Woda sekret młodości.



Piękny wygląd skóry zależy od odpowiedniego nawilżenia organizmu i nie polega jedynie na wypijaniu 2 l wody dziennie i stosowaniu kremów nawilżających. To, co jemy i jak żyjemy to równie istotne elementy, które decydują o tym czy sprzyjamy odpowiedniemu zaopatrzeniu naszego organizmu w wodę.

Zbyt mała ilość wody w organizmie sprawia, że zaczyna on gorzej funkcjonować, zaczynamy chorować a skóra staje się sucha.

Zdania specjalistów, co do ilości wody, którą powinniśmy wypijać są podzielone, zaczyna się podważanie teorii o przyjmowaniu min. 2 l płynów. Jedni uważają, że to i tak zbyt mało, inni, że zbyt duża ilość wypijanej wody wpływa niekorzystnie na pracę nerek. Jeszcze inna grupa uważa, że to zupełnie nie chodzi o nawilżenie poprzez wypijana wodę a wręcz twierdzą, że ilość wypijanej wody nie ma nic wspólnego z nawilżeniem organizmu. Wyrażają pogląd, że sekret tkwi w diecie i spożywaniu produktów „uszczelniających” błony komórkowe.

Nieprzetworzone owoce i warzywa to najlepsze źródło wody dla organizmu, ponieważ w ich skład wchodzi 85-98% wody oraz minerały, witaminy i przeciwutleniacze. Zawartość wody to jedno a zdolność jej przedostawania do komórek organizmu to dwa, właśnie woda zawarta w owocach i warzywach jest otoczona przez cząsteczki, które umożliwiają przedostawanie się jej do wnętrza komórek. Za spożywaniem owoców i warzyw przemawia także zgromadzony w nich błonnik, który z kolei częściowo blokuje wchłanianie przez organizm kalorii z węglowodanów i tłuszczy. Zwiększa natomiast ilość składników odżywczych wchłanianych przez organizm.

W naszym ciele występują dwa rodzaje wody, pożyteczna i zbędna. Pożyteczna to ta, która znajduje się w komórkach, zbędna to ta, która występuje poza komórkami. Przemieszcza się ona między tkanką łączna a komórkami i odpowiada za uczucie ciężkości i opuchnięcia. Częste puchnięcie to znak wysyłany przez organizm, że woda nie jest właściwie wykorzystywana w organizmie.




Przyczyną takiego nagromadzenia wody z jednoczesnym odwodnieniem organizmu może być wszechobecna sól, nie bez powodu ma taką złą sławę i każdy, kto posiada podstawową wiedzę o skutkach jej wpływu na organizm przestrzega przed nadmiernym jej spożywaniem.

Mechanizm jej szkodliwego działania polega na tym, iż w momencie jej nadmiernego spożycia organizm próbując zmniejszyć jej stężenie uwalnia wodę zawartą w komórkach……

….W efekcie mamy obciążony i odwodniony organizm, wypicie litra wody nie zrównoważy strat. Dlatego powinniśmy w miarę możliwości ograniczać sól i produkty w nią bogate w naszej diecie. Unikać powinniśmy także czerwonego mięsa i produktów zawierających tłuszcze wysokonasycone, tłustego mleka, serów, cukru, tłuszczy, przetworzonych zbóż.

Poprawiając kondycję fizyczną, poprawiamy także nawodnienie. Otóż im więcej tkanki mięśniowej tym więcej zdrowej wody w organizmie. Tkanka tłuszczowa zawiera 10-20% wody, natomiast tkanka mięśniowa i kości to zawartość 70-75% wody. Nie musimy się obawiać intensywnych treningów, mięśnie w miarę regeneracji tworzą coraz większe komórki, co pozwala na utrzymanie większej ilości wody i składników odżywczych w organizmie. Pamiętać należy wówczas tylko o intensywnym nawilżaniu i dostarczaniu mikro i makroelementów, które organizm traci podczas intensywnego wysiłku.

Aby zatrzymać tę właściwą wodę, musimy pamiętać o dostarczeniu do organizmu czterech bardzo ważnych składników, aminokwasów ( białka, chude mięso, ryby, pełne ziarna), lecytyny ( orzeszki ziemne, soja, kiełki pszenicy), przeciwutleniaczy (warzywa) i nienasyconych kwasów tłuszczowych (ryby morskie, oliwa z oliwek, avocado, orzechy włoskie). Dlaczego są one tak ważne, otóż są one budulcem komórek o silnych błonach komórkowych, a jak wspomnieliśmy na początku to właśnie one odgrywają istotną rolę w utrzymaniu tej pożytecznej wody w organizmie.

Nie o każdej porze roku mamy dostęp do pełnej gamy składników, które powinny znaleźć się w naszym menu, dlatego nie zapominajmy o suplementach. Możemy włączyć do naszej diety suplementy ze składnikami wzmacniającymi komórki jak multiwitaminy, kwasy tłuszczowe omega 3, lecytynę, witaminy z grupy B, witaminę D i przeciwutleniacze.

E-papierosy pod lupą: Czy są mniej szkodliwe niż tradycyjne papierosy? Ekspertka analizuje ich wpływ na zdrowie

Są bardzo szkodliwe dla zdrowia i uzależniają równie mocno jak tradycyjne papierosy. Po elektroniczny odpowiednik popularnego dymka sięga wielu Polaków,…
CZYTAJ

Grupa LUX MED rozszerza zakres operacji robotycznych w ramach NFZ

Centrum Chirurgii Robotycznej Grupy LUX MED, mieszczące się w Szpitalu św. Wincentego LUX MED Onkologia, rozszerza zakres świadczonych usług o…
CZYTAJ

Gęstość odżywcza a gęstość energetyczna. Co jeść, żeby nie przytyć?

Diety odchudzające często wybiera się z troski o piękną i smukłą sylwetkę. Tymczasem można jeść mało i nie tracić wagi…
CZYTAJ

Czy osoby z chorobą onkologiczną mogą planować wakacje i podróżować?

Choroba onkologiczna nie musi oznaczać rezygnacji z wakacyjnych planów wyjazdowych. Przy odpowiednim przygotowaniu i po konsultacji z lekarzem, wyjazd może…
CZYTAJ

Okulary fotochromowe: ochrona i wygoda na wakacyjnych szlakach

Wakacje to dla wielu z nas okazja do podróży i odkrywania nowych miejsc. Spędzając ten czas aktywnie, często zmieniamy otoczenie…
CZYTAJ

Co zrobić, żeby uniknąć wakacyjnej Zemsty Faraona?

Wakacje to czas błogiego odpoczynku. Niektóre kierunki – jak np. Egipt czy Turcja kuszą pięknymi widokami, piaszczystymi plażami i błękitną…
CZYTAJ

Moc rówieśników: Badanie UNICEF na temat postaw ukraińskich nastolatków wobec wsparcia zdrowia psychicznego w Polsce

Jak wpływ rówieśników, społeczna percepcja i czynniki psychologiczne wpływają na chęć szukania wsparcia. – Raport UNICEF, opracowany we współpracy z…
CZYTAJ

Wyjeżdżasz na południe Europy? Te 6 rzeczy, musisz wiedzieć o udarze cieplnym

Meteorolodzy podkreślają, że tegoroczne lato może być jednym z najgorętszych w historii. Już w czerwcu w Grecji, na Cyprze czy…
CZYTAJ

Choroby krążenia nie lubią wysokich temperatur. Upał może powodować omdlenia, a nawet zawał mięśnia sercowego. 

Przez Polskę przechodzi fala upałów. Podczas panujących obecnie wysokich temperatur serce pracuje intensywniej, a naczynia krwionośne się rozszerzają. Wzmożone pocenie…
CZYTAJ

Zupa owocowa z lanymi kluseczkami

A my na to jak na lato! Gdy za oknem wysokie temperatury, na stole stawiamy na dania pełne smaku i…
CZYTAJ

Choroba cukrzycowa stóp – czy można uratować stopę przed amputacją?

Zespół stopy cukrzycowej, który zaczyna się od niewielkiej rany, pozostaje najpoważniejszym powikłaniem cukrzycy. W Polsce każdego roku, z powodu rozwoju…
CZYTAJ

Osoby z otyłością a choroby jamy ustnej. Gdzie szukać specjalistycznych gabinetów?

Osoby z otyłością mogą częściej zapadać na choroby jamy ustnej. Ma to związek z bezpośrednimi skutkami zbyt wysokiego BMI, chorobami…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

E-papierosy pod lupą: Czy są mniej szkodliwe niż tradycyjne papierosy? Ekspertka analizuje ich wpływ na zdrowie

Są bardzo szkodliwe dla zdrowia i uzależniają równie mocno jak tradycyjne papierosy.…
CZYTAJ

Grupa LUX MED rozszerza zakres operacji robotycznych w ramach NFZ

Centrum Chirurgii Robotycznej Grupy LUX MED, mieszczące się w Szpitalu św. Wincentego…
CZYTAJ

Czy osoby z chorobą onkologiczną mogą planować wakacje i podróżować?

Choroba onkologiczna nie musi oznaczać rezygnacji z wakacyjnych planów wyjazdowych. Przy odpowiednim…
CZYTAJ

Okulary fotochromowe: ochrona i wygoda na wakacyjnych szlakach

Wakacje to dla wielu z nas okazja do podróży i odkrywania nowych…
CZYTAJ

Co zrobić, żeby uniknąć wakacyjnej Zemsty Faraona?

Wakacje to czas błogiego odpoczynku. Niektóre kierunki – jak np. Egipt czy…
CZYTAJ