Krakowskie specjały kuchni



Większości turystów Kraków kojarzy się przede wszystkim z obwarzankami, które w mieście tym można kupić niemalże na każdym rogu kamienicy.

Oferowane są w kilku wersjach smakowych, z różnorodnymi posypkami i z pewnością warto ich spróbować czy zabrać do domu jako pamiątkowy smakołyk. Jednak Gród Kraka to nie tylko obwarzanki ale bardzo wiele innych propozycji kulinarnych – zarówno dla wytrawnych smakoszy – jak i dla wielbicieli street food.

Kraków może się poszczycić restauracjami z bardzo bogatą historią. Zjemy tam dania z jesiotra czy pstrąga, jagnięcinę czy prawdziwy staropolski piernik. Restauracje współpracują z gospodarstwami specjalizującymi się w produkcji wysokiej jakości wyrobów tradycyjnych. Możemy więc liczyć na niezwykłą ucztę zmysłów na najwyższym kulinarnym poziomie. Jednak stolica Małopolski to nie tylko znane restauracje i kuchnia staropolska.

Będąc w Krakowie, warto spróbować zapiekanek z kazimierskiego Placu Żydowskiego czy kiełbasek z niebieskiej Nyski pod Halą Targową. W żadnym innym mieście te znane potrawy nie smakują jak w tym.



Coraz większą popularnością w ostatnim czasie cieszą się również food trucki, które znajdziemy na Kazimierzu. Zjemy tam nie tylko przepyszne hamburgery ale też tradycyjne polskie potrawy, jak maczanka, flaki i krupnik. Jeśli jesteśmy fanami lokalów gastronomicznych w PRL-owskim stylu, wtedy warto odwiedzić krakowskie mleczne bary. Znajdziemy ich w tym mieście niemało.

Tam specjałem będą pierogi czy kopytka. Na śniadanie zjemy jajecznicę, a herbatę wypijemy ze szklanki. Kraków może poszczycić się też wieloma kawiarniami, w których zasmakujemy w pysznych kawach i deserach. Oczywiście na duży wybór lokali gastronomicznych mogą liczyć wielbiciele sushi czy pizzy.

Te popularne potrawy możemy wygodnie zamawiać do domu (np. pizzę z Domino’s Pizzy) – co jest bardzo wygodnym rozwiązaniem, kiedy na przykład odwiedzamy znajomych w Krakowie. Miasto oferuje więc nie tylko mnogość rozrywek kulturalnych ale też daje nam wiele opcji kulinarnych. Będąc w Krakowie trzeba koniecznie popróbować ich jak najwięcej.

Rola roweru i transportu publicznego w dążeniu do neutralności klimatycznej – Światowy Dzień Roweru 2025

Z okazji Światowego Dnia Roweru, obchodzonego 3 czerwca, warto przypomnieć o licznych korzyściach płynących z jazdy na rowerze. Raport Europejskiej…
CZYTAJ

29 maja to Światowy Dzień Układu Pokarmowego. Niestety, o mikrobiocie nadal wiemy zbyt mało

Z okazji Światowego Dnia Układu Pokarmowego eksperci zwracają uwagę na kluczową rolę mikrobioty jelitowej w utrzymaniu zdrowia człowieka. Ten złożony…
CZYTAJ

Koniec z bólem i dyskomfortem: laserowe leczenie żylaków to Twoje rozwiązanie!

Żylaki to powszechny problem, który dotyka coraz więcej osób. Niezależnie od tego, czy są to poszerzone, sine żyły na nogach,…
CZYTAJ

Moda czy zdrowie? Jak mądrze wybielać zęby i dbać o piękny uśmiech w sezonie weselno-komunijnym i nie tylko

Śnieżnobiały uśmiech staje się modny i szczególnie pożądany w okresie ślubno-komunijnym. Coraz więcej osób, przygotowując się do ważnych uroczystości, uwzględnia…
CZYTAJ

Wiosenny niezbędnik na piknik i grilla

Wiosna i lato to czas, gdy gotowanie przenosi się na świeże powietrze. Grill w ogrodzie, piknik w parku, a może…
CZYTAJ

Wiosenny grill bez stresu – wszystko gotowe, zanim przyjdą goście

Są takie dni, kiedy wszystko toczy się we własnym tempie. Stół ustawiony gdzieś w ogrodzie, w powietrzu unosi się zapach…
CZYTAJ

Światowy Dzień Tarczycy: Niedoczynność i nadczynność tarczycy – co musisz wiedzieć?

Z okazji Światowego Dnia Tarczycy lek. Claude Mawa, specjalista medycyny rodzinnej Grupy LUX MED, przypomina o roli tego niewielkiego, ale…
CZYTAJ

Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej 2025: Harmonia z naturą i zrównoważony rozwój

22 maja obchodzimy Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej, ustanowiony przez Zgromadzenie Ogólne ONZ w 2000 roku, aby upamiętnić przyjęcie Konwencji o…
CZYTAJ

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto przypomnieć, jak poważne konsekwencje dla zdrowia niesie nadmierna…
CZYTAJ

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co otwiera drzwi dla chorób autoimmunologicznych, alergii, przewlekłych zapaleń,…
CZYTAJ

Ciche zagrożenie, które można opanować. 17 maja obchodzimy Światowy Dzień Nadciśnienia Tętniczego

Nadciśnienie tętnicze nazywane jest „cichym zabójcą” - przez długie lata może bowiem nie dawać objawów, a nieleczone prowadzi do poważnych…
CZYTAJ

Pielęgnacja skóry po zimie – czego naprawdę potrzebuje Twoja cera?

Zima, choć piękna i pełna uroku, potrafi być bezlitosna dla naszej skóry. Mróz, wiatr i suche powietrze w pomieszczeniach mogą…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

29 maja to Światowy Dzień Układu Pokarmowego. Niestety, o mikrobiocie nadal wiemy zbyt mało

Z okazji Światowego Dnia Układu Pokarmowego eksperci zwracają uwagę na kluczową rolę…
CZYTAJ

Koniec z bólem i dyskomfortem: laserowe leczenie żylaków to Twoje rozwiązanie!

Żylaki to powszechny problem, który dotyka coraz więcej osób. Niezależnie od tego,…
CZYTAJ

Światowy Dzień Tarczycy: Niedoczynność i nadczynność tarczycy – co musisz wiedzieć?

Z okazji Światowego Dnia Tarczycy lek. Claude Mawa, specjalista medycyny rodzinnej Grupy…
CZYTAJ

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto…
CZYTAJ

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co…
CZYTAJ