3 sekrety udanego sernika na Wielkanoc i sernik-pewniak z urządzeniem Thermomix



Wysoki, puszysty, aksamitnie gładki, delikatnie przyrumieniony i pachnący wanilią – taki powinien być idealny sernik. To ciasto równie popularne, co trudne do przygotowania.

Wystarczy jednak przestrzegać kilku zasad podczas przygotowania masy i pieczenia albo postawić na sernik-pewniak przygotowany w urządzeniu Thermomix, by podczas wielkanocnych świąt zachwycić gości pięknym wypiekiem.

 

Ser – klucz do sukcesu

Sekret udanego sernika tkwi w serze, jaki wykorzystamy do przygotowania masy. Im tłustszy, tym nasz sernik będzie bardziej kremowy, a masa zwiąże się podczas pieczenia. Zdecydowanie najlepszy będzie tradycyjny twaróg, który wymaga co prawda poświęcenia czasu na kilkukrotne zmielenie, ale jednak gwarantuje, że sernik będzie odpowiednio wilgotny i aksamitny. Jeśli zdecydujemy się na ser chudy albo ser z wiaderka, warto wykorzystać do upieczenia sernika przepis, w którym wśród składników wymieniona jest zagęszczająca masę mąka ziemniaczana lub skrobia kukurydziana.

 

Nie za zimne

Duże znaczenie przy pieczeniu sernika ma też temperatura – i to zarówno składników, które wykorzystamy do przygotowania sernika, jak i ta, którą ustawimy w piekarniku. Składniki powinniśmy wyjąć z lodówki 2-3 godziny przed przystąpieniem do pieczenia – wówczas ich temperatura zbliży się do pokojowej, nie będą narażone na zbyt szybkie wyrastanie, a tym samym zminimalizujemy ryzyko pękania ciasta.

 

Nie za gorące

Największym koszmarem pań domu, które w świątecznym menu planują uwzględnić sernik jest opadanie ciasta. Zdecydowanie większą tendencję do opadania mają serniki napowietrzone, czyli takie, do których dodajemy ubitą pianę z jaj albo te, których masę zbyt długo miksujemy.

Czasami wystarczy jedynie zmieszać składniki w misce do ich połączenia, zamiast poddawać masę sernikową miksowaniu. Kiedy mamy już gotową masę – czas na pieczenie. W tym przypadku ponownie ogromne znaczenia ma temperatura. Im temperatura niższa, a czas pieczenia dłuższy, tym mniejsza tendencja do opadania ciasta.

Warto też wypróbować pieczenie w kąpieli wodnej. Wystarczy zabezpieczyć formę do pieczenia z sernikiem z zewnątrz folią aluminiową, następnie włożyć do drugiej formy do połowy wysokości wypełnionej wodą i piec w temperaturze do 120 stopni. Równie ważne jest też stopniowe wychładzanie ciasta, bez otwierania drzwiczek piekarnika od razu po wyłączeniu.

 

Sernik, który nie może się nie udać

Zastosowanie wszystkich wymienionych zasad na pewno zmniejszy ryzyko pękania i opadania sernika. Pamiętajmy jednak, że nadal pozostaje on ciastem dość „kapryśnym”. Może warto postawić na mniej tradycyjną formę i przygotować sernik gotowany – jedną z propozycji przepisu, jaka znalazła się w nowej kolekcji „Serniki. Pyszne i wyjątkowe”, dostępnej na platformie z przepisami na Thermomix – Cookidoo. Delikatny, puszysty sernik z kajmakiem kakaowym na kruchych herbatnikach, którego masę zamiast upiec – gotujemy, to idealne rozwiązanie na wielkanocny stół.



Sernik gotowany

Składniki na 20 porcji

Kajmak kakaowy

ˇ 400 g kajmaku, podzielonego na kawałki

ˇ 20 g mleka

ˇ 20 g kakao naturalnego, niesłodzonego

Masa serowa

ˇ 400 – 450 g herbatników

ˇ 1000 g twarogu, sernikowego, podzielonego na kawałki

ˇ 200 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki

ˇ 180 g cukru

ˇ 2 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM lub 4 łyżeczki cukru wanilinowego

ˇ 120 g mleka

ˇ 120 g budyniu śmietankowego w proszku, bez cukru

ˇ 4 jajka

ˇ 4 – 5 łyżek migdałów, w płatkach, uprzednio uprażonych na suchej patelni

Sposób przygotowania:

Kajmak kakaowy:

Do naczynia miksującego włożyć kajmak, dodać mleko i kakao, podgrzewać 2 min/70°C/obr. 2. Przelać do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące

Masa serowa:

1 Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej herbatniki, odstawić.

2 Do naczynia miksującego włożyć twaróg, dodać masło, cukier, cukier waniliowy, mleko, budyń i jajka, wymieszać 30 s/obr. 5, następnie podgrzewać 15 min/90°C/obr. 4.

3 Formę (30 x 24 x 6 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć 1/4 ilości herbatników, układając je jeden obok drugiego. Herbatniki posmarować 1/2 przygotowanego wcześniej kajmaku kakaowego, następnie polać 1/3 masy serowej. Masę serową przykryć kolejną 1/4 ilości herbatników, polać kolejną 1/3 masy serowej.

Masę serową przykryć kolejną 1/4 ilości herbatników, polać kolejną 1/3 masy serowej. Masę serową przykryć pozostałymi herbatnikami, posmarować je pozostałym kakaowym kajmakiem i posypać migdałami w płatkach.

4 Sernik odstawić do ostudzenia na ok. 1 godz, następnie odstawić do lodówki na min. 6 godz. (najlepiej na całą noc).

5 Sernik gotowany podawać jako deser.

 

 

Mikroflora w jamie ustnej – mały ekosystem, wielkie znaczenie

Kiedy myślimy o mikroflorze, zwykle mamy na myśli jelita. Tymczasem równie złożony i ważny ekosystem mikroorganizmów funkcjonuje w naszej jamie…
CZYTAJ

Rola roweru i transportu publicznego w dążeniu do neutralności klimatycznej – Światowy Dzień Roweru 2025

Z okazji Światowego Dnia Roweru, obchodzonego 3 czerwca, warto przypomnieć o licznych korzyściach płynących z jazdy na rowerze. Raport Europejskiej…
CZYTAJ

29 maja to Światowy Dzień Układu Pokarmowego. Niestety, o mikrobiocie nadal wiemy zbyt mało

Z okazji Światowego Dnia Układu Pokarmowego eksperci zwracają uwagę na kluczową rolę mikrobioty jelitowej w utrzymaniu zdrowia człowieka. Ten złożony…
CZYTAJ

Koniec z bólem i dyskomfortem: laserowe leczenie żylaków to Twoje rozwiązanie!

Żylaki to powszechny problem, który dotyka coraz więcej osób. Niezależnie od tego, czy są to poszerzone, sine żyły na nogach,…
CZYTAJ

Moda czy zdrowie? Jak mądrze wybielać zęby i dbać o piękny uśmiech w sezonie weselno-komunijnym i nie tylko

Śnieżnobiały uśmiech staje się modny i szczególnie pożądany w okresie ślubno-komunijnym. Coraz więcej osób, przygotowując się do ważnych uroczystości, uwzględnia…
CZYTAJ

Wiosenny niezbędnik na piknik i grilla

Wiosna i lato to czas, gdy gotowanie przenosi się na świeże powietrze. Grill w ogrodzie, piknik w parku, a może…
CZYTAJ

Wiosenny grill bez stresu – wszystko gotowe, zanim przyjdą goście

Są takie dni, kiedy wszystko toczy się we własnym tempie. Stół ustawiony gdzieś w ogrodzie, w powietrzu unosi się zapach…
CZYTAJ

Światowy Dzień Tarczycy: Niedoczynność i nadczynność tarczycy – co musisz wiedzieć?

Z okazji Światowego Dnia Tarczycy lek. Claude Mawa, specjalista medycyny rodzinnej Grupy LUX MED, przypomina o roli tego niewielkiego, ale…
CZYTAJ

Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej 2025: Harmonia z naturą i zrównoważony rozwój

22 maja obchodzimy Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej, ustanowiony przez Zgromadzenie Ogólne ONZ w 2000 roku, aby upamiętnić przyjęcie Konwencji o…
CZYTAJ

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto przypomnieć, jak poważne konsekwencje dla zdrowia niesie nadmierna…
CZYTAJ

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co otwiera drzwi dla chorób autoimmunologicznych, alergii, przewlekłych zapaleń,…
CZYTAJ

Ciche zagrożenie, które można opanować. 17 maja obchodzimy Światowy Dzień Nadciśnienia Tętniczego

Nadciśnienie tętnicze nazywane jest „cichym zabójcą” - przez długie lata może bowiem nie dawać objawów, a nieleczone prowadzi do poważnych…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

29 maja to Światowy Dzień Układu Pokarmowego. Niestety, o mikrobiocie nadal wiemy zbyt mało

Z okazji Światowego Dnia Układu Pokarmowego eksperci zwracają uwagę na kluczową rolę…
CZYTAJ

Koniec z bólem i dyskomfortem: laserowe leczenie żylaków to Twoje rozwiązanie!

Żylaki to powszechny problem, który dotyka coraz więcej osób. Niezależnie od tego,…
CZYTAJ

Światowy Dzień Tarczycy: Niedoczynność i nadczynność tarczycy – co musisz wiedzieć?

Z okazji Światowego Dnia Tarczycy lek. Claude Mawa, specjalista medycyny rodzinnej Grupy…
CZYTAJ

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto…
CZYTAJ

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co…
CZYTAJ