Krakowskie specjały kuchni



Większości turystów Kraków kojarzy się przede wszystkim z obwarzankami, które w mieście tym można kupić niemalże na każdym rogu kamienicy.

Oferowane są w kilku wersjach smakowych, z różnorodnymi posypkami i z pewnością warto ich spróbować czy zabrać do domu jako pamiątkowy smakołyk. Jednak Gród Kraka to nie tylko obwarzanki ale bardzo wiele innych propozycji kulinarnych – zarówno dla wytrawnych smakoszy – jak i dla wielbicieli street food.

Kraków może się poszczycić restauracjami z bardzo bogatą historią. Zjemy tam dania z jesiotra czy pstrąga, jagnięcinę czy prawdziwy staropolski piernik. Restauracje współpracują z gospodarstwami specjalizującymi się w produkcji wysokiej jakości wyrobów tradycyjnych. Możemy więc liczyć na niezwykłą ucztę zmysłów na najwyższym kulinarnym poziomie. Jednak stolica Małopolski to nie tylko znane restauracje i kuchnia staropolska.

Będąc w Krakowie, warto spróbować zapiekanek z kazimierskiego Placu Żydowskiego czy kiełbasek z niebieskiej Nyski pod Halą Targową. W żadnym innym mieście te znane potrawy nie smakują jak w tym.



Coraz większą popularnością w ostatnim czasie cieszą się również food trucki, które znajdziemy na Kazimierzu. Zjemy tam nie tylko przepyszne hamburgery ale też tradycyjne polskie potrawy, jak maczanka, flaki i krupnik. Jeśli jesteśmy fanami lokalów gastronomicznych w PRL-owskim stylu, wtedy warto odwiedzić krakowskie mleczne bary. Znajdziemy ich w tym mieście niemało.

Tam specjałem będą pierogi czy kopytka. Na śniadanie zjemy jajecznicę, a herbatę wypijemy ze szklanki. Kraków może poszczycić się też wieloma kawiarniami, w których zasmakujemy w pysznych kawach i deserach. Oczywiście na duży wybór lokali gastronomicznych mogą liczyć wielbiciele sushi czy pizzy.

Te popularne potrawy możemy wygodnie zamawiać do domu (np. pizzę z Domino’s Pizzy) – co jest bardzo wygodnym rozwiązaniem, kiedy na przykład odwiedzamy znajomych w Krakowie. Miasto oferuje więc nie tylko mnogość rozrywek kulturalnych ale też daje nam wiele opcji kulinarnych. Będąc w Krakowie trzeba koniecznie popróbować ich jak najwięcej.

Katastrofa naturalna – nie taka naturalna. Antropogeniczne uwarunkowania nasilenia zjawisk ekstremalnych i ich konsekwencji

W ostatnich dekadach obserwujemy w Polsce wzrost dotkliwości zjawisk ekstremalnych powodujących rozległe konsekwencje, określanych w przestrzeni publicznej jako „katastrofy naturalne”…
CZYTAJ

Okulary preprogresywne: rozwiązanie dla osób z pierwszymi objawami prezbiopii

Wraz z upływem lat zdolność oka do akomodacji, czyli dostosowywania ostrości widzenia do różnych odległości, stopniowo maleje. Około 35. roku…
CZYTAJ

Dlaczego tak boimy się raka? Ekspertki o emocjach, które towarzyszą chorobie

Dla wielu osób diagnoza raka wciąż brzmi jak wyrok. Strach, poczucie utraty kontroli i stereotypowe wyobrażenia o chorobie nowotworowej sprawiają,…
CZYTAJ

Co dalej po badaniu z okazji Movember? Dowiedz się, czym jest leczenie HIFU

Dzięki kampanii Movember wielu mężczyzn po raz pierwszy trafia na badanie prostaty. Czasem kończy się ono ulgą, ale bywa, że…
CZYTAJ

Światowy Tydzień Wiedzy o Antybiotykach (WAAW): wspólny głos w walce z cichą pandemią

W dniach 18-24 listopada po raz kolejny obchodzony jest World Antimicrobial Awareness Week (WAAW). Jest to globalna inicjatywa realizowana przez…
CZYTAJ

Dziura ozonowa – co się z nią stało?

Kiedy w latach 80. XX wieku naukowcy ogłosili, że nad Antarktydą pojawiła się „dziura ozonowa” – gigantyczny obszar niemal pozbawiony…
CZYTAJ

amień, który zostawia ślad w całym organizmie „Bakterie z kamienia nazębnego mogą przedostać się do krwi z ryzykiem zaostrzenia stanu zapalnego w innych narządach.”

Większość z nas wie, że kamień nazębny trzeba usuwać u dentysty, ale mało kto potrafi powiedzieć, czym właściwie różni się…
CZYTAJ

Lubię siebie. Nie dlatego, że jestem idealna. Dlatego, że jestem prawdziwa – wystartowała 6.edycja kampanii #lubiesiebie.

Kampania #lubiesiebie to nie kolejna inicjatywa o wyglądzie. To manifest świadomego życia w zgodzie ze sobą – ze swoim ciałem,…
CZYTAJ

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień Cukrzycy, szczególnie, że z tą podstępną chorobą według…
CZYTAJ

Zupa krem z marchewki i pomarańczy

Rozgrzewająca, aromatyczna i pełna koloru — zupa krem z marchewki i pomarańczy to idealna propozycja na chłodniejsze dni. Lekko słodka,…
CZYTAJ

Choroba dziąseł, która uderza w serce

„Bakterie z jamy ustnej mogą dostać się do krwi i wywołać stan zapalny w naczyniach. To zwiększa ryzyko zawału.” Nie…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony. W tym samym czasie liczba nowych przypadków nowotworów…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Okulary preprogresywne: rozwiązanie dla osób z pierwszymi objawami prezbiopii

Wraz z upływem lat zdolność oka do akomodacji, czyli dostosowywania ostrości widzenia…
CZYTAJ

Dlaczego tak boimy się raka? Ekspertki o emocjach, które towarzyszą chorobie

Dla wielu osób diagnoza raka wciąż brzmi jak wyrok. Strach, poczucie utraty…
CZYTAJ

Co dalej po badaniu z okazji Movember? Dowiedz się, czym jest leczenie HIFU

Dzięki kampanii Movember wielu mężczyzn po raz pierwszy trafia na badanie prostaty.…
CZYTAJ

Światowy Tydzień Wiedzy o Antybiotykach (WAAW): wspólny głos w walce z cichą pandemią

W dniach 18-24 listopada po raz kolejny obchodzony jest World Antimicrobial Awareness…
CZYTAJ

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień…
CZYTAJ