Krakowskie specjały kuchni



Większości turystów Kraków kojarzy się przede wszystkim z obwarzankami, które w mieście tym można kupić niemalże na każdym rogu kamienicy.

Oferowane są w kilku wersjach smakowych, z różnorodnymi posypkami i z pewnością warto ich spróbować czy zabrać do domu jako pamiątkowy smakołyk. Jednak Gród Kraka to nie tylko obwarzanki ale bardzo wiele innych propozycji kulinarnych – zarówno dla wytrawnych smakoszy – jak i dla wielbicieli street food.

Kraków może się poszczycić restauracjami z bardzo bogatą historią. Zjemy tam dania z jesiotra czy pstrąga, jagnięcinę czy prawdziwy staropolski piernik. Restauracje współpracują z gospodarstwami specjalizującymi się w produkcji wysokiej jakości wyrobów tradycyjnych. Możemy więc liczyć na niezwykłą ucztę zmysłów na najwyższym kulinarnym poziomie. Jednak stolica Małopolski to nie tylko znane restauracje i kuchnia staropolska.

Będąc w Krakowie, warto spróbować zapiekanek z kazimierskiego Placu Żydowskiego czy kiełbasek z niebieskiej Nyski pod Halą Targową. W żadnym innym mieście te znane potrawy nie smakują jak w tym.



Coraz większą popularnością w ostatnim czasie cieszą się również food trucki, które znajdziemy na Kazimierzu. Zjemy tam nie tylko przepyszne hamburgery ale też tradycyjne polskie potrawy, jak maczanka, flaki i krupnik. Jeśli jesteśmy fanami lokalów gastronomicznych w PRL-owskim stylu, wtedy warto odwiedzić krakowskie mleczne bary. Znajdziemy ich w tym mieście niemało.

Tam specjałem będą pierogi czy kopytka. Na śniadanie zjemy jajecznicę, a herbatę wypijemy ze szklanki. Kraków może poszczycić się też wieloma kawiarniami, w których zasmakujemy w pysznych kawach i deserach. Oczywiście na duży wybór lokali gastronomicznych mogą liczyć wielbiciele sushi czy pizzy.

Te popularne potrawy możemy wygodnie zamawiać do domu (np. pizzę z Domino’s Pizzy) – co jest bardzo wygodnym rozwiązaniem, kiedy na przykład odwiedzamy znajomych w Krakowie. Miasto oferuje więc nie tylko mnogość rozrywek kulturalnych ale też daje nam wiele opcji kulinarnych. Będąc w Krakowie trzeba koniecznie popróbować ich jak najwięcej.

Lubię siebie. Nie dlatego, że jestem idealna. Dlatego, że jestem prawdziwa – wystartowała 6.edycja kampanii #lubiesiebie.

Kampania #lubiesiebie to nie kolejna inicjatywa o wyglądzie. To manifest świadomego życia w zgodzie ze sobą – ze swoim ciałem,…
CZYTAJ

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień Cukrzycy, szczególnie, że z tą podstępną chorobą według…
CZYTAJ

Zupa krem z marchewki i pomarańczy

Rozgrzewająca, aromatyczna i pełna koloru — zupa krem z marchewki i pomarańczy to idealna propozycja na chłodniejsze dni. Lekko słodka,…
CZYTAJ

Choroba dziąseł, która uderza w serce

„Bakterie z jamy ustnej mogą dostać się do krwi i wywołać stan zapalny w naczyniach. To zwiększa ryzyko zawału.” Nie…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony. W tym samym czasie liczba nowych przypadków nowotworów…
CZYTAJ

Pierwszy zabieg aterektomii w Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej – nowa możliwość leczenia miażdżycy

W Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej American Heart of Poland po raz pierwszy zastosowano aterektomię rotacyjną, nowatorską metodę leczenia…
CZYTAJ

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek, wspominając listopadową noc sprzed czterech dekad. – Marian…
CZYTAJ

Metale ciężkie i pestycydy w warzywach i owocach z działek miejskich – wyniki badań komentuje ekspertka IOŚ-PIB

Marchew z działki, sałata z miejskiego ogródka czy truskawki z własnej uprawy – to symbole zdrowej, lokalnej żywności. Jednak najnowsze…
CZYTAJ

Jesienna dynia w nowym świetle – jak Halloween wpływa na marnowanie żywności

Moda na Halloween i rzeźbione dynie w ostatnich latach przekształciła się w szerszy trend – dekorowanie wnętrz oraz wejść do…
CZYTAJ

Świetlista i opalona skóra jak po wakacjach: wszystko co powinnaś wiedzieć o opalaniu natryskowym

Letnia opalenizna od zawsze kojarzy się ze zdrowiem, energią i atrakcyjnym wyglądem. Jednak niestety promienie UV niosą ze sobą ryzyko…
CZYTAJ

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz ze śniegiem, mróz i wieczna ciemność skutecznie zniechęcają…
CZYTAJ

Od profilaktyki po rehabilitację – 29 października obchodzimy Światowy Dzień Udaru Mózgu. Nie lekceważ pierwszych objawów

Z okazji Światowego Dnia Udaru Mózgu przypominamy, jak poważnym wyzwaniem zdrowotnym pozostaje ta choroba. Udar mózgu to jedna z najczęstszych…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony.…
CZYTAJ

Pierwszy zabieg aterektomii w Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej – nowa możliwość leczenia miażdżycy

W Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej American Heart of Poland po…
CZYTAJ

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek,…
CZYTAJ

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz…
CZYTAJ