Prawdziwie włoski przysmak, czyli Foccacia z tuńczykiem



Składniki:

 

  • 300 g mąki chlebowej lub na pizzę (2 szklanki)
  • 25 g świeżych lub 7 g drożdży suchych
  • tymianek
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • ˝ łyżeczki cukru
  • 200 ml ciepłej wody
  • Oliwa z oliwek Extra Vergine Czosnek & Chili Olitalia
  • 2 puszki tuńczyka w oliwie z oliwek w kawałku (2 x 80g) Callipo
  • 2 pomidory
  • sól morska (gruba) do wysypania blaszki i posypania placka



Wykonanie:

 

  • Robimy zaczyn. Do pół szklanki wody dodajemy rozkruszone drożdże, ˝ łyżeczki cukru, 2 łyżki mąki. Całość mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
  • Do przesianej mąki (odliczamy 2 łyżki mąki użyte do zaczynu) i soli dodajemy zaczyn (lub suszone drożdże, one nie wymagają wcześniejszego wyrośnięcia), pozostałą część wody, 2 łyżki oliwy, tymianek. Całość mieszamy i wyrabiamy kilka minut na stolnicy delikatnie tylko podsypując mąką. Ciasto powinno być miękkie.
  • Wyrobione ciasto smarujemy jedną łyżką oliwy, przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość, zajmuje to ok. 2 godzin.
  • Formę do pieczenia (wymiary 20×30 cm) smarujemy oliwą, posypujemy solą morską i wykładamy ciasto. Tuńczyka osączamy z oliwy, łyżeczką robimy dziurki w cieście i wkładamy w nie rybę. Pomidory kroimy i układamy na cieście. Całość posypujemy delikatnie solą i świeżymi ziołami. Przykrywamy i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia (ok. 1 godziny).
  • Wyrośnięte ciasto skrapiamy oliwą i wstawiamy do nagrzanego (200°C) piekarnika. Pieczemy ok. 15–20 minut do zarumienienia ciasta.
  • Chlebek najlepiej smakuje z dobrą oliwą z oliwek, tuż po upieczeniu, ale sprawdza się i dnia następnego.

Smacznego!

Katastrofa naturalna – nie taka naturalna. Antropogeniczne uwarunkowania nasilenia zjawisk ekstremalnych i ich konsekwencji

W ostatnich dekadach obserwujemy w Polsce wzrost dotkliwości zjawisk ekstremalnych powodujących rozległe konsekwencje, określanych w przestrzeni publicznej jako „katastrofy naturalne”…
CZYTAJ

Okulary preprogresywne: rozwiązanie dla osób z pierwszymi objawami prezbiopii

Wraz z upływem lat zdolność oka do akomodacji, czyli dostosowywania ostrości widzenia do różnych odległości, stopniowo maleje. Około 35. roku…
CZYTAJ

Dlaczego tak boimy się raka? Ekspertki o emocjach, które towarzyszą chorobie

Dla wielu osób diagnoza raka wciąż brzmi jak wyrok. Strach, poczucie utraty kontroli i stereotypowe wyobrażenia o chorobie nowotworowej sprawiają,…
CZYTAJ

Co dalej po badaniu z okazji Movember? Dowiedz się, czym jest leczenie HIFU

Dzięki kampanii Movember wielu mężczyzn po raz pierwszy trafia na badanie prostaty. Czasem kończy się ono ulgą, ale bywa, że…
CZYTAJ

Światowy Tydzień Wiedzy o Antybiotykach (WAAW): wspólny głos w walce z cichą pandemią

W dniach 18-24 listopada po raz kolejny obchodzony jest World Antimicrobial Awareness Week (WAAW). Jest to globalna inicjatywa realizowana przez…
CZYTAJ

Dziura ozonowa – co się z nią stało?

Kiedy w latach 80. XX wieku naukowcy ogłosili, że nad Antarktydą pojawiła się „dziura ozonowa” – gigantyczny obszar niemal pozbawiony…
CZYTAJ

amień, który zostawia ślad w całym organizmie „Bakterie z kamienia nazębnego mogą przedostać się do krwi z ryzykiem zaostrzenia stanu zapalnego w innych narządach.”

Większość z nas wie, że kamień nazębny trzeba usuwać u dentysty, ale mało kto potrafi powiedzieć, czym właściwie różni się…
CZYTAJ

Lubię siebie. Nie dlatego, że jestem idealna. Dlatego, że jestem prawdziwa – wystartowała 6.edycja kampanii #lubiesiebie.

Kampania #lubiesiebie to nie kolejna inicjatywa o wyglądzie. To manifest świadomego życia w zgodzie ze sobą – ze swoim ciałem,…
CZYTAJ

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień Cukrzycy, szczególnie, że z tą podstępną chorobą według…
CZYTAJ

Zupa krem z marchewki i pomarańczy

Rozgrzewająca, aromatyczna i pełna koloru — zupa krem z marchewki i pomarańczy to idealna propozycja na chłodniejsze dni. Lekko słodka,…
CZYTAJ

Choroba dziąseł, która uderza w serce

„Bakterie z jamy ustnej mogą dostać się do krwi i wywołać stan zapalny w naczyniach. To zwiększa ryzyko zawału.” Nie…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony. W tym samym czasie liczba nowych przypadków nowotworów…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Okulary preprogresywne: rozwiązanie dla osób z pierwszymi objawami prezbiopii

Wraz z upływem lat zdolność oka do akomodacji, czyli dostosowywania ostrości widzenia…
CZYTAJ

Dlaczego tak boimy się raka? Ekspertki o emocjach, które towarzyszą chorobie

Dla wielu osób diagnoza raka wciąż brzmi jak wyrok. Strach, poczucie utraty…
CZYTAJ

Co dalej po badaniu z okazji Movember? Dowiedz się, czym jest leczenie HIFU

Dzięki kampanii Movember wielu mężczyzn po raz pierwszy trafia na badanie prostaty.…
CZYTAJ

Światowy Tydzień Wiedzy o Antybiotykach (WAAW): wspólny głos w walce z cichą pandemią

W dniach 18-24 listopada po raz kolejny obchodzony jest World Antimicrobial Awareness…
CZYTAJ

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień…
CZYTAJ