Co to jest kuchnia pięciu przemian?



Kuchnia pięciu przemian to niemalże kulinarna tradycja Chińczyków. To właśnie oni uznają, że to co jemy, musi zgadzać się z pięcioma żywiołami, jakie żądzą światem. Te pięć żywiołów odpowiada zaś pięciu podstawowym smakom i właśnie one oraz ich umiejętne połączenie ma odgrywać główną rolę w naszej kuchni.

Dieta pięciu przemian to nie tyle odpowiedni schemat żywienia, co cała filozofia przyrządzania posiłków. Chodzi w niej przede wszystkim o zdrowie chociaż warto dodać, że dzięki niej możemy też sporo schudnąć. Uznaje się, że pozwala ona zrzucić około trzech kilogramów w ciągu każdego miesiąca.

Żywioły mają przypisane smaki. Tym samym, ziemia to smak słodki, słony to woda, gorzki jest ogniem, kwaśny to drzewo a ostry przypisany został do metalu. Chcąc zrozumieć chińską filozofię, należy pamiętać, że w kuchni według tego schematu chodzi o to, by jeść produkty przede wszystkim naturalne i sezonowe, ale także o to, by umiejętnie je łączyć i przyrządzając daną potrawę, umieć je we właściwej kolejności dodawać.

Smak słodki – ziemia

To przede wszystkim ziemniaki, groch, marchew, wszystkie słodkie owoce, miód, jaja oraz orzechy laskowe.

Smak słony – woda

To woda, ryby, wędliny, mięso oraz sery (również pleśniowe)

Smak gorzki – ogień

To kasza gryczana, papryka, zioła, takie jak tymianek i bazylia, orzechy włoskie czy czerwone wino

Smak kwaśny – drzewo

Do tej grupy zalicza się nabiał, mąka, drób, kwaśne owoce, pomidory czy też wino białe.

Smak ostry – metal

To cebula, czosnek, kalafior, ale też biały ryż.




W kuchni pięciu przemian funkcjonuje również lista produktów, których nie powinno się spożywać wcale. Do takich zalicza się cukier, mięso wędzone, zwierzęcy tłuszcz. Warto ograniczać też produkty, które znajdują się na liście tych kwaśnych.

Chińczycy uznają, że każda potrawa powinna zawierać jak najwięcej żywiołów natomiast żaden nie powinien w niej dominować – należy odnaleźć harmonię. Istotna jest kolejność dodawania poszczególnych składników.

Należy postępować zgodnie z przyjętą regułą. W pierwszej kolejności dodajemy produkty z żywiołu drzewa, później ogień, ziemia, metal a na końcu woda. Nie można zamieniać tejże kolejności, bo wartości energetyczne ulegną zmianie. Co więcej, prekursorzy wierzą, że każdy produkt z danego żywiołu działa korzystnie na inny narząd ludzkiego ciała. I tak na przykład, produkty z żywiołu ziemi mają dobroczynne działanie na śledzionę, te, które są przypisane wodzie, korzystnie działają na nerki, żywioł ognia to przede wszystkim produkty wspomagające pracę serca, z żywiołu drzewa mają działać na wątrobę a z metalu na płuca.

Kuchnia pięciu przemian jest coraz bardziej doceniana. Przede wszystkim dlatego, że wpływa korzystnie na nasze zdrowie. Poleca się ją przede wszystkim osobom, które chcą świadomie zmienić swoje nawyki żywieniowe i racjonalnie podchodzą do tematu codziennej diety. Medycy, polecają ją przede wszystkim osobom, które zmagają się z chorobami narządów, na które działają poszczególne żywioły i przypisane im produkty.

To też właściwa dieta dla cukrzyków, pacjentów, którzy zmagają się z typowymi chorobami cywilizacyjnymi czy otyłością. To również dieta, która urozmaici żywienie wegetarianom.

Od krajowych strategii do lokalnych działań. Rolnictwo w obliczu zmian klimatu

Zmiany klimatu w coraz większym stopniu wpływają na rolnictwo – sektor, który z jednej strony odpowiada za bezpieczeństwo żywnościowe, a…
CZYTAJ

Bezpieczeństwo żywnościowe i klimat – wspólne wyzwania współczesnego świata

Światowy Dzień Żywności, obchodzony 16 października, to okazja do refleksji nad tym, jak powstaje żywność, jak z niej korzystamy i…
CZYTAJ

Od Polski po Danię: jak sieć Netto walczy z marnowaniem jedzenia

Na świecie marnuje się około jednej trzeciej wyprodukowanej żywności. W Unii Europejskiej ponad połowa tych strat powstaje w domach. W…
CZYTAJ

Dla urody i dla zdrowia – co warto wiedzieć o blefaroplastyce?

Ograniczone pole widzenia, zmęczenie oczu i bóle głowy to jedne z najbardziej dokuczliwych dolegliwości mało znanego problemu – opadających powiek.…
CZYTAJ

Domowy kisiel żurawinowy z malinami

Domowy kisiel w najlepszym wydaniu — kwaśna żurawina i słodkie maliny tworzą duet, który idealnie rozgrzewa w chłodne dni. Ten…
CZYTAJ

Pokolenie Z a kryzys zdrowia psychicznego: dlaczego młodzi Polacy odczuwają największy niepokój?

Coraz częściej w mediach oraz przestrzeni publicznej słowo dobrostan odmieniane jest przez wszystkie przypadki. To dobry znak, przede wszystkim dla…
CZYTAJ

SAD – choroba afektywna sezonowa (Seasonal Affective Disorder), czyli sezonowy spadek nastroju. Na czym polega i jak sobie z nim radzić?

Jesień i zima to dla wielu z nas trudniejszy czas. Krótszy dzień, mniejsza ilość światła słonecznego i zaburzony rytm dobowy…
CZYTAJ

Jak era cyfrowa wpływa na wzrok? Jak rozwijają się choroby oczu? Profilaktyka i leczenie chorób oczu z okazji Światowego Dnia Wzroku

Współczesny człowiek spędza średnio kilka godzin dziennie przed ekranami urządzeń elektronicznych, co prowadzi do nadmiernego obciążenia narządu wzroku, zaburzeń akomodacji…
CZYTAJ

Odnowiona linia produktów do pielęgnacji skóry ageLOC Tru Face od marki Nu Skin

Linia kosmetyków do pielęgnacji uwzględniająca holistyczne podejście do procesu starzenia, zaprojektowana specjalnie w celu zwalczania widocznych oznak starzenia się skóry.…
CZYTAJ

„I żyli długo… Ale czy szczęśliwie?” Stowarzyszenie mali bracia Ubogich rusza z akcją promującą Program „Obecność”

Czy bohaterowie ulubionych baśni z dzieciństwa naprawdę żyli długo i szczęśliwie? To pytanie stało się inspiracją dla najnowszej akcji Stowarzyszenia…
CZYTAJ

Trening mózgu, a nie tylko ciała. Dlaczego tak trudno nam wytrwać w aktywności fizycznej?

„Od jutra zacznę biegać”. „Od poniedziałku siłownia”. „Od nowego roku zmiana nawyków”. Większość z nas zna te obietnice aż za…
CZYTAJ

Leki w naszych wodach, czyli jak oczyszczalnie radzą sobie z farmaceutykami i jaki jest ich wpływ na środowisko?

15 lat śledzenia leków w środowisku przez ekspertów z IOŚ-PIB: najnowsze fakty Woda jest podstawowym zasobem niezbędnym do życia, a…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Pokolenie Z a kryzys zdrowia psychicznego: dlaczego młodzi Polacy odczuwają największy niepokój?

Coraz częściej w mediach oraz przestrzeni publicznej słowo dobrostan odmieniane jest przez…
CZYTAJ

SAD – choroba afektywna sezonowa (Seasonal Affective Disorder), czyli sezonowy spadek nastroju. Na czym polega i jak sobie z nim radzić?

Jesień i zima to dla wielu z nas trudniejszy czas. Krótszy dzień,…
CZYTAJ

Jak era cyfrowa wpływa na wzrok? Jak rozwijają się choroby oczu? Profilaktyka i leczenie chorób oczu z okazji Światowego Dnia Wzroku

Współczesny człowiek spędza średnio kilka godzin dziennie przed ekranami urządzeń elektronicznych, co…
CZYTAJ

Trening mózgu, a nie tylko ciała. Dlaczego tak trudno nam wytrwać w aktywności fizycznej?

„Od jutra zacznę biegać”. „Od poniedziałku siłownia”. „Od nowego roku zmiana nawyków”.…
CZYTAJ

Światowy Dzień Onkologii – dlaczego tak ważna jest szybka diagnoza, co oznacza kompleksowe leczenie w onkologii i na czym polega szybka terapia onkologiczna

4 października przypada Światowy Dzień Onkologii, który przypomina o znaczeniu wczesnej diagnostyki,…
CZYTAJ