Zbilansowana dieta podstawą dobrego samopoczucia



Jak odżywiać się zdrowo i jednocześnie ze smakiem? To proste: odpowiednio bilansując swoją dietę. Nie musi być ona pasmem samych wyrzeczeń i pozbawiona smaków, które tak bardzo lubimy. Odpowiednio komponując codzienne posiłki, zapewnimy sobie źródło energii i dobrego samopoczucia na każdy aktywny dzień.

Wystarczy poświęcić trochę czasu i tak opracować swoje menu, by dostarczyć organizmowi cennych składników odżywczych. Dobra forma fizyczna i psychiczna, której źródłem jest pełnowartościowy jadłospis, jest zawsze pożądana. Szczególnie jesienią.

„Mięsożerny” jak Polak

Mięso jest bardzo ważnym składnikiem diety każdego człowieka. To nie tylko bogate źródło ważnych składników odżywczych, ale również prawdziwa kopalnia łatwo przyswajalnego i wartościowego białka. Właśnie ono z kolei pozwala budować dobrą formę zarówno psychiczną, jak i fizyczną.

Nic więc dziwnego, że produkty mięsne od lat zajmują wysokie miejsce w diecie Polaków. Jednak te obecne na naszym talerzu jeszcze 20 lat temu mocno odbiegały pod względem jakości od dzisiejszej oferty branży mięsnej. Potwierdzają to badania naukowców z Instytutu Filozofii i Socjologii PAN, z których wynika, że w ciągu dnia na posiłek mięso wybiera aż 50% naszych rodaków. Wzrostowi uległo także jego spożycie.

Z czego to wynika? Przede wszystkim ze zmiany samego mięsa, a dokładniej sposobu jego wyrobu i obecnym w nim wartości odżywczych. Produkowane obecnie jest chudsze niż to sprzed lat, ma mniej tłuszczu i sodu, za to o wiele więcej żelaza i witamin z grupy B. Są to składniki mające ogromny i – co ważne – pozytywny wpływ na nasze zdrowie.



Białko – źródło regeneracji

Najważniejsze jest jednak łatwo przyswajalne białko pochodzenia zwierzęcego. To podstawa 75% masy obecnych w organizmie miękkich tkanek, ich budulec i jednocześnie „regenerator”. Ludzkie ciało co prawda umie je produkować, jednak nie na tyle, by zaspokoić zapotrzebowanie na nie.

Dlatego powinno się dostarczać ten składnik organizmowi wraz z pożywieniem, a dokładniej z bogatymi w nie produktami mięsnymi. – Białko zwierzęce jest źródłem tzw. aminokwasów egzogennych – mówi Karolina Kawczyńska, dyrektor marketingu w firmie Gzella.

– Odpowiadają one m.in. za szybszą regenerację organizmu, w tym za gojenie ran. Ale mięso to także bogate źródło żelaza, magnezu, cynku, wapnia, fosforu czy witamin z grupy B – bardzo ważnych w prawidłowej pracy układu nerwowego i metabolizmie. Dlatego w naszej diecie nie może zabraknąć mięsa dobrego pochodzenia, szczególnie białego. Wyjątkowo kruchy Kurczak Biesiadny firmy Gzella to wyjątkowy smak, którego sekret kryje się w składzie produktu.

 

Wyprodukowany jest z aż w 90% z chudego fileta z kury i mięsa kurczaka, bez dodatku: fosforanów i glutaminianu sodu. W połączeniu z warzywami będzie idealnym dodatkiem i zarazem podstawą kanapek, stałego elementu śniadaniowego menu wielu Polaków.

Mięso w diecie maluchów

Mięso to także ważny element diety dzieci. Z racji tego, że w okresie intensywnego wzrostu zapotrzebowanie na zawarte w nim białko jest wyjątkowo duże, warto nim urozmaicić jadłospis pociechy. Jego brak może bowiem skutkować pogorszeniem rozwoju psychofizycznego, być źródłem poważnych problemów zdrowotnych u najmłodszych, takich jak zahamowanie wzrostu, obniżenie odporności czy nawet pogorszenie sprawności intelektualnej. Jak jednak wiadomo, dzieci są wymagające.

Dlatego zadbajmy o to, by nie tylko pierwsze, ale też drugie śniadanie naszej pociechy było bogate w źródło tego składnika pod postacią uwielbianych parówek. – Parówki to od lat hit na dziecięcym talerzu – mówi Karolina Kawczyńska z firmy Gzella.

– Rodzice je doceniają, bo są nie tylko łatwe w przygotowaniu, ale też szybko zaspokoją głód nawet największego łakomczucha. Wybierając jednak produkt konkretnej firmy, kierujmy się zawartość w nim mięsa. Warto zwrócić uwagę na Parówki Kubusie firmy Gzella. Wyprodukowane aż z 72% mięsa z kurczaka nadają się nie tylko do gotowania i smażenia, ale też do spożycia bezpośrednio po wyjęciu z opakowania. Będą idealne jako podstawa śniadania, jak również jako przekąska w szkole.

Warto znaleźć dla mięsa miejsce w codziennym zbilansowanym menu. Ale tylko na to smaczne, wartościowe i od sprawdzonego producenta. Tylko takie zapewni nam odpowiednią dawkę energii na każdy aktywny dzień i jednocześnie dobre samopoczucie – tak niezbędne w okresie jesiennej szarugi za oknem.

Dbaj o swoje znamiona – dlaczego warto wykonać dermatoskopię i chronić skórę przed słońcem?

Latem chętniej wystawiamy skórę na słońce, spędzając wolne chwile na świeżym powietrzu. Warto jednak pamiętać, że ekspozycja na promieniowanie UV…
CZYTAJ

Nawilżenie, fotoprotekcja i wyrównanie kolorytu skóry-Co spakować do wakacyjnej kosmetyczki?

Lipiec to synonim wakacji i wyjątkowej, letniej atmosfery… zwiastun podróży, chwil na plaży i wśród malowniczych górskich szczytów. To już za…
CZYTAJ

5 powodów, by sięgać po owoce jagodowe. Dietetyczka Grupy LUX MED: „To nie tylko smak lata”

Truskawki, maliny, borówki czy jeżyny kojarzą nam się z letnim słońcem i słodkim smakiem dzieciństwa. Jednak owoce jagodowe to coś…
CZYTAJ

Higienistka stomatologiczna ostrzega: pomijanie wieczornego mycia zębów z aparatem ortodontycznym to poważny błąd!

Decyzja o podjęciu leczenia ortodontycznego to ważny krok w kierunku osiągnięcia wymarzonego, zdrowego uśmiechu. Jednak wraz z założeniem aparatu pojawiają…
CZYTAJ

Brak snu jak 0,5 promila alkoholu. Ekspertki o bezsenności

Bezsenność i zaburzenia snu to problem, z którym zmaga się nawet co trzeci dorosły Polak. Choć często bagatelizujemy brak snu,…
CZYTAJ

Upały a choroby układu krążenia – jak dbać o serce w gorące dni?

Wysokie temperatury, choć dla wielu kojarzą się z letnim wypoczynkiem, mogą stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia - zwłaszcza dla osób…
CZYTAJ

E-papierosy pod lupą dentysty: co dzieje się w jamie ustnej po vapowaniu?

Używanie e-papierosów zdobyło w ostatnich latach ogromną popularność, jako alternatywa dla tradycyjnego palenia tytoniu. Choć początkowo uważano je za mniej…
CZYTAJ

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed pierwszą wizytą u specjalisty, a w trakcie leczenia…
CZYTAJ

Światowy Dzień Mikrobiomu 2025: jesteśmy coraz bardziej zainteresowani mikrobiotą, ale nasza świadomość jest wciąż niewystarczająca

Z okazji Światowego Dnia Mikrobiomu warto przyjrzeć się rosnącemu zainteresowaniu społeczeństwa mikrobiotą i jej wpływem na zdrowie. Dane z trzeciej…
CZYTAJ

Dlaczego nazywamy jelita drugim mózgiem? „To właśnie tam powstaje do 95% serotoniny!”

Czy Twój brzuch wie więcej niż myślisz? Coraz częściej mówi się o jelitach nie tylko jako o centrum trawienia, ale…
CZYTAJ

Co warto wiedzieć o SPF? ABC wiedzy na temat letniej fotoprotekcji

Jakie są wakacyjne potrzeby skóry? Skuteczna ochrona przeciwsłoneczna, nawilżenie i regeneracja to podstawa osiągnięcia efektu pięknej i zdrowej cery latem.…
CZYTAJ

ZADBAJ O OBJĘTOŚĆ Z KOSMETYKAMI STAPIZ

Szukasz produktów, które pomogą Ci utrzymać dużą objętość włosów na dłuższy czas bez efektu obciążenia? Sprawdź te kosmetyki STAPIZ. Dzięki…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Dbaj o swoje znamiona – dlaczego warto wykonać dermatoskopię i chronić skórę przed słońcem?

Latem chętniej wystawiamy skórę na słońce, spędzając wolne chwile na świeżym powietrzu.…
CZYTAJ

5 powodów, by sięgać po owoce jagodowe. Dietetyczka Grupy LUX MED: „To nie tylko smak lata”

Truskawki, maliny, borówki czy jeżyny kojarzą nam się z letnim słońcem i…
CZYTAJ

Brak snu jak 0,5 promila alkoholu. Ekspertki o bezsenności

Bezsenność i zaburzenia snu to problem, z którym zmaga się nawet co…
CZYTAJ

Upały a choroby układu krążenia – jak dbać o serce w gorące dni?

Wysokie temperatury, choć dla wielu kojarzą się z letnim wypoczynkiem, mogą stanowić…
CZYTAJ

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed…
CZYTAJ