Gotowanie na parze, czyli zdrowe gotowanie dzięki parowarom.



Jeśli jeszcze w twojej kuchni nie pojawił się parowar, to czas najwyższy by to zmienić. Bez wątpienia, takie urządzenie zostanie szybko docenione. Parowary mają bowiem same zalety. Potrawy, które przygotujemy w taki sposób, będą nie tylko zdrowsze niż te tradycyjne, ale też o wiele smaczniejsze. Wszystko dzięki temu, że obróbka cieplna pokarmów przy użyciu pary nie wpływa znacznie na utratę przez nie cennych składników odżywczych. A potrawy mają zachowany smak i aromat.

Najczęściej kupowane parowary, parowary na każdą kieszeń:

Parowary zdecydowanie doceniają użytkownicy internetowej porównywarki cen Skąpiec.pl. Serwis prześledził ich wybory. Okazuje się, że najpopularniejsze są te oto modele: Tefal VS4003, Zelmer 37Z010, Philips HD9140, Manta MM535 oraz Amica PT3011. Różnią się one nie tylko funkcjonalnością i wyglądem, ale też ceną. Na model Manta MM535 musimy wydać ok. 60zł, zaś np. na Philips HD9140 ok. 250zł. Takie zróżnicowanie powoduje, że każdy z pewnością znajdzie parowar na swoją kieszeń.

Popularne na Skąpiec.pl modele parowarów:

modanaurode.pl  -  parowar tefal vs4003

 Tefal VS4003 – cena od 330 zł

modanaurode.pl  -  parowar zelmer 37z010

 Zelmer 37Z010 – cena od 138 zł

modanaurode.pl  -  parowar philips hd9140

 Philips HD9140 – cena od 249 zł

modanaurode.pl  -  parowar amica pt3011

 Amica PT3011 – cena od 155 zł

modanaurode.pl  -  parowar manta 535

 Manta MM535 – cena od 60 zł

W czasach, kiedy zdrowe odżywianie stało się po prostu modne, przykładamy coraz większą wagę do tego, co ląduje na naszych talerzach. Korzystając z parowaru, możemy być pewni, że za każdym razem będziemy kosztować nie tylko zdrowy, ale też smaczny posiłek.



Przepis na warzywa gotowane na parze – “Warzywa a’la ratatouille”

Składniki potrzebne do przygotowania potrawy:

– 3 średniej wielkości ziemniaki

– 1 Papryka (żółta, czerwona, zielona)

– 2 duże cukinie

– 4 pomidory

– 1 opakowanie (250 gramów)  Mozzareli

– Pietruszka (nac)

modanaurode.pl  -  warzwa al'a ratatouille, gotowane na parze

Przyrządzenie potrawy:

Wszystkie warzywa dokładnie myjemy, następnie ziemniaki obieramy ze skórki, z papryk wykrawamy środek z pestkami, a cukinii odkrawamy końcówki, pomidory zaś zalewamy wrzątkiem w celu łatwiejszego obrania ze skórki.

Po obraniu ziemniaków, kroimy je w bardzo drobne talarki, po czym układamy je na samym dole naczynia, ponieważ ziemniaki będą gotowały się najdłużej. W podobny sposób kroimy cukinie i układamy ja na ziemniakach, przyprawiamy ja solą i pieprzem

(wg. uznania). Następnie paprykę kroimy w paski i układamy ja na cukinii. Obrane ze skórki pomidory, kroimy w plastry grubości około 0,5 cm, nastepnie kładziemy je na papryce.

Na sam koniec odsączona Mozzarelle kroimy w plastry o grubości około 1 cm, kładziemy ją na pomidorach i polewamy oliwą, na wierzchu kładziemy natke pietruszki ( możemy także opcjonalnie dodac liście bazyli).

Gotowanie potrawy:

Całośc gotujemy w parowarze od 35 – 45 minut. Po upływie tego czasu, wyłączamy parowar ale warzywa pozostawiamy jeszcze w parowarze na około 15 – 20 minut.

Jedyna na świecie. Puszcza Białowieska. 

Jedyna na świecie. Puszcza Białowieska. 
Rusza kampania informacyjno-edukacyjna dotycząca jedynego w Polsce obiektu przyrodniczego wpisanego na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO. Instytut…
CZYTAJ

Dieta ketogenna: zapomniana broń w walce z padaczką

Dieta ketogenna łączona jest głównie z redukcją masy ciała i sposobem na szybkie spalanie tłuszczu. Jej historia ma znacznie głębsze,…
CZYTAJ

Masaże relaksacyjne świecą – skorzystaj z oferty Kliniki Urody Beleza w Gdyni

Zapewniają odprężenie, pozwalają rozluźnić mięśnie i świetnie oddziałują na stres, mowa oczywiście o relaksacyjnych masażach. Jednym z zyskujących w ostatnim…
CZYTAJ

Lipoproteina (a) – cichy zabójca serca. Dlaczego warto wykonać to badanie?

24 marca obchodzimy Dzień Wiedzy o Lipoproteinie (a), który ma na celu zwiększenie świadomości na temat jej roli w układzie…
CZYTAJ

Diagnoza ADHD – jak wpływa na codzienność i rozwój zawodowy?

ADHD jest jednym z najczęstszych neurorozwojowych zaburzeń, które wciąż budzi pytania, zwłaszcza w kontekście dorosłości i funkcjonowania zawodowego. – Nadal…
CZYTAJ

Sałatka z truskawkami i ośmiornicą z sosem balsamicznym – gotowane macki ośmiornicy od PESCA NORD

Gotowana ośmiornica to klasyka kuchni śródziemnomorskiej i prawdziwa skarbnica składników odżywczych niezbędnych dla naszego zdrowia. Choć ośmiornica uchodzi za danie…
CZYTAJ

Gdzie leczyć raka endometrium? Jak wybrać najlepszą placówkę i lekarza?

Nie każda pacjentka wie, że powinna być pod opieką ginekologa onkologa przez kilka lat od diagnostyki po zakończeniu leczenia. Dlatego…
CZYTAJ

Wiosenny detoks – hit czy mit?

Wiosną wielu pacjentów szuka porady dietetycznej, często pytając o detoks. – To rzeczywiście popularny temat o tej porze roku –…
CZYTAJ

Zabiegi chirurgii estetycznej w Linea Corporis

Poprawa wyglądu dla wielu osób nie jest wyłącznie kwestią estetyki i dążenia do wyidealizowanej sylwetki, ale też dobrego samopoczucia i…
CZYTAJ

Dobra rutyna, micele i odpowiednie pH Co warto wiedzieć o demakijażu wrażliwej cery?

Początek wiosny to czas, kiedy chcemy wyglądać olśniewająco. To właśnie teraz układamy beauty-plany, sięgamy po nowe składniki aktywne i włączamy…
CZYTAJ

Wiosna to czas alergii. Sprawdź, co pyli w Twojej okolicy

Rozpoczął się sezon pylenia olchy i brzozy – roślin, których pyłki należą do jednych z najczęstszych alergenów w Polsce. Zakład…
CZYTAJ

Moc antyoksydacji i anti-agingu Co warto wiedzieć o kwasie ferulowym?

Kwas ferulowy to niekwestionowany król antyoksydacji, który swoją multifunkcjonalnością podbija świat beauty. Regeneruje skórę, zapobiega fotostarzeniu i działa anti-agingowo. Od…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Lipoproteina (a) – cichy zabójca serca. Dlaczego warto wykonać to badanie?

24 marca obchodzimy Dzień Wiedzy o Lipoproteinie (a), który ma na celu…
CZYTAJ

Diagnoza ADHD – jak wpływa na codzienność i rozwój zawodowy?

ADHD jest jednym z najczęstszych neurorozwojowych zaburzeń, które wciąż budzi pytania, zwłaszcza…
CZYTAJ

Wiosna to czas alergii. Sprawdź, co pyli w Twojej okolicy

Rozpoczął się sezon pylenia olchy i brzozy – roślin, których pyłki należą…
CZYTAJ

Krztusiec – co warto wiedzieć? Nie myl go z przeziębieniem

Krztusiec, znany również jako "kaszel 100-dniowy", to choroba wywołana przez bakterię Bordetella…
CZYTAJ

Morsowanie – jak zacząć i kto nie powinien zanurzać się w lodowatej wodzie? Wszystko, co trzeba wiedzieć przed pierwszą zimową kąpielą

Morsowanie, czyli zanurzanie się w zimnej wodzie, stało się jednym z popularniejszych…
CZYTAJ