Gotowanie na parze, czyli zdrowe gotowanie dzięki parowarom.



Jeśli jeszcze w twojej kuchni nie pojawił się parowar, to czas najwyższy by to zmienić. Bez wątpienia, takie urządzenie zostanie szybko docenione. Parowary mają bowiem same zalety. Potrawy, które przygotujemy w taki sposób, będą nie tylko zdrowsze niż te tradycyjne, ale też o wiele smaczniejsze. Wszystko dzięki temu, że obróbka cieplna pokarmów przy użyciu pary nie wpływa znacznie na utratę przez nie cennych składników odżywczych. A potrawy mają zachowany smak i aromat.

Najczęściej kupowane parowary, parowary na każdą kieszeń:

Parowary zdecydowanie doceniają użytkownicy internetowej porównywarki cen Skąpiec.pl. Serwis prześledził ich wybory. Okazuje się, że najpopularniejsze są te oto modele: Tefal VS4003, Zelmer 37Z010, Philips HD9140, Manta MM535 oraz Amica PT3011. Różnią się one nie tylko funkcjonalnością i wyglądem, ale też ceną. Na model Manta MM535 musimy wydać ok. 60zł, zaś np. na Philips HD9140 ok. 250zł. Takie zróżnicowanie powoduje, że każdy z pewnością znajdzie parowar na swoją kieszeń.

Popularne na Skąpiec.pl modele parowarów:

modanaurode.pl  -  parowar tefal vs4003

 Tefal VS4003 – cena od 330 zł

modanaurode.pl  -  parowar zelmer 37z010

 Zelmer 37Z010 – cena od 138 zł

modanaurode.pl  -  parowar philips hd9140

 Philips HD9140 – cena od 249 zł

modanaurode.pl  -  parowar amica pt3011

 Amica PT3011 – cena od 155 zł

modanaurode.pl  -  parowar manta 535

 Manta MM535 – cena od 60 zł

W czasach, kiedy zdrowe odżywianie stało się po prostu modne, przykładamy coraz większą wagę do tego, co ląduje na naszych talerzach. Korzystając z parowaru, możemy być pewni, że za każdym razem będziemy kosztować nie tylko zdrowy, ale też smaczny posiłek.



Przepis na warzywa gotowane na parze – “Warzywa a’la ratatouille”

Składniki potrzebne do przygotowania potrawy:

– 3 średniej wielkości ziemniaki

– 1 Papryka (żółta, czerwona, zielona)

– 2 duże cukinie

– 4 pomidory

– 1 opakowanie (250 gramów)  Mozzareli

– Pietruszka (nac)

modanaurode.pl  -  warzwa al'a ratatouille, gotowane na parze

Przyrządzenie potrawy:

Wszystkie warzywa dokładnie myjemy, następnie ziemniaki obieramy ze skórki, z papryk wykrawamy środek z pestkami, a cukinii odkrawamy końcówki, pomidory zaś zalewamy wrzątkiem w celu łatwiejszego obrania ze skórki.

Po obraniu ziemniaków, kroimy je w bardzo drobne talarki, po czym układamy je na samym dole naczynia, ponieważ ziemniaki będą gotowały się najdłużej. W podobny sposób kroimy cukinie i układamy ja na ziemniakach, przyprawiamy ja solą i pieprzem

(wg. uznania). Następnie paprykę kroimy w paski i układamy ja na cukinii. Obrane ze skórki pomidory, kroimy w plastry grubości około 0,5 cm, nastepnie kładziemy je na papryce.

Na sam koniec odsączona Mozzarelle kroimy w plastry o grubości około 1 cm, kładziemy ją na pomidorach i polewamy oliwą, na wierzchu kładziemy natke pietruszki ( możemy także opcjonalnie dodac liście bazyli).

Gotowanie potrawy:

Całośc gotujemy w parowarze od 35 – 45 minut. Po upływie tego czasu, wyłączamy parowar ale warzywa pozostawiamy jeszcze w parowarze na około 15 – 20 minut.

Od krajowych strategii do lokalnych działań. Rolnictwo w obliczu zmian klimatu

Zmiany klimatu w coraz większym stopniu wpływają na rolnictwo – sektor, który z jednej strony odpowiada za bezpieczeństwo żywnościowe, a…
CZYTAJ

Bezpieczeństwo żywnościowe i klimat – wspólne wyzwania współczesnego świata

Światowy Dzień Żywności, obchodzony 16 października, to okazja do refleksji nad tym, jak powstaje żywność, jak z niej korzystamy i…
CZYTAJ

Od Polski po Danię: jak sieć Netto walczy z marnowaniem jedzenia

Na świecie marnuje się około jednej trzeciej wyprodukowanej żywności. W Unii Europejskiej ponad połowa tych strat powstaje w domach. W…
CZYTAJ

Dla urody i dla zdrowia – co warto wiedzieć o blefaroplastyce?

Ograniczone pole widzenia, zmęczenie oczu i bóle głowy to jedne z najbardziej dokuczliwych dolegliwości mało znanego problemu – opadających powiek.…
CZYTAJ

Domowy kisiel żurawinowy z malinami

Domowy kisiel w najlepszym wydaniu — kwaśna żurawina i słodkie maliny tworzą duet, który idealnie rozgrzewa w chłodne dni. Ten…
CZYTAJ

Pokolenie Z a kryzys zdrowia psychicznego: dlaczego młodzi Polacy odczuwają największy niepokój?

Coraz częściej w mediach oraz przestrzeni publicznej słowo dobrostan odmieniane jest przez wszystkie przypadki. To dobry znak, przede wszystkim dla…
CZYTAJ

SAD – choroba afektywna sezonowa (Seasonal Affective Disorder), czyli sezonowy spadek nastroju. Na czym polega i jak sobie z nim radzić?

Jesień i zima to dla wielu z nas trudniejszy czas. Krótszy dzień, mniejsza ilość światła słonecznego i zaburzony rytm dobowy…
CZYTAJ

Jak era cyfrowa wpływa na wzrok? Jak rozwijają się choroby oczu? Profilaktyka i leczenie chorób oczu z okazji Światowego Dnia Wzroku

Współczesny człowiek spędza średnio kilka godzin dziennie przed ekranami urządzeń elektronicznych, co prowadzi do nadmiernego obciążenia narządu wzroku, zaburzeń akomodacji…
CZYTAJ

Odnowiona linia produktów do pielęgnacji skóry ageLOC Tru Face od marki Nu Skin

Linia kosmetyków do pielęgnacji uwzględniająca holistyczne podejście do procesu starzenia, zaprojektowana specjalnie w celu zwalczania widocznych oznak starzenia się skóry.…
CZYTAJ

„I żyli długo… Ale czy szczęśliwie?” Stowarzyszenie mali bracia Ubogich rusza z akcją promującą Program „Obecność”

Czy bohaterowie ulubionych baśni z dzieciństwa naprawdę żyli długo i szczęśliwie? To pytanie stało się inspiracją dla najnowszej akcji Stowarzyszenia…
CZYTAJ

Trening mózgu, a nie tylko ciała. Dlaczego tak trudno nam wytrwać w aktywności fizycznej?

„Od jutra zacznę biegać”. „Od poniedziałku siłownia”. „Od nowego roku zmiana nawyków”. Większość z nas zna te obietnice aż za…
CZYTAJ

Leki w naszych wodach, czyli jak oczyszczalnie radzą sobie z farmaceutykami i jaki jest ich wpływ na środowisko?

15 lat śledzenia leków w środowisku przez ekspertów z IOŚ-PIB: najnowsze fakty Woda jest podstawowym zasobem niezbędnym do życia, a…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Pokolenie Z a kryzys zdrowia psychicznego: dlaczego młodzi Polacy odczuwają największy niepokój?

Coraz częściej w mediach oraz przestrzeni publicznej słowo dobrostan odmieniane jest przez…
CZYTAJ

SAD – choroba afektywna sezonowa (Seasonal Affective Disorder), czyli sezonowy spadek nastroju. Na czym polega i jak sobie z nim radzić?

Jesień i zima to dla wielu z nas trudniejszy czas. Krótszy dzień,…
CZYTAJ

Jak era cyfrowa wpływa na wzrok? Jak rozwijają się choroby oczu? Profilaktyka i leczenie chorób oczu z okazji Światowego Dnia Wzroku

Współczesny człowiek spędza średnio kilka godzin dziennie przed ekranami urządzeń elektronicznych, co…
CZYTAJ

Trening mózgu, a nie tylko ciała. Dlaczego tak trudno nam wytrwać w aktywności fizycznej?

„Od jutra zacznę biegać”. „Od poniedziałku siłownia”. „Od nowego roku zmiana nawyków”.…
CZYTAJ

Światowy Dzień Onkologii – dlaczego tak ważna jest szybka diagnoza, co oznacza kompleksowe leczenie w onkologii i na czym polega szybka terapia onkologiczna

4 października przypada Światowy Dzień Onkologii, który przypomina o znaczeniu wczesnej diagnostyki,…
CZYTAJ