Gotowanie na parze, czyli zdrowe gotowanie dzięki parowarom.



Jeśli jeszcze w twojej kuchni nie pojawił się parowar, to czas najwyższy by to zmienić. Bez wątpienia, takie urządzenie zostanie szybko docenione. Parowary mają bowiem same zalety. Potrawy, które przygotujemy w taki sposób, będą nie tylko zdrowsze niż te tradycyjne, ale też o wiele smaczniejsze. Wszystko dzięki temu, że obróbka cieplna pokarmów przy użyciu pary nie wpływa znacznie na utratę przez nie cennych składników odżywczych. A potrawy mają zachowany smak i aromat.

Najczęściej kupowane parowary, parowary na każdą kieszeń:

Parowary zdecydowanie doceniają użytkownicy internetowej porównywarki cen Skąpiec.pl. Serwis prześledził ich wybory. Okazuje się, że najpopularniejsze są te oto modele: Tefal VS4003, Zelmer 37Z010, Philips HD9140, Manta MM535 oraz Amica PT3011. Różnią się one nie tylko funkcjonalnością i wyglądem, ale też ceną. Na model Manta MM535 musimy wydać ok. 60zł, zaś np. na Philips HD9140 ok. 250zł. Takie zróżnicowanie powoduje, że każdy z pewnością znajdzie parowar na swoją kieszeń.

Popularne na Skąpiec.pl modele parowarów:

modanaurode.pl  -  parowar tefal vs4003

 Tefal VS4003 – cena od 330 zł

modanaurode.pl  -  parowar zelmer 37z010

 Zelmer 37Z010 – cena od 138 zł

modanaurode.pl  -  parowar philips hd9140

 Philips HD9140 – cena od 249 zł

modanaurode.pl  -  parowar amica pt3011

 Amica PT3011 – cena od 155 zł

modanaurode.pl  -  parowar manta 535

 Manta MM535 – cena od 60 zł

W czasach, kiedy zdrowe odżywianie stało się po prostu modne, przykładamy coraz większą wagę do tego, co ląduje na naszych talerzach. Korzystając z parowaru, możemy być pewni, że za każdym razem będziemy kosztować nie tylko zdrowy, ale też smaczny posiłek.



Przepis na warzywa gotowane na parze – “Warzywa a’la ratatouille”

Składniki potrzebne do przygotowania potrawy:

– 3 średniej wielkości ziemniaki

– 1 Papryka (żółta, czerwona, zielona)

– 2 duże cukinie

– 4 pomidory

– 1 opakowanie (250 gramów)  Mozzareli

– Pietruszka (nac)

modanaurode.pl  -  warzwa al'a ratatouille, gotowane na parze

Przyrządzenie potrawy:

Wszystkie warzywa dokładnie myjemy, następnie ziemniaki obieramy ze skórki, z papryk wykrawamy środek z pestkami, a cukinii odkrawamy końcówki, pomidory zaś zalewamy wrzątkiem w celu łatwiejszego obrania ze skórki.

Po obraniu ziemniaków, kroimy je w bardzo drobne talarki, po czym układamy je na samym dole naczynia, ponieważ ziemniaki będą gotowały się najdłużej. W podobny sposób kroimy cukinie i układamy ja na ziemniakach, przyprawiamy ja solą i pieprzem

(wg. uznania). Następnie paprykę kroimy w paski i układamy ja na cukinii. Obrane ze skórki pomidory, kroimy w plastry grubości około 0,5 cm, nastepnie kładziemy je na papryce.

Na sam koniec odsączona Mozzarelle kroimy w plastry o grubości około 1 cm, kładziemy ją na pomidorach i polewamy oliwą, na wierzchu kładziemy natke pietruszki ( możemy także opcjonalnie dodac liście bazyli).

Gotowanie potrawy:

Całośc gotujemy w parowarze od 35 – 45 minut. Po upływie tego czasu, wyłączamy parowar ale warzywa pozostawiamy jeszcze w parowarze na około 15 – 20 minut.

Mikroflora w jamie ustnej – mały ekosystem, wielkie znaczenie

Kiedy myślimy o mikroflorze, zwykle mamy na myśli jelita. Tymczasem równie złożony i ważny ekosystem mikroorganizmów funkcjonuje w naszej jamie…
CZYTAJ

Rola roweru i transportu publicznego w dążeniu do neutralności klimatycznej – Światowy Dzień Roweru 2025

Z okazji Światowego Dnia Roweru, obchodzonego 3 czerwca, warto przypomnieć o licznych korzyściach płynących z jazdy na rowerze. Raport Europejskiej…
CZYTAJ

29 maja to Światowy Dzień Układu Pokarmowego. Niestety, o mikrobiocie nadal wiemy zbyt mało

Z okazji Światowego Dnia Układu Pokarmowego eksperci zwracają uwagę na kluczową rolę mikrobioty jelitowej w utrzymaniu zdrowia człowieka. Ten złożony…
CZYTAJ

Koniec z bólem i dyskomfortem: laserowe leczenie żylaków to Twoje rozwiązanie!

Żylaki to powszechny problem, który dotyka coraz więcej osób. Niezależnie od tego, czy są to poszerzone, sine żyły na nogach,…
CZYTAJ

Moda czy zdrowie? Jak mądrze wybielać zęby i dbać o piękny uśmiech w sezonie weselno-komunijnym i nie tylko

Śnieżnobiały uśmiech staje się modny i szczególnie pożądany w okresie ślubno-komunijnym. Coraz więcej osób, przygotowując się do ważnych uroczystości, uwzględnia…
CZYTAJ

Wiosenny niezbędnik na piknik i grilla

Wiosna i lato to czas, gdy gotowanie przenosi się na świeże powietrze. Grill w ogrodzie, piknik w parku, a może…
CZYTAJ

Wiosenny grill bez stresu – wszystko gotowe, zanim przyjdą goście

Są takie dni, kiedy wszystko toczy się we własnym tempie. Stół ustawiony gdzieś w ogrodzie, w powietrzu unosi się zapach…
CZYTAJ

Światowy Dzień Tarczycy: Niedoczynność i nadczynność tarczycy – co musisz wiedzieć?

Z okazji Światowego Dnia Tarczycy lek. Claude Mawa, specjalista medycyny rodzinnej Grupy LUX MED, przypomina o roli tego niewielkiego, ale…
CZYTAJ

Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej 2025: Harmonia z naturą i zrównoważony rozwój

22 maja obchodzimy Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej, ustanowiony przez Zgromadzenie Ogólne ONZ w 2000 roku, aby upamiętnić przyjęcie Konwencji o…
CZYTAJ

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto przypomnieć, jak poważne konsekwencje dla zdrowia niesie nadmierna…
CZYTAJ

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co otwiera drzwi dla chorób autoimmunologicznych, alergii, przewlekłych zapaleń,…
CZYTAJ

Ciche zagrożenie, które można opanować. 17 maja obchodzimy Światowy Dzień Nadciśnienia Tętniczego

Nadciśnienie tętnicze nazywane jest „cichym zabójcą” - przez długie lata może bowiem nie dawać objawów, a nieleczone prowadzi do poważnych…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

29 maja to Światowy Dzień Układu Pokarmowego. Niestety, o mikrobiocie nadal wiemy zbyt mało

Z okazji Światowego Dnia Układu Pokarmowego eksperci zwracają uwagę na kluczową rolę…
CZYTAJ

Koniec z bólem i dyskomfortem: laserowe leczenie żylaków to Twoje rozwiązanie!

Żylaki to powszechny problem, który dotyka coraz więcej osób. Niezależnie od tego,…
CZYTAJ

Światowy Dzień Tarczycy: Niedoczynność i nadczynność tarczycy – co musisz wiedzieć?

Z okazji Światowego Dnia Tarczycy lek. Claude Mawa, specjalista medycyny rodzinnej Grupy…
CZYTAJ

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto…
CZYTAJ

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co…
CZYTAJ