Dyniowe szaleństwo sezonowe



Jesienne złote liście, których coraz więcej wokół nas usilnie przypominają, że zima za pasem. Październik to ostatni dzwonek, kiedy na pobliskich straganach można wybrać spośród bogactwa warzywnych i owocowych specjałów. Kabaczek, śliwki czy świeży szpinak to tylko kilka przykładów dostępnych na rynku w tym czasie. Jak co roku, główną rolę odgrywa jednak dynia.

 

To okrągłe, intensywnie pomarańczowe warzywo swoją barwę zawdzięcza obecności karotenu, a właściwie witaminie A. Oprócz tego zawiera witaminy z grupy B, witaminę C, E i niacynę, a także wiele składników mineralnych takich jak fosfor, magnez czy żelazo. Dodatkowo, dynia jest niskokaloryczna, ponieważ 100g miąższu ma tylko 30 kcal.

Dzięki niskiej zawartości tłuszczu może być świetną bazą do dań, nawet dla osób na diecie odchudzającej. Bogactwo witamin i minerałów powoduje, że dynia ma również właściwości lecznicze – moczopędne, żółciopędne i odkwaszające. Co ciekawe jest polecana kobietom w ciąży, jako doskonały środek przeciwwymiotny.



Mówiąc o dyni należy również pamiętać o cennych właściwościach jej pestek. Zawdzięcza się to obecności pełnowartościowego tłuszczu, a przede wszystkim nienasyconych kwasów tłuszczowych niezbędnych do budowy ścian komórkowych, witaminy D czy hormonów.

 

W medycynie to właśnie obecność tłuszczów tego typu pomaga w obniżaniu poziomu złego cholesterolu, a tym samym leczeniu miażdżycy. Tłoczony na zimno olej z nasion dyni ma lekko orzechowy zapach i smak i jest lekkostrawny. Szczególnie ceniony w kosmetyce, polecany dla suchej skóry wchodzi w skład kremów, balsamów czy peelingów. Pestki dyni to źródło cynku, który zbawiennie działa na włosy i paznokcie. Dba również o kondycję skóry, dlatego jest stosowany przy leczeniu trądziku czy opryszczki.

 

Kreatywność w kulinarnym wykorzystaniu tego warzywa jest wyjątkowo ceniona. To świetna baza do ciast, placków czy rozgrzewających koktajli z dodatkiem imbiru bądź cynamonu. Niemniej jednak najbardziej popularny pomysł na dynię to zupa krem, która z dodatkiem wspomnianych wyżej uprażonych pestek dyni może stanowić świetny przykład sycącego podwieczorku – dla zdrowia i dla figury.

Wiek to tylko liczba. Stulatek opuścił szpital po zawale w doskonałym stanie

Na Oddział Kardiologiczny American Heart of Poland Szpitala Specjalistycznego im. Edmunda Biernackiego w Mielcu trafił pacjent z rozległym zawałem serca,…
CZYTAJ

Przejrzeć na oczy. Zaćma – kto na nią choruje, czy da się jej uniknąć i jak wygląda współczesne leczenie?

Zaćma to choroba, o której słyszał niemal każdy, ale wciąż budzi wiele pytań i wątpliwości. Czy da się jej uniknąć?…
CZYTAJ

Dzień Polskiej Żywności – smak tradycji, odpowiedzialność za przyszłość

25 sierpnia obchodzimy Dzień Polskiej Żywności – to dobry moment, aby przypomnieć sobie, jak ogromne znaczenie ma to, co jemy,…
CZYTAJ

Wszystko co warto wiedzieć o cholesterolu – jakie są normy, kiedy się badać?

Cholesterol jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Problem pojawia się wówczas, gdy jego stężenie we krwi przekracza normy, a nadmiar…
CZYTAJ

Pielęgnacja skóry wymagającej regeneracji Perfekcyjny skin care późnym latem

Wakacje dobiegają końca. Relaksujące kąpiele w morzu, blask letniego słońca i górski wiatr. To, co latem kochałyśmy najbardziej, dla naszej skóry…
CZYTAJ

Językowe SOS przed powrotem do szkoły. Jak pomóc dziecku, gdy ma zaległości w angielskim?

Podczas wakacji uczniowie tracą od 17 do 34% wiedzy zdobytej w roku szkolnym.1 Najbardziej odczuwalne są braki w przedmiotach wymagających…
CZYTAJ

Dieta stołu rodzinnego – tak czy nie?

Wspólne posiłki to nie tylko czas budowania więzi rodzinnych – to również naturalna okazja do nauki przez obserwację. Dzieci, uczestnicząc…
CZYTAJ

Próchnica nie pyta tylko o to, czy myjesz zęby. Pyta, co jesz i jak często to robisz

Mycie zębów dwa razy dziennie to ważny nawyk – ale sam w sobie nie wystarczy. Próchnica potrafi zaatakować nawet wtedy,…
CZYTAJ

Wakacyjna dieta malucha – jak na urlopie nie zapomnieć o zdrowym żywieniu dzieci?

Lato, wyjazdy i luźniejszy rytm dnia sprzyjają rozluźnieniu codziennych zasad – także tych żywieniowych. To naturalne, że wakacyjny czas rządzi…
CZYTAJ

Żeglarska Akcja Badania Akwenów (ŻABA) – IOŚ-PIB wspiera żeglarzy w monitoringu mazurskich jezior

Od maja 2025 r. żeglarze przeprowadzili już ponad 100 pomiarów przejrzystości wód jezior na Szlaku Wielkich Jezior Mazurskich. Wszystko to…
CZYTAJ

Tętno jako wskaźnik wydolności układu krążenia – dlaczego ma tak ważne znaczenie? Co oznacza i jak je prawidłowo badać?

Tętno to jeden z najprostszych sposobów, by sprawdzić, jak pracuje nasze serce. - To liczba uderzeń serca na minutę, która…
CZYTAJ

Upały – jak sobie radzić? Porady internisty

Trwa pierwsza wakacyjna fala upałów w Polsce. Jak radzić sobie z ekstremalnymi temperaturami i uniknąć niebezpiecznego dla zdrowia udaru cieplnego?…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Wiek to tylko liczba. Stulatek opuścił szpital po zawale w doskonałym stanie

Na Oddział Kardiologiczny American Heart of Poland Szpitala Specjalistycznego im. Edmunda Biernackiego…
CZYTAJ

Przejrzeć na oczy. Zaćma – kto na nią choruje, czy da się jej uniknąć i jak wygląda współczesne leczenie?

Zaćma to choroba, o której słyszał niemal każdy, ale wciąż budzi wiele…
CZYTAJ

Wszystko co warto wiedzieć o cholesterolu – jakie są normy, kiedy się badać?

Cholesterol jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Problem pojawia się wówczas, gdy…
CZYTAJ

Tętno jako wskaźnik wydolności układu krążenia – dlaczego ma tak ważne znaczenie? Co oznacza i jak je prawidłowo badać?

Tętno to jeden z najprostszych sposobów, by sprawdzić, jak pracuje nasze serce.…
CZYTAJ

Upały – jak sobie radzić? Porady internisty

Trwa pierwsza wakacyjna fala upałów w Polsce. Jak radzić sobie z ekstremalnymi…
CZYTAJ