3 sekrety udanego sernika na Wielkanoc i sernik-pewniak z urządzeniem Thermomix



Wysoki, puszysty, aksamitnie gładki, delikatnie przyrumieniony i pachnący wanilią – taki powinien być idealny sernik. To ciasto równie popularne, co trudne do przygotowania.

Wystarczy jednak przestrzegać kilku zasad podczas przygotowania masy i pieczenia albo postawić na sernik-pewniak przygotowany w urządzeniu Thermomix, by podczas wielkanocnych świąt zachwycić gości pięknym wypiekiem.

 

Ser – klucz do sukcesu

Sekret udanego sernika tkwi w serze, jaki wykorzystamy do przygotowania masy. Im tłustszy, tym nasz sernik będzie bardziej kremowy, a masa zwiąże się podczas pieczenia. Zdecydowanie najlepszy będzie tradycyjny twaróg, który wymaga co prawda poświęcenia czasu na kilkukrotne zmielenie, ale jednak gwarantuje, że sernik będzie odpowiednio wilgotny i aksamitny. Jeśli zdecydujemy się na ser chudy albo ser z wiaderka, warto wykorzystać do upieczenia sernika przepis, w którym wśród składników wymieniona jest zagęszczająca masę mąka ziemniaczana lub skrobia kukurydziana.

 

Nie za zimne

Duże znaczenie przy pieczeniu sernika ma też temperatura – i to zarówno składników, które wykorzystamy do przygotowania sernika, jak i ta, którą ustawimy w piekarniku. Składniki powinniśmy wyjąć z lodówki 2-3 godziny przed przystąpieniem do pieczenia – wówczas ich temperatura zbliży się do pokojowej, nie będą narażone na zbyt szybkie wyrastanie, a tym samym zminimalizujemy ryzyko pękania ciasta.

 

Nie za gorące

Największym koszmarem pań domu, które w świątecznym menu planują uwzględnić sernik jest opadanie ciasta. Zdecydowanie większą tendencję do opadania mają serniki napowietrzone, czyli takie, do których dodajemy ubitą pianę z jaj albo te, których masę zbyt długo miksujemy.

Czasami wystarczy jedynie zmieszać składniki w misce do ich połączenia, zamiast poddawać masę sernikową miksowaniu. Kiedy mamy już gotową masę – czas na pieczenie. W tym przypadku ponownie ogromne znaczenia ma temperatura. Im temperatura niższa, a czas pieczenia dłuższy, tym mniejsza tendencja do opadania ciasta.

Warto też wypróbować pieczenie w kąpieli wodnej. Wystarczy zabezpieczyć formę do pieczenia z sernikiem z zewnątrz folią aluminiową, następnie włożyć do drugiej formy do połowy wysokości wypełnionej wodą i piec w temperaturze do 120 stopni. Równie ważne jest też stopniowe wychładzanie ciasta, bez otwierania drzwiczek piekarnika od razu po wyłączeniu.

 

Sernik, który nie może się nie udać

Zastosowanie wszystkich wymienionych zasad na pewno zmniejszy ryzyko pękania i opadania sernika. Pamiętajmy jednak, że nadal pozostaje on ciastem dość „kapryśnym”. Może warto postawić na mniej tradycyjną formę i przygotować sernik gotowany – jedną z propozycji przepisu, jaka znalazła się w nowej kolekcji „Serniki. Pyszne i wyjątkowe”, dostępnej na platformie z przepisami na Thermomix – Cookidoo. Delikatny, puszysty sernik z kajmakiem kakaowym na kruchych herbatnikach, którego masę zamiast upiec – gotujemy, to idealne rozwiązanie na wielkanocny stół.



Sernik gotowany

Składniki na 20 porcji

Kajmak kakaowy

ˇ 400 g kajmaku, podzielonego na kawałki

ˇ 20 g mleka

ˇ 20 g kakao naturalnego, niesłodzonego

Masa serowa

ˇ 400 – 450 g herbatników

ˇ 1000 g twarogu, sernikowego, podzielonego na kawałki

ˇ 200 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki

ˇ 180 g cukru

ˇ 2 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM lub 4 łyżeczki cukru wanilinowego

ˇ 120 g mleka

ˇ 120 g budyniu śmietankowego w proszku, bez cukru

ˇ 4 jajka

ˇ 4 – 5 łyżek migdałów, w płatkach, uprzednio uprażonych na suchej patelni

Sposób przygotowania:

Kajmak kakaowy:

Do naczynia miksującego włożyć kajmak, dodać mleko i kakao, podgrzewać 2 min/70°C/obr. 2. Przelać do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące

Masa serowa:

1 Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej herbatniki, odstawić.

2 Do naczynia miksującego włożyć twaróg, dodać masło, cukier, cukier waniliowy, mleko, budyń i jajka, wymieszać 30 s/obr. 5, następnie podgrzewać 15 min/90°C/obr. 4.

3 Formę (30 x 24 x 6 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć 1/4 ilości herbatników, układając je jeden obok drugiego. Herbatniki posmarować 1/2 przygotowanego wcześniej kajmaku kakaowego, następnie polać 1/3 masy serowej. Masę serową przykryć kolejną 1/4 ilości herbatników, polać kolejną 1/3 masy serowej.

Masę serową przykryć kolejną 1/4 ilości herbatników, polać kolejną 1/3 masy serowej. Masę serową przykryć pozostałymi herbatnikami, posmarować je pozostałym kakaowym kajmakiem i posypać migdałami w płatkach.

4 Sernik odstawić do ostudzenia na ok. 1 godz, następnie odstawić do lodówki na min. 6 godz. (najlepiej na całą noc).

5 Sernik gotowany podawać jako deser.

 

 

Prezbiopia – zaburzenie widzenia, które dotyka niemal każdego

Prezbiopia, znana również jako starczowzroczność, nie jest chorobą, ale związanym z wiekiem zaburzeniem ostrego widzenia. Zazwyczaj pierwsze jej objawy, czyli…
CZYTAJ

Suche włosy? Sprawdź, jak skutecznie nawilżyć je dzięki odpowiedniej pielęgnacji i diecie

Suche włosy to częsty problem, który może wynikać z wielu przyczyn, takich jak na przykład stylizowanie na gorąco, używanie agresywnych…
CZYTAJ

Mniej marnowania, więcej radości. 
Problem świątecznego marnotrawstwa żywności w Polsce

Marnotrawstwo żywności w okresie Świąt jest szczególnie istotnym problemem. Grudzień to czas wzmożonych zakupów, przygotowywania potraw w dużych ilościach i…
CZYTAJ

Magia świątecznych smaków – tradycja w nowoczesnym wydaniu

Święta Bożego Narodzenia to czas wyjątkowy, pełen rodzinnego ciepła i okres kultywowania wielu tradycji. Wspólne gotowanie i delektowanie się świątecznymi…
CZYTAJ

Dlaczego zimą mamy większą ochotę na mięso? I co z tym zrobić?

Gdy nadchodzą zimniejsze dni, wiele osób zauważa u siebie zmianę apetytu: surowe warzywa czy nabiał chętnie zamieniamy na ciepłe posiłki…
CZYTAJ

Jak rozciągnąć świąteczny budżet? Odkryj inspiracje na niedrogie prezenty pod choinkę za mniej niż 50 zł!

Czas świąt należy do najtrudniejszych finansowo okresów w roku, co potwierdza 47% polskich uczestników badania. Od kupowania prezentów i przygotowywania…
CZYTAJ

Skuteczna terapia zaburzeń lipidowych. Czym jest program lekowy i kto może z niego skorzystać?

Zaburzenia lipidowe, znane również jako dyslipidemia, to problem, który dotyka coraz większą liczbę osób. Szacuje się, że w Polsce dotyczy…
CZYTAJ

Świadoma suplementacja sportowców – jakość, czystość, odpowiedzialność

Wybór suplementów diety, szczególnie w środowisku sportowym, odgrywa fundamentalną rolę. Sportowcy, podlegający regularnym kontrolom antydopingowym, muszą ufać, że produkty, które…
CZYTAJ

Europejski Dzień Wiedzy o Antybiotykach (EAAD) został ustanowiony w 2008 r. przez Komisję Europejską i jest obchodzony corocznie w dniu 18 listopada w całej Europie.

W ramach EAAD i WAAD na całym świecie organizowane są wydarzenia kierowane do społeczeństwa oraz specjalistów medycznych, propagujących wiedzę na temat…
CZYTAJ

Żylaki to problem milionów Polaków. Jak skutecznie zapobiegać i leczyć?

Żylaki to powszechny problem zdrowotny dotykający niemal połowę dorosłej populacji w Polsce. Częstotliwość występowania niewydolności żylnej jest wyższa niż cukrzycy…
CZYTAJ

Jak holistyczne podejście do zdrowia poprawia nasze samopoczucie?


W życiu wielu kobiet pojawiają się momenty, gdy stres zaczyna odbijać się nie tylko na zdrowiu fizycznym, ale także na…
CZYTAJ

Relacja ze spotkania prasowego, 5 edycji kampanii #lubiesiebie, z udziałem znanych ambasadorek.

W warszawskiej restauracji PRIMITIVO Kuchnia i Wino odbyło się spotkanie prasowe dedykowane 5. edycji kampanii #lubiesiebie, której inicjatorem jest dr…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Prezbiopia – zaburzenie widzenia, które dotyka niemal każdego

Prezbiopia, znana również jako starczowzroczność, nie jest chorobą, ale związanym z wiekiem…
CZYTAJ

Dlaczego zimą mamy większą ochotę na mięso? I co z tym zrobić?

Gdy nadchodzą zimniejsze dni, wiele osób zauważa u siebie zmianę apetytu: surowe…
CZYTAJ

Skuteczna terapia zaburzeń lipidowych. Czym jest program lekowy i kto może z niego skorzystać?

Zaburzenia lipidowe, znane również jako dyslipidemia, to problem, który dotyka coraz większą…
CZYTAJ

Świadoma suplementacja sportowców – jakość, czystość, odpowiedzialność

Wybór suplementów diety, szczególnie w środowisku sportowym, odgrywa fundamentalną rolę. Sportowcy, podlegający…
CZYTAJ

Europejski Dzień Wiedzy o Antybiotykach (EAAD) został ustanowiony w 2008 r. przez Komisję Europejską i jest obchodzony corocznie w dniu 18 listopada w całej Europie.

W ramach EAAD i WAAD na całym świecie organizowane są wydarzenia kierowane…
CZYTAJ