Pistacje – orzechy szczęścia



Pistacje – orzechy szczęścia

Takim mianem Chińczycy określają te wyjątkowo smaczne i zdrowe owoce. Jednak nie tylko mieszkańcy Dalekiego Wschodu docenili ich walory odżywcze i kulinarne. Ten przysmak o charakterystycznej zielonej barwie znany jest w wielu regionach świata już od starożytności. W dzisiejszych czasach, cieszy się ogromną popularnością wśród zwolenników zdrowego stylu życia.

Drzewa pistacjowe uznawane są za długowieczne, ponieważ owocują nawet przez 200 lat. Ciepłolubna roślina pochodzi z terenów Azji Mniejszej i Środkowej. W Europie, największe plantacje znajdują się natomiast na południowym krańcu Półwyspu Bałkańskiego. Z uprawy tych aromatycznych orzechów słynie grecka wyspa Egina. Dojrzewają one na przełomie lata i jesieni, a o ich gotowości do spożycia świadczą zaróżowione, pęknięte skorupki. Poza wyjątkowym smakiem, pistacje odznaczają się prozdrowotnymi właściwościami oraz wieloletnią i fascynującą historią.

Pistacje – Smakołyk z królewskich stołów

Drzewo pistacjowe uznawane jest za jedno z najstarszych kwitnących drzew orzechowych. Już w biblijnej Księdze Rodzaju możemy znaleźć o nich wzmiankę. Makeda, władczyni królestwa Saby tak je uwielbiała, że wydała rozkaz, aby wszystkie pistacje, które zostaną zebrane na terenie całego państwa były przeznaczone tylko dla niej.

Do Imperium Rzymskiego sprowadził je sam cesarz Witelkoiusz. W spisanej po łacinie książce kucharskiej pochodzącej z czasów starożytności znajdziemy wiele przepisów, których jednym ze składników są zielone orzechy. Apicjusz, jej autor uważany za mistrza sztuki kulinarnej epoki antyku, doceniał charakterystyczny smak oraz zdrowotne właściwości pistacji.




Pistacje – Owoc o wielu twarzach

Pistacje, nazywane również zielonymi migdałami używane są przede wszystkim do przygotowywania wyrobów cukierniczych takich jak: torty, ciasta i puddingi. Doskonale sprawdzają się także jako składnik słodkich mas oraz lodów. Ponadto można spożywać je w formie przekąski, zarówno na surowo, jak i po wcześniejszym uprażeniu. Z nasion tych owoców wytłacza się olej, który uchodzi za ekskluzywny dodatek do różnego rodzaju potraw. Co ciekawe, ich walory cenione są nie tylko w kuchni. Znajdują one szerokie zastosowanie w branży meblarskiej. Żywicę drzewa pistacjowego wykorzystuje się przy produkcji lakierów, a ekstrakt pochodzący z liści stosowany jest do barwienia jedwabiu i dywanów.

Naturalny kompleks witamin

Zielone migdały są bogatym źródłem wielu cennych dla organizmu mikro- i makroelementów. Zawierają duże ilości białka, żelaza, potasu, fosforu oraz witamin z grupy B. Pistacje polecane są osobom dbającym o linię, ponieważ wchodzący w ich skład błonnik przyspiesza przemianę materii i reguluje procesy trawienne. Lekarze i dietetycy zalecają ich częste spożywanie w ramach profilaktyki chorób serca. Co więcej, uchodzą za jeden z najsilniejszych antyoksydantów, co oznacza, że mają dobroczynny wpływ nie tylko na zdrowie. Jako silny przeciwutleniacz pozytywnie oddziałują na stan skóry oraz pozwalają zachować jej młody wygląd.

Choć w naszym klimacie wyhodowanie drzewa pistacjowego we własnym ogrodzie może okazać się niemożliwe, to nie należy rezygnować z ich spożywania. Doceńmy zalety zielonych orzeszków i włączmy na stałe do swojego jadłospisu.

Źródło: ROS-SWEET Sp. z o.o. 

Katastrofa naturalna – nie taka naturalna. Antropogeniczne uwarunkowania nasilenia zjawisk ekstremalnych i ich konsekwencji

W ostatnich dekadach obserwujemy w Polsce wzrost dotkliwości zjawisk ekstremalnych powodujących rozległe konsekwencje, określanych w przestrzeni publicznej jako „katastrofy naturalne”…
CZYTAJ

Okulary preprogresywne: rozwiązanie dla osób z pierwszymi objawami prezbiopii

Wraz z upływem lat zdolność oka do akomodacji, czyli dostosowywania ostrości widzenia do różnych odległości, stopniowo maleje. Około 35. roku…
CZYTAJ

Dlaczego tak boimy się raka? Ekspertki o emocjach, które towarzyszą chorobie

Dla wielu osób diagnoza raka wciąż brzmi jak wyrok. Strach, poczucie utraty kontroli i stereotypowe wyobrażenia o chorobie nowotworowej sprawiają,…
CZYTAJ

Co dalej po badaniu z okazji Movember? Dowiedz się, czym jest leczenie HIFU

Dzięki kampanii Movember wielu mężczyzn po raz pierwszy trafia na badanie prostaty. Czasem kończy się ono ulgą, ale bywa, że…
CZYTAJ

Światowy Tydzień Wiedzy o Antybiotykach (WAAW): wspólny głos w walce z cichą pandemią

W dniach 18-24 listopada po raz kolejny obchodzony jest World Antimicrobial Awareness Week (WAAW). Jest to globalna inicjatywa realizowana przez…
CZYTAJ

Dziura ozonowa – co się z nią stało?

Kiedy w latach 80. XX wieku naukowcy ogłosili, że nad Antarktydą pojawiła się „dziura ozonowa” – gigantyczny obszar niemal pozbawiony…
CZYTAJ

amień, który zostawia ślad w całym organizmie „Bakterie z kamienia nazębnego mogą przedostać się do krwi z ryzykiem zaostrzenia stanu zapalnego w innych narządach.”

Większość z nas wie, że kamień nazębny trzeba usuwać u dentysty, ale mało kto potrafi powiedzieć, czym właściwie różni się…
CZYTAJ

Lubię siebie. Nie dlatego, że jestem idealna. Dlatego, że jestem prawdziwa – wystartowała 6.edycja kampanii #lubiesiebie.

Kampania #lubiesiebie to nie kolejna inicjatywa o wyglądzie. To manifest świadomego życia w zgodzie ze sobą – ze swoim ciałem,…
CZYTAJ

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień Cukrzycy, szczególnie, że z tą podstępną chorobą według…
CZYTAJ

Zupa krem z marchewki i pomarańczy

Rozgrzewająca, aromatyczna i pełna koloru — zupa krem z marchewki i pomarańczy to idealna propozycja na chłodniejsze dni. Lekko słodka,…
CZYTAJ

Choroba dziąseł, która uderza w serce

„Bakterie z jamy ustnej mogą dostać się do krwi i wywołać stan zapalny w naczyniach. To zwiększa ryzyko zawału.” Nie…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony. W tym samym czasie liczba nowych przypadków nowotworów…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Okulary preprogresywne: rozwiązanie dla osób z pierwszymi objawami prezbiopii

Wraz z upływem lat zdolność oka do akomodacji, czyli dostosowywania ostrości widzenia…
CZYTAJ

Dlaczego tak boimy się raka? Ekspertki o emocjach, które towarzyszą chorobie

Dla wielu osób diagnoza raka wciąż brzmi jak wyrok. Strach, poczucie utraty…
CZYTAJ

Co dalej po badaniu z okazji Movember? Dowiedz się, czym jest leczenie HIFU

Dzięki kampanii Movember wielu mężczyzn po raz pierwszy trafia na badanie prostaty.…
CZYTAJ

Światowy Tydzień Wiedzy o Antybiotykach (WAAW): wspólny głos w walce z cichą pandemią

W dniach 18-24 listopada po raz kolejny obchodzony jest World Antimicrobial Awareness…
CZYTAJ

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień…
CZYTAJ