Lody, lody dla ochłody. Lody własnej roboty!



Lody to nie tylko smaczna, ale i wbrew pozorom zdrowa przekąska. Pod warunkiem jednak, że przygotujemy je w domu. Wtedy sami decydujemy o tym, jakich użyjemy składników, ile dosypiemy cukru i czy dodamy czekoladę. Co ważne, lody to jedne z najmniej kalorycznych słodyczy. W dodatku potrafią schłodzić nasz organizm w letnie dni i poprawić nastrój.

Każde lody są zdrowe, o ile nie będziemy jeść ich w nadmiarze. Przede wszystkim są lekkostrawne, dlatego mogą być spożywane przez dzieci już od drugiego roku życia, osoby starsze i kobiety w ciąży. Mogą się nimi zajadać nawet uczuleni na białko mleka krowiego – należy wtedy wybierać sorbety (zwane potocznie sopelkami, przypominające wyglądem i smakiem zamrożony sok). Poza tym lody zawierają wapń i białko, a ich dodatkową zaletą jest fakt, że potrafią łagodzić ból. Szczególnie dobre są te, które przyrządzimy sami w domu.

Dobre lody, bo własne

Przepisów na lody jest naprawdę wiele. Przyrządzić możemy je bezpośrednio ze zmiksowanych owoców, dodać jogurtu, bądź od podstaw – przygotować masę ze śmietany, jajek i cukru, ewentualnie mleka, do której dodaje się mus owocowy. Wodze fantazji można puścić zastanawiając się nad ostatecznym smakiem oraz wyglądem naszego rarytasu. W wyborze mogą nam pomóc wspomnienia z dzieciństwa lub przywoływanie na myśl takich lodów, które wiążą się dla nas z miłym doświadczeniem, np. wakacyjnym wyjazdem. W ten sposób zyskamy podwójną przyjemność. Poza tym porcje lodów domowych są doskonałą przekąską na przyjęciach w gronie rodziny i przyjaciół.

Wielu z nas rezygnuje z produkcji własnych lodów, bo obawia się, że jest to zajęcie czasochłonne lub kosztowne. Nic bardziej mylnego. Podczas zamrażania możemy przecież robić różne inne czynności, a koszt zakupu składników jest zazwyczaj porównywalny do gotowego produktu.



Lody owocowe czy pistacjowe

Jeśli chcemy uzyskać lody o pożądanym przez nas smaku wystarczy dodać do bazy lodowej odpowiednie składniki – np. bakalie, suszone owoce. Możemy przygotować zmielone lub posiekane orzechy: włoskie, laskowe bądź pistacje. Zawierają one cenne tłuszcze, witaminę E, witaminy z grupy B, magnez. Potrafią też korzystnie wpływać na układ pokarmowy – przykładowo pistacje zawierają spore ilości błonnika, który wspomaga przemianę materii. Dlatego poleca się je wegetarianom, sportowcom, osobom pracującym umysłowo i wszystkim tym, którzy znajdują się w stresujących sytuacjach. Do orzechów warto też dodać nieco rodzynek. Wówczas zyskamy bardziej słodki smak bez konieczności używania białego cukru. Poza tym w rodzynkach znajdują się cenne witaminy, takie jak: A, C, E i cała gama witamin z grupy B.

 

Przygotowując lody możemy również skorzystać niemal z całej gamy dostępnych świeżych owoców i dodać je do swojej przekąski albo zrobić owocowy mus i połączyć z lodową bazą. Jedną z głównych zalet takiego deseru jest to, że nie tylko wspaniale wygląda i smakuje, ale równocześnie orzeźwia. Najbardziej popularne są w tym wypadku maliny, truskawki, jeżyny, jagody, ale warto też poeksperymentować z bardziej egzotycznymi owocami.

modanaurode.pl  -  lody wlasnej roboty, jak zrobic samemu lody?

Odrobina czasu i chęci aby samemu zrobic lody

Istnieje też wersja owocowych lodów dla osób mniej pracowitych. Okazuje się, że można je przyrządzić bez mleka i długiego mrożenia. Wystarczy za pomocą blendera zmiksować banany z mrożonymi owocami. Już po chwili uzyskuje się delikatny i kremowy deser.

 

Jeśli jednak dysponujemy dużą ilością wolnego czasu możemy bardziej skupić się nie tylko na tym co znajduje się wewnątrz naszych smakołyków, ale również i na ich wyglądzie. Lody można podawać na wafelku lub w fantazyjnych naczyniach. Dzieciom szczególnie spodobają się te desery, które są kolorowo udekorowane. Można to zrobić przy pomocy orzechów i małych owoców (rodzynek, jagód czy żurawiny). Dobrym pomysłem jest też wykorzystanie gotowych ozdób do ciast.

W ciepłe dni mamy mniejszą ochotę na gorące wypieki. Dlatego warto zastąpić je lodowymi pucharkami, roladami i tortami. Można je przygotować znacznie szybciej i zazwyczaj łatwiej niż te pieczone w piekarniku. A przyjemny wygląd, zapach, smak i chłodne orzeźwienie z pewnością przekonają nawet tych mniej zagorzałych amatorów deserów.

Farmaceuta radzi, jak przygotować apteczkę na co dzień i w podróży, żeby skutecznie reagować w nagłych sytuacjach

Zarówno w warunkach domowych, jak i podczas wyjazdów wakacyjnych, istotne jest posiadanie właściwie skompletowanej apteczki. Jej zawartość powinna umożliwiać szybką…
CZYTAJ

Profesor Andrzej Bochenek nie promuje żadnych leków ani suplementów – ostrzega przed oszustwem!

W trosce o zdrowie pacjentów oraz w odpowiedzi na liczne sygnały dotyczące nieuczciwego wykorzystywania wizerunku profesora Andrzeja Bochenka, kardiochirurg z…
CZYTAJ

Dbaj o swoje znamiona – dlaczego warto wykonać dermatoskopię i chronić skórę przed słońcem?

Latem chętniej wystawiamy skórę na słońce, spędzając wolne chwile na świeżym powietrzu. Warto jednak pamiętać, że ekspozycja na promieniowanie UV…
CZYTAJ

Nawilżenie, fotoprotekcja i wyrównanie kolorytu skóry-Co spakować do wakacyjnej kosmetyczki?

Lipiec to synonim wakacji i wyjątkowej, letniej atmosfery… zwiastun podróży, chwil na plaży i wśród malowniczych górskich szczytów. To już za…
CZYTAJ

5 powodów, by sięgać po owoce jagodowe. Dietetyczka Grupy LUX MED: „To nie tylko smak lata”

Truskawki, maliny, borówki czy jeżyny kojarzą nam się z letnim słońcem i słodkim smakiem dzieciństwa. Jednak owoce jagodowe to coś…
CZYTAJ

Higienistka stomatologiczna ostrzega: pomijanie wieczornego mycia zębów z aparatem ortodontycznym to poważny błąd!

Decyzja o podjęciu leczenia ortodontycznego to ważny krok w kierunku osiągnięcia wymarzonego, zdrowego uśmiechu. Jednak wraz z założeniem aparatu pojawiają…
CZYTAJ

Brak snu jak 0,5 promila alkoholu. Ekspertki o bezsenności

Bezsenność i zaburzenia snu to problem, z którym zmaga się nawet co trzeci dorosły Polak. Choć często bagatelizujemy brak snu,…
CZYTAJ

Upały a choroby układu krążenia – jak dbać o serce w gorące dni?

Wysokie temperatury, choć dla wielu kojarzą się z letnim wypoczynkiem, mogą stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia - zwłaszcza dla osób…
CZYTAJ

E-papierosy pod lupą dentysty: co dzieje się w jamie ustnej po vapowaniu?

Używanie e-papierosów zdobyło w ostatnich latach ogromną popularność, jako alternatywa dla tradycyjnego palenia tytoniu. Choć początkowo uważano je za mniej…
CZYTAJ

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed pierwszą wizytą u specjalisty, a w trakcie leczenia…
CZYTAJ

Światowy Dzień Mikrobiomu 2025: jesteśmy coraz bardziej zainteresowani mikrobiotą, ale nasza świadomość jest wciąż niewystarczająca

Z okazji Światowego Dnia Mikrobiomu warto przyjrzeć się rosnącemu zainteresowaniu społeczeństwa mikrobiotą i jej wpływem na zdrowie. Dane z trzeciej…
CZYTAJ

Dlaczego nazywamy jelita drugim mózgiem? „To właśnie tam powstaje do 95% serotoniny!”

Czy Twój brzuch wie więcej niż myślisz? Coraz częściej mówi się o jelitach nie tylko jako o centrum trawienia, ale…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Farmaceuta radzi, jak przygotować apteczkę na co dzień i w podróży, żeby skutecznie reagować w nagłych sytuacjach

Zarówno w warunkach domowych, jak i podczas wyjazdów wakacyjnych, istotne jest posiadanie…
CZYTAJ

Profesor Andrzej Bochenek nie promuje żadnych leków ani suplementów – ostrzega przed oszustwem!

W trosce o zdrowie pacjentów oraz w odpowiedzi na liczne sygnały dotyczące…
CZYTAJ

Dbaj o swoje znamiona – dlaczego warto wykonać dermatoskopię i chronić skórę przed słońcem?

Latem chętniej wystawiamy skórę na słońce, spędzając wolne chwile na świeżym powietrzu.…
CZYTAJ

5 powodów, by sięgać po owoce jagodowe. Dietetyczka Grupy LUX MED: „To nie tylko smak lata”

Truskawki, maliny, borówki czy jeżyny kojarzą nam się z letnim słońcem i…
CZYTAJ

Brak snu jak 0,5 promila alkoholu. Ekspertki o bezsenności

Bezsenność i zaburzenia snu to problem, z którym zmaga się nawet co…
CZYTAJ