Sezon grillowy z Kupcem – na zdrowie! – Szaszłyk, Pita czy Kebab z grilla?



Sezon grillowy w pełni i – choć pogoda nas nie rozpieszcza – w wielu domach nastąpiło już otwarcie sezonu.

Firma Kupiec, z myślą o tych którzy  dbają o linię lub np. nie jedzą mięsa, jak również dla tych, którzy od czasu do czasu mogą sobie pozwolić na grillowe szaleństwo,  przygotowała kilka alternatywnych przepisów, które świetnie się sprawdzą w czasie spotkań ze znajomymi. Smacznego!

Pita z grillowanym kurczakiem, warzywami i sosem jogurtowo – otrębowym (otręby śliwkowe)

Składniki

  • 50g otrąb granulowanych ze śliwkami firmy Kupiec
  • 200g naturalnego jogurtu
  • 4 gotowe chlebki pita
  • 2 małe piersi z kurczaka
  • 2 łyżki oliwy
  • sok z 1/2 cytryny
  • skórka z 1/2 cytrynu
  • 1 papryka
  • 1 bakłażan
  • 1 cukinia
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka rozmarynu

Przygotowanie

 Otręby połączyć z jogurtem doprawić solą, pieprzem, oregano i tartą skórką cytryny. Warzywa pokroić w plasterki doprawić oliwą i rozmarynem. Kurczaka doprawić solą i pieprzem. Chlebki pita, kurczaka i warzywa upiec na grillu. Kurczaka pokroić w plastry, warzywa doprawić solą i sokiem z cytryny. Wszystkie składniki umieścić w chlebku pita, podawać z sosem jogurtowo-otrębowym.



Kebab z mięsa wieprzowego i wołowego z kuskusem

modanaurode.pl kebab z grila

Składniki

  • 50 g kaszy kuskusu Kupiec
  • 150 g mięsa mielonego wołowego
  • 150 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 cebula, drobno pokrojona
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka tartego imbiru
  • 1 łyżeczka soli
  • Do podania:
  • Tortilla
  • Sałata,
  • Pomidory
  • Cebula
  • Chilli

Przygotowanie

Kuskus przygotować zgodnie z informacją na opakowaniu. Gotowy kuskus wymieszać z mięsem, cebulą i przyprawami. Na patyczkach od szaszłyków uformować podłużne kebaby. Grillować z każdej strony po 5-7 minut. Podawać w podgrzanej na grillu tortilli z sałatami i warzywami. Można podać z łyżką gęstej śmietany.

Grillowane – Owocowe szaszłyki z jogurtowo-rumowym sosem z otrębami żytnimi

modanaurode.pl szaszłyk owocowy z grila

Składniki

  • Sos:
  • 2 łyżki otrąb żytnich
  • 200g jogurtu naturalnego
  • kieliszek rumu
  • cukier puder
  • Szaszłyki:
  • 2 jabłka
  • 2 gruszki
  • 1 ananas

Przygotowanie

Składniki sosu połączyć ze sobą, dodać cukru do smaku. Owoce pokroić w kostkę, nabić na szpatułki. Grillować ok 15 minut, podawać z sosem.

Wiek to tylko liczba. Stulatek opuścił szpital po zawale w doskonałym stanie

Na Oddział Kardiologiczny American Heart of Poland Szpitala Specjalistycznego im. Edmunda Biernackiego w Mielcu trafił pacjent z rozległym zawałem serca,…
CZYTAJ

Przejrzeć na oczy. Zaćma – kto na nią choruje, czy da się jej uniknąć i jak wygląda współczesne leczenie?

Zaćma to choroba, o której słyszał niemal każdy, ale wciąż budzi wiele pytań i wątpliwości. Czy da się jej uniknąć?…
CZYTAJ

Dzień Polskiej Żywności – smak tradycji, odpowiedzialność za przyszłość

25 sierpnia obchodzimy Dzień Polskiej Żywności – to dobry moment, aby przypomnieć sobie, jak ogromne znaczenie ma to, co jemy,…
CZYTAJ

Wszystko co warto wiedzieć o cholesterolu – jakie są normy, kiedy się badać?

Cholesterol jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Problem pojawia się wówczas, gdy jego stężenie we krwi przekracza normy, a nadmiar…
CZYTAJ

Pielęgnacja skóry wymagającej regeneracji Perfekcyjny skin care późnym latem

Wakacje dobiegają końca. Relaksujące kąpiele w morzu, blask letniego słońca i górski wiatr. To, co latem kochałyśmy najbardziej, dla naszej skóry…
CZYTAJ

Językowe SOS przed powrotem do szkoły. Jak pomóc dziecku, gdy ma zaległości w angielskim?

Podczas wakacji uczniowie tracą od 17 do 34% wiedzy zdobytej w roku szkolnym.1 Najbardziej odczuwalne są braki w przedmiotach wymagających…
CZYTAJ

Dieta stołu rodzinnego – tak czy nie?

Wspólne posiłki to nie tylko czas budowania więzi rodzinnych – to również naturalna okazja do nauki przez obserwację. Dzieci, uczestnicząc…
CZYTAJ

Próchnica nie pyta tylko o to, czy myjesz zęby. Pyta, co jesz i jak często to robisz

Mycie zębów dwa razy dziennie to ważny nawyk – ale sam w sobie nie wystarczy. Próchnica potrafi zaatakować nawet wtedy,…
CZYTAJ

Wakacyjna dieta malucha – jak na urlopie nie zapomnieć o zdrowym żywieniu dzieci?

Lato, wyjazdy i luźniejszy rytm dnia sprzyjają rozluźnieniu codziennych zasad – także tych żywieniowych. To naturalne, że wakacyjny czas rządzi…
CZYTAJ

Żeglarska Akcja Badania Akwenów (ŻABA) – IOŚ-PIB wspiera żeglarzy w monitoringu mazurskich jezior

Od maja 2025 r. żeglarze przeprowadzili już ponad 100 pomiarów przejrzystości wód jezior na Szlaku Wielkich Jezior Mazurskich. Wszystko to…
CZYTAJ

Tętno jako wskaźnik wydolności układu krążenia – dlaczego ma tak ważne znaczenie? Co oznacza i jak je prawidłowo badać?

Tętno to jeden z najprostszych sposobów, by sprawdzić, jak pracuje nasze serce. - To liczba uderzeń serca na minutę, która…
CZYTAJ

Upały – jak sobie radzić? Porady internisty

Trwa pierwsza wakacyjna fala upałów w Polsce. Jak radzić sobie z ekstremalnymi temperaturami i uniknąć niebezpiecznego dla zdrowia udaru cieplnego?…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Wiek to tylko liczba. Stulatek opuścił szpital po zawale w doskonałym stanie

Na Oddział Kardiologiczny American Heart of Poland Szpitala Specjalistycznego im. Edmunda Biernackiego…
CZYTAJ

Przejrzeć na oczy. Zaćma – kto na nią choruje, czy da się jej uniknąć i jak wygląda współczesne leczenie?

Zaćma to choroba, o której słyszał niemal każdy, ale wciąż budzi wiele…
CZYTAJ

Wszystko co warto wiedzieć o cholesterolu – jakie są normy, kiedy się badać?

Cholesterol jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Problem pojawia się wówczas, gdy…
CZYTAJ

Tętno jako wskaźnik wydolności układu krążenia – dlaczego ma tak ważne znaczenie? Co oznacza i jak je prawidłowo badać?

Tętno to jeden z najprostszych sposobów, by sprawdzić, jak pracuje nasze serce.…
CZYTAJ

Upały – jak sobie radzić? Porady internisty

Trwa pierwsza wakacyjna fala upałów w Polsce. Jak radzić sobie z ekstremalnymi…
CZYTAJ