Szybki obiad nie musi być niezdrowy



Zbliża się rok szkolny, a wraz z nim przybywa obowiązków. Zaplanowanie dnia nie jest łatwe, kiedy mamy na głowie pracę, szkołę i domowe obowiązki. Podpowiadamy jak przygotować szybkie, ale pożywne obiady dla całej rodziny.

Nie musisz spędzać wiele czasu w kuchni, żeby przygotować pyszny i pożywny obiad dla całej rodziny. Wbrew pozorom, w kryzysowej sytuacji nie trzeba od razu zamawiać mało zdrowej pizzy. Istnieje wiele sposobów na przygotowanie posiłku, który wpisuje się w standardy slow food, niekoniecznie zabierając nam cenny czas. Zastosuj się do kilku prostych zasad i zawsze miej w swojej spiżarni podstawowe składniki.

Mięsny kociołek z warzywami

modanaurode.pl Mięsny kociołek z warzywami

Składniki:

  • ˇ Szynka w marynacie ZM Pekpol
  • ˇ Marchewka, papryka, cebula lub mieszanka warzyw mrożonych
  • ˇ Natka pietruszki
  • ˇ Papryczka chilli
  • ˇ Ząbek czosnku
  • ˇ Sól, pieprz

Przygotowanie:

Mięso pokroić w kostkę i wymieszać z pokrojonymi warzywami oraz posiekaną natką w naczyniu żaroodpornym. Lekko przyprawić solą i pieprzem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopniu na 15-20 minut. Po wyjęciu posypać posiekaną papryczką chilli. Podawać z pełnoziarnistym pieczywem.



Błyskawiczny kuskus z kurczakiem i groszkiem

modanaurode.pl Błyskawiczny kuskus z kurczakiem i groszkiem

Składniki:

  • ˇ 200 g kuskusu
  • ˇ Filet z kurczaka w marynacie ZM Pekpol
  • ˇ 1 pomidor
  • ˇ 50 gram zielonego groszku mrożonego lub z puszki
  • ˇ Dwie łyżki oliwy
  • ˇ Sól, pieprz

Przygotowanie:

Kuskus zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i czekamy, aż wchłonie całą wodę i napęcznieje. Filet z kurczaka podgrzewamy w piekarniku lub mikrofalówce. Pomidora kroimy w drobną kosteczkę. Gdy kuskus będzie gotowy, dodajemy do niego groszek, pokrojonego pomidora. Polewamy oliwą i doprawiamy do smaku. Filet z kurczaka kroimy w plastry i układamy na kuskusie.

Rola roweru i transportu publicznego w dążeniu do neutralności klimatycznej – Światowy Dzień Roweru 2025

Z okazji Światowego Dnia Roweru, obchodzonego 3 czerwca, warto przypomnieć o licznych korzyściach płynących z jazdy na rowerze. Raport Europejskiej…
CZYTAJ

29 maja to Światowy Dzień Układu Pokarmowego. Niestety, o mikrobiocie nadal wiemy zbyt mało

Z okazji Światowego Dnia Układu Pokarmowego eksperci zwracają uwagę na kluczową rolę mikrobioty jelitowej w utrzymaniu zdrowia człowieka. Ten złożony…
CZYTAJ

Koniec z bólem i dyskomfortem: laserowe leczenie żylaków to Twoje rozwiązanie!

Żylaki to powszechny problem, który dotyka coraz więcej osób. Niezależnie od tego, czy są to poszerzone, sine żyły na nogach,…
CZYTAJ

Moda czy zdrowie? Jak mądrze wybielać zęby i dbać o piękny uśmiech w sezonie weselno-komunijnym i nie tylko

Śnieżnobiały uśmiech staje się modny i szczególnie pożądany w okresie ślubno-komunijnym. Coraz więcej osób, przygotowując się do ważnych uroczystości, uwzględnia…
CZYTAJ

Wiosenny niezbędnik na piknik i grilla

Wiosna i lato to czas, gdy gotowanie przenosi się na świeże powietrze. Grill w ogrodzie, piknik w parku, a może…
CZYTAJ

Wiosenny grill bez stresu – wszystko gotowe, zanim przyjdą goście

Są takie dni, kiedy wszystko toczy się we własnym tempie. Stół ustawiony gdzieś w ogrodzie, w powietrzu unosi się zapach…
CZYTAJ

Światowy Dzień Tarczycy: Niedoczynność i nadczynność tarczycy – co musisz wiedzieć?

Z okazji Światowego Dnia Tarczycy lek. Claude Mawa, specjalista medycyny rodzinnej Grupy LUX MED, przypomina o roli tego niewielkiego, ale…
CZYTAJ

Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej 2025: Harmonia z naturą i zrównoważony rozwój

22 maja obchodzimy Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej, ustanowiony przez Zgromadzenie Ogólne ONZ w 2000 roku, aby upamiętnić przyjęcie Konwencji o…
CZYTAJ

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto przypomnieć, jak poważne konsekwencje dla zdrowia niesie nadmierna…
CZYTAJ

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co otwiera drzwi dla chorób autoimmunologicznych, alergii, przewlekłych zapaleń,…
CZYTAJ

Ciche zagrożenie, które można opanować. 17 maja obchodzimy Światowy Dzień Nadciśnienia Tętniczego

Nadciśnienie tętnicze nazywane jest „cichym zabójcą” - przez długie lata może bowiem nie dawać objawów, a nieleczone prowadzi do poważnych…
CZYTAJ

Pielęgnacja skóry po zimie – czego naprawdę potrzebuje Twoja cera?

Zima, choć piękna i pełna uroku, potrafi być bezlitosna dla naszej skóry. Mróz, wiatr i suche powietrze w pomieszczeniach mogą…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

29 maja to Światowy Dzień Układu Pokarmowego. Niestety, o mikrobiocie nadal wiemy zbyt mało

Z okazji Światowego Dnia Układu Pokarmowego eksperci zwracają uwagę na kluczową rolę…
CZYTAJ

Koniec z bólem i dyskomfortem: laserowe leczenie żylaków to Twoje rozwiązanie!

Żylaki to powszechny problem, który dotyka coraz więcej osób. Niezależnie od tego,…
CZYTAJ

Światowy Dzień Tarczycy: Niedoczynność i nadczynność tarczycy – co musisz wiedzieć?

Z okazji Światowego Dnia Tarczycy lek. Claude Mawa, specjalista medycyny rodzinnej Grupy…
CZYTAJ

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto…
CZYTAJ

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co…
CZYTAJ