Przepis na dobry humor – Owoce i warzywa kontra stres



Codziennie jesteśmy bombardowani reklamami suplementów diety na różne dolegliwości. Na aptecznych półkach wyjątkową popularnością cieszą się specyfiki na stres. Nic dziwnego, bo w naszym życiu jest go coraz więcej. Jednak zamiast szukać antidotum u farmaceuty, lepiej odwiedzić warzywniak. Znajdziemy tam smaczną, a przede wszystkim zdrową receptę na pobudzone nerwy. W artykule przedstawiamy antystresowe menu na cały dzień.

Stres czyha na nas niemal wszędzie. Zbliżający się egzamin, uciekający autobus, nowe obowiązki w pracy – to typowe sytuacje, w których nasze nerwy zostają wystawione na próbę. O ile jest to działanie krótkotrwałe nie ma powodów do zmartwień. Chwilowe napięcie może być nawet pozytywnie mobilizujące. Jednak systematyczny niepokój jest źródłem poważnych problemów: dolegliwości żołądkowych, braku koncentracji, a w niektórych przypadkach chorób serca i układu krążenia. Okazuje się jednak, że w walce z codziennym stresem doskonałym antidotum są owoce i warzywa. Specjaliści zalecają spożywać je 5 razy dziennie. Podpowiadamy co jeść o poszczególnych porach dnia, aby wyeliminować zły nastrój i poprawić sobie humor.

Odrobina „szczęścia” na dzień dobry

Tryptofan to aminokwas, który w organizmie przetwarzany jest w serotoninę zwaną potocznie „hormonem szczęścia”. Jest on źródłem pozytywnego nastroju, a jego działanie jest podobne do endorfiny. Doskonałym składnikiem śniadania są owoce zawierające właśnie tryptofan. Znajdziemy go w bananach i awokado. W zaledwie 5 minut można z nich przygotować pyszne smothie. Zmrożone owoce wystarczy wymieszać blenderem razem z waniliowym mlekiem migdałowym. Do smaku można dodać również odrobinę szpinaku. Taka dawka witamin pozytywnie nastroi nas na resztę dnia.

Zero stresu w ciągu dnia

Obowiązki, presja przełożonych i goniące terminy sprawiają, że dla wielu z nas najbardziej stresogenną porą dnia jest czas spędzony w pracy. Niepokój często zagryzamy tuczącymi przekąskami: chipsami, paluszkami czy słodyczami. Zdecydowanie lepiej sięgnąć po zdrowe i łagodzące nerwy suszone owoce. Mogą to być figi, śliwki albo daktyle. Jednak szczególnie zalecane są morele – bogate w potas. Niedobór tego pierwiastka powoduje obniżenie sprawności ośrodkowego układu nerwowego i może być przyczyną apatii oraz nadmiernej senności.



Danie główne

Obiad to okazja na porcję warzyw sprzyjających dobremu nastrojowi. Kobietom szczególnie poleca się  brokuły oraz kapustę, w których znajduje się wysoka zawartość wapnia. Pierwiastek ten bierze udział w uwalnianiu neuroprzekaźników oraz produkcji hormonów żeńskich, a te wpływają na stan psychiczny. Jego niedostatek sprawia, że komórki nerwowe stają się nadwrażliwe oraz spada odporność na stres. Jednak to nie wszystko, zarówno brokuły i kapusta są bogate również w witaminy z grupy B, które wzmacniają system nerwowy. Do głównego dania odpowiedni będzie również szpinak. Zawarty w nim magnez uspokaja, poprawia pamięć, a także wspiera procesy myślenia.

Witaminowa uczta

Flawonoidy to naturalne substancje, które nadają kolor. Sprawiają, że możemy cieszyć się całą paleta barw owoców i warzyw, ale to nie jedyne ich zalety. Naukowcy odkryli, że mają one wpływ na ośrodkowy oraz obwodowy układ nerwowy. Na szczęście występują w większości owoców. Znajdziemy je w jabłkach, mandarynkach, pomarańczach, grejpfrutach, bananach czy winogronach. Z takiego zestawu składników możemy przygotować sałatkę owocową. Jeśli nie liczymy kalorii pokuśmy się o odrobinę czekolady lub ulubiony sos.

Przyjemne chrupanie na zasypianie

Wieczorem najlepiej sięgnąć po przekąskę, która będzie lekko strawna oraz przyjemnie zrelaksuje nas na noc. Idealne będą nasiona słonecznika i dyni. Są one źródłem tryptofanu. Ten aminokwas bierze udział w produkcji serotoniny i melatoniny, odpowiadających za spokojny sen. Tryptofan uspokaja i pozwala zredukować stres zgromadzony w ciągu dnia. Jednak nasz organizm nie potrafi go samodzielnie wytworzyć, dlatego musimy go dostarczać w posiłkach. Warto chrupać również migdały. Zawierają magnez, witaminy E, PP i z grupy B.  Dzięki temu poprawiają koncentrację, a jednocześnie działają przeciwdepresyjnie.

Żeby ukoić nerwy czasami wystarczy zmienić dietę. Niektóre składniki zawarte w owocach i warzywach bezpośrednio wpływają na pracę układu nerwowego, co więcej wprawiają nas w dobry nastrój. To również zdrowia i smaczna przekąska, a przy okazji sposób na redukcję zbędnych kalorii.

Źródło: Krosagro

Wiek to tylko liczba. Stulatek opuścił szpital po zawale w doskonałym stanie

Na Oddział Kardiologiczny American Heart of Poland Szpitala Specjalistycznego im. Edmunda Biernackiego w Mielcu trafił pacjent z rozległym zawałem serca,…
CZYTAJ

Przejrzeć na oczy. Zaćma – kto na nią choruje, czy da się jej uniknąć i jak wygląda współczesne leczenie?

Zaćma to choroba, o której słyszał niemal każdy, ale wciąż budzi wiele pytań i wątpliwości. Czy da się jej uniknąć?…
CZYTAJ

Dzień Polskiej Żywności – smak tradycji, odpowiedzialność za przyszłość

25 sierpnia obchodzimy Dzień Polskiej Żywności – to dobry moment, aby przypomnieć sobie, jak ogromne znaczenie ma to, co jemy,…
CZYTAJ

Wszystko co warto wiedzieć o cholesterolu – jakie są normy, kiedy się badać?

Cholesterol jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Problem pojawia się wówczas, gdy jego stężenie we krwi przekracza normy, a nadmiar…
CZYTAJ

Pielęgnacja skóry wymagającej regeneracji Perfekcyjny skin care późnym latem

Wakacje dobiegają końca. Relaksujące kąpiele w morzu, blask letniego słońca i górski wiatr. To, co latem kochałyśmy najbardziej, dla naszej skóry…
CZYTAJ

Językowe SOS przed powrotem do szkoły. Jak pomóc dziecku, gdy ma zaległości w angielskim?

Podczas wakacji uczniowie tracą od 17 do 34% wiedzy zdobytej w roku szkolnym.1 Najbardziej odczuwalne są braki w przedmiotach wymagających…
CZYTAJ

Dieta stołu rodzinnego – tak czy nie?

Wspólne posiłki to nie tylko czas budowania więzi rodzinnych – to również naturalna okazja do nauki przez obserwację. Dzieci, uczestnicząc…
CZYTAJ

Próchnica nie pyta tylko o to, czy myjesz zęby. Pyta, co jesz i jak często to robisz

Mycie zębów dwa razy dziennie to ważny nawyk – ale sam w sobie nie wystarczy. Próchnica potrafi zaatakować nawet wtedy,…
CZYTAJ

Wakacyjna dieta malucha – jak na urlopie nie zapomnieć o zdrowym żywieniu dzieci?

Lato, wyjazdy i luźniejszy rytm dnia sprzyjają rozluźnieniu codziennych zasad – także tych żywieniowych. To naturalne, że wakacyjny czas rządzi…
CZYTAJ

Żeglarska Akcja Badania Akwenów (ŻABA) – IOŚ-PIB wspiera żeglarzy w monitoringu mazurskich jezior

Od maja 2025 r. żeglarze przeprowadzili już ponad 100 pomiarów przejrzystości wód jezior na Szlaku Wielkich Jezior Mazurskich. Wszystko to…
CZYTAJ

Tętno jako wskaźnik wydolności układu krążenia – dlaczego ma tak ważne znaczenie? Co oznacza i jak je prawidłowo badać?

Tętno to jeden z najprostszych sposobów, by sprawdzić, jak pracuje nasze serce. - To liczba uderzeń serca na minutę, która…
CZYTAJ

Upały – jak sobie radzić? Porady internisty

Trwa pierwsza wakacyjna fala upałów w Polsce. Jak radzić sobie z ekstremalnymi temperaturami i uniknąć niebezpiecznego dla zdrowia udaru cieplnego?…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Wiek to tylko liczba. Stulatek opuścił szpital po zawale w doskonałym stanie

Na Oddział Kardiologiczny American Heart of Poland Szpitala Specjalistycznego im. Edmunda Biernackiego…
CZYTAJ

Przejrzeć na oczy. Zaćma – kto na nią choruje, czy da się jej uniknąć i jak wygląda współczesne leczenie?

Zaćma to choroba, o której słyszał niemal każdy, ale wciąż budzi wiele…
CZYTAJ

Wszystko co warto wiedzieć o cholesterolu – jakie są normy, kiedy się badać?

Cholesterol jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Problem pojawia się wówczas, gdy…
CZYTAJ

Tętno jako wskaźnik wydolności układu krążenia – dlaczego ma tak ważne znaczenie? Co oznacza i jak je prawidłowo badać?

Tętno to jeden z najprostszych sposobów, by sprawdzić, jak pracuje nasze serce.…
CZYTAJ

Upały – jak sobie radzić? Porady internisty

Trwa pierwsza wakacyjna fala upałów w Polsce. Jak radzić sobie z ekstremalnymi…
CZYTAJ