Woda sekret młodości.



Piękny wygląd skóry zależy od odpowiedniego nawilżenia organizmu i nie polega jedynie na wypijaniu 2 l wody dziennie i stosowaniu kremów nawilżających. To, co jemy i jak żyjemy to równie istotne elementy, które decydują o tym czy sprzyjamy odpowiedniemu zaopatrzeniu naszego organizmu w wodę.

Zbyt mała ilość wody w organizmie sprawia, że zaczyna on gorzej funkcjonować, zaczynamy chorować a skóra staje się sucha.

Zdania specjalistów, co do ilości wody, którą powinniśmy wypijać są podzielone, zaczyna się podważanie teorii o przyjmowaniu min. 2 l płynów. Jedni uważają, że to i tak zbyt mało, inni, że zbyt duża ilość wypijanej wody wpływa niekorzystnie na pracę nerek. Jeszcze inna grupa uważa, że to zupełnie nie chodzi o nawilżenie poprzez wypijana wodę a wręcz twierdzą, że ilość wypijanej wody nie ma nic wspólnego z nawilżeniem organizmu. Wyrażają pogląd, że sekret tkwi w diecie i spożywaniu produktów „uszczelniających” błony komórkowe.

Nieprzetworzone owoce i warzywa to najlepsze źródło wody dla organizmu, ponieważ w ich skład wchodzi 85-98% wody oraz minerały, witaminy i przeciwutleniacze. Zawartość wody to jedno a zdolność jej przedostawania do komórek organizmu to dwa, właśnie woda zawarta w owocach i warzywach jest otoczona przez cząsteczki, które umożliwiają przedostawanie się jej do wnętrza komórek. Za spożywaniem owoców i warzyw przemawia także zgromadzony w nich błonnik, który z kolei częściowo blokuje wchłanianie przez organizm kalorii z węglowodanów i tłuszczy. Zwiększa natomiast ilość składników odżywczych wchłanianych przez organizm.

W naszym ciele występują dwa rodzaje wody, pożyteczna i zbędna. Pożyteczna to ta, która znajduje się w komórkach, zbędna to ta, która występuje poza komórkami. Przemieszcza się ona między tkanką łączna a komórkami i odpowiada za uczucie ciężkości i opuchnięcia. Częste puchnięcie to znak wysyłany przez organizm, że woda nie jest właściwie wykorzystywana w organizmie.




Przyczyną takiego nagromadzenia wody z jednoczesnym odwodnieniem organizmu może być wszechobecna sól, nie bez powodu ma taką złą sławę i każdy, kto posiada podstawową wiedzę o skutkach jej wpływu na organizm przestrzega przed nadmiernym jej spożywaniem.

Mechanizm jej szkodliwego działania polega na tym, iż w momencie jej nadmiernego spożycia organizm próbując zmniejszyć jej stężenie uwalnia wodę zawartą w komórkach……

….W efekcie mamy obciążony i odwodniony organizm, wypicie litra wody nie zrównoważy strat. Dlatego powinniśmy w miarę możliwości ograniczać sól i produkty w nią bogate w naszej diecie. Unikać powinniśmy także czerwonego mięsa i produktów zawierających tłuszcze wysokonasycone, tłustego mleka, serów, cukru, tłuszczy, przetworzonych zbóż.

Poprawiając kondycję fizyczną, poprawiamy także nawodnienie. Otóż im więcej tkanki mięśniowej tym więcej zdrowej wody w organizmie. Tkanka tłuszczowa zawiera 10-20% wody, natomiast tkanka mięśniowa i kości to zawartość 70-75% wody. Nie musimy się obawiać intensywnych treningów, mięśnie w miarę regeneracji tworzą coraz większe komórki, co pozwala na utrzymanie większej ilości wody i składników odżywczych w organizmie. Pamiętać należy wówczas tylko o intensywnym nawilżaniu i dostarczaniu mikro i makroelementów, które organizm traci podczas intensywnego wysiłku.

Aby zatrzymać tę właściwą wodę, musimy pamiętać o dostarczeniu do organizmu czterech bardzo ważnych składników, aminokwasów ( białka, chude mięso, ryby, pełne ziarna), lecytyny ( orzeszki ziemne, soja, kiełki pszenicy), przeciwutleniaczy (warzywa) i nienasyconych kwasów tłuszczowych (ryby morskie, oliwa z oliwek, avocado, orzechy włoskie). Dlaczego są one tak ważne, otóż są one budulcem komórek o silnych błonach komórkowych, a jak wspomnieliśmy na początku to właśnie one odgrywają istotną rolę w utrzymaniu tej pożytecznej wody w organizmie.

Nie o każdej porze roku mamy dostęp do pełnej gamy składników, które powinny znaleźć się w naszym menu, dlatego nie zapominajmy o suplementach. Możemy włączyć do naszej diety suplementy ze składnikami wzmacniającymi komórki jak multiwitaminy, kwasy tłuszczowe omega 3, lecytynę, witaminy z grupy B, witaminę D i przeciwutleniacze.

Dziura ozonowa – co się z nią stało?

Kiedy w latach 80. XX wieku naukowcy ogłosili, że nad Antarktydą pojawiła się „dziura ozonowa” – gigantyczny obszar niemal pozbawiony…
CZYTAJ

amień, który zostawia ślad w całym organizmie „Bakterie z kamienia nazębnego mogą przedostać się do krwi z ryzykiem zaostrzenia stanu zapalnego w innych narządach.”

Większość z nas wie, że kamień nazębny trzeba usuwać u dentysty, ale mało kto potrafi powiedzieć, czym właściwie różni się…
CZYTAJ

Lubię siebie. Nie dlatego, że jestem idealna. Dlatego, że jestem prawdziwa – wystartowała 6.edycja kampanii #lubiesiebie.

Kampania #lubiesiebie to nie kolejna inicjatywa o wyglądzie. To manifest świadomego życia w zgodzie ze sobą – ze swoim ciałem,…
CZYTAJ

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień Cukrzycy, szczególnie, że z tą podstępną chorobą według…
CZYTAJ

Zupa krem z marchewki i pomarańczy

Rozgrzewająca, aromatyczna i pełna koloru — zupa krem z marchewki i pomarańczy to idealna propozycja na chłodniejsze dni. Lekko słodka,…
CZYTAJ

Choroba dziąseł, która uderza w serce

„Bakterie z jamy ustnej mogą dostać się do krwi i wywołać stan zapalny w naczyniach. To zwiększa ryzyko zawału.” Nie…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony. W tym samym czasie liczba nowych przypadków nowotworów…
CZYTAJ

Pierwszy zabieg aterektomii w Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej – nowa możliwość leczenia miażdżycy

W Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej American Heart of Poland po raz pierwszy zastosowano aterektomię rotacyjną, nowatorską metodę leczenia…
CZYTAJ

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek, wspominając listopadową noc sprzed czterech dekad. – Marian…
CZYTAJ

Metale ciężkie i pestycydy w warzywach i owocach z działek miejskich – wyniki badań komentuje ekspertka IOŚ-PIB

Marchew z działki, sałata z miejskiego ogródka czy truskawki z własnej uprawy – to symbole zdrowej, lokalnej żywności. Jednak najnowsze…
CZYTAJ

Jesienna dynia w nowym świetle – jak Halloween wpływa na marnowanie żywności

Moda na Halloween i rzeźbione dynie w ostatnich latach przekształciła się w szerszy trend – dekorowanie wnętrz oraz wejść do…
CZYTAJ

Świetlista i opalona skóra jak po wakacjach: wszystko co powinnaś wiedzieć o opalaniu natryskowym

Letnia opalenizna od zawsze kojarzy się ze zdrowiem, energią i atrakcyjnym wyglądem. Jednak niestety promienie UV niosą ze sobą ryzyko…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony.…
CZYTAJ

Pierwszy zabieg aterektomii w Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej – nowa możliwość leczenia miażdżycy

W Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej American Heart of Poland po…
CZYTAJ

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek,…
CZYTAJ

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz…
CZYTAJ