Prawdziwie włoski przysmak, czyli Foccacia z tuńczykiem

Składniki:
- 300 g mąki chlebowej lub na pizzę (2 szklanki)
- 25 g świeżych lub 7 g drożdży suchych
- tymianek
- 1 łyżeczka soli morskiej
- ˝ łyżeczki cukru
- 200 ml ciepłej wody
- Oliwa z oliwek Extra Vergine Czosnek & Chili Olitalia
- 2 puszki tuńczyka w oliwie z oliwek w kawałku (2 x 80g) Callipo
- 2 pomidory
- sól morska (gruba) do wysypania blaszki i posypania placka
Wykonanie:
- Robimy zaczyn. Do pół szklanki wody dodajemy rozkruszone drożdże, ˝ łyżeczki cukru, 2 łyżki mąki. Całość mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
- Do przesianej mąki (odliczamy 2 łyżki mąki użyte do zaczynu) i soli dodajemy zaczyn (lub suszone drożdże, one nie wymagają wcześniejszego wyrośnięcia), pozostałą część wody, 2 łyżki oliwy, tymianek. Całość mieszamy i wyrabiamy kilka minut na stolnicy delikatnie tylko podsypując mąką. Ciasto powinno być miękkie.
- Wyrobione ciasto smarujemy jedną łyżką oliwy, przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość, zajmuje to ok. 2 godzin.
- Formę do pieczenia (wymiary 20×30 cm) smarujemy oliwą, posypujemy solą morską i wykładamy ciasto. Tuńczyka osączamy z oliwy, łyżeczką robimy dziurki w cieście i wkładamy w nie rybę. Pomidory kroimy i układamy na cieście. Całość posypujemy delikatnie solą i świeżymi ziołami. Przykrywamy i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia (ok. 1 godziny).
- Wyrośnięte ciasto skrapiamy oliwą i wstawiamy do nagrzanego (200°C) piekarnika. Pieczemy ok. 15–20 minut do zarumienienia ciasta.
- Chlebek najlepiej smakuje z dobrą oliwą z oliwek, tuż po upieczeniu, ale sprawdza się i dnia następnego.
Smacznego!

Tylko 30% dorosłych Polaków ocenia swój stan zdrowia pozytywnie, jak wynika z badania „Jak chorują Polacy” zrealizowanego na zlecenie Nationale-Nederlanden.…
2 kwietnia obchodzimy Światowy Dzień Świadomości Autyzmu – dzień, który skłania do refleksji nad tym, jak w codziennym życiu –…
Już w najbliższy weekend czeka nas zmiana czasu z zimowego na letni. Choć przesunięcie wskazówek zegara o jedną godzinę może…
Ultrasonografia (USG) jest jednym z podstawowych i nieinwazyjnych badań, dzięki któremu można przeprowadzić diagnostykę narządów wewnętrznych i wykryć różne schorzenia,…
Bolesne miesiączki, zmęczenie, dyskomfort? Dla wielu kobiet w Polsce to nie tylko “taka uroda”, a objawy endometriozy. Szczęśliwie, świadomość tej…
Jedyna na świecie. Puszcza Białowieska.
Rusza kampania informacyjno-edukacyjna dotycząca jedynego w Polsce obiektu przyrodniczego wpisanego na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO. Instytut…
Dieta ketogenna łączona jest głównie z redukcją masy ciała i sposobem na szybkie spalanie tłuszczu. Jej historia ma znacznie głębsze,…
Zapewniają odprężenie, pozwalają rozluźnić mięśnie i świetnie oddziałują na stres, mowa oczywiście o relaksacyjnych masażach. Jednym z zyskujących w ostatnim…
24 marca obchodzimy Dzień Wiedzy o Lipoproteinie (a), który ma na celu zwiększenie świadomości na temat jej roli w układzie…
ADHD jest jednym z najczęstszych neurorozwojowych zaburzeń, które wciąż budzi pytania, zwłaszcza w kontekście dorosłości i funkcjonowania zawodowego. – Nadal…
Gotowana ośmiornica to klasyka kuchni śródziemnomorskiej i prawdziwa skarbnica składników odżywczych niezbędnych dla naszego zdrowia. Choć ośmiornica uchodzi za danie…
Nie każda pacjentka wie, że powinna być pod opieką ginekologa onkologa przez kilka lat od diagnostyki po zakończeniu leczenia. Dlatego…
Tagi
#chorobyserca
#koronawirus
#zdrowoismacznie
badania
badania laboratoryjne
beauty
cellulit
choroby serca
ciąża
covid-19
dieta
dziecko
fashion
fit
ginekologia estetyczna
gotowanie
hifu
kosmetyki
kulinaria
make up
makijaż
medycyna estetyczna
medycyna estetyczna zabiegi
moda
odmładzanie
pielęgnacja
przepisy
próchnica
sałatki
stomatolog
stomatologia
trendy
UNICEF
uroda
wegańskie potrawy
wege
wybielanie zębów
wypadanie włosów
włosy
zabiegi
zdrowie
zmarszczki
zmiany klimatyczne
zupy
zęby
