Domowe syropy na kaszel.
Jak wiemy warzywa i owoce posiadają wyjątkowe właściwości lecznicze i są idealnym składnikiem na domowe syropy. Możemy to wykorzystac i domowymi sposobami zrobic z nich w domu syropy.
W ten sposób możemy pomóc naszym bliskim
wyleczyć się z przeziębienia czy kaszlu. Nadają się także dla dzieci. Są naturalne i co najważniejsze skuteczne.
Syropy domowej produkcji mogą być dobrym uzupełnieniem standartowego leczenia jak przepisał/zalecił nam lekarz. Tego typu syropu skuteczne są nawet przy leczeniu ostrych infekcji dróg oddechowych.
Bardzo skutecznie pomagają przy zwalczaniu przeziębienia. Nasi dziadkowie bardzo często stosowali tego typu przetwory i były one skuteczne a co najwazniejsze naturalne.
Przygotowanie domowego syropu nie jest trudne i nie wymaga wyszukanych przepisów czy też wyszukanych warzyw czy owoców. Takie syropy możemy przechowywac w lodówce przez kilka dni i podawać w zależności od potrzeb i stanu przeziębienia.
Domowy syrop z cebuli
Cebula pomaga na kaszel, szczególnie suchy, bo upłynnia wydzielinę w oskrzelach, ułatwiając odkrztuszanie. Wspomagająco możesz podawać cebulowy syrop. Zawiera olejki lotne, kwas foliowy, witaminy: E, B1, B2, B6, C oraz składniki mineralne: sód, potas, wapń, mangan, żelazo, kobalt, miedź, cynk, fosfor, fluor, jod, karoten.
→ Sposób przyrządzenia: Musimy pokroic w plasterki 2 cebule obierz, następnie układamy w słoiku, przesypujemy cukrem możemy także dodac moidu.Jeśli kogoś nie drażni czosnek możemy go dodac napewno nasz syrop będzie wtedy bardziej wartościowy. Po odczekaniu kilku godzin, az wytworzy się sok, przelewamy gotowy syrop do szklanego naczynia.
→ Jak stosowac?: Syrop podajemy 2–3 razy dziennie (mała łyżeczka). Powyżej 2. roku życia.
Domowy syrop z chrzanem
Chrzanu zawiera witaminy A, B1, B2, C, sole mineralne,wapń, potas, fosfor, oraz olejek lotny i inne substancje, które posiadają właściwości bakteriobójcze i grzybobójcze. Dlatego utarty chrzan, ma działanie c wykrztuśnie, łagodzą bóle i są bardzo pomocne przy infekcjach.
→ Sposób przyrządzenia: Musimy 2 łyżki utartego chrzanu zalac 1/2 szklanki przegotowanej,i 1/2 letniej wody. Następnie odstawiamy na 1 godzinę w zamkniętym naczyniu. Gdy powstanie już wywar, przecedzamy i dodajemy tyle miodu, ile jest płynu.
→ Jak podajemy syrop: Syrop z chrzanem stosujemy 2 razy dziennie po łyżeczce. Powyżej 2. roku życia.
Domowy syrop z mniszka lekarskiego
Mniszek lekarski inaczej zwany mlecz. To bardzo cenioną rośliną w ziołolecznictwie. Jest wręcz niezastąpiony w leczeniu anemii czy reumatyzmu, kamicy żółciowej,
→ Sposób przyrządzenia: Musimy zalac 1 litrem wody ok 350 świeżych kwiatów mniszka. Następnie gotujemy przez 0d 5 do 10 minut. Nastepnie wywar odstawiamy aż się schłodzi, po czym odcedzamy wywar i znowu gotujemy na małym ogniu od 2 do 5 godzin. Musimy dodac 1 kilogram cukru i sok z wyciśniętej cytryny i dokładnie mieszamy. Syrop z mniszka lekarskiego przelewamy do szklanego naczynia.
→ Jak podajemy syrop: Syrop z mniszka stosujemy 2-3 razy dziennie po łyżeczce. Powyżej 2. roku życia.
Domowy syrop z kopru włoskiego
Koper włoski działa przede wszytskim przeciwkaszlowo, przeciwskurczowo, pobudza wydzielanie żółci i soki żołądkowe. Posiada olejek eteryczny, flawonoidy, sole mineralne, stygmasterol zaliczany jest do fitosteroli które to maja działanie bakteriobójcze, przeciwzapalne, oraz działają rozkurczowo na układ pokarmowy, a co ważne dzięki zawartości stygmasterolu regenerującym naszą skórę.
→ Sposób przyrządzenia: Musimy zalac 1 łyżkę suszonych nasion kopru włoskiego , koper zalewamy 1/2 litrem wody, do tego dodajemy 3 łyżki miodu. Nastepnie gotujemy przez około 15 – 20 min.Gdy napar już nam sie zagotuje, odcedzamy go do szklanego naczynia i schładzamy.
→ Jak podajemy syrop: Syrop z kopru włoskiego stosujemy 2-3 razy dziennie po małej filiżance. Powyżej 2. roku życia.
Domowy syrop z siemienia lnianego
Jest to idealny syrop na uporczywy suchy kaszel. Siemię lniane posiada witaminę E która jest głównym antyoksydantem i uczestniczy w dostarczaniu do komórek składników odżywczych.
Dodatkowo zawiera też magnez, wapń i żelazo czyli niezbedne składniki dla naszego organizmu. Zawiera także witaminę B która uczestniczy w wytwarzaniu czerwonych krwinek które pomagają w tworzeniu szpiku kostengo/
→ Sposób przyrządzenia: Musimy zalac 4 łyżki siemienia lnianego wsypujemy do naczynia i zalewamy 1 litrem wody. Dodajemy wo wywaru 4 łyżki miodu i gotujemy przez około 10-15 minut. Nastepnie syrop odstawiamy i schładzamy.
→ Jak podajemy syrop: Syrop z siemienia lnianego pijemy 2razy dziennie po małej filiżance. Powyżej 2. roku życia.
Domowy syrop z buraczków
Syrop z buraczków jest szczególnie zalecany przy uporczywym kaszlu, poniewaz działa kojąco. Dodatkowo syrop z buraczków zalecany też jest do picia przez dzieci, osoby starsze i kobiety w ciąży.
Syrop ten zwiękasz odpornośc organizmu oraz bardzo korzystnie wpływa na krwinki czerwone. Zaleca się go przy wystepującej anemii oraz przy przeziebieniach, ponieważ zwiększa to naszą odpornośc na przeziębienia.
→ Sposób przyrządzenia: Bierzemy dwa średniej wielkości buraki, obieramy je i ścieramy na tarce. Następnie do startych buraków dodajemy 3-4 łyżki miodu. Gotujemy wywar około 20-25 minut. Nastepnie gotowy już wywar odstawiamy na jeden dzień,
→ Jak podajemy syrop: Syrop z buraczków pijemy 2razy dziennie po jednej łyżeczce. Powyżej 2. roku życia.