Prawdziwie włoski przysmak, czyli Foccacia z tuńczykiem



Składniki:

 

  • 300 g mąki chlebowej lub na pizzę (2 szklanki)
  • 25 g świeżych lub 7 g drożdży suchych
  • tymianek
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • ˝ łyżeczki cukru
  • 200 ml ciepłej wody
  • Oliwa z oliwek Extra Vergine Czosnek & Chili Olitalia
  • 2 puszki tuńczyka w oliwie z oliwek w kawałku (2 x 80g) Callipo
  • 2 pomidory
  • sól morska (gruba) do wysypania blaszki i posypania placka



Wykonanie:

 

  • Robimy zaczyn. Do pół szklanki wody dodajemy rozkruszone drożdże, ˝ łyżeczki cukru, 2 łyżki mąki. Całość mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
  • Do przesianej mąki (odliczamy 2 łyżki mąki użyte do zaczynu) i soli dodajemy zaczyn (lub suszone drożdże, one nie wymagają wcześniejszego wyrośnięcia), pozostałą część wody, 2 łyżki oliwy, tymianek. Całość mieszamy i wyrabiamy kilka minut na stolnicy delikatnie tylko podsypując mąką. Ciasto powinno być miękkie.
  • Wyrobione ciasto smarujemy jedną łyżką oliwy, przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość, zajmuje to ok. 2 godzin.
  • Formę do pieczenia (wymiary 20×30 cm) smarujemy oliwą, posypujemy solą morską i wykładamy ciasto. Tuńczyka osączamy z oliwy, łyżeczką robimy dziurki w cieście i wkładamy w nie rybę. Pomidory kroimy i układamy na cieście. Całość posypujemy delikatnie solą i świeżymi ziołami. Przykrywamy i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia (ok. 1 godziny).
  • Wyrośnięte ciasto skrapiamy oliwą i wstawiamy do nagrzanego (200°C) piekarnika. Pieczemy ok. 15–20 minut do zarumienienia ciasta.
  • Chlebek najlepiej smakuje z dobrą oliwą z oliwek, tuż po upieczeniu, ale sprawdza się i dnia następnego.

Smacznego!

Aeroprostownica Sencor Artemiss SHI 9100RS – rewolucja w prostowaniu suchych i mokrych włosów

Aeroprostownica Sencor Artemiss SHI 9100RS to urządzenie, które redefiniuje codzienną stylizację włosów. Innowacyjna technologia prostowania za pomocą powietrza zapobiega nadmiernej ekspozycji…
CZYTAJ

Od krajowych strategii do lokalnych działań. Rolnictwo w obliczu zmian klimatu

Zmiany klimatu w coraz większym stopniu wpływają na rolnictwo – sektor, który z jednej strony odpowiada za bezpieczeństwo żywnościowe, a…
CZYTAJ

Bezpieczeństwo żywnościowe i klimat – wspólne wyzwania współczesnego świata

Światowy Dzień Żywności, obchodzony 16 października, to okazja do refleksji nad tym, jak powstaje żywność, jak z niej korzystamy i…
CZYTAJ

Od Polski po Danię: jak sieć Netto walczy z marnowaniem jedzenia

Na świecie marnuje się około jednej trzeciej wyprodukowanej żywności. W Unii Europejskiej ponad połowa tych strat powstaje w domach. W…
CZYTAJ

Dla urody i dla zdrowia – co warto wiedzieć o blefaroplastyce?

Ograniczone pole widzenia, zmęczenie oczu i bóle głowy to jedne z najbardziej dokuczliwych dolegliwości mało znanego problemu – opadających powiek.…
CZYTAJ

Domowy kisiel żurawinowy z malinami

Domowy kisiel w najlepszym wydaniu — kwaśna żurawina i słodkie maliny tworzą duet, który idealnie rozgrzewa w chłodne dni. Ten…
CZYTAJ

Pokolenie Z a kryzys zdrowia psychicznego: dlaczego młodzi Polacy odczuwają największy niepokój?

Coraz częściej w mediach oraz przestrzeni publicznej słowo dobrostan odmieniane jest przez wszystkie przypadki. To dobry znak, przede wszystkim dla…
CZYTAJ

SAD – choroba afektywna sezonowa (Seasonal Affective Disorder), czyli sezonowy spadek nastroju. Na czym polega i jak sobie z nim radzić?

Jesień i zima to dla wielu z nas trudniejszy czas. Krótszy dzień, mniejsza ilość światła słonecznego i zaburzony rytm dobowy…
CZYTAJ

Jak era cyfrowa wpływa na wzrok? Jak rozwijają się choroby oczu? Profilaktyka i leczenie chorób oczu z okazji Światowego Dnia Wzroku

Współczesny człowiek spędza średnio kilka godzin dziennie przed ekranami urządzeń elektronicznych, co prowadzi do nadmiernego obciążenia narządu wzroku, zaburzeń akomodacji…
CZYTAJ

Odnowiona linia produktów do pielęgnacji skóry ageLOC Tru Face od marki Nu Skin

Linia kosmetyków do pielęgnacji uwzględniająca holistyczne podejście do procesu starzenia, zaprojektowana specjalnie w celu zwalczania widocznych oznak starzenia się skóry.…
CZYTAJ

„I żyli długo… Ale czy szczęśliwie?” Stowarzyszenie mali bracia Ubogich rusza z akcją promującą Program „Obecność”

Czy bohaterowie ulubionych baśni z dzieciństwa naprawdę żyli długo i szczęśliwie? To pytanie stało się inspiracją dla najnowszej akcji Stowarzyszenia…
CZYTAJ

Trening mózgu, a nie tylko ciała. Dlaczego tak trudno nam wytrwać w aktywności fizycznej?

„Od jutra zacznę biegać”. „Od poniedziałku siłownia”. „Od nowego roku zmiana nawyków”. Większość z nas zna te obietnice aż za…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Pokolenie Z a kryzys zdrowia psychicznego: dlaczego młodzi Polacy odczuwają największy niepokój?

Coraz częściej w mediach oraz przestrzeni publicznej słowo dobrostan odmieniane jest przez…
CZYTAJ

SAD – choroba afektywna sezonowa (Seasonal Affective Disorder), czyli sezonowy spadek nastroju. Na czym polega i jak sobie z nim radzić?

Jesień i zima to dla wielu z nas trudniejszy czas. Krótszy dzień,…
CZYTAJ

Jak era cyfrowa wpływa na wzrok? Jak rozwijają się choroby oczu? Profilaktyka i leczenie chorób oczu z okazji Światowego Dnia Wzroku

Współczesny człowiek spędza średnio kilka godzin dziennie przed ekranami urządzeń elektronicznych, co…
CZYTAJ

Trening mózgu, a nie tylko ciała. Dlaczego tak trudno nam wytrwać w aktywności fizycznej?

„Od jutra zacznę biegać”. „Od poniedziałku siłownia”. „Od nowego roku zmiana nawyków”.…
CZYTAJ

Światowy Dzień Onkologii – dlaczego tak ważna jest szybka diagnoza, co oznacza kompleksowe leczenie w onkologii i na czym polega szybka terapia onkologiczna

4 października przypada Światowy Dzień Onkologii, który przypomina o znaczeniu wczesnej diagnostyki,…
CZYTAJ