Dyniowe szaleństwo sezonowe



Jesienne złote liście, których coraz więcej wokół nas usilnie przypominają, że zima za pasem. Październik to ostatni dzwonek, kiedy na pobliskich straganach można wybrać spośród bogactwa warzywnych i owocowych specjałów. Kabaczek, śliwki czy świeży szpinak to tylko kilka przykładów dostępnych na rynku w tym czasie. Jak co roku, główną rolę odgrywa jednak dynia.

 

To okrągłe, intensywnie pomarańczowe warzywo swoją barwę zawdzięcza obecności karotenu, a właściwie witaminie A. Oprócz tego zawiera witaminy z grupy B, witaminę C, E i niacynę, a także wiele składników mineralnych takich jak fosfor, magnez czy żelazo. Dodatkowo, dynia jest niskokaloryczna, ponieważ 100g miąższu ma tylko 30 kcal.

Dzięki niskiej zawartości tłuszczu może być świetną bazą do dań, nawet dla osób na diecie odchudzającej. Bogactwo witamin i minerałów powoduje, że dynia ma również właściwości lecznicze – moczopędne, żółciopędne i odkwaszające. Co ciekawe jest polecana kobietom w ciąży, jako doskonały środek przeciwwymiotny.



Mówiąc o dyni należy również pamiętać o cennych właściwościach jej pestek. Zawdzięcza się to obecności pełnowartościowego tłuszczu, a przede wszystkim nienasyconych kwasów tłuszczowych niezbędnych do budowy ścian komórkowych, witaminy D czy hormonów.

 

W medycynie to właśnie obecność tłuszczów tego typu pomaga w obniżaniu poziomu złego cholesterolu, a tym samym leczeniu miażdżycy. Tłoczony na zimno olej z nasion dyni ma lekko orzechowy zapach i smak i jest lekkostrawny. Szczególnie ceniony w kosmetyce, polecany dla suchej skóry wchodzi w skład kremów, balsamów czy peelingów. Pestki dyni to źródło cynku, który zbawiennie działa na włosy i paznokcie. Dba również o kondycję skóry, dlatego jest stosowany przy leczeniu trądziku czy opryszczki.

 

Kreatywność w kulinarnym wykorzystaniu tego warzywa jest wyjątkowo ceniona. To świetna baza do ciast, placków czy rozgrzewających koktajli z dodatkiem imbiru bądź cynamonu. Niemniej jednak najbardziej popularny pomysł na dynię to zupa krem, która z dodatkiem wspomnianych wyżej uprażonych pestek dyni może stanowić świetny przykład sycącego podwieczorku – dla zdrowia i dla figury.

Lubię siebie. Nie dlatego, że jestem idealna. Dlatego, że jestem prawdziwa – wystartowała 6.edycja kampanii #lubiesiebie.

Kampania #lubiesiebie to nie kolejna inicjatywa o wyglądzie. To manifest świadomego życia w zgodzie ze sobą – ze swoim ciałem,…
CZYTAJ

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień Cukrzycy, szczególnie, że z tą podstępną chorobą według…
CZYTAJ

Zupa krem z marchewki i pomarańczy

Rozgrzewająca, aromatyczna i pełna koloru — zupa krem z marchewki i pomarańczy to idealna propozycja na chłodniejsze dni. Lekko słodka,…
CZYTAJ

Choroba dziąseł, która uderza w serce

„Bakterie z jamy ustnej mogą dostać się do krwi i wywołać stan zapalny w naczyniach. To zwiększa ryzyko zawału.” Nie…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony. W tym samym czasie liczba nowych przypadków nowotworów…
CZYTAJ

Pierwszy zabieg aterektomii w Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej – nowa możliwość leczenia miażdżycy

W Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej American Heart of Poland po raz pierwszy zastosowano aterektomię rotacyjną, nowatorską metodę leczenia…
CZYTAJ

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek, wspominając listopadową noc sprzed czterech dekad. – Marian…
CZYTAJ

Metale ciężkie i pestycydy w warzywach i owocach z działek miejskich – wyniki badań komentuje ekspertka IOŚ-PIB

Marchew z działki, sałata z miejskiego ogródka czy truskawki z własnej uprawy – to symbole zdrowej, lokalnej żywności. Jednak najnowsze…
CZYTAJ

Jesienna dynia w nowym świetle – jak Halloween wpływa na marnowanie żywności

Moda na Halloween i rzeźbione dynie w ostatnich latach przekształciła się w szerszy trend – dekorowanie wnętrz oraz wejść do…
CZYTAJ

Świetlista i opalona skóra jak po wakacjach: wszystko co powinnaś wiedzieć o opalaniu natryskowym

Letnia opalenizna od zawsze kojarzy się ze zdrowiem, energią i atrakcyjnym wyglądem. Jednak niestety promienie UV niosą ze sobą ryzyko…
CZYTAJ

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz ze śniegiem, mróz i wieczna ciemność skutecznie zniechęcają…
CZYTAJ

Od profilaktyki po rehabilitację – 29 października obchodzimy Światowy Dzień Udaru Mózgu. Nie lekceważ pierwszych objawów

Z okazji Światowego Dnia Udaru Mózgu przypominamy, jak poważnym wyzwaniem zdrowotnym pozostaje ta choroba. Udar mózgu to jedna z najczęstszych…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony.…
CZYTAJ

Pierwszy zabieg aterektomii w Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej – nowa możliwość leczenia miażdżycy

W Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej American Heart of Poland po…
CZYTAJ

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek,…
CZYTAJ

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz…
CZYTAJ