Święta w wersji light – Zdrowe i dietetyczne potrawy na Wigilię



Z czym kojarzą się nam Święta Bożego Narodzenia? Z kolorową choinką, pięknymi dekoracjami, a przede wszystkim zapachem smacznych potraw. Na wigilijne pyszności czekamy cały rok. Niestety staropolskie potrawy to prawdziwe bomby kaloryczne. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby świąteczne dania przygotować w nowej, dietetycznej formie.Przyjęło się, że w Wigilię serwujemy dwanaście dań, czyli tyle ilu było Apostołów podczas Ostatniej Wieczerzy. Chociaż nie wszystkie panie domu przyrządzają taką właśnie ilość posiłków, to z całą pewnością są potrawy, które co roku królują na naszych stołach. W wielu polskich rodzinach święta nie mogą obejść się bez pierogów z kapustą czy symbolicznego karpia. Tymczasem niektóre potrawy możemy przygotować w lżejszej wersji, jednocześnie odświeżając menu.KARP – Król w nowej odsłonieObecność tej ryby na polskim stole to długa historia. Jednak nie wszyscy wiedzą, że tradycja karpia podczas Wigilii pojawiła się dopiero w czasach PRL-u. Gatunek ten był jednym z niewielu dostępnych i stosunkowo tanich. Ówczesne hasło: Karp na każdym stole w Polsce sprawiło, że potrawa na dobre wpisała się w kanon świątecznych dań. Dla jej smakoszy mamy prosty, a zarazem smaczny przepis na karpia z orzechami i białym winem.Przygotowanie potrawy:Pokrojony filet należy dokładnie natrzeć sokiem z cytryny i pozostawić na godzinę w lodówce. Schłodzoną rybę trzeba obtoczyć w mące, posolić i popieprzyć, a następnie delikatnie podsmażyć.Kiedy nabierze ona złocistego koloru wkładamy ją w żaroodpornym naczyniu do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 20 minut. W tym czasie na patelni prażymy orzechy (laskowe albo nerkowce).Gdy będą rumiane dolewamy do nich trzy czwarte szklanki wina i dwie łyżki miodu, a całość mieszamy. Upieczonego karpia równomiernie polewamy sosem.



PIEROGI ZE SZPINAKIEM – Z zielonym wnętrzem

Pierogi to pozycja obowiązkowa w świątecznym menu. Zazwyczaj są one z kapustą, z grzybami albo ruskie.  Zgodnie z tradycją do niektórych dodajemy jeden grosz, zaś ten kto trafi na monetę  będzie miał szczęście w nadchodzącym roku. To jedno z najpopularniejszych polskich dań można przyrządzić w bardzo zdrowy, a równocześnie oryginalny sposób. Na przygotowanie takiego farszu wystarczy kilkanaście minut.

Przygotowanie potrawy:

Szpinak dusimy na patelni z dodatkiem czosnku, soli, pieprzu oraz gałki muszkatołowej. Następnie wystarczy dodać do niego ser, a całość wymieszać. Taką masą można wypełnić pierogi.

modanaurode.pl pierogi-z-szpinakiem Zdrowe i dietetyczne potrawy na Wigilię

SERNIK – Łakocie w lekkiej formie

Dopełnieniem każdej kolacji jest deser. Choć musi być słodki, to nie znaczy, że kaloryczny. Przedstawiamy przepis na delikatny sernik, który przypadnie do gustu największym łasuchom. Jego sekret tkwi w chudym, ale dobrej jakości twarogu.

Przygotowanie potrawy:

Jaja należy utrzeć ze słodzikiem, solą i cukrem waniliowym tak, aby masa była puszysta. Potem dodajemy zmielony twaróg i budyń. Składniki mieszamy. Do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia przekładamy połowę masy. Natomiast na warstwie serowej wykładamy oprószone mąką brzoskwinie bądź ananasy. Następnie wykładamy resztę masy i pieczemy około godziny w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Święta Bożego Narodzenia to czas kiedy trudno oprzeć się domowym rarytasom. Rodzinna atmosfera sprzyja kosztowaniu wszystkich dań. Łatwiej niż zazwyczaj łamiemy dietetyczne zakazy. Chociaż zdarza się, że wigilijną kolację nasz żołądek pamięta jeszcze przez kilka dni. Dlatego w tym roku pokuśmy się o kuchenne eksperymenty i spróbujmy czegoś w wersji light. Będzie równie smacznie, a na pewno zdrowo.

modanaurode.pl sernik Zdrowe i dietetyczne potrawy na Wigilię

Dbaj o swoje znamiona – dlaczego warto wykonać dermatoskopię i chronić skórę przed słońcem?

Latem chętniej wystawiamy skórę na słońce, spędzając wolne chwile na świeżym powietrzu. Warto jednak pamiętać, że ekspozycja na promieniowanie UV…
CZYTAJ

Nawilżenie, fotoprotekcja i wyrównanie kolorytu skóry-Co spakować do wakacyjnej kosmetyczki?

Lipiec to synonim wakacji i wyjątkowej, letniej atmosfery… zwiastun podróży, chwil na plaży i wśród malowniczych górskich szczytów. To już za…
CZYTAJ

5 powodów, by sięgać po owoce jagodowe. Dietetyczka Grupy LUX MED: „To nie tylko smak lata”

Truskawki, maliny, borówki czy jeżyny kojarzą nam się z letnim słońcem i słodkim smakiem dzieciństwa. Jednak owoce jagodowe to coś…
CZYTAJ

Higienistka stomatologiczna ostrzega: pomijanie wieczornego mycia zębów z aparatem ortodontycznym to poważny błąd!

Decyzja o podjęciu leczenia ortodontycznego to ważny krok w kierunku osiągnięcia wymarzonego, zdrowego uśmiechu. Jednak wraz z założeniem aparatu pojawiają…
CZYTAJ

Brak snu jak 0,5 promila alkoholu. Ekspertki o bezsenności

Bezsenność i zaburzenia snu to problem, z którym zmaga się nawet co trzeci dorosły Polak. Choć często bagatelizujemy brak snu,…
CZYTAJ

Upały a choroby układu krążenia – jak dbać o serce w gorące dni?

Wysokie temperatury, choć dla wielu kojarzą się z letnim wypoczynkiem, mogą stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia - zwłaszcza dla osób…
CZYTAJ

E-papierosy pod lupą dentysty: co dzieje się w jamie ustnej po vapowaniu?

Używanie e-papierosów zdobyło w ostatnich latach ogromną popularność, jako alternatywa dla tradycyjnego palenia tytoniu. Choć początkowo uważano je za mniej…
CZYTAJ

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed pierwszą wizytą u specjalisty, a w trakcie leczenia…
CZYTAJ

Światowy Dzień Mikrobiomu 2025: jesteśmy coraz bardziej zainteresowani mikrobiotą, ale nasza świadomość jest wciąż niewystarczająca

Z okazji Światowego Dnia Mikrobiomu warto przyjrzeć się rosnącemu zainteresowaniu społeczeństwa mikrobiotą i jej wpływem na zdrowie. Dane z trzeciej…
CZYTAJ

Dlaczego nazywamy jelita drugim mózgiem? „To właśnie tam powstaje do 95% serotoniny!”

Czy Twój brzuch wie więcej niż myślisz? Coraz częściej mówi się o jelitach nie tylko jako o centrum trawienia, ale…
CZYTAJ

Co warto wiedzieć o SPF? ABC wiedzy na temat letniej fotoprotekcji

Jakie są wakacyjne potrzeby skóry? Skuteczna ochrona przeciwsłoneczna, nawilżenie i regeneracja to podstawa osiągnięcia efektu pięknej i zdrowej cery latem.…
CZYTAJ

ZADBAJ O OBJĘTOŚĆ Z KOSMETYKAMI STAPIZ

Szukasz produktów, które pomogą Ci utrzymać dużą objętość włosów na dłuższy czas bez efektu obciążenia? Sprawdź te kosmetyki STAPIZ. Dzięki…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Dbaj o swoje znamiona – dlaczego warto wykonać dermatoskopię i chronić skórę przed słońcem?

Latem chętniej wystawiamy skórę na słońce, spędzając wolne chwile na świeżym powietrzu.…
CZYTAJ

5 powodów, by sięgać po owoce jagodowe. Dietetyczka Grupy LUX MED: „To nie tylko smak lata”

Truskawki, maliny, borówki czy jeżyny kojarzą nam się z letnim słońcem i…
CZYTAJ

Brak snu jak 0,5 promila alkoholu. Ekspertki o bezsenności

Bezsenność i zaburzenia snu to problem, z którym zmaga się nawet co…
CZYTAJ

Upały a choroby układu krążenia – jak dbać o serce w gorące dni?

Wysokie temperatury, choć dla wielu kojarzą się z letnim wypoczynkiem, mogą stanowić…
CZYTAJ

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed…
CZYTAJ