Zawartość mleka w mleku



Podstawą żywienia niemowląt i małych dzieci jest mleko. Jest to fakt niezaprzeczalny, jednak nie wszyscy zdajemy sobie sprawę z tego, jakie mleko powinno być podawane naszym pociechom w określonym przedziale wiekowym. Poniżej garść porad i informacji na ten właśnie temat.

 

Dla niemowlęcia do ukończenia szóstego miesiąca życia najlepsze jest mleko matki. Zawiera ono wszelkie niezbędne maluchowi składniki odżywcze. Jego skład zmienia się także w zależności od wieku dziecka: w pierwszych trzech miesiącach laktacji mleko matki zawiera więcej białka, niż w kolejnych trzech.

 

Natura bardzo sprytnie zadbała o odpowiedni skład matczynego mleka, a największym chyba fenomenem jest to, które maluch pije tuż po urodzeniu. Tak zwana „siara” to prawdziwa bomba składników odżywczych, a choć swoim wyglądem mleka nawet nie przypomina (ma gęstą konsystencję i żółtawy kolor), to jej skład jest dużo bogatszy od mleka, które pojawia się po kilku godzinach od porodu.

Siara jest niezwykle istotna dla noworodka, ponieważ działa jak naturalna szczepionka dla młodego organizmu: zawiera przeciwciała odpornościowe, które będą chronić przed atakiem bakterii czy neutralizować wirusy. Dlatego bardzo ważne jest, by po urodzeniu dziecko pożywiło się mlekiem matki, ponieważ dzięki temu zmniejsza się u niego ryzyko alergii, jest ono chronione przed odwodnieniem, a także zwiększa się u niego odporność.



Kiedy wprowadzić mleko modyfikowane?

W kolejnych dniach życia może się okazać, że z różnych względów karmienie piersią nie będzie możliwe, wtedy dziecku powinno być podane mleko modyfikowane początkowe (oznaczone cyfrą 1). Jego bazą jest mleko krowie. Podczas produkcji tego rodzaju mleka ingeruje się jednak w skład białka i tłuszczów – zabierana jest część tłuszczu zwierzęcego i zastępowana olejami roślinnymi oraz wzbogacana witaminami i minerałami.

Starsze niemowlęta i małe dzieci

Przez pierwsze pół roku mleko matki bądź modyfikowane w pełni zaspokaja potrzeby żywieniowe niemowlęcia, jednak po tym okresie należy zacząć rozszerzać dietę malucha o pokarmy stałe i jeśli jest karmione mlekiem sztucznym – zmienić je na mleko następne (oznaczone cyfrą 2).

modanaurode.pl junior-mleko dla dziecka- do podlinkowania

W drugim półroczu życia niemowlę poznaje inne smaki i konsystencję jedzenia. Wprowadzając do jego menu nowe pokarmy powinniśmy kierować się schematem żywienia niemowląt.

Jest to bardzo istotne, ponieważ młody organizm nie jest w stanie od razu poradzić sobie z wieloma pokarmami stałymi. Młody układ pokarmowy powinniśmy stopniowo do nich przyzwyczajać.

Kiedy maluch kończy rok może zacząć próbować posiłków, które jedzą

jego rodzice – pod warunkiem, że są one zdrowe i dobrze zbilansowane. Nadal jednak ważne miejsce w dziecięcej diecie powinno zajmować mleko i produkty mleczne, które są najlepszym źródłem wapnia jeszcze przez wiele kolejnych lat od narodzin.

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed pierwszą wizytą u specjalisty, a w trakcie leczenia…
CZYTAJ

Światowy Dzień Mikrobiomu 2025: jesteśmy coraz bardziej zainteresowani mikrobiotą, ale nasza świadomość jest wciąż niewystarczająca

Z okazji Światowego Dnia Mikrobiomu warto przyjrzeć się rosnącemu zainteresowaniu społeczeństwa mikrobiotą i jej wpływem na zdrowie. Dane z trzeciej…
CZYTAJ

Dlaczego nazywamy jelita drugim mózgiem? „To właśnie tam powstaje do 95% serotoniny!”

Czy Twój brzuch wie więcej niż myślisz? Coraz częściej mówi się o jelitach nie tylko jako o centrum trawienia, ale…
CZYTAJ

Co warto wiedzieć o SPF? ABC wiedzy na temat letniej fotoprotekcji

Jakie są wakacyjne potrzeby skóry? Skuteczna ochrona przeciwsłoneczna, nawilżenie i regeneracja to podstawa osiągnięcia efektu pięknej i zdrowej cery latem.…
CZYTAJ

ZADBAJ O OBJĘTOŚĆ Z KOSMETYKAMI STAPIZ

Szukasz produktów, które pomogą Ci utrzymać dużą objętość włosów na dłuższy czas bez efektu obciążenia? Sprawdź te kosmetyki STAPIZ. Dzięki…
CZYTAJ

Mokate Cappuccino ZERO to doskonały wybór dla osób, które chcą cieszyć się smakiem kawy, dbając przy tym o zdrowie

Mokate Cappuccino ZERO to doskonały wybór dla osób, które chcą cieszyć się smakiem kawy, dbając przy tym o zdrowie. Bez…
CZYTAJ

Kiedy ból zębów sprawia, że odmawiasz sobie letnich przyjemności..

Lato od razu przywodzi na myśl wakacje, lody i chłodne napoje. Niestety, nie każdy może cieszyć się swobodnie tymi przyjemnościami.…
CZYTAJ

Antyoksydacja, poprawa kolorytu skóry i demakijaż Co warto wiedzieć o kwasie ferulowym?

Kwas ferulowy to król multifunkcjonalności. Działa antyoksydacyjnie, przeciwstarzeniowo, świetnie wpływa na koloryt cery i wspiera działanie kremów z SPF. Latem…
CZYTAJ

Puszcza Białowieska bliska sercom Polaków. Wyniki ogólnopolskiego badania opinii publicznej

Zdecydowana większość Polaków zna i docenia wartość Puszczy Białowieskiej – wynika z ogólnopolskiego badania opinii publicznej przeprowadzonego przez firmę Quantify…
CZYTAJ

Regeneracja i intensywne nawilżenie Jak skutecznie przygotować włosy do lata?

Nawilżenie i dogłębna regeneracja to priorytet pielęgnacji włosów przed latem. Specjaliści podpowiadają, że drogą do osiągnięcia efektu zachwycających, lśniących pasm…
CZYTAJ

Ile lodów tygodniowo może jeść przedszkolak? Czy codzienne jedzenie lodów to coś złego?

Na pytania odpowiada ekspert Damian Dziewiałtowski, dietetyk Grupy LUX MED: Lody dla przedszkolaka – ile to bezpieczna porcja? Lody to…
CZYTAJ

Zdrowe dziąsła, zdrowy organizm: dlaczego przyzębie jest takie ważne?

Krwawiące dziąsła to nie błahostka – mogą być oznaką poważnej choroby przyzębia, która wpływa na zdrowie całego organizmu. W Polsce…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed…
CZYTAJ

Światowy Dzień Mikrobiomu 2025: jesteśmy coraz bardziej zainteresowani mikrobiotą, ale nasza świadomość jest wciąż niewystarczająca

Z okazji Światowego Dnia Mikrobiomu warto przyjrzeć się rosnącemu zainteresowaniu społeczeństwa mikrobiotą…
CZYTAJ

Dlaczego nazywamy jelita drugim mózgiem? „To właśnie tam powstaje do 95% serotoniny!”

Czy Twój brzuch wie więcej niż myślisz? Coraz częściej mówi się o…
CZYTAJ

Co warto wiedzieć o SPF? ABC wiedzy na temat letniej fotoprotekcji

Jakie są wakacyjne potrzeby skóry? Skuteczna ochrona przeciwsłoneczna, nawilżenie i regeneracja to…
CZYTAJ

Otyłość to choroba, nie wybór. Jak leczyć bez oceniania i uprzedzeń?

Otyłość to przewlekła choroba, a nie efekt braku silnej woli. Pomimo rosnącej…
CZYTAJ