Barwnik koszenila inaczej barwnik E120 (karmin). Czy koszenila jest bezpieczna dla nas?



Koszenila to barwnik naturalny, pozyskiwany jest z sproszkowanych owadów (krewni mszyc) czyli czerwcami kaktusowymi. owady te żeruja na kaktusach w Meksyku.

Niegdyś koszelina służyła jako barwnik służący do barwienia tkanin, obecnie koszelina znajduje zastosowanie w przemyśle spożywczym dodawanym jako barwnik głównie do jogurtów.

Zacznijmy od początku, co to jest koszenila?:

Koszenila to nic innego jak ciemnoczerwony związek chemiczny ( kwas karminowy). Koszenila jest bardzo odporna na podwyższoną temeraturę oraz utlenianie się, dlatego tak świetnie sprawdza się w przemyśle spożywczym.

Tak jak wspominaliśmy już koszenilę czyli barwnik E120(karmin)  uzyskuje się z sproszkowanych owadów, zwanych czerwcami kaktusowymi z łac. Dactylopius coccus. Większośc ludzi nie jest świadoma jak powstaje koszenila, tzn iż wegetarianie i weganie nie powinni jeśc produktów zawierających ten barwnik, który wytwarzany jest z owadów. Dla ciekawości możemy podac iż aby uzyskac 1 kilogram barwnika koszenila musimy sproszkowac około 150 tysięcy owadów.



W celu uzyskania barwnika koszenila, musimy najpierw poddac obróbce termicznej owady. Owady zabijane są poprzez zanurzenie w wodzie lub przez działanie pary wodnej. Barwnik pozyskuje się głównie z odwłoków i jaj owadów ( nie brzmi to zachęcająco ani apetycznie, ale tak właśnie przebiega proces pozyskiwania koszenili).

Jakie zastosowanie ma barwnik koszenilii E120?:

Barwnik koszenilii znajduje głównie zastosowanie w przemyśle spożywczym, dodawany jest jako barwnik do różnego rodzaju napojów, galaretek, kisieli, do produktów mięsnych i głównie do jogurtów. (jogurty malinowe, wiśniowe, truskawkowe w celu nadania czerwonego odcienia).

Dletego osoby będzące wegetarianami lub weganami uczulamu aby zwracały uwage na skład jogurtów i na barwnik E120. Barwnik koszenilii ma też zastosowanie w przemyśle kosmetycznym, służy jak barwnik  do produkcji różów, cieni, tuszów do rzęs oraz szamponów.

Jak donoszą badania, koszenila nie jest szkodliwym barwnikiem, może niekiedy wywoływac uczulenia alergiczne, może także nasilac katar sienny. Spożywanie produktów z zawartością barwnika koszenilii nie jest wskazane dla osób które cierpią na astmę oskrzelową oraz osoby które uczulone są na pochodne kwasu salicylowego.

W polsce koszenile uzyskuje się z odmiany czerwca polskiego. W XIX wieku barwnik ten był używany głównie w przemyśle tekstylnym ale i też w malarstwie jako służący barwnik. W obecnych czasach wielu producentów uzywa właśnie koszenilii, ponieważ wielu konsumentów woli naturalne barwniki niz barwniki syntetyczne.

Barwnik Koszenilii E120 bardzo często jest mylony z innym barwnikiem czerwienią koszelinową E124, czerwień koszelinowa jest syntetycznym barwnikiem azowym. Barwnik ten jest czynnikiem uwalniającym histaminę i niekiedy może nasilac objawy astmy.

Jedyna na świecie. Puszcza Białowieska. 

Jedyna na świecie. Puszcza Białowieska. 
Rusza kampania informacyjno-edukacyjna dotycząca jedynego w Polsce obiektu przyrodniczego wpisanego na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO. Instytut…
CZYTAJ

Dieta ketogenna: zapomniana broń w walce z padaczką

Dieta ketogenna łączona jest głównie z redukcją masy ciała i sposobem na szybkie spalanie tłuszczu. Jej historia ma znacznie głębsze,…
CZYTAJ

Masaże relaksacyjne świecą – skorzystaj z oferty Kliniki Urody Beleza w Gdyni

Zapewniają odprężenie, pozwalają rozluźnić mięśnie i świetnie oddziałują na stres, mowa oczywiście o relaksacyjnych masażach. Jednym z zyskujących w ostatnim…
CZYTAJ

Lipoproteina (a) – cichy zabójca serca. Dlaczego warto wykonać to badanie?

24 marca obchodzimy Dzień Wiedzy o Lipoproteinie (a), który ma na celu zwiększenie świadomości na temat jej roli w układzie…
CZYTAJ

Diagnoza ADHD – jak wpływa na codzienność i rozwój zawodowy?

ADHD jest jednym z najczęstszych neurorozwojowych zaburzeń, które wciąż budzi pytania, zwłaszcza w kontekście dorosłości i funkcjonowania zawodowego. – Nadal…
CZYTAJ

Sałatka z truskawkami i ośmiornicą z sosem balsamicznym – gotowane macki ośmiornicy od PESCA NORD

Gotowana ośmiornica to klasyka kuchni śródziemnomorskiej i prawdziwa skarbnica składników odżywczych niezbędnych dla naszego zdrowia. Choć ośmiornica uchodzi za danie…
CZYTAJ

Gdzie leczyć raka endometrium? Jak wybrać najlepszą placówkę i lekarza?

Nie każda pacjentka wie, że powinna być pod opieką ginekologa onkologa przez kilka lat od diagnostyki po zakończeniu leczenia. Dlatego…
CZYTAJ

Wiosenny detoks – hit czy mit?

Wiosną wielu pacjentów szuka porady dietetycznej, często pytając o detoks. – To rzeczywiście popularny temat o tej porze roku –…
CZYTAJ

Zabiegi chirurgii estetycznej w Linea Corporis

Poprawa wyglądu dla wielu osób nie jest wyłącznie kwestią estetyki i dążenia do wyidealizowanej sylwetki, ale też dobrego samopoczucia i…
CZYTAJ

Dobra rutyna, micele i odpowiednie pH Co warto wiedzieć o demakijażu wrażliwej cery?

Początek wiosny to czas, kiedy chcemy wyglądać olśniewająco. To właśnie teraz układamy beauty-plany, sięgamy po nowe składniki aktywne i włączamy…
CZYTAJ

Wiosna to czas alergii. Sprawdź, co pyli w Twojej okolicy

Rozpoczął się sezon pylenia olchy i brzozy – roślin, których pyłki należą do jednych z najczęstszych alergenów w Polsce. Zakład…
CZYTAJ

Moc antyoksydacji i anti-agingu Co warto wiedzieć o kwasie ferulowym?

Kwas ferulowy to niekwestionowany król antyoksydacji, który swoją multifunkcjonalnością podbija świat beauty. Regeneruje skórę, zapobiega fotostarzeniu i działa anti-agingowo. Od…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Lipoproteina (a) – cichy zabójca serca. Dlaczego warto wykonać to badanie?

24 marca obchodzimy Dzień Wiedzy o Lipoproteinie (a), który ma na celu…
CZYTAJ

Diagnoza ADHD – jak wpływa na codzienność i rozwój zawodowy?

ADHD jest jednym z najczęstszych neurorozwojowych zaburzeń, które wciąż budzi pytania, zwłaszcza…
CZYTAJ

Wiosna to czas alergii. Sprawdź, co pyli w Twojej okolicy

Rozpoczął się sezon pylenia olchy i brzozy – roślin, których pyłki należą…
CZYTAJ

Krztusiec – co warto wiedzieć? Nie myl go z przeziębieniem

Krztusiec, znany również jako "kaszel 100-dniowy", to choroba wywołana przez bakterię Bordetella…
CZYTAJ

Morsowanie – jak zacząć i kto nie powinien zanurzać się w lodowatej wodzie? Wszystko, co trzeba wiedzieć przed pierwszą zimową kąpielą

Morsowanie, czyli zanurzanie się w zimnej wodzie, stało się jednym z popularniejszych…
CZYTAJ