Zbilansowana dieta podstawą dobrego samopoczucia



Jak odżywiać się zdrowo i jednocześnie ze smakiem? To proste: odpowiednio bilansując swoją dietę. Nie musi być ona pasmem samych wyrzeczeń i pozbawiona smaków, które tak bardzo lubimy. Odpowiednio komponując codzienne posiłki, zapewnimy sobie źródło energii i dobrego samopoczucia na każdy aktywny dzień.

Wystarczy poświęcić trochę czasu i tak opracować swoje menu, by dostarczyć organizmowi cennych składników odżywczych. Dobra forma fizyczna i psychiczna, której źródłem jest pełnowartościowy jadłospis, jest zawsze pożądana. Szczególnie jesienią.

„Mięsożerny” jak Polak

Mięso jest bardzo ważnym składnikiem diety każdego człowieka. To nie tylko bogate źródło ważnych składników odżywczych, ale również prawdziwa kopalnia łatwo przyswajalnego i wartościowego białka. Właśnie ono z kolei pozwala budować dobrą formę zarówno psychiczną, jak i fizyczną.

Nic więc dziwnego, że produkty mięsne od lat zajmują wysokie miejsce w diecie Polaków. Jednak te obecne na naszym talerzu jeszcze 20 lat temu mocno odbiegały pod względem jakości od dzisiejszej oferty branży mięsnej. Potwierdzają to badania naukowców z Instytutu Filozofii i Socjologii PAN, z których wynika, że w ciągu dnia na posiłek mięso wybiera aż 50% naszych rodaków. Wzrostowi uległo także jego spożycie.

Z czego to wynika? Przede wszystkim ze zmiany samego mięsa, a dokładniej sposobu jego wyrobu i obecnym w nim wartości odżywczych. Produkowane obecnie jest chudsze niż to sprzed lat, ma mniej tłuszczu i sodu, za to o wiele więcej żelaza i witamin z grupy B. Są to składniki mające ogromny i – co ważne – pozytywny wpływ na nasze zdrowie.



Białko – źródło regeneracji

Najważniejsze jest jednak łatwo przyswajalne białko pochodzenia zwierzęcego. To podstawa 75% masy obecnych w organizmie miękkich tkanek, ich budulec i jednocześnie „regenerator”. Ludzkie ciało co prawda umie je produkować, jednak nie na tyle, by zaspokoić zapotrzebowanie na nie.

Dlatego powinno się dostarczać ten składnik organizmowi wraz z pożywieniem, a dokładniej z bogatymi w nie produktami mięsnymi. – Białko zwierzęce jest źródłem tzw. aminokwasów egzogennych – mówi Karolina Kawczyńska, dyrektor marketingu w firmie Gzella.

– Odpowiadają one m.in. za szybszą regenerację organizmu, w tym za gojenie ran. Ale mięso to także bogate źródło żelaza, magnezu, cynku, wapnia, fosforu czy witamin z grupy B – bardzo ważnych w prawidłowej pracy układu nerwowego i metabolizmie. Dlatego w naszej diecie nie może zabraknąć mięsa dobrego pochodzenia, szczególnie białego. Wyjątkowo kruchy Kurczak Biesiadny firmy Gzella to wyjątkowy smak, którego sekret kryje się w składzie produktu.

 

Wyprodukowany jest z aż w 90% z chudego fileta z kury i mięsa kurczaka, bez dodatku: fosforanów i glutaminianu sodu. W połączeniu z warzywami będzie idealnym dodatkiem i zarazem podstawą kanapek, stałego elementu śniadaniowego menu wielu Polaków.

Mięso w diecie maluchów

Mięso to także ważny element diety dzieci. Z racji tego, że w okresie intensywnego wzrostu zapotrzebowanie na zawarte w nim białko jest wyjątkowo duże, warto nim urozmaicić jadłospis pociechy. Jego brak może bowiem skutkować pogorszeniem rozwoju psychofizycznego, być źródłem poważnych problemów zdrowotnych u najmłodszych, takich jak zahamowanie wzrostu, obniżenie odporności czy nawet pogorszenie sprawności intelektualnej. Jak jednak wiadomo, dzieci są wymagające.

Dlatego zadbajmy o to, by nie tylko pierwsze, ale też drugie śniadanie naszej pociechy było bogate w źródło tego składnika pod postacią uwielbianych parówek. – Parówki to od lat hit na dziecięcym talerzu – mówi Karolina Kawczyńska z firmy Gzella.

– Rodzice je doceniają, bo są nie tylko łatwe w przygotowaniu, ale też szybko zaspokoją głód nawet największego łakomczucha. Wybierając jednak produkt konkretnej firmy, kierujmy się zawartość w nim mięsa. Warto zwrócić uwagę na Parówki Kubusie firmy Gzella. Wyprodukowane aż z 72% mięsa z kurczaka nadają się nie tylko do gotowania i smażenia, ale też do spożycia bezpośrednio po wyjęciu z opakowania. Będą idealne jako podstawa śniadania, jak również jako przekąska w szkole.

Warto znaleźć dla mięsa miejsce w codziennym zbilansowanym menu. Ale tylko na to smaczne, wartościowe i od sprawdzonego producenta. Tylko takie zapewni nam odpowiednią dawkę energii na każdy aktywny dzień i jednocześnie dobre samopoczucie – tak niezbędne w okresie jesiennej szarugi za oknem.

Lubię siebie. Nie dlatego, że jestem idealna. Dlatego, że jestem prawdziwa – wystartowała 6.edycja kampanii #lubiesiebie.

Kampania #lubiesiebie to nie kolejna inicjatywa o wyglądzie. To manifest świadomego życia w zgodzie ze sobą – ze swoim ciałem,…
CZYTAJ

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień Cukrzycy, szczególnie, że z tą podstępną chorobą według…
CZYTAJ

Zupa krem z marchewki i pomarańczy

Rozgrzewająca, aromatyczna i pełna koloru — zupa krem z marchewki i pomarańczy to idealna propozycja na chłodniejsze dni. Lekko słodka,…
CZYTAJ

Choroba dziąseł, która uderza w serce

„Bakterie z jamy ustnej mogą dostać się do krwi i wywołać stan zapalny w naczyniach. To zwiększa ryzyko zawału.” Nie…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony. W tym samym czasie liczba nowych przypadków nowotworów…
CZYTAJ

Pierwszy zabieg aterektomii w Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej – nowa możliwość leczenia miażdżycy

W Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej American Heart of Poland po raz pierwszy zastosowano aterektomię rotacyjną, nowatorską metodę leczenia…
CZYTAJ

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek, wspominając listopadową noc sprzed czterech dekad. – Marian…
CZYTAJ

Metale ciężkie i pestycydy w warzywach i owocach z działek miejskich – wyniki badań komentuje ekspertka IOŚ-PIB

Marchew z działki, sałata z miejskiego ogródka czy truskawki z własnej uprawy – to symbole zdrowej, lokalnej żywności. Jednak najnowsze…
CZYTAJ

Jesienna dynia w nowym świetle – jak Halloween wpływa na marnowanie żywności

Moda na Halloween i rzeźbione dynie w ostatnich latach przekształciła się w szerszy trend – dekorowanie wnętrz oraz wejść do…
CZYTAJ

Świetlista i opalona skóra jak po wakacjach: wszystko co powinnaś wiedzieć o opalaniu natryskowym

Letnia opalenizna od zawsze kojarzy się ze zdrowiem, energią i atrakcyjnym wyglądem. Jednak niestety promienie UV niosą ze sobą ryzyko…
CZYTAJ

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz ze śniegiem, mróz i wieczna ciemność skutecznie zniechęcają…
CZYTAJ

Od profilaktyki po rehabilitację – 29 października obchodzimy Światowy Dzień Udaru Mózgu. Nie lekceważ pierwszych objawów

Z okazji Światowego Dnia Udaru Mózgu przypominamy, jak poważnym wyzwaniem zdrowotnym pozostaje ta choroba. Udar mózgu to jedna z najczęstszych…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony.…
CZYTAJ

Pierwszy zabieg aterektomii w Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej – nowa możliwość leczenia miażdżycy

W Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej American Heart of Poland po…
CZYTAJ

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek,…
CZYTAJ

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz…
CZYTAJ