Lato w słoiku, czyli przetwory domowej roboty



Schyłek lata to idealny czas na przygotowanie przetworów. Bogactwo świeżych owoców daje nam szeroki wachlarz możliwości wykorzystania tych produktów.

Poza zajadaniem się nimi na surowo, możemy pomyśleć, w jaki sposób zatrzymać mijające lato w słoikach.

Każdy z nas na pewno ma w pamięci smak babcinych kompotów i powideł. Dziś tradycyjne przetwory, zwykle z braku czasu, zastępujemy gotowymi produktami kupionymi w sklepie. Jednak kto nie zjadłby z przyjemnością prawdziwego, pachnącego owocami dżemu lub nie wypił smacznego, świeżego soku? Zastanówmy się, czy nie warto poświęcić odrobiny czasu na przygotowanie przetworów domowej roboty.

Przetwory domowej roboty, wyroby – własne, czyli sprawdzone

Oczywistym jest, że kupując przetwory w sklepie nie mamy pełnej wiedzy na temat procesu ich przygotowania. Nie wiemy skąd dokładnie pochodzą owoce, z których są  wyprodukowane. Na etykiecie możemy przeczytać jedynie o procentowej zawartości poszczególnych składników.

Gotowe produkty, zanim trafią do sklepu, muszą przebyć długą drogę. Dlatego też, aby zachować ich świeżość, smak i aromat, stosuje się rozmaite konserwanty, ulepszacze oraz barwniki. Żadna z tych substancji nie jest korzystna dla naszego zdrowia. Ten koronny argument powinien przekonać nas do przygotowywania własnych przetworów. Nagrodą za włożoną w ich przyrządzenie pracę będzie pewność, że jemy produkt skomponowany ze świeżych owoców i w sposób jak najbardziej naturalny.



Do wyboru, do koloru, smaczne kompoty….

Jeśli podczas szarej jesieni, często mamy ochotę na witaminową bombę, warto pomyśleć o tym już latem. W tej roli doskonale sprawdza się sok z czarnej porzeczki będący bogatym źródłem witamin C i B, żelaza, jodu, kwasu foliowego, boru, wapnia i magnezu. Kiedy dopada nas grypa nie musimy sięgać od razu po tabletkę aspiryny. Skutecznym lekarstwem na zimowe przeziębienie jest sok z malin.

Zawiera on naturalny kwas salicylowy, działający napotnie, a w konsekwencji obniżając gorączkę. Ze śliwek lub agrestu możemy przygotować smaczne kompoty. Oba te owoce poprawiają przemianę materii, a dzięki wysokiej zawartości witaminy A wykazują właściwości przeciwutleniające, co opóźnia proces starzenia się skóry.

Na zdrowie!

Z malin, brzoskwiń lub śliwek możemy przygotować nalewki. Sprawdzą się one nie tylko podczas towarzyskich spotkań, ale także w przypadku różnych dolegliwości.

Słynąca z wyrazistego smaku malinówka, jest bardzo skuteczna w walce z gorączką i przeziębieniem. Z kolei domowa nalewka z brzoskwiń korzystnie wpływa na serce i układ krwionośny. Zalet śliwowicy nie trzeba chyba nikomu przedstawiać. Po spacerze w mroźny dzień nic nie rozgrzeje nas lepiej niż herbata z dodatkiem tego owocowego trunku.

Dla każdego coś dobrego

Któż z nas podczas szarej jesieni czy mroźnej zimy nie będzie miał ochoty na aromatyczną, gorącą szarlotkę? Aby zachować apetyczny zapach i smak owoców, warto pomyśleć o przygotowaniu paru słoiczków smażonych jabłek. Otwarte zimą przypomną nam o lecie, stając się jednocześnie znakomitą podstawą naszego ciasta. Zmieszane z odrobiną cynamonu świetnie smakują zapieczone z ryżem.

Jako dodatek do naleśników, omletów czy pieczywa, doskonale sprawdza się dżem malinowy. Te słodkie i zdrowe owoce, bogate w witaminę C, błonnik i kwas foliowy, stanowią znakomitą podstawę do przygotowywania przetworów. Dżem truskawkowy możemy wykorzystać jako nadzienie do rogalików lub kruchych ciasteczek. Zajadając się pysznym deserem, przy okazji dostarczymy naszemu organizmowi sporej dawki witaminy C i flawonoidów.

Ze śliwek możemy przygotować natomiast aromatyczne powidła, które doskonale sprawdzą się jako dodatek do pieczywa czy placka. Dużą ilość witamin znajdziemy w brzoskwiniach i morelach. Obydwa te owoce mogą stać się podstawą apetycznych i słodkich dżemów. Nadziewane nimi rogale bądź naleśniki to przepis na smaczny podwieczorek.

Przygotowywanie przetworów własnej roboty nie jest tak trudne, kosztowne i pracochłonne jak mogłoby się wydawać. Główne składniki tych produktów to świeże owoce i odrobina cukru. W zamian za te niewielkie nakłady, otrzymamy w pełni naturalne, świeże i zdrowe wyroby. Zajadając się nimi, będziemy mieć pewność, że dostarczamy organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Ponadto sprawimy przyjemność naszym podniebieniom, szybko zauważając różnicę między przetworami domowymi a kupionymi w sklepie. Zatem nie ma się co dłużej zastanawiać. Należy zaopatrzyć się w świeże owoce – najlepiej z własnego ogródka bądź sprawdzonego źródła – oraz wyjąć słoiki i butelki, w których spróbujemy zachować letnie smaki i zapachy.

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed pierwszą wizytą u specjalisty, a w trakcie leczenia…
CZYTAJ

Światowy Dzień Mikrobiomu 2025: jesteśmy coraz bardziej zainteresowani mikrobiotą, ale nasza świadomość jest wciąż niewystarczająca

Z okazji Światowego Dnia Mikrobiomu warto przyjrzeć się rosnącemu zainteresowaniu społeczeństwa mikrobiotą i jej wpływem na zdrowie. Dane z trzeciej…
CZYTAJ

Dlaczego nazywamy jelita drugim mózgiem? „To właśnie tam powstaje do 95% serotoniny!”

Czy Twój brzuch wie więcej niż myślisz? Coraz częściej mówi się o jelitach nie tylko jako o centrum trawienia, ale…
CZYTAJ

Co warto wiedzieć o SPF? ABC wiedzy na temat letniej fotoprotekcji

Jakie są wakacyjne potrzeby skóry? Skuteczna ochrona przeciwsłoneczna, nawilżenie i regeneracja to podstawa osiągnięcia efektu pięknej i zdrowej cery latem.…
CZYTAJ

ZADBAJ O OBJĘTOŚĆ Z KOSMETYKAMI STAPIZ

Szukasz produktów, które pomogą Ci utrzymać dużą objętość włosów na dłuższy czas bez efektu obciążenia? Sprawdź te kosmetyki STAPIZ. Dzięki…
CZYTAJ

Mokate Cappuccino ZERO to doskonały wybór dla osób, które chcą cieszyć się smakiem kawy, dbając przy tym o zdrowie

Mokate Cappuccino ZERO to doskonały wybór dla osób, które chcą cieszyć się smakiem kawy, dbając przy tym o zdrowie. Bez…
CZYTAJ

Kiedy ból zębów sprawia, że odmawiasz sobie letnich przyjemności..

Lato od razu przywodzi na myśl wakacje, lody i chłodne napoje. Niestety, nie każdy może cieszyć się swobodnie tymi przyjemnościami.…
CZYTAJ

Antyoksydacja, poprawa kolorytu skóry i demakijaż Co warto wiedzieć o kwasie ferulowym?

Kwas ferulowy to król multifunkcjonalności. Działa antyoksydacyjnie, przeciwstarzeniowo, świetnie wpływa na koloryt cery i wspiera działanie kremów z SPF. Latem…
CZYTAJ

Puszcza Białowieska bliska sercom Polaków. Wyniki ogólnopolskiego badania opinii publicznej

Zdecydowana większość Polaków zna i docenia wartość Puszczy Białowieskiej – wynika z ogólnopolskiego badania opinii publicznej przeprowadzonego przez firmę Quantify…
CZYTAJ

Regeneracja i intensywne nawilżenie Jak skutecznie przygotować włosy do lata?

Nawilżenie i dogłębna regeneracja to priorytet pielęgnacji włosów przed latem. Specjaliści podpowiadają, że drogą do osiągnięcia efektu zachwycających, lśniących pasm…
CZYTAJ

Ile lodów tygodniowo może jeść przedszkolak? Czy codzienne jedzenie lodów to coś złego?

Na pytania odpowiada ekspert Damian Dziewiałtowski, dietetyk Grupy LUX MED: Lody dla przedszkolaka – ile to bezpieczna porcja? Lody to…
CZYTAJ

Zdrowe dziąsła, zdrowy organizm: dlaczego przyzębie jest takie ważne?

Krwawiące dziąsła to nie błahostka – mogą być oznaką poważnej choroby przyzębia, która wpływa na zdrowie całego organizmu. W Polsce…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed…
CZYTAJ

Światowy Dzień Mikrobiomu 2025: jesteśmy coraz bardziej zainteresowani mikrobiotą, ale nasza świadomość jest wciąż niewystarczająca

Z okazji Światowego Dnia Mikrobiomu warto przyjrzeć się rosnącemu zainteresowaniu społeczeństwa mikrobiotą…
CZYTAJ

Dlaczego nazywamy jelita drugim mózgiem? „To właśnie tam powstaje do 95% serotoniny!”

Czy Twój brzuch wie więcej niż myślisz? Coraz częściej mówi się o…
CZYTAJ

Co warto wiedzieć o SPF? ABC wiedzy na temat letniej fotoprotekcji

Jakie są wakacyjne potrzeby skóry? Skuteczna ochrona przeciwsłoneczna, nawilżenie i regeneracja to…
CZYTAJ

Otyłość to choroba, nie wybór. Jak leczyć bez oceniania i uprzedzeń?

Otyłość to przewlekła choroba, a nie efekt braku silnej woli. Pomimo rosnącej…
CZYTAJ