Woda sekret młodości.



Piękny wygląd skóry zależy od odpowiedniego nawilżenia organizmu i nie polega jedynie na wypijaniu 2 l wody dziennie i stosowaniu kremów nawilżających. To, co jemy i jak żyjemy to równie istotne elementy, które decydują o tym czy sprzyjamy odpowiedniemu zaopatrzeniu naszego organizmu w wodę.

Zbyt mała ilość wody w organizmie sprawia, że zaczyna on gorzej funkcjonować, zaczynamy chorować a skóra staje się sucha.

Zdania specjalistów, co do ilości wody, którą powinniśmy wypijać są podzielone, zaczyna się podważanie teorii o przyjmowaniu min. 2 l płynów. Jedni uważają, że to i tak zbyt mało, inni, że zbyt duża ilość wypijanej wody wpływa niekorzystnie na pracę nerek. Jeszcze inna grupa uważa, że to zupełnie nie chodzi o nawilżenie poprzez wypijana wodę a wręcz twierdzą, że ilość wypijanej wody nie ma nic wspólnego z nawilżeniem organizmu. Wyrażają pogląd, że sekret tkwi w diecie i spożywaniu produktów „uszczelniających” błony komórkowe.

Nieprzetworzone owoce i warzywa to najlepsze źródło wody dla organizmu, ponieważ w ich skład wchodzi 85-98% wody oraz minerały, witaminy i przeciwutleniacze. Zawartość wody to jedno a zdolność jej przedostawania do komórek organizmu to dwa, właśnie woda zawarta w owocach i warzywach jest otoczona przez cząsteczki, które umożliwiają przedostawanie się jej do wnętrza komórek. Za spożywaniem owoców i warzyw przemawia także zgromadzony w nich błonnik, który z kolei częściowo blokuje wchłanianie przez organizm kalorii z węglowodanów i tłuszczy. Zwiększa natomiast ilość składników odżywczych wchłanianych przez organizm.

W naszym ciele występują dwa rodzaje wody, pożyteczna i zbędna. Pożyteczna to ta, która znajduje się w komórkach, zbędna to ta, która występuje poza komórkami. Przemieszcza się ona między tkanką łączna a komórkami i odpowiada za uczucie ciężkości i opuchnięcia. Częste puchnięcie to znak wysyłany przez organizm, że woda nie jest właściwie wykorzystywana w organizmie.




Przyczyną takiego nagromadzenia wody z jednoczesnym odwodnieniem organizmu może być wszechobecna sól, nie bez powodu ma taką złą sławę i każdy, kto posiada podstawową wiedzę o skutkach jej wpływu na organizm przestrzega przed nadmiernym jej spożywaniem.

Mechanizm jej szkodliwego działania polega na tym, iż w momencie jej nadmiernego spożycia organizm próbując zmniejszyć jej stężenie uwalnia wodę zawartą w komórkach……

….W efekcie mamy obciążony i odwodniony organizm, wypicie litra wody nie zrównoważy strat. Dlatego powinniśmy w miarę możliwości ograniczać sól i produkty w nią bogate w naszej diecie. Unikać powinniśmy także czerwonego mięsa i produktów zawierających tłuszcze wysokonasycone, tłustego mleka, serów, cukru, tłuszczy, przetworzonych zbóż.

Poprawiając kondycję fizyczną, poprawiamy także nawodnienie. Otóż im więcej tkanki mięśniowej tym więcej zdrowej wody w organizmie. Tkanka tłuszczowa zawiera 10-20% wody, natomiast tkanka mięśniowa i kości to zawartość 70-75% wody. Nie musimy się obawiać intensywnych treningów, mięśnie w miarę regeneracji tworzą coraz większe komórki, co pozwala na utrzymanie większej ilości wody i składników odżywczych w organizmie. Pamiętać należy wówczas tylko o intensywnym nawilżaniu i dostarczaniu mikro i makroelementów, które organizm traci podczas intensywnego wysiłku.

Aby zatrzymać tę właściwą wodę, musimy pamiętać o dostarczeniu do organizmu czterech bardzo ważnych składników, aminokwasów ( białka, chude mięso, ryby, pełne ziarna), lecytyny ( orzeszki ziemne, soja, kiełki pszenicy), przeciwutleniaczy (warzywa) i nienasyconych kwasów tłuszczowych (ryby morskie, oliwa z oliwek, avocado, orzechy włoskie). Dlaczego są one tak ważne, otóż są one budulcem komórek o silnych błonach komórkowych, a jak wspomnieliśmy na początku to właśnie one odgrywają istotną rolę w utrzymaniu tej pożytecznej wody w organizmie.

Nie o każdej porze roku mamy dostęp do pełnej gamy składników, które powinny znaleźć się w naszym menu, dlatego nie zapominajmy o suplementach. Możemy włączyć do naszej diety suplementy ze składnikami wzmacniającymi komórki jak multiwitaminy, kwasy tłuszczowe omega 3, lecytynę, witaminy z grupy B, witaminę D i przeciwutleniacze.

1 marca obchodzony jest Światowy Dzień Walki z Otyłością. Serce na Wadze – jak nadmierne kilogramy wpływają na ten najważniejszy organ ?

Dlaczego otyłość jest zagrożeniem dla serca, jakie mechanizmy prowadzą do poważnych schorzeń układu sercowo-naczyniowego oraz dlaczego utrzymanie prawidłowej wagi ciała…
CZYTAJ

Nawet 3 miliony ludzi w Polsce cierpi z powodu chorób rzadkich

Mgr inż. Elżbieta Wątor, stypendystka programu L’Oréal-UNESCO Dla Kobiet i Nauki, naukowczyni z Małopolskiego Centrum Biotechnologii Uniwersytetu Jagiellońskiego, bada molekularne…
CZYTAJ

Kosmetyczny rekonstruktor skóry. Jak działa kolagen?

Kolagen to kluczowe białko strukturalne naszej skóry. Odpowiada za jej jędrność, elastyczność, wytrzymałość oraz nawilżenie. Dzięki swoim bezcennym właściwościom, kolagen…
CZYTAJ

Ekspert: są tylko dwa przeciwskazania do znieczulenia porodowego

Czy znieczulenie porodowe powinno być domyślnie dostępne dla pacjentek? – Jestem wielkim zwolennikiem tego pomysłu. Są tylko dwa przeciwskazania do…
CZYTAJ

2 przepisy na zdrowe przekąski dla dzieci z wykorzystaniem pełnoziarnistej kaszki dla dzieci –spróbuj daktylowych kulek mocy lub bananowych muffinek z kaszką jaglaną

Zdrowe przekąski to ważny element w diecie dzieci, które potrzebują dużo energii i składników odżywczych do prawidłowego funkcjonowania i rozwoju.…
CZYTAJ

Oddech dla Zdrowia. Jak fizjoterapia pomaga zwalczać choroby układu oddechowego?

Szacuje się, że choroby układu oddechowego są przyczyną nawet 1/6 wszystkich zgonów na świecie. Eksperci alarmują, iż zapadalność i umieralność…
CZYTAJ

Perfumy męskie na prezent – jakie wybrać?

Perfumy to znakomity prezent dla mężczyzn, niezależnie od okazji związanej z wręczeniem podarunku. Problem pojawia się jednak zawsze w momencie…
CZYTAJ

Ratunek dla pacjentów z zaburzeniami rytmu serca. Kardioneuroablacja alternatywą dla wszczepienia stymulatora serca

Kardioneuroablacja nerwu błędnego tzw. „odnerwianie” serca jest jedną z metod leczenia zaburzeń rytmu serca, a zarazem alternatywą dla wszczepienia stymulatora…
CZYTAJ

HARIBO z konkursem wspieranym przez sztuczną inteligencję

Marka popularnych, produkowanych od ponad 100 lat, żelek zorganizowała konkurs konsumencki #GDZIEZHARIBO, w którym wykorzystuje przełomową technologię AI. Nad wodospad?…
CZYTAJ

Światowa Organizacja Meteorologiczna (WMO) ogłasza 2023 rok najcieplejszym w historii pomiarów

Światowa Organizacja Meteorologiczna (WMO) ogłosiła, że rok 2023 został uznany za najcieplejszy w historii pomiarów, ze średnią temperaturą globalną przewyższającą…
CZYTAJ

Leki przeciwcukrzycowe przełomem w leczeniu otyłości. Ich skuteczność jest porównywalna z operacjami bariatrycznymi

Według danych Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), ponad 2 miliardy ludzi na świecie cierpi z powodu nadwagi, z czego ponad 650…
CZYTAJ

Uśmiechnij się do zdrowia: Na czym polega leczenie zębów pod mikroskopem?

Piękny uśmiech i zdrowe zęby bez ubytków, są niezwykle ważne nie tylko w kontekście estetyki, ale przede wszystkim zdrowia, komfortu…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

1 marca obchodzony jest Światowy Dzień Walki z Otyłością. Serce na Wadze – jak nadmierne kilogramy wpływają na ten najważniejszy organ ?

Dlaczego otyłość jest zagrożeniem dla serca, jakie mechanizmy prowadzą do poważnych schorzeń…
CZYTAJ

Nawet 3 miliony ludzi w Polsce cierpi z powodu chorób rzadkich

Mgr inż. Elżbieta Wątor, stypendystka programu L’Oréal-UNESCO Dla Kobiet i Nauki, naukowczyni…
CZYTAJ

Oddech dla Zdrowia. Jak fizjoterapia pomaga zwalczać choroby układu oddechowego?

Szacuje się, że choroby układu oddechowego są przyczyną nawet 1/6 wszystkich zgonów…
CZYTAJ

Ratunek dla pacjentów z zaburzeniami rytmu serca. Kardioneuroablacja alternatywą dla wszczepienia stymulatora serca

Kardioneuroablacja nerwu błędnego tzw. „odnerwianie” serca jest jedną z metod leczenia zaburzeń…
CZYTAJ

Leki przeciwcukrzycowe przełomem w leczeniu otyłości. Ich skuteczność jest porównywalna z operacjami bariatrycznymi

Według danych Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), ponad 2 miliardy ludzi na świecie…
CZYTAJ