Barwnik koszenila inaczej barwnik E120 (karmin). Czy koszenila jest bezpieczna dla nas?



Koszenila to barwnik naturalny, pozyskiwany jest z sproszkowanych owadów (krewni mszyc) czyli czerwcami kaktusowymi. owady te żeruja na kaktusach w Meksyku.

Niegdyś koszelina służyła jako barwnik służący do barwienia tkanin, obecnie koszelina znajduje zastosowanie w przemyśle spożywczym dodawanym jako barwnik głównie do jogurtów.

Zacznijmy od początku, co to jest koszenila?:

Koszenila to nic innego jak ciemnoczerwony związek chemiczny ( kwas karminowy). Koszenila jest bardzo odporna na podwyższoną temeraturę oraz utlenianie się, dlatego tak świetnie sprawdza się w przemyśle spożywczym.

Tak jak wspominaliśmy już koszenilę czyli barwnik E120(karmin)  uzyskuje się z sproszkowanych owadów, zwanych czerwcami kaktusowymi z łac. Dactylopius coccus. Większośc ludzi nie jest świadoma jak powstaje koszenila, tzn iż wegetarianie i weganie nie powinni jeśc produktów zawierających ten barwnik, który wytwarzany jest z owadów. Dla ciekawości możemy podac iż aby uzyskac 1 kilogram barwnika koszenila musimy sproszkowac około 150 tysięcy owadów.



W celu uzyskania barwnika koszenila, musimy najpierw poddac obróbce termicznej owady. Owady zabijane są poprzez zanurzenie w wodzie lub przez działanie pary wodnej. Barwnik pozyskuje się głównie z odwłoków i jaj owadów ( nie brzmi to zachęcająco ani apetycznie, ale tak właśnie przebiega proces pozyskiwania koszenili).

Jakie zastosowanie ma barwnik koszenilii E120?:

Barwnik koszenilii znajduje głównie zastosowanie w przemyśle spożywczym, dodawany jest jako barwnik do różnego rodzaju napojów, galaretek, kisieli, do produktów mięsnych i głównie do jogurtów. (jogurty malinowe, wiśniowe, truskawkowe w celu nadania czerwonego odcienia).

Dletego osoby będzące wegetarianami lub weganami uczulamu aby zwracały uwage na skład jogurtów i na barwnik E120. Barwnik koszenilii ma też zastosowanie w przemyśle kosmetycznym, służy jak barwnik  do produkcji różów, cieni, tuszów do rzęs oraz szamponów.

Jak donoszą badania, koszenila nie jest szkodliwym barwnikiem, może niekiedy wywoływac uczulenia alergiczne, może także nasilac katar sienny. Spożywanie produktów z zawartością barwnika koszenilii nie jest wskazane dla osób które cierpią na astmę oskrzelową oraz osoby które uczulone są na pochodne kwasu salicylowego.

W polsce koszenile uzyskuje się z odmiany czerwca polskiego. W XIX wieku barwnik ten był używany głównie w przemyśle tekstylnym ale i też w malarstwie jako służący barwnik. W obecnych czasach wielu producentów uzywa właśnie koszenilii, ponieważ wielu konsumentów woli naturalne barwniki niz barwniki syntetyczne.

Barwnik Koszenilii E120 bardzo często jest mylony z innym barwnikiem czerwienią koszelinową E124, czerwień koszelinowa jest syntetycznym barwnikiem azowym. Barwnik ten jest czynnikiem uwalniającym histaminę i niekiedy może nasilac objawy astmy.

E-papierosy pod lupą dentysty: co dzieje się w jamie ustnej po vapowaniu?

Używanie e-papierosów zdobyło w ostatnich latach ogromną popularność, jako alternatywa dla tradycyjnego palenia tytoniu. Choć początkowo uważano je za mniej…
CZYTAJ

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed pierwszą wizytą u specjalisty, a w trakcie leczenia…
CZYTAJ

Światowy Dzień Mikrobiomu 2025: jesteśmy coraz bardziej zainteresowani mikrobiotą, ale nasza świadomość jest wciąż niewystarczająca

Z okazji Światowego Dnia Mikrobiomu warto przyjrzeć się rosnącemu zainteresowaniu społeczeństwa mikrobiotą i jej wpływem na zdrowie. Dane z trzeciej…
CZYTAJ

Dlaczego nazywamy jelita drugim mózgiem? „To właśnie tam powstaje do 95% serotoniny!”

Czy Twój brzuch wie więcej niż myślisz? Coraz częściej mówi się o jelitach nie tylko jako o centrum trawienia, ale…
CZYTAJ

Co warto wiedzieć o SPF? ABC wiedzy na temat letniej fotoprotekcji

Jakie są wakacyjne potrzeby skóry? Skuteczna ochrona przeciwsłoneczna, nawilżenie i regeneracja to podstawa osiągnięcia efektu pięknej i zdrowej cery latem.…
CZYTAJ

ZADBAJ O OBJĘTOŚĆ Z KOSMETYKAMI STAPIZ

Szukasz produktów, które pomogą Ci utrzymać dużą objętość włosów na dłuższy czas bez efektu obciążenia? Sprawdź te kosmetyki STAPIZ. Dzięki…
CZYTAJ

Mokate Cappuccino ZERO to doskonały wybór dla osób, które chcą cieszyć się smakiem kawy, dbając przy tym o zdrowie

Mokate Cappuccino ZERO to doskonały wybór dla osób, które chcą cieszyć się smakiem kawy, dbając przy tym o zdrowie. Bez…
CZYTAJ

Kiedy ból zębów sprawia, że odmawiasz sobie letnich przyjemności..

Lato od razu przywodzi na myśl wakacje, lody i chłodne napoje. Niestety, nie każdy może cieszyć się swobodnie tymi przyjemnościami.…
CZYTAJ

Antyoksydacja, poprawa kolorytu skóry i demakijaż Co warto wiedzieć o kwasie ferulowym?

Kwas ferulowy to król multifunkcjonalności. Działa antyoksydacyjnie, przeciwstarzeniowo, świetnie wpływa na koloryt cery i wspiera działanie kremów z SPF. Latem…
CZYTAJ

Puszcza Białowieska bliska sercom Polaków. Wyniki ogólnopolskiego badania opinii publicznej

Zdecydowana większość Polaków zna i docenia wartość Puszczy Białowieskiej – wynika z ogólnopolskiego badania opinii publicznej przeprowadzonego przez firmę Quantify…
CZYTAJ

Regeneracja i intensywne nawilżenie Jak skutecznie przygotować włosy do lata?

Nawilżenie i dogłębna regeneracja to priorytet pielęgnacji włosów przed latem. Specjaliści podpowiadają, że drogą do osiągnięcia efektu zachwycających, lśniących pasm…
CZYTAJ

Ile lodów tygodniowo może jeść przedszkolak? Czy codzienne jedzenie lodów to coś złego?

Na pytania odpowiada ekspert Damian Dziewiałtowski, dietetyk Grupy LUX MED: Lody dla przedszkolaka – ile to bezpieczna porcja? Lody to…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed…
CZYTAJ

Światowy Dzień Mikrobiomu 2025: jesteśmy coraz bardziej zainteresowani mikrobiotą, ale nasza świadomość jest wciąż niewystarczająca

Z okazji Światowego Dnia Mikrobiomu warto przyjrzeć się rosnącemu zainteresowaniu społeczeństwa mikrobiotą…
CZYTAJ

Dlaczego nazywamy jelita drugim mózgiem? „To właśnie tam powstaje do 95% serotoniny!”

Czy Twój brzuch wie więcej niż myślisz? Coraz częściej mówi się o…
CZYTAJ

Co warto wiedzieć o SPF? ABC wiedzy na temat letniej fotoprotekcji

Jakie są wakacyjne potrzeby skóry? Skuteczna ochrona przeciwsłoneczna, nawilżenie i regeneracja to…
CZYTAJ

Otyłość to choroba, nie wybór. Jak leczyć bez oceniania i uprzedzeń?

Otyłość to przewlekła choroba, a nie efekt braku silnej woli. Pomimo rosnącej…
CZYTAJ