Smaczne i zdrowe święta bez glutenu? Podpowiadamy, jak się do nich przygotować



Święta Bożego Narodzenia kojarzą się większości Polaków ze stołem suto zastawionym pysznymi potrawami. Unoszące się nad nim zapachy ryb, ciast, sałatek czy wędlin tworzą mieszankę, której nie sposób się oprzeć. Ale czy w dobie coraz bardziej powszechnych alergii pokarmowych można dziś łatwo przygotować świąteczny stół w smacznym i zdrowym wydaniu? Jak najbardziej.

 

Wystarczy odpowiednio wcześniej zaplanować menu na ten czas, uzupełniając je o wartościowe i pozbawione glutenu produkty spożywcze. To gwarancja tego, że będziemy w pełni cieszyć się wigilijnym wieczorem spędzonym z bliskimi. Bez gimnastykowania się w kuchni i – co ważne – nadwyrężania domowego budżetu.

 

Gwiazdka pełna smaku

Tradycyjne świąteczne potrawy to charakterystyczny element polskiej kuchni wigilijnej. Jednak o ile przygotowywane na tę okazję menu urzeka smakiem, to jego skład często może zaszkodzić osobom o bardziej wrażliwym układzie pokarmowym. Wszystko przez alergie pokarmowe,

w tym uczulenie na gluten – chorobę cywilizacyjną naszych czasów. Pojawiająca się na skórze pokrzywka czy wodnisty katar występujący po spożyciu niektórych produktów to pierwszy sygnał, że coś może być nie tak z naszym zdrowiem.

 – Dlatego jeśli cierpimy na nietolerancję tego białka, podejrzewamy u siebie problemy z trawieniem go albo ktoś z bliskich jest na niego uczulony, ułatwmy sobie i innym konsumpcję  mówi Karolina Kawczyńska, Dyrektor Marketingu w firmie Gzella.

– Wystarczy, że podzielimy świąteczne menu na potrawy przygotowane na bazie produktów z glutenem i pozbawione tego składnika. Dzięki temu wszyscy uczestnicy posiłku będą cieszyć się smakiem kosztowanych potraw. I to na długo po odejściu od stołu.



 

Coraz łatwiej (i smaczniej) bez glutenu

Zaletą produktów bezglutenowych jest ich coraz lepsza dostępność w sklepach – i to nie tylko tych ze zdrową żywnością. To świetna wiadomość dla wszystkich, którym zależy na urozmaiceniu wigilijnej kolacji o pełne aromatu artykuły spożywcze i jednocześnie odpowiednie dla wszystkich cierpiących na nietolerancję tego białka czy też tych, którzy chcą zrzucić zbędne kilogramy i uregulować gospodarkę wodną swojego organizmu.

Najważniejsze jest jednak to, że z pomocą produktów bezglutenowych można przygotować na Wigilię potrawy równie smaczne, co te przyrządzane z tradycyjnych składników.

– Gluten już dawno przestał być „problematycznym” elementem polskiej kuchni – mówi Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy.

– Będąc na diecie bezglutenowej, można jeść tak zdrowo, jak i smacznie, nie odmawiając sobie praktycznie żadnych potraw podanych na świątecznym stole. Szczególnie gdy mowa o tych z dodatkiem mięsa, takich jak np. pasztety. Wystarczy wyrobić ciasto z mąki bezglutenowej, np. mąki kukurydzianej – równie smacznej jak ta tradycyjna, za to pozbawionej uczulającego składnika. Odrobina pomysłowości i nieprzebrane źródło pysznego smaku podane mamy na tacy.

 

Tylko sprawdzone wędliny

Dzisiejsza oferta rynku spożywczego jest bardzo szeroka. O ile jednak branża bezglutenowych produktów piekarniczych rozwija się bardzo szybko i takie pieczywo można znaleźć nawet w małych sklepach osiedlowych, o tyle większy problem jest z dostępem do wędlin produkowanych bez wykorzystania tego białka.

Na szczęście to się zmienia i z roku na rok oferta takich produktów się zwiększa, podobnie jak zapotrzebowanie na nie. Sprzyja temu fakt, że dieta bezglutenowa dawno przestała być „modą” określonej grupy społecznej, stając się powszechnym zjawiskiem. – Coraz częściej kupujemy wędliny bezglutenowe na święta – mówi Karolina Kawczyńska z firmy Gzella.

– I nic w tym dziwnego. Polacy przekonali się, że tradycyjne potrawy mogą zyskać naprawdę wyjątkowy wyraz właśnie dzięki wyeliminowaniu z nich glutenu i jednocześnie wzbogacenia składu wędlin o inne wartościowe składniki. Takie produkty, jak np. wysokomięsna Szynka Od Dawien Dawna mini firmy Gzella, to nie tylko gwarancja wyrobów wysokiej jakości. Kiełbasa Biała Surowa z dodatkiem aromatycznej mieszanki przypraw, wyprodukowana ze specjalnie wyselekcjonowanego mięsa wieprzowego to również idealne źródło białka. Natomiast w bigosie dobrze sprawdzą się Śląska Extra o apetycznej złocistej barwie i wysokomięsny Boczek Wędzony, który dzięki wędzeniu naturalnym dymem olchowo-bukowym nada potrawie wyjątkowy aromat.

 

Święta Bożego Narodzenia to wyjątkowy czas. Szczególnie dla Polaków, celebrujących go w gronie najbliższych. Zadbajmy więc, by na wigilijnym stole nie zabrakło produktów nieuczulających i wysokiej jakości. Postawmy na to, co dobre, smaczne i zdrowe, czyli na dania pozbawione glutenu.

 

O firmie:

W 1985 rozpoczęła się wyjątkowa historia, która rozwija się do dzisiaj, otwierając z każdą dekadą nowe rozdziały.  Mirosław Gzella wcielił w życie odważną wizję zrodzoną z pasji do jakości i dobrego smaku. Początkowo mały zakład wędliniarski z przydomowym sklepem na przestrzeni 30 lat stał się silną korporacją swoim zasięgiem pokrywającą całą Polskę. Domem marki Gzella do dziś jest położona w samym sercu Borów Tucholskich miejscowość Osie. To właśnie w tym malowniczym otoczeniu powstają wysokojakościowe wyroby wędliniarskie – niezmiennie od lat.

Mikroflora w jamie ustnej – mały ekosystem, wielkie znaczenie

Kiedy myślimy o mikroflorze, zwykle mamy na myśli jelita. Tymczasem równie złożony i ważny ekosystem mikroorganizmów funkcjonuje w naszej jamie…
CZYTAJ

Rola roweru i transportu publicznego w dążeniu do neutralności klimatycznej – Światowy Dzień Roweru 2025

Z okazji Światowego Dnia Roweru, obchodzonego 3 czerwca, warto przypomnieć o licznych korzyściach płynących z jazdy na rowerze. Raport Europejskiej…
CZYTAJ

29 maja to Światowy Dzień Układu Pokarmowego. Niestety, o mikrobiocie nadal wiemy zbyt mało

Z okazji Światowego Dnia Układu Pokarmowego eksperci zwracają uwagę na kluczową rolę mikrobioty jelitowej w utrzymaniu zdrowia człowieka. Ten złożony…
CZYTAJ

Koniec z bólem i dyskomfortem: laserowe leczenie żylaków to Twoje rozwiązanie!

Żylaki to powszechny problem, który dotyka coraz więcej osób. Niezależnie od tego, czy są to poszerzone, sine żyły na nogach,…
CZYTAJ

Moda czy zdrowie? Jak mądrze wybielać zęby i dbać o piękny uśmiech w sezonie weselno-komunijnym i nie tylko

Śnieżnobiały uśmiech staje się modny i szczególnie pożądany w okresie ślubno-komunijnym. Coraz więcej osób, przygotowując się do ważnych uroczystości, uwzględnia…
CZYTAJ

Wiosenny niezbędnik na piknik i grilla

Wiosna i lato to czas, gdy gotowanie przenosi się na świeże powietrze. Grill w ogrodzie, piknik w parku, a może…
CZYTAJ

Wiosenny grill bez stresu – wszystko gotowe, zanim przyjdą goście

Są takie dni, kiedy wszystko toczy się we własnym tempie. Stół ustawiony gdzieś w ogrodzie, w powietrzu unosi się zapach…
CZYTAJ

Światowy Dzień Tarczycy: Niedoczynność i nadczynność tarczycy – co musisz wiedzieć?

Z okazji Światowego Dnia Tarczycy lek. Claude Mawa, specjalista medycyny rodzinnej Grupy LUX MED, przypomina o roli tego niewielkiego, ale…
CZYTAJ

Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej 2025: Harmonia z naturą i zrównoważony rozwój

22 maja obchodzimy Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej, ustanowiony przez Zgromadzenie Ogólne ONZ w 2000 roku, aby upamiętnić przyjęcie Konwencji o…
CZYTAJ

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto przypomnieć, jak poważne konsekwencje dla zdrowia niesie nadmierna…
CZYTAJ

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co otwiera drzwi dla chorób autoimmunologicznych, alergii, przewlekłych zapaleń,…
CZYTAJ

Ciche zagrożenie, które można opanować. 17 maja obchodzimy Światowy Dzień Nadciśnienia Tętniczego

Nadciśnienie tętnicze nazywane jest „cichym zabójcą” - przez długie lata może bowiem nie dawać objawów, a nieleczone prowadzi do poważnych…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

29 maja to Światowy Dzień Układu Pokarmowego. Niestety, o mikrobiocie nadal wiemy zbyt mało

Z okazji Światowego Dnia Układu Pokarmowego eksperci zwracają uwagę na kluczową rolę…
CZYTAJ

Koniec z bólem i dyskomfortem: laserowe leczenie żylaków to Twoje rozwiązanie!

Żylaki to powszechny problem, który dotyka coraz więcej osób. Niezależnie od tego,…
CZYTAJ

Światowy Dzień Tarczycy: Niedoczynność i nadczynność tarczycy – co musisz wiedzieć?

Z okazji Światowego Dnia Tarczycy lek. Claude Mawa, specjalista medycyny rodzinnej Grupy…
CZYTAJ

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto…
CZYTAJ

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co…
CZYTAJ