BEZ GRAMA ŚMIETANY – LEKKI KREM POROWO-ZIEMNIACZANY Z GRZANKAMI
Składniki:
– por – 2 sztuki
– ziemniaki – 350 g
– marchewka – 50 g
– bulion warzywny – 1 litr
– czosnek – 1 ząbek
– cebula dymka – 1 sztuka
– olej rzepakowy – 2 łyżki
– sól i pieprz do smaku
– suszony tymianek – 1/2 łyżeczki
– gałka muszkatołowa – 1/2 łyżeczki
– chleb bawarski wieloziarnisty Dan Cake
– oliwa z oliwek – 2 łyżki
Wykonanie:
Zieloną część pora odkroić, pozostałą białą część pokroić w cienkie krążki i razem z pokrojoną w kostkę cebulą i czosnkiem krótko podsmażyć w garnku na rozgrzanym oleju. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i marchew.
Całość zalać bulionem warzywnym, doprawić solą, pieprzem, tymiankiem, gałką muszkatołową i ugotować pod przykryciem do miękkości.
Następnie dokładnie zmiksować blenderem.
Kromki chleba bawarskiego Dan Cake ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skropić oliwą z oliwek i zapiec w piekarniku na złoty kolor.
Krem porowo-ziemniaczany podawać z ciepłymi grzankami.
Smacznego!