Domowe syropy na kaszel.



Jak wiemy  warzywa i owoce posiadają wyjątkowe właściwości lecznicze i są idealnym składnikiem na domowe syropy. Możemy to wykorzystac i domowymi sposobami zrobic z nich w domu syropy.

W ten sposób możemy pomóc naszym bliskim

wyleczyć się z przeziębienia czy kaszlu. Nadają się także dla dzieci. Są naturalne i co najważniejsze skuteczne.

Syropy domowej produkcji mogą być dobrym uzupełnieniem standartowego leczenia jak przepisał/zalecił nam lekarz. Tego typu syropu skuteczne są nawet przy leczeniu ostrych infekcji dróg oddechowych.

Bardzo skutecznie pomagają przy zwalczaniu przeziębienia. Nasi dziadkowie bardzo często stosowali tego typu przetwory i były one skuteczne a co najwazniejsze naturalne.

Przygotowanie domowego syropu  nie jest trudne i nie wymaga wyszukanych przepisów czy też wyszukanych warzyw czy owoców. Takie syropy możemy przechowywac  w lodówce przez kilka dni i podawać w zależności od potrzeb i stanu przeziębienia.

Domowy syrop z cebuli
Cebula pomaga na kaszel, szczególnie suchy, bo upłynnia wydzielinę w oskrzelach, ułatwiając odkrztuszanie. Wspomagająco możesz podawać cebulowy syrop. Zawiera olejki lotne, kwas foliowy, witaminy: E, B1, B2, B6, C oraz składniki mineralne: sód, potas, wapń, mangan, żelazo, kobalt, miedź, cynk, fosfor, fluor, jod, karoten.

→ Sposób przyrządzenia:     Musimy pokroic w plasterki 2  cebule obierz, następnie układamy w słoiku, przesypujemy cukrem możemy także dodac moidu.Jeśli kogoś nie drażni czosnek możemy go dodac napewno nasz syrop będzie wtedy bardziej wartościowy. Po odczekaniu kilku godzin, az wytworzy się sok, przelewamy gotowy syrop do szklanego naczynia.

→ Jak stosowac?:     Syrop podajemy 2–3 razy dziennie (mała łyżeczka). Powyżej 2. roku życia.

Domowy syrop z chrzanem
Chrzanu zawiera  witaminy A, B1, B2, C, sole mineralne,wapń, potas, fosfor, oraz olejek lotny i inne substancje, które posiadają właściwości bakteriobójcze i grzybobójcze. Dlatego utarty chrzan, ma działanie c wykrztuśnie, łagodzą bóle i są bardzo pomocne przy infekcjach.

→ Sposób przyrządzenia:  Musimy 2 łyżki  utartego chrzanu zalac 1/2 szklanki przegotowanej,i 1/2  letniej wody. Następnie odstawiamy na 1 godzinę w zamkniętym naczyniu. Gdy powstanie już wywar, przecedzamy i dodajemy  tyle miodu, ile jest płynu.

→ Jak podajemy syrop:  Syrop z chrzanem stosujemy 2 razy dziennie po łyżeczce. Powyżej 2. roku życia.

Domowy syrop z mniszka lekarskiego
Mniszek lekarski inaczej zwany mlecz. To bardzo cenioną rośliną w ziołolecznictwie. Jest wręcz  niezastąpiony w leczeniu anemii czy reumatyzmu, kamicy żółciowej,

→ Sposób przyrządzenia:  Musimy zalac 1 litrem wody ok 350 świeżych kwiatów mniszka. Następnie gotujemy przez 0d 5 do 10  minut. Nastepnie wywar odstawiamy aż się schłodzi, po czym odcedzamy wywar i znowu gotujemy na małym ogniu od 2 do 5 godzin. Musimy dodac 1 kilogram cukru i sok z wyciśniętej cytryny i dokładnie mieszamy. Syrop z mniszka lekarskiego  przelewamy do szklanego naczynia.

→ Jak podajemy syrop:  Syrop z mniszka  stosujemy 2-3  razy dziennie po łyżeczce. Powyżej 2. roku życia.

Domowy syrop z kopru włoskiego
Koper włoski  działa przede wszytskim  przeciwkaszlowo, przeciwskurczowo, pobudza wydzielanie żółci i soki żołądkowe. Posiada  olejek eteryczny, flawonoidy, sole mineralne, stygmasterol zaliczany jest do fitosteroli które to maja działanie bakteriobójcze, przeciwzapalne, oraz działają rozkurczowo na układ pokarmowy, a co ważne dzięki zawartości stygmasterolu regenerującym naszą skórę.

→ Sposób przyrządzenia:  Musimy zalac 1 łyżkę suszonych nasion kopru włoskiego , koper zalewamy 1/2 litrem wody, do tego dodajemy 3 łyżki miodu. Nastepnie gotujemy przez około 15 – 20 min.Gdy napar już nam sie zagotuje, odcedzamy go do szklanego naczynia i schładzamy.

→ Jak podajemy syrop:  Syrop z kopru włoskiego  stosujemy 2-3  razy dziennie po małej filiżance. Powyżej 2. roku życia.



Domowy syrop z siemienia lnianego
Jest to idealny syrop na uporczywy suchy kaszel. Siemię lniane posiada witaminę E która jest głównym antyoksydantem i uczestniczy w dostarczaniu do komórek składników odżywczych.

Dodatkowo zawiera też magnez, wapń i żelazo czyli niezbedne składniki dla naszego organizmu. Zawiera także witaminę B która uczestniczy w wytwarzaniu czerwonych krwinek które pomagają w tworzeniu szpiku kostengo/

→ Sposób przyrządzenia:  Musimy zalac 4 łyżki siemienia lnianego wsypujemy do naczynia i zalewamy 1 litrem wody. Dodajemy wo wywaru 4 łyżki miodu i gotujemy przez około 10-15 minut. Nastepnie syrop odstawiamy i schładzamy.

→ Jak podajemy syrop:  Syrop z siemienia lnianego  pijemy 2razy dziennie po małej filiżance. Powyżej 2. roku życia.

Domowy syrop z buraczków
Syrop z buraczków jest szczególnie zalecany przy uporczywym kaszlu, poniewaz działa kojąco. Dodatkowo syrop z buraczków zalecany też jest do picia przez dzieci, osoby starsze i kobiety w ciąży.

Syrop ten zwiękasz odpornośc organizmu oraz bardzo korzystnie wpływa na krwinki czerwone. Zaleca się go przy wystepującej anemii oraz przy przeziebieniach, ponieważ zwiększa to naszą odpornośc na przeziębienia.

→ Sposób przyrządzenia:  Bierzemy dwa średniej wielkości buraki, obieramy je i ścieramy na tarce. Następnie do startych buraków dodajemy 3-4 łyżki miodu. Gotujemy wywar około 20-25 minut. Nastepnie gotowy już wywar odstawiamy na jeden dzień,

→ Jak podajemy syrop:  Syrop z buraczków  pijemy 2razy dziennie po jednej łyżeczce. Powyżej 2. roku życia.

Puszcza Białowieska bliska sercom Polaków. Wyniki ogólnopolskiego badania opinii publicznej

Zdecydowana większość Polaków zna i docenia wartość Puszczy Białowieskiej – wynika z ogólnopolskiego badania opinii publicznej przeprowadzonego przez firmę Quantify…
CZYTAJ

Regeneracja i intensywne nawilżenie Jak skutecznie przygotować włosy do lata?

Nawilżenie i dogłębna regeneracja to priorytet pielęgnacji włosów przed latem. Specjaliści podpowiadają, że drogą do osiągnięcia efektu zachwycających, lśniących pasm…
CZYTAJ

Ile lodów tygodniowo może jeść przedszkolak? Czy codzienne jedzenie lodów to coś złego?

Na pytania odpowiada ekspert Damian Dziewiałtowski, dietetyk Grupy LUX MED: Lody dla przedszkolaka – ile to bezpieczna porcja? Lody to…
CZYTAJ

Zdrowe dziąsła, zdrowy organizm: dlaczego przyzębie jest takie ważne?

Krwawiące dziąsła to nie błahostka – mogą być oznaką poważnej choroby przyzębia, która wpływa na zdrowie całego organizmu. W Polsce…
CZYTAJ

Otyłość to choroba, nie wybór. Jak leczyć bez oceniania i uprzedzeń?

Otyłość to przewlekła choroba, a nie efekt braku silnej woli. Pomimo rosnącej świadomości społecznej, osoby chorujące na otyłość nadal spotykają…
CZYTAJ

Ile naprawdę kosztuje produkcja żywności? Think tank Żywność dla Przyszłości podsumowuje koszty środowiskowe i zdrowotne w nowym raporcie

Według danych FAO za rok 2023, globalna wartość ukrytych kosztów zdrowotnych i środowiskowych systemów rolno-spożywczych wynosi ok. 12,7 biliona dolarów,…
CZYTAJ

Dzień Walki z Pustynnieniem i Suszą – Polska nadal w cieniu suszy

17 czerwca obchodzimy Dzień Walki z Pustynnieniem i Suszą – święto ustanowione przez ONZ, które ma przypominać o narastającym problemie…
CZYTAJ

Higiena jamy ustnej podczas leczenia nowotworu jamy ustnej

Rozpoznanie nowotworu jamy ustnej to ogromne wyzwanie dla chorego – zarówno emocjonalne, jak i fizyczne. Każdego roku ponad 4 tysiące…
CZYTAJ

Przystosowanie miast do zmian klimatu – Nowe regulacje dotyczące Miejskich Planów Adaptacji

Zmiany klimatu to jedno z największych wyzwań współczesnego świata, w tym także Polski. Z analiz Instytutu Ochrony Środowiska – Państwowego…
CZYTAJ

Mikroflora w jamie ustnej – mały ekosystem, wielkie znaczenie

Kiedy myślimy o mikroflorze, zwykle mamy na myśli jelita. Tymczasem równie złożony i ważny ekosystem mikroorganizmów funkcjonuje w naszej jamie…
CZYTAJ

Rola roweru i transportu publicznego w dążeniu do neutralności klimatycznej – Światowy Dzień Roweru 2025

Z okazji Światowego Dnia Roweru, obchodzonego 3 czerwca, warto przypomnieć o licznych korzyściach płynących z jazdy na rowerze. Raport Europejskiej…
CZYTAJ

29 maja to Światowy Dzień Układu Pokarmowego. Niestety, o mikrobiocie nadal wiemy zbyt mało

Z okazji Światowego Dnia Układu Pokarmowego eksperci zwracają uwagę na kluczową rolę mikrobioty jelitowej w utrzymaniu zdrowia człowieka. Ten złożony…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Otyłość to choroba, nie wybór. Jak leczyć bez oceniania i uprzedzeń?

Otyłość to przewlekła choroba, a nie efekt braku silnej woli. Pomimo rosnącej…
CZYTAJ

29 maja to Światowy Dzień Układu Pokarmowego. Niestety, o mikrobiocie nadal wiemy zbyt mało

Z okazji Światowego Dnia Układu Pokarmowego eksperci zwracają uwagę na kluczową rolę…
CZYTAJ

Koniec z bólem i dyskomfortem: laserowe leczenie żylaków to Twoje rozwiązanie!

Żylaki to powszechny problem, który dotyka coraz więcej osób. Niezależnie od tego,…
CZYTAJ

Światowy Dzień Tarczycy: Niedoczynność i nadczynność tarczycy – co musisz wiedzieć?

Z okazji Światowego Dnia Tarczycy lek. Claude Mawa, specjalista medycyny rodzinnej Grupy…
CZYTAJ

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto…
CZYTAJ