Letnie warzywa i owoce są dobre dla zębów. Zobacz, co warto jeść bez ograniczeń



Nie tylko fit dieta to dobry powód, aby sięgnąć po nowalijki. Wiele z pojawiających się i latem warzyw oraz owoców ma prozdrowotne działanie także dla zdrowia zębów i dziąseł. Duża w tym zasługa m.in. znajdujących się w nich mikro- i makroelementów, a także właściwości myjących, jakie mają warzywa i owoce w surowej postaci. Co warto jeść w DUŻYCH ilościach?

 

Jedz dla zdrowia

Regularne szczotkowanie, stosowanie past z fluorem, nitkowanie oraz płukanie płynami to nie jedyne, co możemy zrobić dla zdrowia naszych zębów i dziąseł, zwłaszcza latem. Sposobem na zdrowy uśmiech może być także sezonowa zmiana diety. Wprowadzenie do menu nowalijek i owoców, które właśnie się pojawiają, może uchronić nas przed rozwojem stanów zapalnych dziąseł i próchnicy, a nawet zmian nowotworowych  – przekonują dentyści.

–  Zęby i dziąsła, podobnie jak cały nasz organizm, potrzebują do prawidłowego funkcjonowania mikro- i makroelementów. Jednym z bogatszych ich źródeł są warzywa i owoce, które pojawiają się wiosną i latem. Zawarte w nich antyoksydanty, kwas foliowy, wapń, witaminy K i C, a także antocyjany i arginina mają m.in. właściwości przeciwbakteryjne, przeciwzapalne oraz osłonowe, chroniąc jamę ustną przed wyniszczającymi schorzeniami. Warto więc po nie sięgać bez ograniczeń   – radzi lek. stom. Kamil Stefański z Dentim Clinic w Katowicach. Co zatem jeść wiosną i latem, aby mieć zdrowe zęby?

 

Truskawki

Nie ograniczajmy się w ilości spożywanych truskawek. Znajdująca się w nich witamina C jest niezbędna dla zdrowia dziąseł i jamy ustnej. Uwaga! Truskawki zaspokajają aż 70% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę. Z kolei bogactwo antyoksydantów, które można znaleźć w owocu, zmniejsza ilość wolnych rodników, chroniąc tkanki miękkie jamy ustnej przed infekcjami i stanami zapalnymi, a nawet zmianami nowotworowymi. Nie bez znaczenia jest także obecność kwasu jabłkowego. Ciekawostką jest to, że jego aktywne oddziaływanie na przebarwienia znajdujące się na szkliwie… wybiela zęby.

– Najcenniejsza w truskawkach jest witamina C, która jest niezbędna do walki z chorobami dziąseł. Dieta, która w nią obfituje chroni  dziąsła przed infekcjami bakteryjnymi prowadzącymi m.in. do stanów zapalnych, nadwrażliwości czy opuchlizny dziąseł. Z ilością spożywanych truskawek powinni jednak uważać alergicy –mówi ekspert Dentim Clinic.

 

Zielony ogórek

Podobnie jak truskawki,  zielony ogórek możemy jeść do woli. Zawierające aż 96% wody warzywo pobudza ślinianki do pracy, a tym samym do wymywania groźnych bakterii z jamy ustnej. Działa także jak neutralizator kwasów w jamie ustnej, regulując poziom pH.  Ma on także jeszcze jedno zaskakujące działanie – doskonale masuje dziąsła, poprawiając ich ukrwienie. – Ogórek, obok surowej marchewki i selera, to tzw. myjące warzywo, które warto jeść jako przekąskę pomiędzy posiłkami, zwłaszcza jeśli te obfitowały w węglowodany. Jedząc go oczyszczamy i nawilżamy naturalnie jamę ustną, zapobiegając m.in. namnażaniu się bakterii, zakwaszeniu czy nieprzyjemnemu zapachowi z ust – mówi dentysta.

 

Brzoskwinie

Podczas, kiedy większość owoców zawierających kwasy (np. pomarańcze, grejpfruty czy cytryny) może mieć negatywny wpływ na szkliwo, zawarte w brzoskwiniach substancje działają neutralizująco. Co więcej, poziom pH brzoskwini jest mocno zasadowy (kształtuje się na poziomie nawet 6-7,5).

– Duża zawartość wody w brzoskwiniach sprawia, że w jamie ustnej wytwarzają się dodatkowe porcje śliny, które neutralizują zakwaszone przez bakterie środowisko. W efekcie tego tworząca się płytka bakteryjna jest mniej niebezpieczna dla zębów. Zjedzenie nawet 1 brzoskwini pomiędzy posiłkami może pomóc nam w zneutralizowaniu przynajmniej części kwasów, jakie produkują bakterie. Dodatkowo zawarta w owocu woda wypłukuje cukry  – mówi dentysta.

 

Kalafior

Chociaż to może się wydać zaskakujące, surowy kalafior… wzmacnia zęby. Warzywo od lat zaliczane jest do grona superwarzyw (m.in. obok brukselki i kapusty). Kalafior jest bogatym źródłem witamin B, C i K. Szczególnie ta ostatnia jest ważna. Jej odpowiedni poziom poprawia wchłanianie się wapnia do kości i zębów, wzmacniając je. – Warzywo to nie tylko zaopatruje organizm w niezbędne witaminy i minerały, w tym cenny potas, ale także z racji swojej szorstkiej faktury działa na powierzchnię zęba jak gumka do gumowania, usuwając tworzącą się płytkę bakteryjną – mówi dentysta.

 

Arbuz

Zawierający aż 92% wody arbuz to doskonały owoc wymywający resztki jedzenia. Pełny wody miąższ działa neutralizująco na kwasy produkowane przez bakterie, z kolei wysiłek jaki wkładamy w jedzenie owocu mechanicznie usuwa resztki jedzenia z powierzchni zębów i dziąseł. Co więcej, sam owoc, w odróżnieniu od innych, jest mocno zasadowy. Jego pH wynosi aż 9.  Z racji witamin C ma on także właściwości antyoksydacyjne. Jego spożywanie zmniejsza liczbę bakterii, chroni także przed zapaleniem dziąseł i zapaleniem błony śluzowej jamy ustnej.

– Arbuz obok melona, awokado, papai czy mango jest jednym z najbezpieczniejszych owoców dla naszych zębów. Praktycznie brak w nim kwasów, które mogłyby uszkodzić szkliwo. Zawarta w nim witamina C z kolei oddziałuje na układ odpornościowych, chroniąc organizm także przed działaniem bakterii żyjących w jamie ustnej  – mówi ekspert Dentim Clinic.

 

Szparagi

Zyskujące na popularności warzywo, podobnie jak kalafior i brokuły, ma pozytywny wpływ na zdrowie dziąseł. Po pierwsze jest to warzywo silnie alkaiczne, czyli nie zawierające kwasów. Po drugie, szparagi bogate są w wapń i kwas foliowy. Ten pierwszy niezbędny jest dla prawidłowej budowy zęba. Jego niedobór może prowadzić do rozwoju chorób przyzębia, paradontozy lub rozchwiania się zębów. Kwas foliowy jest z kolei niezbędny dla zdrowia dziąseł, zwłaszcza u kobiet w ciąży. Podobne działanie mają także inne zielone warzywa m.in. jarmuż, brokuł, szpinak czy sałata.

 

Rzodkiewka

Także rzodkiewki warto jeść latem bez limitu. To małokaloryczne warzywo (zaledwie 16 kcal na 100 mg) jest prawdziwą bombą witaminową. Z kolei zawarta w niej siarka i krzem odgrywają istotną rolę regeneracji tkanki łącznej znajdującej się w skórze, kościach, ale także w dziąsłach.

Także sama siarka odgrywa ważną rolę w zdrowiu dziąseł.  Jej związki pomagają łagodzić stany zapalne i ból, wspierają także rozwój tzw. dobrej flory bakteryjnej. Podobnie jak inne warzywa, także rzodkiewka jest cennym źródłem przeciwutleniaczy (witaminy C). Świeże rzodkiewki zaspokajają aż 25% dziennego zapotrzebowania na witaminę C – w 100 g warzywa znajduje się aż 15 mg tej witaminy.

 

Kalarepa

To sezonowe warzywo, którego latem nie może zabraknąć w codziennym menu. Powód? Warzywo to jest bogate w witaminę C. W 100 gramach znaleźć można aż 62 mg tej witaminy. Dzięki niej w zdrowiu utrzymywana jest tkanka łączna dziąseł, zębów i kości. Także zawarty w warzywie wapń wzmacnia zęby.

– Kalarepę najlepiej jeść surową, wówczas mamy pewność, że bogactwo witamin i minerałów nie zostanie utracone. Podobnie jak ogórek lub marchewkę można pokroić ją w paski i jeść jako przekąskę pomiędzy posiłkami, traktując warzywo jak naturalną szczoteczkę do zębów – zaleca stomatolog.



Pamiętaj o higienie

Wzbogacając menu o liczne warzywa i owoce należy jednak pamiętać o kilku zasadach związanych z higieną.

– Po pierwsze, jedzmy mądrze. Nie łączmy ze sobą owoców o niskim pH. Mieszajmy owoce o odczynie kwaśnym z zasadowym np. cytrusy z melonem lub arbuzem albo truskawki z brzoskwinią. Zminimalizujemy w ten sposób działanie kwasów na szkliwo.

– Po drugie, nie myjmy zębów od razu po jedzeniu – jeśli jemy kwaśne owoce odczekajmy minimum pół godziny zanim sięgniemy po szczoteczkę do zębów. Mycie zaraz po jedzeniu może dodatkowo zetrzeć szkliwo i zranić dziąsła, które właśnie co zostały wystawione na działanie kwasów.

– Po trzecie, róbmy przerwy – warzywa i owoce możemy jeść w ogromnych ilościach, natomiast róbmy przerwy między posiłkami. Ten moment przerwy jest niezbędny, żeby w jamie ustnej mogła podziałać ślina neutralizująca kwasy.

– Po czwarte,  przepłukujmy usta wodą – po zjedzeniu warzyw i owoców warto przepłukać usta niegazowaną wodą. Usuniemy w ten sposób resztki, które przykleiły się do zębów i dziąseł.

– Po piąte, nitkujmy – to szczególnie ważne, jeśli jemy owoce z drobnymi pestkami np. maliny, porzeczki, truskawki. Drobna pestka, która utkwi między zębami może być przyczyną rozwoju stanu zapalnego! Nitkujmy przynajmniej raz dziennie.

– Po szóste, nigdy nie rezygnujmy z mycia zębów. Te myjemy minimum 2 razy dziennie szczoteczką o średniej twardości i pastą z fluorem. Żadne warzywa, nawet te „myjące” nie zastąpią codziennej higieny – mówi Kamil Stefański, dentysta.

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed pierwszą wizytą u specjalisty, a w trakcie leczenia…
CZYTAJ

Światowy Dzień Mikrobiomu 2025: jesteśmy coraz bardziej zainteresowani mikrobiotą, ale nasza świadomość jest wciąż niewystarczająca

Z okazji Światowego Dnia Mikrobiomu warto przyjrzeć się rosnącemu zainteresowaniu społeczeństwa mikrobiotą i jej wpływem na zdrowie. Dane z trzeciej…
CZYTAJ

Dlaczego nazywamy jelita drugim mózgiem? „To właśnie tam powstaje do 95% serotoniny!”

Czy Twój brzuch wie więcej niż myślisz? Coraz częściej mówi się o jelitach nie tylko jako o centrum trawienia, ale…
CZYTAJ

Co warto wiedzieć o SPF? ABC wiedzy na temat letniej fotoprotekcji

Jakie są wakacyjne potrzeby skóry? Skuteczna ochrona przeciwsłoneczna, nawilżenie i regeneracja to podstawa osiągnięcia efektu pięknej i zdrowej cery latem.…
CZYTAJ

ZADBAJ O OBJĘTOŚĆ Z KOSMETYKAMI STAPIZ

Szukasz produktów, które pomogą Ci utrzymać dużą objętość włosów na dłuższy czas bez efektu obciążenia? Sprawdź te kosmetyki STAPIZ. Dzięki…
CZYTAJ

Mokate Cappuccino ZERO to doskonały wybór dla osób, które chcą cieszyć się smakiem kawy, dbając przy tym o zdrowie

Mokate Cappuccino ZERO to doskonały wybór dla osób, które chcą cieszyć się smakiem kawy, dbając przy tym o zdrowie. Bez…
CZYTAJ

Kiedy ból zębów sprawia, że odmawiasz sobie letnich przyjemności..

Lato od razu przywodzi na myśl wakacje, lody i chłodne napoje. Niestety, nie każdy może cieszyć się swobodnie tymi przyjemnościami.…
CZYTAJ

Antyoksydacja, poprawa kolorytu skóry i demakijaż Co warto wiedzieć o kwasie ferulowym?

Kwas ferulowy to król multifunkcjonalności. Działa antyoksydacyjnie, przeciwstarzeniowo, świetnie wpływa na koloryt cery i wspiera działanie kremów z SPF. Latem…
CZYTAJ

Puszcza Białowieska bliska sercom Polaków. Wyniki ogólnopolskiego badania opinii publicznej

Zdecydowana większość Polaków zna i docenia wartość Puszczy Białowieskiej – wynika z ogólnopolskiego badania opinii publicznej przeprowadzonego przez firmę Quantify…
CZYTAJ

Regeneracja i intensywne nawilżenie Jak skutecznie przygotować włosy do lata?

Nawilżenie i dogłębna regeneracja to priorytet pielęgnacji włosów przed latem. Specjaliści podpowiadają, że drogą do osiągnięcia efektu zachwycających, lśniących pasm…
CZYTAJ

Ile lodów tygodniowo może jeść przedszkolak? Czy codzienne jedzenie lodów to coś złego?

Na pytania odpowiada ekspert Damian Dziewiałtowski, dietetyk Grupy LUX MED: Lody dla przedszkolaka – ile to bezpieczna porcja? Lody to…
CZYTAJ

Zdrowe dziąsła, zdrowy organizm: dlaczego przyzębie jest takie ważne?

Krwawiące dziąsła to nie błahostka – mogą być oznaką poważnej choroby przyzębia, która wpływa na zdrowie całego organizmu. W Polsce…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed…
CZYTAJ

Światowy Dzień Mikrobiomu 2025: jesteśmy coraz bardziej zainteresowani mikrobiotą, ale nasza świadomość jest wciąż niewystarczająca

Z okazji Światowego Dnia Mikrobiomu warto przyjrzeć się rosnącemu zainteresowaniu społeczeństwa mikrobiotą…
CZYTAJ

Dlaczego nazywamy jelita drugim mózgiem? „To właśnie tam powstaje do 95% serotoniny!”

Czy Twój brzuch wie więcej niż myślisz? Coraz częściej mówi się o…
CZYTAJ

Co warto wiedzieć o SPF? ABC wiedzy na temat letniej fotoprotekcji

Jakie są wakacyjne potrzeby skóry? Skuteczna ochrona przeciwsłoneczna, nawilżenie i regeneracja to…
CZYTAJ

Otyłość to choroba, nie wybór. Jak leczyć bez oceniania i uprzedzeń?

Otyłość to przewlekła choroba, a nie efekt braku silnej woli. Pomimo rosnącej…
CZYTAJ