Smaczne i zdrowe święta bez glutenu? Podpowiadamy, jak się do nich przygotować



Święta Bożego Narodzenia kojarzą się większości Polaków ze stołem suto zastawionym pysznymi potrawami. Unoszące się nad nim zapachy ryb, ciast, sałatek czy wędlin tworzą mieszankę, której nie sposób się oprzeć. Ale czy w dobie coraz bardziej powszechnych alergii pokarmowych można dziś łatwo przygotować świąteczny stół w smacznym i zdrowym wydaniu? Jak najbardziej.

 

Wystarczy odpowiednio wcześniej zaplanować menu na ten czas, uzupełniając je o wartościowe i pozbawione glutenu produkty spożywcze. To gwarancja tego, że będziemy w pełni cieszyć się wigilijnym wieczorem spędzonym z bliskimi. Bez gimnastykowania się w kuchni i – co ważne – nadwyrężania domowego budżetu.

 

Gwiazdka pełna smaku

Tradycyjne świąteczne potrawy to charakterystyczny element polskiej kuchni wigilijnej. Jednak o ile przygotowywane na tę okazję menu urzeka smakiem, to jego skład często może zaszkodzić osobom o bardziej wrażliwym układzie pokarmowym. Wszystko przez alergie pokarmowe,

w tym uczulenie na gluten – chorobę cywilizacyjną naszych czasów. Pojawiająca się na skórze pokrzywka czy wodnisty katar występujący po spożyciu niektórych produktów to pierwszy sygnał, że coś może być nie tak z naszym zdrowiem.

 – Dlatego jeśli cierpimy na nietolerancję tego białka, podejrzewamy u siebie problemy z trawieniem go albo ktoś z bliskich jest na niego uczulony, ułatwmy sobie i innym konsumpcję  mówi Karolina Kawczyńska, Dyrektor Marketingu w firmie Gzella.

– Wystarczy, że podzielimy świąteczne menu na potrawy przygotowane na bazie produktów z glutenem i pozbawione tego składnika. Dzięki temu wszyscy uczestnicy posiłku będą cieszyć się smakiem kosztowanych potraw. I to na długo po odejściu od stołu.



 

Coraz łatwiej (i smaczniej) bez glutenu

Zaletą produktów bezglutenowych jest ich coraz lepsza dostępność w sklepach – i to nie tylko tych ze zdrową żywnością. To świetna wiadomość dla wszystkich, którym zależy na urozmaiceniu wigilijnej kolacji o pełne aromatu artykuły spożywcze i jednocześnie odpowiednie dla wszystkich cierpiących na nietolerancję tego białka czy też tych, którzy chcą zrzucić zbędne kilogramy i uregulować gospodarkę wodną swojego organizmu.

Najważniejsze jest jednak to, że z pomocą produktów bezglutenowych można przygotować na Wigilię potrawy równie smaczne, co te przyrządzane z tradycyjnych składników.

– Gluten już dawno przestał być „problematycznym” elementem polskiej kuchni – mówi Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy.

– Będąc na diecie bezglutenowej, można jeść tak zdrowo, jak i smacznie, nie odmawiając sobie praktycznie żadnych potraw podanych na świątecznym stole. Szczególnie gdy mowa o tych z dodatkiem mięsa, takich jak np. pasztety. Wystarczy wyrobić ciasto z mąki bezglutenowej, np. mąki kukurydzianej – równie smacznej jak ta tradycyjna, za to pozbawionej uczulającego składnika. Odrobina pomysłowości i nieprzebrane źródło pysznego smaku podane mamy na tacy.

 

Tylko sprawdzone wędliny

Dzisiejsza oferta rynku spożywczego jest bardzo szeroka. O ile jednak branża bezglutenowych produktów piekarniczych rozwija się bardzo szybko i takie pieczywo można znaleźć nawet w małych sklepach osiedlowych, o tyle większy problem jest z dostępem do wędlin produkowanych bez wykorzystania tego białka.

Na szczęście to się zmienia i z roku na rok oferta takich produktów się zwiększa, podobnie jak zapotrzebowanie na nie. Sprzyja temu fakt, że dieta bezglutenowa dawno przestała być „modą” określonej grupy społecznej, stając się powszechnym zjawiskiem. – Coraz częściej kupujemy wędliny bezglutenowe na święta – mówi Karolina Kawczyńska z firmy Gzella.

– I nic w tym dziwnego. Polacy przekonali się, że tradycyjne potrawy mogą zyskać naprawdę wyjątkowy wyraz właśnie dzięki wyeliminowaniu z nich glutenu i jednocześnie wzbogacenia składu wędlin o inne wartościowe składniki. Takie produkty, jak np. wysokomięsna Szynka Od Dawien Dawna mini firmy Gzella, to nie tylko gwarancja wyrobów wysokiej jakości. Kiełbasa Biała Surowa z dodatkiem aromatycznej mieszanki przypraw, wyprodukowana ze specjalnie wyselekcjonowanego mięsa wieprzowego to również idealne źródło białka. Natomiast w bigosie dobrze sprawdzą się Śląska Extra o apetycznej złocistej barwie i wysokomięsny Boczek Wędzony, który dzięki wędzeniu naturalnym dymem olchowo-bukowym nada potrawie wyjątkowy aromat.

 

Święta Bożego Narodzenia to wyjątkowy czas. Szczególnie dla Polaków, celebrujących go w gronie najbliższych. Zadbajmy więc, by na wigilijnym stole nie zabrakło produktów nieuczulających i wysokiej jakości. Postawmy na to, co dobre, smaczne i zdrowe, czyli na dania pozbawione glutenu.

 

O firmie:

W 1985 rozpoczęła się wyjątkowa historia, która rozwija się do dzisiaj, otwierając z każdą dekadą nowe rozdziały.  Mirosław Gzella wcielił w życie odważną wizję zrodzoną z pasji do jakości i dobrego smaku. Początkowo mały zakład wędliniarski z przydomowym sklepem na przestrzeni 30 lat stał się silną korporacją swoim zasięgiem pokrywającą całą Polskę. Domem marki Gzella do dziś jest położona w samym sercu Borów Tucholskich miejscowość Osie. To właśnie w tym malowniczym otoczeniu powstają wysokojakościowe wyroby wędliniarskie – niezmiennie od lat.

Multifunkcjonalność w jesiennej pielęgnacji Jakie siły drzemią w retinolu?

Retinol to uwielbiany przez kosmetologów król wszechstronności. Działa regenerująco, odmładzająco i normalizująco – celnie trafiając w niedoskonałości cery. Od wielu…
CZYTAJ

Plebiscyt czas start! Użytkownicy po raz drugi wybierają Znakomitości Roku DOZ.pl

Głosuj i inspiruj! – to hasło tegorocznej edycji Plebiscytu Znakomitość Roku DOZ.pl, jednej z największych inicjatyw branży health & beauty…
CZYTAJ

Światowy Dzień bez Samochodu: transport publiczny kluczem do czystszego powietrza i mniejszych emisji

22 września obchodzimy Światowy Dzień bez Samochodu – wydarzenie, które przypomina, że wybór środka transportu to nie tylko kwestia stylu…
CZYTAJ

Regeneracja i intensywne nawilżenie Jesienne priorytety dla zmęczonych włosów

Po lecie włosy zdecydowanie potrzebują skutecznego nawilżenia i dogłębnej regeneracji. Zdaniem ekspertów kluczem do wzmocnienia oraz przygotowania pasm do jesiennych…
CZYTAJ

Pracownia echokardiografii na NFZ w Augustowie, Kędzierzynie-Koźlu, Mielcu z akredytacją AE PTK.

Pracownie American Heart of Poland w Augustowie, Kędzierzynie-Koźlu, Mielcu posiadają one akredytację Asocjacji Echokardiografii Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego. Akredytacja AE PTK…
CZYTAJ

Zupa koperkowa z lanymi kluseczkami

Zupka koperkowa z lanymi kluseczkami Szybka, lekka i pełna smaku – koperkowa z lanymi kluseczkami to idealna propozycja na domowy…
CZYTAJ

Profilaktyka próchnicy u dzieci: proste działania, długofalowe efekty

Pomimo rosnącej świadomości zdrowotnej wśród rodziców i opiekunów, próchnica wciąż pozostaje jednym z najczęstszych problemów stomatologicznych u dzieci. Często rozwija…
CZYTAJ

Szukamy pięknych młodych ludzi, ale to nie wygląd ma znaczenie – Dove i Rossmann zapraszają do projektu „Piękna Generacja”

Ruszyła rekrutacja do wspólnego projektu Dove i Rossmann „Piękna Generacja”. To kontynuacja „Albumu Piękna”, w którym marki Dove i Rossmann…
CZYTAJ

Ruch, który działa korzystnie na mózg – jak aktywność fizyczna wspiera pracę układu nerwowego?

Regularna aktywność fizyczna to nie tylko sposób na utrzymanie dobrej kondycji i zdrowego serca, ale również jedna z metod ochrony…
CZYTAJ

Wiek to tylko liczba. Stulatek opuścił szpital po zawale w doskonałym stanie

Na Oddział Kardiologiczny American Heart of Poland Szpitala Specjalistycznego im. Edmunda Biernackiego w Mielcu trafił pacjent z rozległym zawałem serca,…
CZYTAJ

Przejrzeć na oczy. Zaćma – kto na nią choruje, czy da się jej uniknąć i jak wygląda współczesne leczenie?

Zaćma to choroba, o której słyszał niemal każdy, ale wciąż budzi wiele pytań i wątpliwości. Czy da się jej uniknąć?…
CZYTAJ

Dzień Polskiej Żywności – smak tradycji, odpowiedzialność za przyszłość

25 sierpnia obchodzimy Dzień Polskiej Żywności – to dobry moment, aby przypomnieć sobie, jak ogromne znaczenie ma to, co jemy,…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Pracownia echokardiografii na NFZ w Augustowie, Kędzierzynie-Koźlu, Mielcu z akredytacją AE PTK.

Pracownie American Heart of Poland w Augustowie, Kędzierzynie-Koźlu, Mielcu posiadają one akredytację…
CZYTAJ

Ruch, który działa korzystnie na mózg – jak aktywność fizyczna wspiera pracę układu nerwowego?

Regularna aktywność fizyczna to nie tylko sposób na utrzymanie dobrej kondycji i…
CZYTAJ

Wiek to tylko liczba. Stulatek opuścił szpital po zawale w doskonałym stanie

Na Oddział Kardiologiczny American Heart of Poland Szpitala Specjalistycznego im. Edmunda Biernackiego…
CZYTAJ

Przejrzeć na oczy. Zaćma – kto na nią choruje, czy da się jej uniknąć i jak wygląda współczesne leczenie?

Zaćma to choroba, o której słyszał niemal każdy, ale wciąż budzi wiele…
CZYTAJ

Wszystko co warto wiedzieć o cholesterolu – jakie są normy, kiedy się badać?

Cholesterol jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Problem pojawia się wówczas, gdy…
CZYTAJ