Święta w wersji light – Zdrowe i dietetyczne potrawy na Wigilię



Z czym kojarzą się nam Święta Bożego Narodzenia? Z kolorową choinką, pięknymi dekoracjami, a przede wszystkim zapachem smacznych potraw. Na wigilijne pyszności czekamy cały rok. Niestety staropolskie potrawy to prawdziwe bomby kaloryczne. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby świąteczne dania przygotować w nowej, dietetycznej formie.Przyjęło się, że w Wigilię serwujemy dwanaście dań, czyli tyle ilu było Apostołów podczas Ostatniej Wieczerzy. Chociaż nie wszystkie panie domu przyrządzają taką właśnie ilość posiłków, to z całą pewnością są potrawy, które co roku królują na naszych stołach. W wielu polskich rodzinach święta nie mogą obejść się bez pierogów z kapustą czy symbolicznego karpia. Tymczasem niektóre potrawy możemy przygotować w lżejszej wersji, jednocześnie odświeżając menu.KARP – Król w nowej odsłonieObecność tej ryby na polskim stole to długa historia. Jednak nie wszyscy wiedzą, że tradycja karpia podczas Wigilii pojawiła się dopiero w czasach PRL-u. Gatunek ten był jednym z niewielu dostępnych i stosunkowo tanich. Ówczesne hasło: Karp na każdym stole w Polsce sprawiło, że potrawa na dobre wpisała się w kanon świątecznych dań. Dla jej smakoszy mamy prosty, a zarazem smaczny przepis na karpia z orzechami i białym winem.Przygotowanie potrawy:Pokrojony filet należy dokładnie natrzeć sokiem z cytryny i pozostawić na godzinę w lodówce. Schłodzoną rybę trzeba obtoczyć w mące, posolić i popieprzyć, a następnie delikatnie podsmażyć.Kiedy nabierze ona złocistego koloru wkładamy ją w żaroodpornym naczyniu do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 20 minut. W tym czasie na patelni prażymy orzechy (laskowe albo nerkowce).Gdy będą rumiane dolewamy do nich trzy czwarte szklanki wina i dwie łyżki miodu, a całość mieszamy. Upieczonego karpia równomiernie polewamy sosem.



PIEROGI ZE SZPINAKIEM – Z zielonym wnętrzem

Pierogi to pozycja obowiązkowa w świątecznym menu. Zazwyczaj są one z kapustą, z grzybami albo ruskie.  Zgodnie z tradycją do niektórych dodajemy jeden grosz, zaś ten kto trafi na monetę  będzie miał szczęście w nadchodzącym roku. To jedno z najpopularniejszych polskich dań można przyrządzić w bardzo zdrowy, a równocześnie oryginalny sposób. Na przygotowanie takiego farszu wystarczy kilkanaście minut.

Przygotowanie potrawy:

Szpinak dusimy na patelni z dodatkiem czosnku, soli, pieprzu oraz gałki muszkatołowej. Następnie wystarczy dodać do niego ser, a całość wymieszać. Taką masą można wypełnić pierogi.

modanaurode.pl pierogi-z-szpinakiem Zdrowe i dietetyczne potrawy na Wigilię

SERNIK – Łakocie w lekkiej formie

Dopełnieniem każdej kolacji jest deser. Choć musi być słodki, to nie znaczy, że kaloryczny. Przedstawiamy przepis na delikatny sernik, który przypadnie do gustu największym łasuchom. Jego sekret tkwi w chudym, ale dobrej jakości twarogu.

Przygotowanie potrawy:

Jaja należy utrzeć ze słodzikiem, solą i cukrem waniliowym tak, aby masa była puszysta. Potem dodajemy zmielony twaróg i budyń. Składniki mieszamy. Do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia przekładamy połowę masy. Natomiast na warstwie serowej wykładamy oprószone mąką brzoskwinie bądź ananasy. Następnie wykładamy resztę masy i pieczemy około godziny w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Święta Bożego Narodzenia to czas kiedy trudno oprzeć się domowym rarytasom. Rodzinna atmosfera sprzyja kosztowaniu wszystkich dań. Łatwiej niż zazwyczaj łamiemy dietetyczne zakazy. Chociaż zdarza się, że wigilijną kolację nasz żołądek pamięta jeszcze przez kilka dni. Dlatego w tym roku pokuśmy się o kuchenne eksperymenty i spróbujmy czegoś w wersji light. Będzie równie smacznie, a na pewno zdrowo.

modanaurode.pl sernik Zdrowe i dietetyczne potrawy na Wigilię

Zmiana czasu a ADHD – jak przesunięcie zegara wpływa na sen, nastrój i koncentrację? 

Zmiana czasu, choć z pozoru niewielka, może w istotny sposób zaburzyć funkcjonowanie osób z ADHD. – Już przesunięcie zegara o…
CZYTAJ

Dzień Makaronu – czemu po makaronie chce nam się spać i co z tym zrobić? Radzi dietetyczka

25 października obchodzimy Światowy Dzień Makaronu – ulubionego dania wielu osób na całym świecie. Jednak wielu z nas po jego…
CZYTAJ

Europejska Federacja Periodontologii ujednoliciła standardy leczenia w Europie

Paradontoza to choroba, która dotyka coraz większej liczby osób. W Europie problemy z przyzębiem ma ponad 60% populacji[1], a w Polsce…
CZYTAJ

Aeroprostownica Sencor Artemiss SHI 9100RS – rewolucja w prostowaniu suchych i mokrych włosów

Aeroprostownica Sencor Artemiss SHI 9100RS to urządzenie, które redefiniuje codzienną stylizację włosów. Innowacyjna technologia prostowania za pomocą powietrza zapobiega nadmiernej ekspozycji…
CZYTAJ

Od krajowych strategii do lokalnych działań. Rolnictwo w obliczu zmian klimatu

Zmiany klimatu w coraz większym stopniu wpływają na rolnictwo – sektor, który z jednej strony odpowiada za bezpieczeństwo żywnościowe, a…
CZYTAJ

Bezpieczeństwo żywnościowe i klimat – wspólne wyzwania współczesnego świata

Światowy Dzień Żywności, obchodzony 16 października, to okazja do refleksji nad tym, jak powstaje żywność, jak z niej korzystamy i…
CZYTAJ

Od Polski po Danię: jak sieć Netto walczy z marnowaniem jedzenia

Na świecie marnuje się około jednej trzeciej wyprodukowanej żywności. W Unii Europejskiej ponad połowa tych strat powstaje w domach. W…
CZYTAJ

Dla urody i dla zdrowia – co warto wiedzieć o blefaroplastyce?

Ograniczone pole widzenia, zmęczenie oczu i bóle głowy to jedne z najbardziej dokuczliwych dolegliwości mało znanego problemu – opadających powiek.…
CZYTAJ

Domowy kisiel żurawinowy z malinami

Domowy kisiel w najlepszym wydaniu — kwaśna żurawina i słodkie maliny tworzą duet, który idealnie rozgrzewa w chłodne dni. Ten…
CZYTAJ

Pokolenie Z a kryzys zdrowia psychicznego: dlaczego młodzi Polacy odczuwają największy niepokój?

Coraz częściej w mediach oraz przestrzeni publicznej słowo dobrostan odmieniane jest przez wszystkie przypadki. To dobry znak, przede wszystkim dla…
CZYTAJ

SAD – choroba afektywna sezonowa (Seasonal Affective Disorder), czyli sezonowy spadek nastroju. Na czym polega i jak sobie z nim radzić?

Jesień i zima to dla wielu z nas trudniejszy czas. Krótszy dzień, mniejsza ilość światła słonecznego i zaburzony rytm dobowy…
CZYTAJ

Jak era cyfrowa wpływa na wzrok? Jak rozwijają się choroby oczu? Profilaktyka i leczenie chorób oczu z okazji Światowego Dnia Wzroku

Współczesny człowiek spędza średnio kilka godzin dziennie przed ekranami urządzeń elektronicznych, co prowadzi do nadmiernego obciążenia narządu wzroku, zaburzeń akomodacji…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Zmiana czasu a ADHD – jak przesunięcie zegara wpływa na sen, nastrój i koncentrację? 

Zmiana czasu, choć z pozoru niewielka, może w istotny sposób zaburzyć funkcjonowanie…
CZYTAJ

Pokolenie Z a kryzys zdrowia psychicznego: dlaczego młodzi Polacy odczuwają największy niepokój?

Coraz częściej w mediach oraz przestrzeni publicznej słowo dobrostan odmieniane jest przez…
CZYTAJ

SAD – choroba afektywna sezonowa (Seasonal Affective Disorder), czyli sezonowy spadek nastroju. Na czym polega i jak sobie z nim radzić?

Jesień i zima to dla wielu z nas trudniejszy czas. Krótszy dzień,…
CZYTAJ

Jak era cyfrowa wpływa na wzrok? Jak rozwijają się choroby oczu? Profilaktyka i leczenie chorób oczu z okazji Światowego Dnia Wzroku

Współczesny człowiek spędza średnio kilka godzin dziennie przed ekranami urządzeń elektronicznych, co…
CZYTAJ

Trening mózgu, a nie tylko ciała. Dlaczego tak trudno nam wytrwać w aktywności fizycznej?

„Od jutra zacznę biegać”. „Od poniedziałku siłownia”. „Od nowego roku zmiana nawyków”.…
CZYTAJ