Wybieramy lekki krem na wiosnną pielęgnację cery.



Więcej słońca, cieplejsze dni – to już właściwa pora, aby zmienić schematpielęgnacji naszej cery. Z zimowych, cięższych, typowo ochronnych kremówrezygnujemy na rzecz lżejszych formuł.

W poszukiwaniu ideału na wiosnę,podpowiadamy jak odpowiednio dobrać kosmetyk do naszej cery i sprawdzamyjakie składniki powinny znaleźć się w wybranym przez nas kremie.

Niezależnie od typu cery, nasza skóra bezwzględnie potrzebuje nawilżenia, czyli ochrony przedutratą naturalnej bariery lipidowej oraz maksymalnego zabezpieczenia przed utratą wody. Krem nadzień w ten sposób spełnia najważniejsze zadanie wzmacniania skóry i utrzymania jej funkcjiw równowadze. Produkt taki dobieramy w zależności od rodzaju cery i problemów skórnych.Szczególną uwagę zwracamy na jego skład i konsystencję, a także jego kompatybilność z innymikosmetykami, które na co dzień stosujemy (głównie do makijażu). Odpowiednio dostosowany kremna dzień będzie gwarancją naszego codziennego komfortu.

Skóra odwodniona, przesuszona

Jeśli odczuwamy, że nasza skóra jest ściągnięta, bywa zaczerwieniona i występuje wzmożonerogowacenie naskórka (łuszczenie), dostrzegamy utratę elastyczności, pojawiają się drobne,powierzchowne zmarszczki – to znak, że nasza skóra poza porządną dawką nawilżenia wymagarównież regeneracji i uszczelnienia bariery lipidowej. Idealny krem powinien zawierać:

– oleje roślinne i masła – np. arganowy, z pestek winogron, sezamowy, jojoba, z wiesiołka,masło Shea, bogate w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, dzięki którym warstwaochronna skóry odbuduje się i będzie lepiej chronić przed utratą wody

– skwalan – spełnia również funkcje ochronne, stanowi naturalny składnik naszego sebum

– składniki nawilżające: kwas hialuronowy, ksylitol, sorbitol, mocznik, kwas piroglutaminowy,kwas mlekowy, mleczan sodu, ekstrakt z alg, ekstrakt z aloesu, ekstrakt z ogórka



Skóra zanieczyszczona, skłonna do infekcji

Gdy naszym problemem są rozszerzone pory, skóra ma tendencję do częstych i licznychwyprysków, a także trądziku, przetłuszcza się w całości lub partiami – potrzebujemy kremu, któryznormalizuje stan naszej cery i poprawi niedoskonałości. Składniki, na które powinniśmy zwrócićuwagę przy wyborze odpowiedniego kosmetyku, to m.in.:

– o działaniu oczyszczającym, przyspieszającym regenerację skóry, zmniejszającychwydzielanie sebum (ale nie wysuszających!), np. ekstrakty z rozmarynu, nagietkalekarskiego, szałwii, olejek z drzewa herbacianego

– o działaniu regulującym proces rogowacenia naskórka i/lub delikatnie złuszczającym, np.kwasy AHA (owocowe) i BHA (kwas salicylowy), ekstrakt z kory brzozy

– o działaniu łagodzącym, np. alantoina, D-panthenol, ekstrakt z aloesu, ekstrakt z nagietka,ekstrakt z rumianku.

Skóra pozbawiona blasku, o nierównym kolorycie, dojrzała

Jeśli zauważamy, że na naszej skórze pojawia się coraz więcej zmarszczek, cera staje się bardziejsucha, łuszczy się, często reaguje podrażnieniem ze względu na zmniejszenie bariery ochronnej,traci jędrność (na skutek ubytku kolagenu i elastyny) i naturalny zdrowy kolor – to czaswprowadzenia do codziennej pielęgnacji kremów o działaniu rewitalizującym. Pożądane składniki,to np.:

– oleje roślinne: lniany, ze słodkich migdałów, arganowy, jojoba, z owoców dzikiej róży

– przeciwutleniacze: witamina E, witamina C – jako profilaktyka przeciw starzeniu się skóry

– beta-karoten (prowitamina A) np. w naturalnej postaci w oleju rokitnikowym,marchewkowym, dzięki któremu wyrównuje się i poprawia koloryt skóry.

Światowy Tydzień Wiedzy o Antybiotykach (WAAW): wspólny głos w walce z cichą pandemią

W dniach 18-24 listopada po raz kolejny obchodzony jest World Antimicrobial Awareness Week (WAAW). Jest to globalna inicjatywa realizowana przez…
CZYTAJ

Dziura ozonowa – co się z nią stało?

Kiedy w latach 80. XX wieku naukowcy ogłosili, że nad Antarktydą pojawiła się „dziura ozonowa” – gigantyczny obszar niemal pozbawiony…
CZYTAJ

amień, który zostawia ślad w całym organizmie „Bakterie z kamienia nazębnego mogą przedostać się do krwi z ryzykiem zaostrzenia stanu zapalnego w innych narządach.”

Większość z nas wie, że kamień nazębny trzeba usuwać u dentysty, ale mało kto potrafi powiedzieć, czym właściwie różni się…
CZYTAJ

Lubię siebie. Nie dlatego, że jestem idealna. Dlatego, że jestem prawdziwa – wystartowała 6.edycja kampanii #lubiesiebie.

Kampania #lubiesiebie to nie kolejna inicjatywa o wyglądzie. To manifest świadomego życia w zgodzie ze sobą – ze swoim ciałem,…
CZYTAJ

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień Cukrzycy, szczególnie, że z tą podstępną chorobą według…
CZYTAJ

Zupa krem z marchewki i pomarańczy

Rozgrzewająca, aromatyczna i pełna koloru — zupa krem z marchewki i pomarańczy to idealna propozycja na chłodniejsze dni. Lekko słodka,…
CZYTAJ

Choroba dziąseł, która uderza w serce

„Bakterie z jamy ustnej mogą dostać się do krwi i wywołać stan zapalny w naczyniach. To zwiększa ryzyko zawału.” Nie…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony. W tym samym czasie liczba nowych przypadków nowotworów…
CZYTAJ

Pierwszy zabieg aterektomii w Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej – nowa możliwość leczenia miażdżycy

W Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej American Heart of Poland po raz pierwszy zastosowano aterektomię rotacyjną, nowatorską metodę leczenia…
CZYTAJ

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek, wspominając listopadową noc sprzed czterech dekad. – Marian…
CZYTAJ

Metale ciężkie i pestycydy w warzywach i owocach z działek miejskich – wyniki badań komentuje ekspertka IOŚ-PIB

Marchew z działki, sałata z miejskiego ogródka czy truskawki z własnej uprawy – to symbole zdrowej, lokalnej żywności. Jednak najnowsze…
CZYTAJ

Jesienna dynia w nowym świetle – jak Halloween wpływa na marnowanie żywności

Moda na Halloween i rzeźbione dynie w ostatnich latach przekształciła się w szerszy trend – dekorowanie wnętrz oraz wejść do…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Światowy Tydzień Wiedzy o Antybiotykach (WAAW): wspólny głos w walce z cichą pandemią

W dniach 18-24 listopada po raz kolejny obchodzony jest World Antimicrobial Awareness…
CZYTAJ

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony.…
CZYTAJ

Pierwszy zabieg aterektomii w Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej – nowa możliwość leczenia miażdżycy

W Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej American Heart of Poland po…
CZYTAJ

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek,…
CZYTAJ