Sylwestrowe menu dla każdego!



Udany Sylwester w polskim wydaniu? Dla wielu to taki spod znaku dobrego smaku. Oto przepisy na pyszne i proste przekąski, które z pewnością przypadną do gustu wszystkim gościom w ten wyjątkowy, pełen wrażeń wieczór.

Frytki na zdrowo

Zapomnijmy o standardowych, słonych i niezdrowych chipsach czy paluszkach. Przyrządźmy przekąski sami. W cienkie plasterki pokrójmy warzywa np. słodką marchew oraz bataty i wstawmy je do piekarnika na kilka minut. Dzięki temu w krótkim czasie mamy gotowe chrupiące i zdrowe frytki. Z czym smakują najlepiej? Proponujemy dipy na bazie naturalnych składników – Sos ziołowy oraz Grecki sos tzatziki.

 

Kuszące koperty szpinakowe 

Wielbicieli ciasta francuskiego nie brakuje. Stwórzmy zatem prostą w przygotowaniu, a zarazem pyszną propozycję, która trafi w gusta większości naszych gości. Przekąska w formie koperty, której sekretem jest aromatyczny farsz na bazie szpinaku i serka wiejskiego to oryginalny pomysł na urozmaicenie sylwestrowego menu.

 

Słodkości mile widziane

Skąd wziąć tyle energii, by pozostać na sylwestrowym parkiecie aż do białego rana? Jest tylko jedna odpowiedź – czekolada. Dzięki zawartej w niej fenylotylaminie pobudza się w naszym organizmie produkcja endorfin, czyli hormonu szczęścia. Wyłożenie na stół kilku tabliczek czekolady byłoby zbyt proste, ale już własnoręcznie przygotowane Domowe trufle piernikowe na długo pozostaną w pamięci gości.

Sylwestrowe menu – przepisy:

Sos ziołowy

Sos_ziolowy

Składniki:

– Jogurt typu greckiego naturalny  ,,Piątnica”         200g

– majonez                                                                    3 łyżki

– koperek świeży                                                        ˝ pęczka

– natka pietruszki                                                       ˝ pęczka

– bazylia świeża                                                          ˝ pęczka

– zioła prowansalskie                                                 1 łyżeczka

– czosnek                                                                     1 ząbek

– sól, pieprz ziołowy do smaku

 

Wykonanie:

Jogurt dokładnie połączyć z majonezem, dodać pokrojony koperek, natkę pietruszki i bazylię. Dodać również wyciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić do smaku solą, pieprzem ziołowym i pieprzem czarnym. Całość dokładnie wymieszać.

Grecki sos tzatziki

Grecki_sos_tzatziki

Składniki:

– jogurt typu greckiego naturalny „Piątnica” 150g            2 szt.

– ogórek świeży                                                                   300g

– koperek                                                                              1 średni pęczek

– czosnek                                                                              4 ząbki

– sól, pieprz, cukier do smaku

 

Wykonanie:

Ogórki umyć, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce na grubym oczku. Posolić, wymieszać i odstawić na 15 minut. Gdy ogórki puszczą sok, dokładnie je odcisnąć i dodać do jogurtu, sok wylać. Dodać również pokrojony koperek, wyciśnięty przez praskę czosnek oraz sól, pieprz i szczyptę cukru do smaku. Całość dokładnie wymieszać.

Koperty szpinakowe

Koperty_szpinakowe

Składniki:

– Masło Ekstra ,,Piątnica”                  1 łyżka

– szpinak mrożony                               500g

– czosnek                                             2 ząbki

– Śmietanka 30% „Piątnica”              2 łyżki

– sól, pieprz do smaku

– Serek wiejski 200g „Piątnica”         1szt.

– ciasto francuskie                              1 opakowanie

– jajko                                                    1szt.

 

Wykonanie:

Szpinak rozmrozić, umieścić w garnku i gotować (często mieszając), aż do momentu wyparowania nadmiaru wody. Następnie dodać masło, śmietankę, wyciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz do smaku. Gdy szpinak wystygnie, dodać serek wiejski odsączony z powstałego na górze płynu i dokładnie wymieszać.

Ciasto francuskie rozwinąć, przeciąć wzdłuż na pół, a następnie wycinać równe kwadraty. Na środek każdego nałożyć łyżkę farszu szpinakowego i tworzyć koperty, sklejając rogi ciasta francuskiego na środku. Na koniec posmarować koperty roztrzepanym jajkiem i piec w rozgrzanym do 180st.C piekarniku na złoty kolor ok. 25 minut.

Domowe trufle piernikowe

menu sylwestrowe Domowe_trufle_piernikowe




Składniki:

– 150 ml Śmietanki 42% OSM Piątnica

– 2 tabliczki gorzkiej czekolady

– szczypta soli

– starta skórka z jednej pomarańczy

– 50 g łuskanych orzechów włoskich

– płaska łyżeczka przyprawy piernikowej

– kakao lub wiórki kokosowe

– 50 ml rumu

 

Wykonanie:

Najpierw rozpuszczamy czekoladę w śmietance. Podgrzewamy ją w garnku na wolnym ogniu, często mieszając. Do masy dodajemy następnie szczyptę soli, startą na tarce na drobnym oczku skórkę pomarańczową i drobno posiekane orzechy włoskie.

Wsypujemy przyprawę do pierników i wlewamy rum.

Całość dokładnie mieszamy i po zdjęciu z ognia wstawiamy do lodówki do czasu, aż zgęstnieje. Z zastygłej masy formujemy kulki, obtaczamy w kakao albo w wiórkach kokosowych i podajemy do kawy.

 

Smacznego!

Wiosenny detoks – hit czy mit?

Wiosną wielu pacjentów szuka porady dietetycznej, często pytając o detoks. – To rzeczywiście popularny temat o tej porze roku –…
CZYTAJ

Zabiegi chirurgii estetycznej w Linea Corporis

Poprawa wyglądu dla wielu osób nie jest wyłącznie kwestią estetyki i dążenia do wyidealizowanej sylwetki, ale też dobrego samopoczucia i…
CZYTAJ

Dobra rutyna, micele i odpowiednie pH Co warto wiedzieć o demakijażu wrażliwej cery?

Początek wiosny to czas, kiedy chcemy wyglądać olśniewająco. To właśnie teraz układamy beauty-plany, sięgamy po nowe składniki aktywne i włączamy…
CZYTAJ

Wiosna to czas alergii. Sprawdź, co pyli w Twojej okolicy

Rozpoczął się sezon pylenia olchy i brzozy – roślin, których pyłki należą do jednych z najczęstszych alergenów w Polsce. Zakład…
CZYTAJ

Moc antyoksydacji i anti-agingu Co warto wiedzieć o kwasie ferulowym?

Kwas ferulowy to niekwestionowany król antyoksydacji, który swoją multifunkcjonalnością podbija świat beauty. Regeneruje skórę, zapobiega fotostarzeniu i działa anti-agingowo. Od…
CZYTAJ

Zupa krem z zielonego groszku i cukinii

Zupa krem z zielonego groszku i cukinii. Zielona moc warzyw! Pełna świeżości i aksamitnej konsystencji zupa z groszku i cukinii…
CZYTAJ

Krztusiec – co warto wiedzieć? Nie myl go z przeziębieniem

Krztusiec, znany również jako "kaszel 100-dniowy", to choroba wywołana przez bakterię Bordetella pertussis. Charakteryzuje się intensywnym, przerywanym kaszlem, który trwa…
CZYTAJ

Jakość powietrza a czystość ulic: wpływ otoczenia miejskiego na zdrowie publiczne

Jakość powietrza stała się jednym z najważniejszych rozważanych zagadnień z zakresu zdrowia publicznego w XXI wieku. W miarę jak świadomość…
CZYTAJ

Otyłość – poważny problem współczesnego społeczeństwa. Czy można zapobiec tej chorobie?

4 marca przypada Światowy Dzień Otyłości. To schorzenie jest jednym z najpoważniejszych wyzwań zdrowotnych, przed którymi stoi dzisiejsze społeczeństwo. Otyłość…
CZYTAJ

4 mity na temat otyłości. Sprawdź, czy znasz je wszystkie

Otyłość to choroba obarczona wieloma mitami, które często prowadzą do błędnych przekonań i stygmatyzacji. Czy rzeczywiście jest wyłącznie kwestią genów?…
CZYTAJ

Nawilżenie, antyoksydacja i odmłodzenie 3 potrzeby cery w oczekiwaniu na wiosnę

Koniec zimy to moment, w którym najbardziej pragniemy nowości w beauty-rutynie. Obserwujemy kondycję skóry, robimy podsumowania, ustalamy kosmetyczne strategie. Przygotowujemy…
CZYTAJ

Morsowanie – jak zacząć i kto nie powinien zanurzać się w lodowatej wodzie? Wszystko, co trzeba wiedzieć przed pierwszą zimową kąpielą

Morsowanie, czyli zanurzanie się w zimnej wodzie, stało się jednym z popularniejszych trendów ostatnich lat. Choć jeszcze niedawno była to…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Wiosna to czas alergii. Sprawdź, co pyli w Twojej okolicy

Rozpoczął się sezon pylenia olchy i brzozy – roślin, których pyłki należą…
CZYTAJ

Krztusiec – co warto wiedzieć? Nie myl go z przeziębieniem

Krztusiec, znany również jako "kaszel 100-dniowy", to choroba wywołana przez bakterię Bordetella…
CZYTAJ

Morsowanie – jak zacząć i kto nie powinien zanurzać się w lodowatej wodzie? Wszystko, co trzeba wiedzieć przed pierwszą zimową kąpielą

Morsowanie, czyli zanurzanie się w zimnej wodzie, stało się jednym z popularniejszych…
CZYTAJ

Jak kontakt ze zwierzętami wspiera zdrowie psychiczne?

Światowy Dzień Walki z Depresją, obchodzony 23 lutego, to doskonała okazja, by…
CZYTAJ

Bezpieczne sporty zimowe – o czym pamiętać, by uniknąć kontuzji i cieszyć się dobrą kondycją?

Aktywność fizyczna to podstawowy element profilaktyki zdrowotnej. Sporty zimowe to doskonały sposób…
CZYTAJ