Co to jest kuchnia pięciu przemian?



Kuchnia pięciu przemian to niemalże kulinarna tradycja Chińczyków. To właśnie oni uznają, że to co jemy, musi zgadzać się z pięcioma żywiołami, jakie żądzą światem. Te pięć żywiołów odpowiada zaś pięciu podstawowym smakom i właśnie one oraz ich umiejętne połączenie ma odgrywać główną rolę w naszej kuchni.

Dieta pięciu przemian to nie tyle odpowiedni schemat żywienia, co cała filozofia przyrządzania posiłków. Chodzi w niej przede wszystkim o zdrowie chociaż warto dodać, że dzięki niej możemy też sporo schudnąć. Uznaje się, że pozwala ona zrzucić około trzech kilogramów w ciągu każdego miesiąca.

Żywioły mają przypisane smaki. Tym samym, ziemia to smak słodki, słony to woda, gorzki jest ogniem, kwaśny to drzewo a ostry przypisany został do metalu. Chcąc zrozumieć chińską filozofię, należy pamiętać, że w kuchni według tego schematu chodzi o to, by jeść produkty przede wszystkim naturalne i sezonowe, ale także o to, by umiejętnie je łączyć i przyrządzając daną potrawę, umieć je we właściwej kolejności dodawać.

Smak słodki – ziemia

To przede wszystkim ziemniaki, groch, marchew, wszystkie słodkie owoce, miód, jaja oraz orzechy laskowe.

Smak słony – woda

To woda, ryby, wędliny, mięso oraz sery (również pleśniowe)

Smak gorzki – ogień

To kasza gryczana, papryka, zioła, takie jak tymianek i bazylia, orzechy włoskie czy czerwone wino

Smak kwaśny – drzewo

Do tej grupy zalicza się nabiał, mąka, drób, kwaśne owoce, pomidory czy też wino białe.

Smak ostry – metal

To cebula, czosnek, kalafior, ale też biały ryż.




W kuchni pięciu przemian funkcjonuje również lista produktów, których nie powinno się spożywać wcale. Do takich zalicza się cukier, mięso wędzone, zwierzęcy tłuszcz. Warto ograniczać też produkty, które znajdują się na liście tych kwaśnych.

Chińczycy uznają, że każda potrawa powinna zawierać jak najwięcej żywiołów natomiast żaden nie powinien w niej dominować – należy odnaleźć harmonię. Istotna jest kolejność dodawania poszczególnych składników.

Należy postępować zgodnie z przyjętą regułą. W pierwszej kolejności dodajemy produkty z żywiołu drzewa, później ogień, ziemia, metal a na końcu woda. Nie można zamieniać tejże kolejności, bo wartości energetyczne ulegną zmianie. Co więcej, prekursorzy wierzą, że każdy produkt z danego żywiołu działa korzystnie na inny narząd ludzkiego ciała. I tak na przykład, produkty z żywiołu ziemi mają dobroczynne działanie na śledzionę, te, które są przypisane wodzie, korzystnie działają na nerki, żywioł ognia to przede wszystkim produkty wspomagające pracę serca, z żywiołu drzewa mają działać na wątrobę a z metalu na płuca.

Kuchnia pięciu przemian jest coraz bardziej doceniana. Przede wszystkim dlatego, że wpływa korzystnie na nasze zdrowie. Poleca się ją przede wszystkim osobom, które chcą świadomie zmienić swoje nawyki żywieniowe i racjonalnie podchodzą do tematu codziennej diety. Medycy, polecają ją przede wszystkim osobom, które zmagają się z chorobami narządów, na które działają poszczególne żywioły i przypisane im produkty.

To też właściwa dieta dla cukrzyków, pacjentów, którzy zmagają się z typowymi chorobami cywilizacyjnymi czy otyłością. To również dieta, która urozmaici żywienie wegetarianom.

Co zrobić, żeby uniknąć wakacyjnej Zemsty Faraona?

Wakacje to czas błogiego odpoczynku. Niektóre kierunki – jak np. Egipt czy Turcja kuszą pięknymi widokami, piaszczystymi plażami i błękitną…
CZYTAJ

Moc rówieśników: Badanie UNICEF na temat postaw ukraińskich nastolatków wobec wsparcia zdrowia psychicznego w Polsce

Jak wpływ rówieśników, społeczna percepcja i czynniki psychologiczne wpływają na chęć szukania wsparcia. – Raport UNICEF, opracowany we współpracy z…
CZYTAJ

Wyjeżdżasz na południe Europy? Te 6 rzeczy, musisz wiedzieć o udarze cieplnym

Meteorolodzy podkreślają, że tegoroczne lato może być jednym z najgorętszych w historii. Już w czerwcu w Grecji, na Cyprze czy…
CZYTAJ

Choroby krążenia nie lubią wysokich temperatur. Upał może powodować omdlenia, a nawet zawał mięśnia sercowego. 

Przez Polskę przechodzi fala upałów. Podczas panujących obecnie wysokich temperatur serce pracuje intensywniej, a naczynia krwionośne się rozszerzają. Wzmożone pocenie…
CZYTAJ

Zupa owocowa z lanymi kluseczkami

A my na to jak na lato! Gdy za oknem wysokie temperatury, na stole stawiamy na dania pełne smaku i…
CZYTAJ

Choroba cukrzycowa stóp – czy można uratować stopę przed amputacją?

Zespół stopy cukrzycowej, który zaczyna się od niewielkiej rany, pozostaje najpoważniejszym powikłaniem cukrzycy. W Polsce każdego roku, z powodu rozwoju…
CZYTAJ

Osoby z otyłością a choroby jamy ustnej. Gdzie szukać specjalistycznych gabinetów?

Osoby z otyłością mogą częściej zapadać na choroby jamy ustnej. Ma to związek z bezpośrednimi skutkami zbyt wysokiego BMI, chorobami…
CZYTAJ

Antyoksydacja, rozjaśnienie i wygładzenie – Co jeszcze warto wiedzieć o witaminie C

Witamina C to jeden z najlepiej poznanych i najbardziej docenionych w kosmetyce składników aktywnych. Świat beauty pokochał tę substancję za…
CZYTAJ

Matylda/Łukasiewicz oraz Maria Peszek, Krzysztof Zalewski, Natalia Przybysz, Błażej Król, Justyna Święs i Abradab w koncercie-widowisku „Earth 2.0. Był sobie człowiek” podczas konferencji klimatycznej PRECOP 29 w katowickim Spodku

Już 2 października 2024 r. odbywającą się w Katowicach konferencję klimatyczną PRECOP 29 uświetni wyjątkowe, intermedialne wydarzenie. Firmowane przez duet…
CZYTAJ

Pyszny koktajl z morelami i orzechami nerkowca – Spróbuj dla smaku, zdrowia i mocnych zębów!

Gorące lato, to idealna pora na wprowadzenie do codziennego menu świeżych koktaili. Odżywczy koktail doskonale sprawdzi się w roli jednego…
CZYTAJ

Jelita na wakacjach – jak o nie zadbać?  

Wzdęcia, zaparcia, biegunki czy bóle brzucha nie pasują do wypełnionego słońcem i morską bryzą czy górskimi wspinaczkami urlopu wypoczynkowego. Wakacje…
CZYTAJ

Nutraceutyki – wspieranie zdrowia od środka

Nutraceutyki to produkty pochodzenia naturalnego – są pozyskiwane z roślin, zwierząt, mikroorganizmów lub minerałów. Ich głównym celem jest wspomaganie naszego…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Co zrobić, żeby uniknąć wakacyjnej Zemsty Faraona?

Wakacje to czas błogiego odpoczynku. Niektóre kierunki – jak np. Egipt czy…
CZYTAJ

Wyjeżdżasz na południe Europy? Te 6 rzeczy, musisz wiedzieć o udarze cieplnym

Meteorolodzy podkreślają, że tegoroczne lato może być jednym z najgorętszych w historii.…
CZYTAJ

Choroby krążenia nie lubią wysokich temperatur. Upał może powodować omdlenia, a nawet zawał mięśnia sercowego. 

Przez Polskę przechodzi fala upałów. Podczas panujących obecnie wysokich temperatur serce pracuje…
CZYTAJ

Choroba cukrzycowa stóp – czy można uratować stopę przed amputacją?

Zespół stopy cukrzycowej, który zaczyna się od niewielkiej rany, pozostaje najpoważniejszym powikłaniem…
CZYTAJ

Osoby z otyłością a choroby jamy ustnej. Gdzie szukać specjalistycznych gabinetów?

Osoby z otyłością mogą częściej zapadać na choroby jamy ustnej. Ma to…
CZYTAJ