Smaczne i zdrowe święta bez glutenu? Podpowiadamy, jak się do nich przygotować



Święta Bożego Narodzenia kojarzą się większości Polaków ze stołem suto zastawionym pysznymi potrawami. Unoszące się nad nim zapachy ryb, ciast, sałatek czy wędlin tworzą mieszankę, której nie sposób się oprzeć. Ale czy w dobie coraz bardziej powszechnych alergii pokarmowych można dziś łatwo przygotować świąteczny stół w smacznym i zdrowym wydaniu? Jak najbardziej.

 

Wystarczy odpowiednio wcześniej zaplanować menu na ten czas, uzupełniając je o wartościowe i pozbawione glutenu produkty spożywcze. To gwarancja tego, że będziemy w pełni cieszyć się wigilijnym wieczorem spędzonym z bliskimi. Bez gimnastykowania się w kuchni i – co ważne – nadwyrężania domowego budżetu.

 

Gwiazdka pełna smaku

Tradycyjne świąteczne potrawy to charakterystyczny element polskiej kuchni wigilijnej. Jednak o ile przygotowywane na tę okazję menu urzeka smakiem, to jego skład często może zaszkodzić osobom o bardziej wrażliwym układzie pokarmowym. Wszystko przez alergie pokarmowe,

w tym uczulenie na gluten – chorobę cywilizacyjną naszych czasów. Pojawiająca się na skórze pokrzywka czy wodnisty katar występujący po spożyciu niektórych produktów to pierwszy sygnał, że coś może być nie tak z naszym zdrowiem.

 – Dlatego jeśli cierpimy na nietolerancję tego białka, podejrzewamy u siebie problemy z trawieniem go albo ktoś z bliskich jest na niego uczulony, ułatwmy sobie i innym konsumpcję  mówi Karolina Kawczyńska, Dyrektor Marketingu w firmie Gzella.

– Wystarczy, że podzielimy świąteczne menu na potrawy przygotowane na bazie produktów z glutenem i pozbawione tego składnika. Dzięki temu wszyscy uczestnicy posiłku będą cieszyć się smakiem kosztowanych potraw. I to na długo po odejściu od stołu.



 

Coraz łatwiej (i smaczniej) bez glutenu

Zaletą produktów bezglutenowych jest ich coraz lepsza dostępność w sklepach – i to nie tylko tych ze zdrową żywnością. To świetna wiadomość dla wszystkich, którym zależy na urozmaiceniu wigilijnej kolacji o pełne aromatu artykuły spożywcze i jednocześnie odpowiednie dla wszystkich cierpiących na nietolerancję tego białka czy też tych, którzy chcą zrzucić zbędne kilogramy i uregulować gospodarkę wodną swojego organizmu.

Najważniejsze jest jednak to, że z pomocą produktów bezglutenowych można przygotować na Wigilię potrawy równie smaczne, co te przyrządzane z tradycyjnych składników.

– Gluten już dawno przestał być „problematycznym” elementem polskiej kuchni – mówi Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy.

– Będąc na diecie bezglutenowej, można jeść tak zdrowo, jak i smacznie, nie odmawiając sobie praktycznie żadnych potraw podanych na świątecznym stole. Szczególnie gdy mowa o tych z dodatkiem mięsa, takich jak np. pasztety. Wystarczy wyrobić ciasto z mąki bezglutenowej, np. mąki kukurydzianej – równie smacznej jak ta tradycyjna, za to pozbawionej uczulającego składnika. Odrobina pomysłowości i nieprzebrane źródło pysznego smaku podane mamy na tacy.

 

Tylko sprawdzone wędliny

Dzisiejsza oferta rynku spożywczego jest bardzo szeroka. O ile jednak branża bezglutenowych produktów piekarniczych rozwija się bardzo szybko i takie pieczywo można znaleźć nawet w małych sklepach osiedlowych, o tyle większy problem jest z dostępem do wędlin produkowanych bez wykorzystania tego białka.

Na szczęście to się zmienia i z roku na rok oferta takich produktów się zwiększa, podobnie jak zapotrzebowanie na nie. Sprzyja temu fakt, że dieta bezglutenowa dawno przestała być „modą” określonej grupy społecznej, stając się powszechnym zjawiskiem. – Coraz częściej kupujemy wędliny bezglutenowe na święta – mówi Karolina Kawczyńska z firmy Gzella.

– I nic w tym dziwnego. Polacy przekonali się, że tradycyjne potrawy mogą zyskać naprawdę wyjątkowy wyraz właśnie dzięki wyeliminowaniu z nich glutenu i jednocześnie wzbogacenia składu wędlin o inne wartościowe składniki. Takie produkty, jak np. wysokomięsna Szynka Od Dawien Dawna mini firmy Gzella, to nie tylko gwarancja wyrobów wysokiej jakości. Kiełbasa Biała Surowa z dodatkiem aromatycznej mieszanki przypraw, wyprodukowana ze specjalnie wyselekcjonowanego mięsa wieprzowego to również idealne źródło białka. Natomiast w bigosie dobrze sprawdzą się Śląska Extra o apetycznej złocistej barwie i wysokomięsny Boczek Wędzony, który dzięki wędzeniu naturalnym dymem olchowo-bukowym nada potrawie wyjątkowy aromat.

 

Święta Bożego Narodzenia to wyjątkowy czas. Szczególnie dla Polaków, celebrujących go w gronie najbliższych. Zadbajmy więc, by na wigilijnym stole nie zabrakło produktów nieuczulających i wysokiej jakości. Postawmy na to, co dobre, smaczne i zdrowe, czyli na dania pozbawione glutenu.

 

O firmie:

W 1985 rozpoczęła się wyjątkowa historia, która rozwija się do dzisiaj, otwierając z każdą dekadą nowe rozdziały.  Mirosław Gzella wcielił w życie odważną wizję zrodzoną z pasji do jakości i dobrego smaku. Początkowo mały zakład wędliniarski z przydomowym sklepem na przestrzeni 30 lat stał się silną korporacją swoim zasięgiem pokrywającą całą Polskę. Domem marki Gzella do dziś jest położona w samym sercu Borów Tucholskich miejscowość Osie. To właśnie w tym malowniczym otoczeniu powstają wysokojakościowe wyroby wędliniarskie – niezmiennie od lat.

Dla urody i dla zdrowia – co warto wiedzieć o blefaroplastyce?

Ograniczone pole widzenia, zmęczenie oczu i bóle głowy to jedne z najbardziej dokuczliwych dolegliwości mało znanego problemu – opadających powiek.…
CZYTAJ

Domowy kisiel żurawinowy z malinami

Domowy kisiel w najlepszym wydaniu — kwaśna żurawina i słodkie maliny tworzą duet, który idealnie rozgrzewa w chłodne dni. Ten…
CZYTAJ

Pokolenie Z a kryzys zdrowia psychicznego: dlaczego młodzi Polacy odczuwają największy niepokój?

Coraz częściej w mediach oraz przestrzeni publicznej słowo dobrostan odmieniane jest przez wszystkie przypadki. To dobry znak, przede wszystkim dla…
CZYTAJ

SAD – choroba afektywna sezonowa (Seasonal Affective Disorder), czyli sezonowy spadek nastroju. Na czym polega i jak sobie z nim radzić?

Jesień i zima to dla wielu z nas trudniejszy czas. Krótszy dzień, mniejsza ilość światła słonecznego i zaburzony rytm dobowy…
CZYTAJ

Jak era cyfrowa wpływa na wzrok? Jak rozwijają się choroby oczu? Profilaktyka i leczenie chorób oczu z okazji Światowego Dnia Wzroku

Współczesny człowiek spędza średnio kilka godzin dziennie przed ekranami urządzeń elektronicznych, co prowadzi do nadmiernego obciążenia narządu wzroku, zaburzeń akomodacji…
CZYTAJ

Odnowiona linia produktów do pielęgnacji skóry ageLOC Tru Face od marki Nu Skin

Linia kosmetyków do pielęgnacji uwzględniająca holistyczne podejście do procesu starzenia, zaprojektowana specjalnie w celu zwalczania widocznych oznak starzenia się skóry.…
CZYTAJ

„I żyli długo… Ale czy szczęśliwie?” Stowarzyszenie mali bracia Ubogich rusza z akcją promującą Program „Obecność”

Czy bohaterowie ulubionych baśni z dzieciństwa naprawdę żyli długo i szczęśliwie? To pytanie stało się inspiracją dla najnowszej akcji Stowarzyszenia…
CZYTAJ

Trening mózgu, a nie tylko ciała. Dlaczego tak trudno nam wytrwać w aktywności fizycznej?

„Od jutra zacznę biegać”. „Od poniedziałku siłownia”. „Od nowego roku zmiana nawyków”. Większość z nas zna te obietnice aż za…
CZYTAJ

Leki w naszych wodach, czyli jak oczyszczalnie radzą sobie z farmaceutykami i jaki jest ich wpływ na środowisko?

15 lat śledzenia leków w środowisku przez ekspertów z IOŚ-PIB: najnowsze fakty Woda jest podstawowym zasobem niezbędnym do życia, a…
CZYTAJ

Światowy Dzień Onkologii – dlaczego tak ważna jest szybka diagnoza, co oznacza kompleksowe leczenie w onkologii i na czym polega szybka terapia onkologiczna

4 października przypada Światowy Dzień Onkologii, który przypomina o znaczeniu wczesnej diagnostyki, niezwykle istotnej w skutecznym leczeniu nowotworów. Nowotwory złośliwe…
CZYTAJ

Startuje 14.edycji kampanii Dotykam=Wygrywam ze znanymi ambasadorkami

ReCYCling, BIUSTOpogadanka, BIUSTOapka, BIUSTObus – te fantastyczne zwroty stworzyła kobieta z miłości do kobiet. 1 dnia października, miesiąca świadomości raka…
CZYTAJ

Zdrowie Polaków w czterech perspektywach Chirurg onkolog, dietetyk kliniczny, psychoonkolog i fizjoterapeuta prognozują zmiany w opiece nad pacjentami w ciągu najbliższych 10 lat

Możliwe, że za dziesięć lat częściej będziemy spotykać się w szpitalnych poczekalniach niż w centrach handlowych. Polskie społeczeństwo starzeje się,…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Pokolenie Z a kryzys zdrowia psychicznego: dlaczego młodzi Polacy odczuwają największy niepokój?

Coraz częściej w mediach oraz przestrzeni publicznej słowo dobrostan odmieniane jest przez…
CZYTAJ

SAD – choroba afektywna sezonowa (Seasonal Affective Disorder), czyli sezonowy spadek nastroju. Na czym polega i jak sobie z nim radzić?

Jesień i zima to dla wielu z nas trudniejszy czas. Krótszy dzień,…
CZYTAJ

Jak era cyfrowa wpływa na wzrok? Jak rozwijają się choroby oczu? Profilaktyka i leczenie chorób oczu z okazji Światowego Dnia Wzroku

Współczesny człowiek spędza średnio kilka godzin dziennie przed ekranami urządzeń elektronicznych, co…
CZYTAJ

Trening mózgu, a nie tylko ciała. Dlaczego tak trudno nam wytrwać w aktywności fizycznej?

„Od jutra zacznę biegać”. „Od poniedziałku siłownia”. „Od nowego roku zmiana nawyków”.…
CZYTAJ

Światowy Dzień Onkologii – dlaczego tak ważna jest szybka diagnoza, co oznacza kompleksowe leczenie w onkologii i na czym polega szybka terapia onkologiczna

4 października przypada Światowy Dzień Onkologii, który przypomina o znaczeniu wczesnej diagnostyki,…
CZYTAJ