Szparagowy zawrót głowy



Gościły już w menu starożytnych Greków i Rzymian, nazywane jedzeniem królów były jednym z ulubionych przysmaków Ludwika XIV. Sezon na szparagi właśnie się rozpoczyna. Te delikatne, zielone lub białe łodygi to prawdziwe bogactwo witamin i składników mineralnych.

Warto więc włączyć je do naszego wiosennego jadłospisu, zwłaszcza że ich przyrządzenie jest naprawdę proste, a możliwości wykorzystania i połączeń niemal nieograniczone.

 

Szparagi, podobnie jak por czy cebula to roślina należąca do rodziny liliowatych, pochodząca z Azji Mniejszej i wschodniej części Morza Śródziemnego, w Polsce znane były od XVIII wieku. W czasach renesansu Włosi i Anglicy doceniali je za delikatną konsystencję i niepowtarzalny smak, a przede wszystkim za właściwości zdrowotne.

Podobnie jak Chińczycy, którzy szparagami leczyli zapalenie stawów. Rosjanie doustnie podawali je na choroby nerek i układu krążenia, na ich bazie przyrządzali też maści na stany zapalne skóry. Z kolei, w Meksyku szparagi stosowane były jako środek na arytmię i nadciśnienie. I na tym nie koniec pro zdrowotnych właściwości tych delikatnych, zielonych warzyw.

 

Dla dbających o linię, przyszłych mam i nie tylko

Szparagi są idealne dla każdego, kto jest na diecie redukcyjnej. To bowiem jedno z najmniej kalorycznych warzyw – 100 gram to niecałe 20 kalorii! Szparagi w ponad 90% składają się z wody, są lekkostrawne, a mimo to są prawdziwą skarbnicą składników odżywczych.

Są obowiązkowym punktem w jadłospisie kobiet w ciąży i starających się o dziecko. To za sprawą kwasu foliowego odpowiadającego za prawidłowy rozwój płodu, a także wspomagającego pracę układu krążenia i opóźniającego procesy starzenia. Szparagi to także źródło asparaginy – aminokwasu, który wspólnie z zawartym w szparagach potasem wspomaga pracę nerek i odpowiada za właściwe nawodnienie organizmu.

Zielone łodygi szparagów to także bogactwo witaminy C, E (poprawiają kondycję włosów i paznokci), wapnia i fosforu (odpowiadają za kondycję kości i zębów), a także glutationu, czyli białka wspomagającego pracę wątroby i zapobiegającego rozwojowi nowotworów i choroby Alzheimera. Ze względu na niewielką zawartość sodu szparagi bez obaw mogą jeść osoby w nadciśnieniem.



Wykwintne, a jakże proste w przygotowaniu

Szparagi uznawane za jeden z afrodyzjaków i danie dość wykwintne, niektórym mogą wydawać się też trudne do przygotowania. Nic bardziej mylnego – wystarczy pamiętać o kilku zasadach przygotowywania trzech odmian – zielonych, białych i fioletowych. W Polsce spotykamy gównie dwie pierwsze odmiany.

Szparagi zielone – najcieńsze i najbardziej aromatyczne i  wyraziste w smaku wystarczy pozbawić zdrewniałej końcówki i gotować ok. 8 minut, najlepiej na stojąco w wysokim garnku, bez zakrywania wodą główek szparagów. W przeciwieństwie do szparagów białych, zielonych nie musimy obierać. Odmianę białą przed gotowaniem (10-15 minut) należy obrać z cienkiej błonki.

Fot Dan Cake przepis na szparagi zdrowo i smacznie

Szparagowe menu o każdej porze dnia

Nie dość, że proste w przygotowaniu, szparagi są dodatkowo bardzo uniwersalnym warzywem, z którego w mgnieniu oka wyczarujemy wiele ciekawych dań na każdy posiłek w ciągu dnia.

– Skoro dobry początek dnia to podstawa, zacznijmy od pożywnego śniadania, w którym szparagi stanowić będą idealny dodatek do wiosennych, śniadaniowych gofrów – proponuje Wiktor Kowalski z Dan Cake Polonia. – Delikatne w smaku szparagi w połaczeniu z lekko podsmażoną szynką i jajkiem w koszulce to pyszny zestaw śniadaniowy, który da nam energię na cały poranek.

Ze względu na swoją konsystencję białe szparagi stanowią idealną bazę pod kremowe zupy. – Idealnym dodatkiem do zupy szparagowej będą deliaktne, podpieczone grzanki na bazie chleba tostowego – mówi Wiktor Kowalski

– W naszej ofercie do wyboru mamy Chleb tostowy pszenny, pełnoziarnisty, 3 ziarna i ciemny Chleb kanapkowo-tostowy, każdy znajdzie więc coś dla siebie  mówi ekspert Dan Cake Polonia

– Kremowa zupa szparagowa w połączeniu z chrupiącym tostem to sposób na szybki, a zarazem sycący posiłek, w sam raz na lekki obiad na wiosnę i początek lata. Jako że szparagi to warzywo wyjątkowo lekkostrawne są idealną podstawą do sałatki, którą bez obciążania żołądka przed snem możemy zjeść na kolację.

Białe szparagi w roli głównej, garść ulubionej sałaty, kilka pomidorków koklajlowych i kostki sera feta to przepis na idealną i szybką sałatkę. – Jako dodatek do sałatki świetnie sprawdza się nasze pieczywo do odpieku – mówi ekspert Dan Cake Polonia.

– Wstępnie podpieczoną bagietkę wystarczy włożyć do piekarnika na kilka minut, pokroić na mniejsze kawałki i cieszyć się smakiem pysznego i lekkiego dania, w sam raz na kolację.

Dbaj o swoje znamiona – dlaczego warto wykonać dermatoskopię i chronić skórę przed słońcem?

Latem chętniej wystawiamy skórę na słońce, spędzając wolne chwile na świeżym powietrzu. Warto jednak pamiętać, że ekspozycja na promieniowanie UV…
CZYTAJ

Nawilżenie, fotoprotekcja i wyrównanie kolorytu skóry-Co spakować do wakacyjnej kosmetyczki?

Lipiec to synonim wakacji i wyjątkowej, letniej atmosfery… zwiastun podróży, chwil na plaży i wśród malowniczych górskich szczytów. To już za…
CZYTAJ

5 powodów, by sięgać po owoce jagodowe. Dietetyczka Grupy LUX MED: „To nie tylko smak lata”

Truskawki, maliny, borówki czy jeżyny kojarzą nam się z letnim słońcem i słodkim smakiem dzieciństwa. Jednak owoce jagodowe to coś…
CZYTAJ

Higienistka stomatologiczna ostrzega: pomijanie wieczornego mycia zębów z aparatem ortodontycznym to poważny błąd!

Decyzja o podjęciu leczenia ortodontycznego to ważny krok w kierunku osiągnięcia wymarzonego, zdrowego uśmiechu. Jednak wraz z założeniem aparatu pojawiają…
CZYTAJ

Brak snu jak 0,5 promila alkoholu. Ekspertki o bezsenności

Bezsenność i zaburzenia snu to problem, z którym zmaga się nawet co trzeci dorosły Polak. Choć często bagatelizujemy brak snu,…
CZYTAJ

Upały a choroby układu krążenia – jak dbać o serce w gorące dni?

Wysokie temperatury, choć dla wielu kojarzą się z letnim wypoczynkiem, mogą stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia - zwłaszcza dla osób…
CZYTAJ

E-papierosy pod lupą dentysty: co dzieje się w jamie ustnej po vapowaniu?

Używanie e-papierosów zdobyło w ostatnich latach ogromną popularność, jako alternatywa dla tradycyjnego palenia tytoniu. Choć początkowo uważano je za mniej…
CZYTAJ

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed pierwszą wizytą u specjalisty, a w trakcie leczenia…
CZYTAJ

Światowy Dzień Mikrobiomu 2025: jesteśmy coraz bardziej zainteresowani mikrobiotą, ale nasza świadomość jest wciąż niewystarczająca

Z okazji Światowego Dnia Mikrobiomu warto przyjrzeć się rosnącemu zainteresowaniu społeczeństwa mikrobiotą i jej wpływem na zdrowie. Dane z trzeciej…
CZYTAJ

Dlaczego nazywamy jelita drugim mózgiem? „To właśnie tam powstaje do 95% serotoniny!”

Czy Twój brzuch wie więcej niż myślisz? Coraz częściej mówi się o jelitach nie tylko jako o centrum trawienia, ale…
CZYTAJ

Co warto wiedzieć o SPF? ABC wiedzy na temat letniej fotoprotekcji

Jakie są wakacyjne potrzeby skóry? Skuteczna ochrona przeciwsłoneczna, nawilżenie i regeneracja to podstawa osiągnięcia efektu pięknej i zdrowej cery latem.…
CZYTAJ

ZADBAJ O OBJĘTOŚĆ Z KOSMETYKAMI STAPIZ

Szukasz produktów, które pomogą Ci utrzymać dużą objętość włosów na dłuższy czas bez efektu obciążenia? Sprawdź te kosmetyki STAPIZ. Dzięki…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Dbaj o swoje znamiona – dlaczego warto wykonać dermatoskopię i chronić skórę przed słońcem?

Latem chętniej wystawiamy skórę na słońce, spędzając wolne chwile na świeżym powietrzu.…
CZYTAJ

5 powodów, by sięgać po owoce jagodowe. Dietetyczka Grupy LUX MED: „To nie tylko smak lata”

Truskawki, maliny, borówki czy jeżyny kojarzą nam się z letnim słońcem i…
CZYTAJ

Brak snu jak 0,5 promila alkoholu. Ekspertki o bezsenności

Bezsenność i zaburzenia snu to problem, z którym zmaga się nawet co…
CZYTAJ

Upały a choroby układu krążenia – jak dbać o serce w gorące dni?

Wysokie temperatury, choć dla wielu kojarzą się z letnim wypoczynkiem, mogą stanowić…
CZYTAJ

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed…
CZYTAJ