Lody, lody dla ochłody. Lody własnej roboty!



Lody to nie tylko smaczna, ale i wbrew pozorom zdrowa przekąska. Pod warunkiem jednak, że przygotujemy je w domu. Wtedy sami decydujemy o tym, jakich użyjemy składników, ile dosypiemy cukru i czy dodamy czekoladę. Co ważne, lody to jedne z najmniej kalorycznych słodyczy. W dodatku potrafią schłodzić nasz organizm w letnie dni i poprawić nastrój.

Każde lody są zdrowe, o ile nie będziemy jeść ich w nadmiarze. Przede wszystkim są lekkostrawne, dlatego mogą być spożywane przez dzieci już od drugiego roku życia, osoby starsze i kobiety w ciąży. Mogą się nimi zajadać nawet uczuleni na białko mleka krowiego – należy wtedy wybierać sorbety (zwane potocznie sopelkami, przypominające wyglądem i smakiem zamrożony sok). Poza tym lody zawierają wapń i białko, a ich dodatkową zaletą jest fakt, że potrafią łagodzić ból. Szczególnie dobre są te, które przyrządzimy sami w domu.

Dobre lody, bo własne

Przepisów na lody jest naprawdę wiele. Przyrządzić możemy je bezpośrednio ze zmiksowanych owoców, dodać jogurtu, bądź od podstaw – przygotować masę ze śmietany, jajek i cukru, ewentualnie mleka, do której dodaje się mus owocowy. Wodze fantazji można puścić zastanawiając się nad ostatecznym smakiem oraz wyglądem naszego rarytasu. W wyborze mogą nam pomóc wspomnienia z dzieciństwa lub przywoływanie na myśl takich lodów, które wiążą się dla nas z miłym doświadczeniem, np. wakacyjnym wyjazdem. W ten sposób zyskamy podwójną przyjemność. Poza tym porcje lodów domowych są doskonałą przekąską na przyjęciach w gronie rodziny i przyjaciół.

Wielu z nas rezygnuje z produkcji własnych lodów, bo obawia się, że jest to zajęcie czasochłonne lub kosztowne. Nic bardziej mylnego. Podczas zamrażania możemy przecież robić różne inne czynności, a koszt zakupu składników jest zazwyczaj porównywalny do gotowego produktu.



Lody owocowe czy pistacjowe

Jeśli chcemy uzyskać lody o pożądanym przez nas smaku wystarczy dodać do bazy lodowej odpowiednie składniki – np. bakalie, suszone owoce. Możemy przygotować zmielone lub posiekane orzechy: włoskie, laskowe bądź pistacje. Zawierają one cenne tłuszcze, witaminę E, witaminy z grupy B, magnez. Potrafią też korzystnie wpływać na układ pokarmowy – przykładowo pistacje zawierają spore ilości błonnika, który wspomaga przemianę materii. Dlatego poleca się je wegetarianom, sportowcom, osobom pracującym umysłowo i wszystkim tym, którzy znajdują się w stresujących sytuacjach. Do orzechów warto też dodać nieco rodzynek. Wówczas zyskamy bardziej słodki smak bez konieczności używania białego cukru. Poza tym w rodzynkach znajdują się cenne witaminy, takie jak: A, C, E i cała gama witamin z grupy B.

 

Przygotowując lody możemy również skorzystać niemal z całej gamy dostępnych świeżych owoców i dodać je do swojej przekąski albo zrobić owocowy mus i połączyć z lodową bazą. Jedną z głównych zalet takiego deseru jest to, że nie tylko wspaniale wygląda i smakuje, ale równocześnie orzeźwia. Najbardziej popularne są w tym wypadku maliny, truskawki, jeżyny, jagody, ale warto też poeksperymentować z bardziej egzotycznymi owocami.

modanaurode.pl  -  lody wlasnej roboty, jak zrobic samemu lody?

Odrobina czasu i chęci aby samemu zrobic lody

Istnieje też wersja owocowych lodów dla osób mniej pracowitych. Okazuje się, że można je przyrządzić bez mleka i długiego mrożenia. Wystarczy za pomocą blendera zmiksować banany z mrożonymi owocami. Już po chwili uzyskuje się delikatny i kremowy deser.

 

Jeśli jednak dysponujemy dużą ilością wolnego czasu możemy bardziej skupić się nie tylko na tym co znajduje się wewnątrz naszych smakołyków, ale również i na ich wyglądzie. Lody można podawać na wafelku lub w fantazyjnych naczyniach. Dzieciom szczególnie spodobają się te desery, które są kolorowo udekorowane. Można to zrobić przy pomocy orzechów i małych owoców (rodzynek, jagód czy żurawiny). Dobrym pomysłem jest też wykorzystanie gotowych ozdób do ciast.

W ciepłe dni mamy mniejszą ochotę na gorące wypieki. Dlatego warto zastąpić je lodowymi pucharkami, roladami i tortami. Można je przygotować znacznie szybciej i zazwyczaj łatwiej niż te pieczone w piekarniku. A przyjemny wygląd, zapach, smak i chłodne orzeźwienie z pewnością przekonają nawet tych mniej zagorzałych amatorów deserów.

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek, wspominając listopadową noc sprzed czterech dekad. – Marian…
CZYTAJ

Metale ciężkie i pestycydy w warzywach i owocach z działek miejskich – wyniki badań komentuje ekspertka IOŚ-PIB

Marchew z działki, sałata z miejskiego ogródka czy truskawki z własnej uprawy – to symbole zdrowej, lokalnej żywności. Jednak najnowsze…
CZYTAJ

Jesienna dynia w nowym świetle – jak Halloween wpływa na marnowanie żywności

Moda na Halloween i rzeźbione dynie w ostatnich latach przekształciła się w szerszy trend – dekorowanie wnętrz oraz wejść do…
CZYTAJ

Świetlista i opalona skóra jak po wakacjach: wszystko co powinnaś wiedzieć o opalaniu natryskowym

Letnia opalenizna od zawsze kojarzy się ze zdrowiem, energią i atrakcyjnym wyglądem. Jednak niestety promienie UV niosą ze sobą ryzyko…
CZYTAJ

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz ze śniegiem, mróz i wieczna ciemność skutecznie zniechęcają…
CZYTAJ

Od profilaktyki po rehabilitację – 29 października obchodzimy Światowy Dzień Udaru Mózgu. Nie lekceważ pierwszych objawów

Z okazji Światowego Dnia Udaru Mózgu przypominamy, jak poważnym wyzwaniem zdrowotnym pozostaje ta choroba. Udar mózgu to jedna z najczęstszych…
CZYTAJ

Suszarko-lokówka Sencor SHS 9100RS – profesjonalna i bezpieczna stylizacja włosów dzięki technologii Coandy

Nowoczesna stylizacja włosów przestała być zarezerwowana wyłącznie dla salonów fryzjerskich. Dzięki suszarko-lokówce Sencor SHS 9100RS każda użytkowniczka może stworzyć zachwycającą…
CZYTAJ

Ekspertka ostrzega: choroby dziąseł rozwijają się po cichu. Jak je zatrzymać?

Krwawią przy szczotkowaniu, bolą przy dotyku, a oddech traci świeżość - to nie tylko drobne niedogodności, ale sygnały, że dziąsła…
CZYTAJ

Zmiana czasu a ADHD – jak przesunięcie zegara wpływa na sen, nastrój i koncentrację? 

Zmiana czasu, choć z pozoru niewielka, może w istotny sposób zaburzyć funkcjonowanie osób z ADHD. – Już przesunięcie zegara o…
CZYTAJ

Dzień Makaronu – czemu po makaronie chce nam się spać i co z tym zrobić? Radzi dietetyczka

25 października obchodzimy Światowy Dzień Makaronu – ulubionego dania wielu osób na całym świecie. Jednak wielu z nas po jego…
CZYTAJ

Europejska Federacja Periodontologii ujednoliciła standardy leczenia w Europie

Paradontoza to choroba, która dotyka coraz większej liczby osób. W Europie problemy z przyzębiem ma ponad 60% populacji[1], a w Polsce…
CZYTAJ

Aeroprostownica Sencor Artemiss SHI 9100RS – rewolucja w prostowaniu suchych i mokrych włosów

Aeroprostownica Sencor Artemiss SHI 9100RS to urządzenie, które redefiniuje codzienną stylizację włosów. Innowacyjna technologia prostowania za pomocą powietrza zapobiega nadmiernej ekspozycji…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek,…
CZYTAJ

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz…
CZYTAJ

Od profilaktyki po rehabilitację – 29 października obchodzimy Światowy Dzień Udaru Mózgu. Nie lekceważ pierwszych objawów

Z okazji Światowego Dnia Udaru Mózgu przypominamy, jak poważnym wyzwaniem zdrowotnym pozostaje…
CZYTAJ

Zmiana czasu a ADHD – jak przesunięcie zegara wpływa na sen, nastrój i koncentrację? 

Zmiana czasu, choć z pozoru niewielka, może w istotny sposób zaburzyć funkcjonowanie…
CZYTAJ

Pokolenie Z a kryzys zdrowia psychicznego: dlaczego młodzi Polacy odczuwają największy niepokój?

Coraz częściej w mediach oraz przestrzeni publicznej słowo dobrostan odmieniane jest przez…
CZYTAJ