Trójglicerydy normy oraz cholesterol i jego normy



Trójglicerydy normy i cholesterol normy. Sprawdz jakie są normy trójglicerydów i jakie są normy cholesterolu.

Trójglicerydy mogą przyczyniac się do powstawania zmian miażdzycowych oraz do powstania choroby wieńcowej. Powodem  nadmiernego poziomu trojglicerydów, nie musi byc wcale tłuste jedzenie.

Może miec na to wpływ mała aktywnośc fizyczna, nadmiar  tłuszczu i cukru w naszym organizmie.

Trójglicerydy  to występujący tłuszcz we krwi. Nasze ciało wykorzystuje ten tłuszcz jako energię potrzebną nam do właściwego funkcjonowania naszego organizmu. Duża ilośc ludzi cierpiących na problemy serca mają za wysoki poziom trójglicerydów.

Podwyższony poziom trójglicerydów w połączeniu z niskim  cholesterolem HDL oraz wysokim cholesterolem LDL w dużym stopniuprzyśpiesza miażdżyce , nastepstwem miażdżycy są zawały serca oraz choroby serca.

Nadmiar trójglicerydów

Trójglicerydy, jak inne tłuszcze nie rozpuszczają się w wodzie, tylko przemieszczają się we krwi w połączeniu z białkami które produkowane są przez naszą watrobę.Tworzą zwiazki lipoproteiny.

Podwyższoną ilośc trójglicerydów mają przeważnie osoby z nadwagą. Nadmiar trójglicerydów zwiększa ryzyko chorób miażdżycowych i chorob serca a co za tym idzie i zawałów. Często występuje przy tego typu stanom cukrzyca typu 2. Rozwój miażdżycy występuje zwłaszcza gdy wysokiemu poziomowi trójglicerydów towarzyszy mała ilość cholesterolu HDL, tzw. dobrego cholesterolu. Natomiast niebezpiecznym połączeniem jest wysoki poziom trójglicerydów  i cholesterolu całkowitego oraz złego.

modanaurode.pl  -  trojglicerydy jak utrzymac ich wlasciwa norme?

Jakie są przyczyny nadmiernej ilości trójglicerydów?

Powodem  nadmiernego poziomu trojglicerydów, nie musi byc wcale tłuste jedzenie. Może miec na to wpływ mała aktywnośc fizyczna,nadmiar  tłuszczu i cukru w naszym organizmie.

Wpływ na taki stan rzeczy ma niezdrowym tryb życia. Nistety już od małego dziecka nabieramy złych nawyków żywieniowych i bardzo często przekazujemy je naszym pociechom.

Dostarczana do komórek energia, czyli trójglicerydy  muszą być zużyte. I bardzo często dochodzi do efektu błędnego koła. Mianowicie nie poruszamy się bo jesteśmy otyli i szybko się męczymy, a jesteśmy otyli  bo nie poruszamy się, więc jak sami widzicie jedno z drugim jest powiązane.

Co musimy zrobic by obniżyc poziom trójglicerydów oraz jak nie dopuścic do jego podwyższenia?

Napewno dbac o dietę, o to co jemy i w jakich ilościach. Czyli napewno, mniej kalorii a zarazem więcej ruchu. Musimy ogranicz ilość spożywanych węglowodanów prostych, takich jak :alkohol, również  wino i piwa, ponieważ podwyższają one poziom trójglicerydów.

Do naszego manu musimy wprowadzic większa ilośc spożywanych warzyw, owoców. Tłuszcze zwierzęce zastąp tłuszczami roślinnymi. Konsumuj dużą ilośc ryb , ryby zawierają kwasy omega-3, które obniżają poziom trójglicerydów i podwyższają poziom dobrego cholesterolu.

Najnowsze wyniki badań pokazują iż osoby z wysokim poziomem cholesterolu i trójglicerydów, które podjeły się regularnych ćwiczyń np. jazda na rowerze, jogging czy też długie spacery w znacznym stopniu poprawiły poziom lipidów, a nawet  ich wyniki są prawidłowe, nie odbiegające od norm.

Normy trójglicerydów

Badanie nazwane lipidogramem, obejmuje:

  • stężenie cholesterolu całkowitego,
  • stężenie cholesterolu HDL,
  • stężenie cholesterolu LDL,
  • stężenie trójglicerydów.

Cholesterol Całkowity norma:

Jego wartość pokazuje jaka jest całkowita ilość tłuszczu w krwi. wg norm które stosuje się obecnie:

Poniżej 200mg/dl (5.17 mmo/L)                     Wartośc prawidłowa

200 – 239 mg/dl (5.17-6.18 mmo/L)                Wartośc podwyższona

240 mg/dl  (6.21 mmo/L i powyżej)                 Wysokie ryzyko chorób serca

Bardzo ważnym jest oceniając poziom cholesterolu aby nie sugerowac się  tylko i wyłącznie całkowitą jego zawartością w naszej krwi. Musimy pamiętac aby zwrócic także uwage na  frakcję HDL, LDL i trójglicerydy, ponieważ to własnie trójglicerydy mówią nam o jakości tłuszczu.



Cholesterol HDL

Jest to tak zwany „dobry cholesterol”. Zadaniem tego cholesterolu jest odprowadzenie nadmiaru cholesterolu z organizmu do naszej wątroby gdzie ulega rozpadnięciu. Wyższy poziom cholesterolu HDL niż pożądany przyjmuje się za bardzo zdrowy, spełnia on barierę  ochronną i zabezpiecza przed chorobami serca. Tak samo przyjmując iz każdy  niższy poziom HDL od pożądanego zwiększa rzyzyko  występowania chorób wieńcowych

Norma Cholesterol HDL czyli dobry cholesterol

Jego wartość pokazuje jaka jest całkowita ilość tłuszczu w krwi. wg norm które stosuje się obecnie:

Mężczyźni – Poniżej 35 mg/dl          (0.9 mmo/L)                      Ryzyko powstawania chorób serca i choroby wieńcowej

Kobiety      – Poniżej 45 mg/dl          (1.2 mmo/L)                      Ryzyko powstawania chorób serca i choroby wieńcowej

60 mg/dl  (1.56 mmo/L i powyżej)                                              Norma uważana za bardzo zdrową

Cholesterol LDL tak zwany zły cholesterol

Uważany jest „złym cholesterolem” są to lipoproteiny, które przemieszczają się pomiędzy wątrobą a innymi organami i tkankami w naszym organizmie, dostarczając cholesterol tam gdzie jest potrzebny. Dowiedziono iż cholesterol LDL jest powiązany z rożnego rodzaju chorobami serca, a gdy występuje w nadmiarze jest niebezpieczny dla zdrowia.

Norma Cholesterol LDL czyli zły cholesterol

Jego wartość pokazuje jaka jest całkowita ilość tłuszczu w krwi. wg norm które stosuje się obecnie:

Poniżej 100 mg/dl           (2.6 mmo/L)                                         Optymalny

100 – 129 mg/dl                (2.63.64 mmo/L)                                Powyżej optymalnego

130 – 159  mg/dl               (3.36 – 4.13 mmo/L)                          Graniczny                  

160 – 189  mg/dl               (4.14 – 4.90 mmo/L)                          Wysoki  

190  mg/dl                         (4.91 i powyżej mmo/L)                    Bardzo wysoki!   

Zobacz jakie o9bowiązują normy trójglicerydów:

Trójglicerydy normy:

Poniżej 150 mg/dl           (1.69 mmo/L)                                       Norma

150 – 199 mg/dl                (1.69 – 2.25 mmo/L)                            Graniczny

200 – 499 mg/dl                (2.26 – 5.63 mmo/L)                            Wysoki                 

500 i powyżej  mg/dl       (5.64 i powyżej mmo/L)                     Bardzo wysoki!   

Na co zwrócić uwagę przy wyborze metody spowalniania progresji krótkowzroczności u dzieci?

Nawet połowa światowej populacji do 2050 roku będzie zmagała się z krótkowzrocznością – wadą wzroku, która w skrajnych przypadkach może…
CZYTAJ

Proteiny i wysoka jakość odżywcza. Specyfika suplementów diety

Dwie trzecie młodych Polaków uznaje swoje nawyki żywieniowe za zdrowe, a jednocześnie tylko co czwarty Polak odżywia się zgodnie z…
CZYTAJ

Rozmowa z Dr Franciszkiem Strzałkowskim, założycielem Kliniki Strzałkowski

DR FRANCISZEK STRZAŁKOWSKI - po powrocie z zagranicy 5 lat temu , założył Klinikę Strzałkowski. Lekarz medycyny estetycznej, anestezjolog, członek…
CZYTAJ

Jesienne obniżenie nastroju – jak sobie z nim radzić? Niezawodne źródła wsparcia

Po intensywnym lecie, kiedy jesteśmy pełni aktywności i pozytywnej motywacji, chłodniejsza pogoda może wpłynąć na naszą psychikę. Czy jednak winna…
CZYTAJ

Kluczowe trendy w dietetyce a dieta idealna

Globalne trendy żywieniowe, mimo że zmieniają się dość dynamicznie, to jednak konsekwentnie ewoluują w jednym kierunku – dążymy do tego,…
CZYTAJ

Wyjazd do uzdrowiska po zdrowie!

Wyjazd do uzdrowiska to dla wielu osób doskonała okazja, aby zadbać o swoje zdrowie, odprężyć się i cieszyć wspaniałym wypoczynkiem.…
CZYTAJ

Odmłodzenie i odświeżenie – Dwa wyzwania dla skóry wokół oczu

Delikatna skóra wokół oczu – szczególnie ta dojrzała – wymaga spersonalizowanej pielęgnacji nastawionej jednocześnie na kilka obszarów. Najważniejsze z nich…
CZYTAJ

„Wspólnie rozgrzewamy serca seniorów” Knorr wspiera Stowarzyszenie mali bracia Ubogich

Obecność drugiego człowieka, chęć rozmowy, otwartość, ciepły posiłek - mają moc, by odmienić choć na chwilę życie osamotnionych, starszych osób.…
CZYTAJ

Antybiotykooporność – cicha pandemia XXI wieku. Bezpieczne stosowanie antybiotyków

Sezon jesienno-zimowy sprzyja wzrostowi zachorowań, a leczenie różnych grup wiekowych, od dzieci po seniorów, często wymaga zastosowania antybiotyków. Z okazji…
CZYTAJ

Dowiedz się więcej o swojej odporności!

#Katar, #kichanie, #kaszel i ból gardła to poza kolorowymi liśćmi drzew charakterystyczne oznaki mokrej i zimnej jesieni. Za wymienione objawy…
CZYTAJ

Wpływ konieczności przesiedlenia na zdrowie psychiczne i dobrostan psychospołeczny dzieci

„Bez wątpienia jest tu fajnie; ale prawdziwy dom, to własny dom...” - Badanie subiektywnego dobrostanu dzieci i młodzieży mieszkających w…
CZYTAJ

Rola białka w zrównoważonej diecie

Białko stanowi około 20% masy ciała człowieka, z czego mniej więcej 300 g ulega wymianie w ciągu doby. Ten niezbędny…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Wyjazd do uzdrowiska po zdrowie!

Wyjazd do uzdrowiska to dla wielu osób doskonała okazja, aby zadbać o…
CZYTAJ

Antybiotykooporność – cicha pandemia XXI wieku. Bezpieczne stosowanie antybiotyków

Sezon jesienno-zimowy sprzyja wzrostowi zachorowań, a leczenie różnych grup wiekowych, od dzieci…
CZYTAJ

Dowiedz się więcej o swojej odporności!

#Katar, #kichanie, #kaszel i ból gardła to poza kolorowymi liśćmi drzew charakterystyczne…
CZYTAJ

Cukrzyca: znaj ryzyko – bądź odpowiedzialny. Kto jest na nią szczególnie narażony? Czy można obniżyć ryzyko zachorowania? Co jeść przy cukrzycy?

14 listopada obchodzony jest Światowy Dzień Cukrzycy. W tym roku hasłem przewodnim…
CZYTAJ

Samobadanie piersi ratuje życie

Rak piersi to choroba podstępna, gdyż początkowo nie daje symptomów, a pierwszym…
CZYTAJ