Aromatyczna konfitura z dyni z ciastem drożdżowym – idealne śniadanie na jesienną słotę
Składniki:
1 kg dyni
1 szklanka cukru
1 szklanka wody
1 łyżeczka cynamonu
2 gwiazdki anyżu
1 opakowanie ciasta drożdżowego z kruszonką (np. Dan Cake)
Przygotowanie:
Dynię obieramy, wykrawamy z niej miąższ i kroimy w kostkę. Przekładamy do rondelka i zalewamy szklanką wody.
Dodajemy gwiazdki anyżu. Gotujemy pod przykryciem aż dynia będzie bardzo miękka.
Po ok 20 minutach gotowania wyciągamy anyż, dodajemy cukier oraz cynamon i całość blendujemy na jednolitą masę.
Całość zagotowujemy i dusimy na małym ogniu przez ok. 40 minut, mieszając co kilka minut. Po tym czasie zdejmujemy z ognia i przekładamy do słoiczków.
Aby wydłużyć termin do spożycia konfitury słoiczki należy poddać pasteryzacji, zagotowując je. Podajemy ją jako element słodkiego śniadania w towarzystwie ciasta drożdżowego z kruszonką od Dan Cake.
Smacznego!