Kolorowo i w różnych smakach – 3 proste przepisy na paprykę, z których skorzystasz także zimą



Czerwona, zielona, żółta, na ostro lub na słodko – popularna w polskiej kuchni papryka jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa. Odkryte przez Krzysztofa Kolumba warzywo sprawdza się w różnych odsłonach. Co więcej, jako jedno z niewielu, nie traci swoich cennych właściwości po przetworzeniu. To doskonały powód, aby na chłodniejsze miesiące przygotować pyszne zapasy.

 

Nieco ezgotyczne cayenne, chilaca, jalapeno albo dobrze znane pepperoni, tomato oraz chilli. Na świecie jest blisko 200 odmian papryki. Warzywo pochodzące z Peru, zostało sprowadzone do Europy w XV wieku przez odkrywcę Ameryki. Na szeroką skalę rozpowszechnili je Węgrzy. Papryka, o której mowa, to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. Świeża dostarcza cztery razy więcej witaminy C niż cytryna. Na tym jednak nie kończą się jej zalety.

 – Lecznicze właściwości papryki już wiele lat temu dostrzegła medycyna ludowa. Jednak nie wszyscy wiedzą, że warzywo po obróbce termicznej nie traci dobroczynnych składników. Dlatego duszona, pieczona, gotowana czy marynowana jest równie wartościowa dla naszego organizmu – tłumaczy Boris Karapetyan, KROSAGROPrezentujemy kilka prostych przepisów, które sprawdzą się także zimową porą.

Tradycyjna przystawka – marynowana papryka

Papryka marynowana to klasyka w polskiej kuchni. Można ją serwować jako przystawkę albo dodatek do innych dań. Ze względów estetycznych najlepiej sprawdza się papryka czerwona, która w największych ilościach dostarcza beta karotenu oraz witaminy C. Jesień jest najlepszym momentem na zrobienie takich przetworów, choćby ze względu na niską cenę. Przepis jest prosty. Paprykę kroimy w cienkie paski i wkładamy do słoików.

Do każdego dodajemy po 5 ziaren ziela angielskiego i pieprzu ziarnistego oraz po łyżce oleju. Następnie przygotowujemy zalewę. Na około 4 kilogramy papryki do marynaty będziemy potrzebowali: 14 szklanek wody, 3,5 szklanki octu, 3 szklanki cukru i 10 łyżek soli. Zalewę gotujemy, a później dodajemy do słoików.

Na końcu całość pasteryzujemy około 20 minut. Papryka marynowana doskonale sprawdza się jako uzupełnienie potraw, na przykład pieczonych mięs.

modanaurode.pl marynowana papryka

Kremowa zupa po hiszpańsku

Żółta papryka stanowi z kolei źródło luteiny i zeaksantyny, które wspomagają wzrok. Ta odmiana jest najważniejszym składnikiem kremowej zupy po hiszpańsku. Do jej przyrządzania będziemy potrzebowali także: czosnek, cebulę, szczypiorek, paprykę chili, pomidory, śmietanę 36% oraz sól i pieprz do smaku. Jak ją przygotować? Paprykę należy pokroić w ćwiartki, a następnie rozłożyć je razem z czosnkiem i cebulą na blachę, wcześniej  wyłożoną aluminiową folią.

Warzywa pieczemy przez 15 minut w temperaturze 200 stopni C. W tym czasie możemy sparzyć pomidory, obrać je ze skórki i pokroić na kawałki. Następnie do garnka wrzucamy podpieczone warzywa, wraz z sokiem, który pojawił się podczas pieczenia. Kolejno dodajemy pomidory i wcześniej przygotowany bulion.

Całość należy doprowadzić do wrzenia i gotować przez 15 minut. Aby zupa nabrała kremowej konsystencji, po zagotowaniu poleca się ją zmiksować ze śmietanką. Na końcu danie doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Tak przyrządzoną zupę najlepiej podawać z wiejskim chlebem posypanym szczypiorkiem i odrobiną sera.

modanaurode.pl kremowa zupa po hiszpansku



Zielona na bogato – faszerowana papryka z kaszą gryczaną

Zielona papryka jest szczególnie polecana kobietom, ponieważ zawiera znaczne ilości kwasu foliowego, niezbędnego dla kobiet w ciąży oraz witaminę młodości – E. To również źródło chlorofilu, który sprzyja obronie organizmu przed szkodliwymi czynnikami rakotwórczymi dodaje Boris Karapetyan, KROSAGROPapryka faszerowana kaszą gryczaną i szynką to alternatywa na szybki obiad albo typowo jesienną kolację.

Do jej przygotowania potrzebne będą: cebula, marchewka, pietruszka, kasza gryczana (jeden woreczek), jajko, sól i pieprz. Na początku paprykę należy umyć, wyczyścić z nasion i przekroić na pół. Cebule zeszklić i dodać do niej startą marchew, a całość dusić przez około 5 minut. Następnie ugotowaną kaszę mieszamy z podduszonymi warzywami, dodajemy surowe jajko oraz doprawiamy solą i pieprzem. Szynkę kroimy w kostkę i razem z posiekaną pietruszką łączymy z farszem.

Wypełniamy nim połówki papryk, a całość zapiekamy przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C.

 

Kusi swoim smakiem, kolorami ozdabia potrawy, dodaje sił witalnych, a przede wszystkim pomaga chronić nasze zdrowie. Świetnie sprawdza się jako przystawka oraz dodatek do zup czy sosów. Również sama może być głównym i pysznym daniem, nie tylko latem.

modanaurode.pl papryka faszerowana kasza gryczana

Profesor Andrzej Bochenek nie promuje żadnych leków ani suplementów – ostrzega przed oszustwem!

W trosce o zdrowie pacjentów oraz w odpowiedzi na liczne sygnały dotyczące nieuczciwego wykorzystywania wizerunku profesora Andrzeja Bochenka, kardiochirurg z…
CZYTAJ

Dbaj o swoje znamiona – dlaczego warto wykonać dermatoskopię i chronić skórę przed słońcem?

Latem chętniej wystawiamy skórę na słońce, spędzając wolne chwile na świeżym powietrzu. Warto jednak pamiętać, że ekspozycja na promieniowanie UV…
CZYTAJ

Nawilżenie, fotoprotekcja i wyrównanie kolorytu skóry-Co spakować do wakacyjnej kosmetyczki?

Lipiec to synonim wakacji i wyjątkowej, letniej atmosfery… zwiastun podróży, chwil na plaży i wśród malowniczych górskich szczytów. To już za…
CZYTAJ

5 powodów, by sięgać po owoce jagodowe. Dietetyczka Grupy LUX MED: „To nie tylko smak lata”

Truskawki, maliny, borówki czy jeżyny kojarzą nam się z letnim słońcem i słodkim smakiem dzieciństwa. Jednak owoce jagodowe to coś…
CZYTAJ

Higienistka stomatologiczna ostrzega: pomijanie wieczornego mycia zębów z aparatem ortodontycznym to poważny błąd!

Decyzja o podjęciu leczenia ortodontycznego to ważny krok w kierunku osiągnięcia wymarzonego, zdrowego uśmiechu. Jednak wraz z założeniem aparatu pojawiają…
CZYTAJ

Brak snu jak 0,5 promila alkoholu. Ekspertki o bezsenności

Bezsenność i zaburzenia snu to problem, z którym zmaga się nawet co trzeci dorosły Polak. Choć często bagatelizujemy brak snu,…
CZYTAJ

Upały a choroby układu krążenia – jak dbać o serce w gorące dni?

Wysokie temperatury, choć dla wielu kojarzą się z letnim wypoczynkiem, mogą stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia - zwłaszcza dla osób…
CZYTAJ

E-papierosy pod lupą dentysty: co dzieje się w jamie ustnej po vapowaniu?

Używanie e-papierosów zdobyło w ostatnich latach ogromną popularność, jako alternatywa dla tradycyjnego palenia tytoniu. Choć początkowo uważano je za mniej…
CZYTAJ

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed pierwszą wizytą u specjalisty, a w trakcie leczenia…
CZYTAJ

Światowy Dzień Mikrobiomu 2025: jesteśmy coraz bardziej zainteresowani mikrobiotą, ale nasza świadomość jest wciąż niewystarczająca

Z okazji Światowego Dnia Mikrobiomu warto przyjrzeć się rosnącemu zainteresowaniu społeczeństwa mikrobiotą i jej wpływem na zdrowie. Dane z trzeciej…
CZYTAJ

Dlaczego nazywamy jelita drugim mózgiem? „To właśnie tam powstaje do 95% serotoniny!”

Czy Twój brzuch wie więcej niż myślisz? Coraz częściej mówi się o jelitach nie tylko jako o centrum trawienia, ale…
CZYTAJ

Co warto wiedzieć o SPF? ABC wiedzy na temat letniej fotoprotekcji

Jakie są wakacyjne potrzeby skóry? Skuteczna ochrona przeciwsłoneczna, nawilżenie i regeneracja to podstawa osiągnięcia efektu pięknej i zdrowej cery latem.…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Profesor Andrzej Bochenek nie promuje żadnych leków ani suplementów – ostrzega przed oszustwem!

W trosce o zdrowie pacjentów oraz w odpowiedzi na liczne sygnały dotyczące…
CZYTAJ

Dbaj o swoje znamiona – dlaczego warto wykonać dermatoskopię i chronić skórę przed słońcem?

Latem chętniej wystawiamy skórę na słońce, spędzając wolne chwile na świeżym powietrzu.…
CZYTAJ

5 powodów, by sięgać po owoce jagodowe. Dietetyczka Grupy LUX MED: „To nie tylko smak lata”

Truskawki, maliny, borówki czy jeżyny kojarzą nam się z letnim słońcem i…
CZYTAJ

Brak snu jak 0,5 promila alkoholu. Ekspertki o bezsenności

Bezsenność i zaburzenia snu to problem, z którym zmaga się nawet co…
CZYTAJ

Upały a choroby układu krążenia – jak dbać o serce w gorące dni?

Wysokie temperatury, choć dla wielu kojarzą się z letnim wypoczynkiem, mogą stanowić…
CZYTAJ