Malinowe szaleństwo, czyli ciasto z malinami.
Lato jest jedyną porą roku, kiedy możemy korzystać z największej oferty dobrodziejstw natury. Do dyspozycji mamy przeróżnego rodzaju owoce i warzywa, z których możemy szybko i smacznie przygotować: koktajle, ciasta, lody owocowe czy orzeźwiające napoje.Sierpień jest królem malin. Te smaczne owoce możemy kupić w sklepie lub na targu. Najlepiej jednak smakują własnoręcznie zebrane w lesie podczas weekendowego spaceru lub na działce.
Maliniy w kuchni.
Poniżej przedstawiamy kilka propozycji, jak możemy maliny wykorzystać w kuchni. Maliny dokładnie umyte i osuszone są dla nas bogactwem witamin. Największą popularnością cieszą się maliny czerwone, ale dla ciekawostki należy dodać, że występują również białe, tak samo smaczne co ich bardziej znane koleżanki.Jest to również bogate źródło witamin podczas zimowych przeziębień. Nasze babcie od wieków robią soki z malin. Nie ma nic lepszego niż gorąca herbatka z dodatkiem słodkiego soku podczas zimnych wieczorów, dzięki któremu wyciszamy się oraz uodparniamy na wirusy.
Zwykłe kostki lodu będą wyglądać ciekawie jeżeli dodamy do nich maliny czerwone. Ciasto z ich dodatkiem jest nie tylko zdrowe, ale ładnie wygląda na stole podczas spotkania przy grillu. Najłatwiejszym przepisem jest biszkopt z galaretką, owocami i masą o smaku malinowym. Poniżej przestawiamy przepis na łatwe w przygotowaniu ciasto.
Ciasto z malinami.
Składniki potrzebne na biszkopt:
- 4 jajka,
- 4 łyżki przesianej mąki,
- 4 łyżki cukru,
- łyżeczka proszku do pieczenia.
Sposób przygotowania ciasta z malinami:
Białka ubijamy dodajemy cukier, następnie żółtka, na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem. Ciasto wylewamy na brytfankę i pieczemy w temperaturze 150 stopni przez około 30 minut. Po tym czasie biszkopt wyciągamy z piekarnika. 0,5 kg malin delikatnie rozgniatamy i gotujemy przez około 30 minut z dodatkiem 2 szklanek wody i
dwóch galaretek o smaku np. malinowym (w zależności od upodobań smakowych). Po ostygnięciu całość przekładamy na wypieczony biszkopt i pozostawiamy do zastygnięcia. Na wierzch przygotowujemy masę. Miksujemy 0,5 l śmietanki 30%, dodajemy do niej galaretkę malinową rozpuszczoną w 0,5 szklance gorącej wody (galaretka tężejąca). Utworzony krem wylewamy na wierzch ciasta i wstawiamy do lodówki.
Malinowy napój
Koktajl malinowy smakuje wyjątkowo w upalne dni, aby go przyrządzić wystarczy trochę malin, mleka. Obowiązkowo bita śmietana, a na niej drobno posiekane orzechy włoskie czy listek mięty.
Mamy nadzieję, że powyższe zastosowania tych owoców wyjdą naszym Czytelnikom na zdrowie i ubarwią letnie spotkania ze znajomymi.
Źródło: ROS-SWEET Sp. z o.o., http://www.ros-sweet.pl/