ Sól, pieprz
Przygotowanie:
Kuskus zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i czekamy, aż wchłonie całą wodę i napęcznieje. Filet z kurczaka podgrzewamy w piekarniku lub mikrofalówce. Pomidora kroimy w drobną kosteczkę. Gdy kuskus będzie gotowy, dodajemy do niego groszek, pokrojonego pomidora. Polewamy oliwą i doprawiamy do smaku. Filet z kurczaka kroimy w plastry i układamy na kuskusie.