Makaron jako jeden ze składników diety wegetariańskiej
Niektórzy uważają, że to tylko sposób odżywiania, zainteresowani tłumaczą że to styl ich życia. Mowa o coraz bardziej popularnym wegetarianizmie. Zwolenników z roku na rok jest coraz więcej. Szacuje się, że w Polsce wegetarian jest już około 2 milionów, a większość z nich to ludzie młodzi.
Motywacją do przejścia na wegetarianizm są w głównej mierze względy zdrowotne i etyczne. Przedstawiciele tej grupy tłumaczą, że pożywienie roślinne magazynuje w sobie energię, a co za tym idzie lepsze samopoczucie. Jednocześnie niejedzenie mięsa obniża poziom cholesterolu oraz eliminuje ciśnienie tętnicze. Istnieją również minusy przejścia na wegetarianizm. Między innymi niedobór poszczególnych witamin.
Laktoowowegetarianizm – z czym to się je?
Laktoowowegetarianizm to powszechna nazwa diety, która dopuszcza spożywanie produktów mlecznych i jajek. Dzięki temu dostarcza organizmowi wielu składników, których nie ma w diecie wegetariańskiej niezawierającej tych produktów. Podstawą tego jadłospisu są warzywa, owoce, rośliny strączkowe, produkty zbożowe, jaja, makarony, kasze, przetwory mleczne.
”Z ludźmi, którzy zdecydowali się na podobną dietę, śmiejemy się, że nie jemy produktów, które spełniają naraz dwa kryteria – za życia miały oczy i mamę. Uwielbiam jajka i przetwory mleczne, ale rezygnacja z mięsa nie była dla mnie wielkim problemem. Będąc czynną laktoowowegetarianką czuję się znakomicie – zarówno w wymiarze moralnym, jak i zdrowotnym, bo ten sposób odżywiania pozwala dostarczyć większości niezbędnych składników.” – mówi Jolanta Nabiałek, laktoowowegetarianka od 6 lat.
Makaron jest wege!
Podstawą diety, nie tylko wegetariańskiej, są produkty zbożowe, takie jak pieczywo czy makarony Znajdujące się w nich węglowodany złożone warunkują prawidłowe funkcjonowanie mięśni i mózgu. „Makaron jest doskonałym źródłem energii dla osób aktywnych i zdrowo odżywiających się. W skład Makaronu Międzybrodzkiego wchodzą świeże jajka, najwyższej jakości mąka z pszenicy durum oraz mąka pszenna” – mówi Beata Szostak, dyrektor ds. marketingu w firmie Międzybrodzkie Makarony. Makaron połączony z warzywami, soczewicą, soją czy cieciorką może stanowić pełnowartościowy posiłek dla praktykujących wegetarian. Właśnie dlatego potrawy zawierające ten składnik znajdują się w wielu przepisach wykluczających produkty mięsne.
Wegetariańsko – makaronowe inspiracje:
Makaron z pesto!
Składniki do sosu pesto:
Czosnek – 3 ząbki
Świeża bazylia – 2 pęczki
Orzeszki piniowe – 3 łyżki
Starty parmezan – pół szklanki
Oliwa z oliwek
Sól i pieprz
Międzybrodzki Makaron penne – 250g
Wykonanie sosu pesto:
Czosnek drobno siekamy, liście bazylii myjemy, odsączamy, a następnie rwiemy na jak najdrobniejsze kawałeczki. Orzeszki siekamy również na drobne kawałki.
Do moździerza dodajemy posiekany czosnek, bazylię i orzeszki. Całość należy utrzeć na jednolitą masę, dodać parmezan i oliwę z oliwek i dalej ucieramy. Całość doprawiamy solą i pieprzem i ponownie ucieramy. Całość łączymy z makaronem i gotowe, smacznego!
Makaron na ostro!
Składniki:
Międzybrodzki Makaron nitki – 250g
Czosnek – 5 ząbków
Suszone papryczki peperoni – 2 szt.
Oliwa z oliwek – 2 łyżki
Ser parmezan
Świeża bazylia
Szczypta soli
Wykonanie:
Na początek gotujemy makaron, a w między czasie na oliwie z oliwek podsmażamy czosnek i suszone papryczki peperoni.
Następnie dorzucamy odcedzony makaron i podsmażamy razem z resztą na patelni. Na zakończenie trochę parmezanu i bazylii i gotowe.