Wakacje? Tak, ale nie od zdrowego żywienia – 5 PORAD



Jak sprawić, by szczupła sylwetka nie stała się tylko wakacyjnym wspomnieniem? Pod lupę bierzemy 5 najczęstszych urlopowych grzechów żywieniowych. Dowiedz się, czy diety cud działają, kiedy ryba z kurortu jest zdrowa oraz jakimi przysmakami zastąpić gofry i lody. Ekspert radzi.

 

Dla zdrowia i ochłody

Bez względu na to, czy znajdujemy się na polu namiotowym, w nadmorskim kurorcie czy wysoko w górach, zawsze należy mieć przy sobie butelkę z napojem. Zdaniem eksperta spożywanie 2,5 – 3 litrów płynów dziennie to absolutne minimum.

– Pamiętajmy, że wysokie temperatury automatycznie zwiększają zapotrzebowanie organizmu na płyny, wynoszące nawet powyżej 3 litrów na dobę. Tutaj niezastąpiona pozostaje woda lub świeżo wyciskane soki. W upalne dni polecam dodawać do nich miętę, która ma właściwości orzeźwiające. Płyny należy spożywać w małych ilościach, ale systematycznie, nawet wtedy, gdy nie odczuwamy pragnienia – mówi dr n. farm. Katarzyna Zabłocka-Słowińska, doradca żywieniowy sieci przychodni NZOZ „Twój Lekarz”.

 

Słodki smak lata

Gofry, rurki z kremem, wata cukrowa, lody – w gałkach, włoskie, amerykańskie, tajskie, na patyku. Dla wielu lato ma słodki smak. O ile węglowodany, czyli cukry, stanowią podstawowy materiał energetyczny organizmu, o tyle ich nadmiar prowadzi do tycia.

 

Niebezpieczeństwo spożywania wyżej wymienionych deserów wynika z wysokiej zawartości węglowodanów prostych oraz nasyconych kwasów tłuszczowych, których nadmiar w diecie prowadzi do zaburzeń metabolicznych, a w konsekwencji otyłości.

– Częste spożywanie nadmiernych ilości cukrów prostych może prowadzić do zaburzeń gospodarki węglowodanowej, manifestowanych początkowo osłabieniem insulinowrażliwości, a ostatecznie cukrzycą typu 2 oraz zaburzeniami gospodarki lipidowej – mówi dr n. farm. Katarzyna Zabłocka-Słowińska.

 

Ekspert poleca zastąpić desery świeżymi owocami sezonowymi – malinami czy brzoskwiniami, które zawierają zdecydowanie mniej cukrów prostych, a ponadto są doskonałym źródłem składników mineralnych i innych substancji biologicznie aktywnych, korzystnie wpływających na funkcjonowanie organizmu.

 

– Ponadto produkty te zawierają nawet ok. 90% wody. Mogą być zatem jej istotnym źródłem w naszej diecie. Lepiej zrezygnować za to z tych o wysokiej energetyczności i zawartości węglowodanów, na przykład bananów czy winogron – mówi dr n. farm. Katarzyna Zabłocka-Słowińska.

 

Cudowne diety

Tuż przed urlopem sięgamy po cudowne diety, których efekt ma być szybki i zachwycający. Konsekwencje? Zazwyczaj o nich nie myślimy. Tymczasem wykluczanie części składników i akcentowanie innych nie jest wskazane dla zdrowej osoby.

– Niewłaściwe i długotrwałe stosowanie tzw. diet – cud może wywołać zaburzenia metaboliczne i niedobory pokarmowe, co skutkuje nie tylko szybkim efektem jo-jo, ale też może prowadzić do pogorszenia stanu zdrowia– mówi doradca żywieniowy sieci przychodni NZOZ „Twój Lekarz”. – Jeśli planujemy utratę nadmiernej masy ciała, musimy pamiętać, że to długotrwały proces. Warto tutaj skorzystać z fachowej pomocy dietetyka. Specjalista w pełni współpracuje z pacjentem, uwzględniając jego tryb życia i preferencje żywieniowe – dodaje.

 

Poza tym – jak zauważa ekspert – nieodłącznym elementem planowanego odchudzania powinna być regularna aktywność fizyczna. Tutaj warto postawić na ruch, który sprawia nam przyjemność, na przykład pływanie, jazdę na rowerze czy bieganie.




Przysmak kurortów

Czym byłby urlop w nadmorskim kurorcie bez ryby na obiad? Lista korzyści wynikających ze spożywania takiego mięsa jest bardzo długa – jego podstawową zaletą jest duża zawartość białka, soli mineralnych i witamin.

 

– Niestety najczęściej sięgamy po smażoną rybę i frytki. Tymczasem smażenie to jedna z najbardziej szkodliwych metod obróbki żywności. Poza tym, nigdy nie mamy pewności, czy olej, na którym usmażono serwowaną nam rybę, nie podlegał już wcześniej obróbce termicznej. Lepiej wybrać rybę duszoną lub ugotowaną na parze, a zamiast frytek – pełnoziarnisty ryż i surówkę przygotowaną z ogólnodostępnych o tej porze roku świeżych warzyw, skropionej oliwą lub olejem rzepakowym – mówi dr n. farm. Katarzyna Zabłocka-Słowińska.

 

Żywieniowe pułapki czyhają również podczas tradycyjnego grilla. Zamiast tłustej karkówki, boczku czy kiełbas lepiej wybrać pierś z kurczaka, rybę, warzywa albo owoce. Są smaczne, a przy tym mniej energetyczne.

 

Śniadanie na kolację

Pomijanie śniadań i łączenie posiłków (na przykład popularne podczas urlopów z biurami podróży obiadokolacje), to przeciwnicy zdrowego odżywiania się i szczupłej sylwetki. – Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia. Organizm potrzebuje odpowiedniej porcji energii do działania. Ponadto poranny posiłek zmniejsza ryzyko zaburzeń metabolicznych, które mogą prowadzić np. do cukrzycy typu 2 – mówi dr n. farm. Katarzyna Zabłocka-Słowińska.

– Pomijanie regularnych posiłków odreagowujemy zazwyczaj wieczorem, kiedy po całodniowym „poście” wynagradzamy się obfitą kolacją. Efektem jest odkładanie nadmiaru energii w postaci tkanki tłuszczowej oraz przybieranie na masie na skutek spowolnionego metabolizmu w godzinach wieczornych i nocnych. Chcąc utrzymać szczupłą sylwetkę, warto uwzględnić spożycie pięciu posiłków w ciągu dnia  dodaje.

dr n. farm. Katarzyna Zabłocka-Słowińska – doradca żywieniowy w sieci przychodni NZOZ „Twój Lekarz”, inżynier technologii żywności i żywienia człowieka, doradca żywieniowy, adiunkt Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu, sekretarz Wrocławskiego Oddziału Polskiego Towarzystwa Dietetyki.

Na co zwrócić uwagę przy wyborze metody spowalniania progresji krótkowzroczności u dzieci?

Nawet połowa światowej populacji do 2050 roku będzie zmagała się z krótkowzrocznością – wadą wzroku, która w skrajnych przypadkach może…
CZYTAJ

Proteiny i wysoka jakość odżywcza. Specyfika suplementów diety

Dwie trzecie młodych Polaków uznaje swoje nawyki żywieniowe za zdrowe, a jednocześnie tylko co czwarty Polak odżywia się zgodnie z…
CZYTAJ

Rozmowa z Dr Franciszkiem Strzałkowskim, założycielem Kliniki Strzałkowski

DR FRANCISZEK STRZAŁKOWSKI - po powrocie z zagranicy 5 lat temu , założył Klinikę Strzałkowski. Lekarz medycyny estetycznej, anestezjolog, członek…
CZYTAJ

Jesienne obniżenie nastroju – jak sobie z nim radzić? Niezawodne źródła wsparcia

Po intensywnym lecie, kiedy jesteśmy pełni aktywności i pozytywnej motywacji, chłodniejsza pogoda może wpłynąć na naszą psychikę. Czy jednak winna…
CZYTAJ

Kluczowe trendy w dietetyce a dieta idealna

Globalne trendy żywieniowe, mimo że zmieniają się dość dynamicznie, to jednak konsekwentnie ewoluują w jednym kierunku – dążymy do tego,…
CZYTAJ

Wyjazd do uzdrowiska po zdrowie!

Wyjazd do uzdrowiska to dla wielu osób doskonała okazja, aby zadbać o swoje zdrowie, odprężyć się i cieszyć wspaniałym wypoczynkiem.…
CZYTAJ

Odmłodzenie i odświeżenie – Dwa wyzwania dla skóry wokół oczu

Delikatna skóra wokół oczu – szczególnie ta dojrzała – wymaga spersonalizowanej pielęgnacji nastawionej jednocześnie na kilka obszarów. Najważniejsze z nich…
CZYTAJ

„Wspólnie rozgrzewamy serca seniorów” Knorr wspiera Stowarzyszenie mali bracia Ubogich

Obecność drugiego człowieka, chęć rozmowy, otwartość, ciepły posiłek - mają moc, by odmienić choć na chwilę życie osamotnionych, starszych osób.…
CZYTAJ

Antybiotykooporność – cicha pandemia XXI wieku. Bezpieczne stosowanie antybiotyków

Sezon jesienno-zimowy sprzyja wzrostowi zachorowań, a leczenie różnych grup wiekowych, od dzieci po seniorów, często wymaga zastosowania antybiotyków. Z okazji…
CZYTAJ

Dowiedz się więcej o swojej odporności!

#Katar, #kichanie, #kaszel i ból gardła to poza kolorowymi liśćmi drzew charakterystyczne oznaki mokrej i zimnej jesieni. Za wymienione objawy…
CZYTAJ

Wpływ konieczności przesiedlenia na zdrowie psychiczne i dobrostan psychospołeczny dzieci

„Bez wątpienia jest tu fajnie; ale prawdziwy dom, to własny dom...” - Badanie subiektywnego dobrostanu dzieci i młodzieży mieszkających w…
CZYTAJ

Rola białka w zrównoważonej diecie

Białko stanowi około 20% masy ciała człowieka, z czego mniej więcej 300 g ulega wymianie w ciągu doby. Ten niezbędny…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Wyjazd do uzdrowiska po zdrowie!

Wyjazd do uzdrowiska to dla wielu osób doskonała okazja, aby zadbać o…
CZYTAJ

Antybiotykooporność – cicha pandemia XXI wieku. Bezpieczne stosowanie antybiotyków

Sezon jesienno-zimowy sprzyja wzrostowi zachorowań, a leczenie różnych grup wiekowych, od dzieci…
CZYTAJ

Dowiedz się więcej o swojej odporności!

#Katar, #kichanie, #kaszel i ból gardła to poza kolorowymi liśćmi drzew charakterystyczne…
CZYTAJ

Cukrzyca: znaj ryzyko – bądź odpowiedzialny. Kto jest na nią szczególnie narażony? Czy można obniżyć ryzyko zachorowania? Co jeść przy cukrzycy?

14 listopada obchodzony jest Światowy Dzień Cukrzycy. W tym roku hasłem przewodnim…
CZYTAJ

Samobadanie piersi ratuje życie

Rak piersi to choroba podstępna, gdyż początkowo nie daje symptomów, a pierwszym…
CZYTAJ