Trójglicerydy normy oraz cholesterol i jego normy



Trójglicerydy normy i cholesterol normy. Sprawdz jakie są normy trójglicerydów i jakie są normy cholesterolu.

Trójglicerydy mogą przyczyniac się do powstawania zmian miażdzycowych oraz do powstania choroby wieńcowej. Powodem  nadmiernego poziomu trojglicerydów, nie musi byc wcale tłuste jedzenie.

Może miec na to wpływ mała aktywnośc fizyczna, nadmiar  tłuszczu i cukru w naszym organizmie.

Trójglicerydy  to występujący tłuszcz we krwi. Nasze ciało wykorzystuje ten tłuszcz jako energię potrzebną nam do właściwego funkcjonowania naszego organizmu. Duża ilośc ludzi cierpiących na problemy serca mają za wysoki poziom trójglicerydów.

Podwyższony poziom trójglicerydów w połączeniu z niskim  cholesterolem HDL oraz wysokim cholesterolem LDL w dużym stopniuprzyśpiesza miażdżyce , nastepstwem miażdżycy są zawały serca oraz choroby serca.

Nadmiar trójglicerydów

Trójglicerydy, jak inne tłuszcze nie rozpuszczają się w wodzie, tylko przemieszczają się we krwi w połączeniu z białkami które produkowane są przez naszą watrobę.Tworzą zwiazki lipoproteiny.

Podwyższoną ilośc trójglicerydów mają przeważnie osoby z nadwagą. Nadmiar trójglicerydów zwiększa ryzyko chorób miażdżycowych i chorob serca a co za tym idzie i zawałów. Często występuje przy tego typu stanom cukrzyca typu 2. Rozwój miażdżycy występuje zwłaszcza gdy wysokiemu poziomowi trójglicerydów towarzyszy mała ilość cholesterolu HDL, tzw. dobrego cholesterolu. Natomiast niebezpiecznym połączeniem jest wysoki poziom trójglicerydów  i cholesterolu całkowitego oraz złego.

modanaurode.pl  -  trojglicerydy jak utrzymac ich wlasciwa norme?

Jakie są przyczyny nadmiernej ilości trójglicerydów?

Powodem  nadmiernego poziomu trojglicerydów, nie musi byc wcale tłuste jedzenie. Może miec na to wpływ mała aktywnośc fizyczna,nadmiar  tłuszczu i cukru w naszym organizmie.

Wpływ na taki stan rzeczy ma niezdrowym tryb życia. Nistety już od małego dziecka nabieramy złych nawyków żywieniowych i bardzo często przekazujemy je naszym pociechom.

Dostarczana do komórek energia, czyli trójglicerydy  muszą być zużyte. I bardzo często dochodzi do efektu błędnego koła. Mianowicie nie poruszamy się bo jesteśmy otyli i szybko się męczymy, a jesteśmy otyli  bo nie poruszamy się, więc jak sami widzicie jedno z drugim jest powiązane.

Co musimy zrobic by obniżyc poziom trójglicerydów oraz jak nie dopuścic do jego podwyższenia?

Napewno dbac o dietę, o to co jemy i w jakich ilościach. Czyli napewno, mniej kalorii a zarazem więcej ruchu. Musimy ogranicz ilość spożywanych węglowodanów prostych, takich jak :alkohol, również  wino i piwa, ponieważ podwyższają one poziom trójglicerydów.

Do naszego manu musimy wprowadzic większa ilośc spożywanych warzyw, owoców. Tłuszcze zwierzęce zastąp tłuszczami roślinnymi. Konsumuj dużą ilośc ryb , ryby zawierają kwasy omega-3, które obniżają poziom trójglicerydów i podwyższają poziom dobrego cholesterolu.

Najnowsze wyniki badań pokazują iż osoby z wysokim poziomem cholesterolu i trójglicerydów, które podjeły się regularnych ćwiczyń np. jazda na rowerze, jogging czy też długie spacery w znacznym stopniu poprawiły poziom lipidów, a nawet  ich wyniki są prawidłowe, nie odbiegające od norm.

Normy trójglicerydów

Badanie nazwane lipidogramem, obejmuje:

  • stężenie cholesterolu całkowitego,
  • stężenie cholesterolu HDL,
  • stężenie cholesterolu LDL,
  • stężenie trójglicerydów.

Cholesterol Całkowity norma:

Jego wartość pokazuje jaka jest całkowita ilość tłuszczu w krwi. wg norm które stosuje się obecnie:

Poniżej 200mg/dl (5.17 mmo/L)                     Wartośc prawidłowa

200 – 239 mg/dl (5.17-6.18 mmo/L)                Wartośc podwyższona

240 mg/dl  (6.21 mmo/L i powyżej)                 Wysokie ryzyko chorób serca

Bardzo ważnym jest oceniając poziom cholesterolu aby nie sugerowac się  tylko i wyłącznie całkowitą jego zawartością w naszej krwi. Musimy pamiętac aby zwrócic także uwage na  frakcję HDL, LDL i trójglicerydy, ponieważ to własnie trójglicerydy mówią nam o jakości tłuszczu.



Cholesterol HDL

Jest to tak zwany „dobry cholesterol”. Zadaniem tego cholesterolu jest odprowadzenie nadmiaru cholesterolu z organizmu do naszej wątroby gdzie ulega rozpadnięciu. Wyższy poziom cholesterolu HDL niż pożądany przyjmuje się za bardzo zdrowy, spełnia on barierę  ochronną i zabezpiecza przed chorobami serca. Tak samo przyjmując iz każdy  niższy poziom HDL od pożądanego zwiększa rzyzyko  występowania chorób wieńcowych

Norma Cholesterol HDL czyli dobry cholesterol

Jego wartość pokazuje jaka jest całkowita ilość tłuszczu w krwi. wg norm które stosuje się obecnie:

Mężczyźni – Poniżej 35 mg/dl          (0.9 mmo/L)                      Ryzyko powstawania chorób serca i choroby wieńcowej

Kobiety      – Poniżej 45 mg/dl          (1.2 mmo/L)                      Ryzyko powstawania chorób serca i choroby wieńcowej

60 mg/dl  (1.56 mmo/L i powyżej)                                              Norma uważana za bardzo zdrową

Cholesterol LDL tak zwany zły cholesterol

Uważany jest „złym cholesterolem” są to lipoproteiny, które przemieszczają się pomiędzy wątrobą a innymi organami i tkankami w naszym organizmie, dostarczając cholesterol tam gdzie jest potrzebny. Dowiedziono iż cholesterol LDL jest powiązany z rożnego rodzaju chorobami serca, a gdy występuje w nadmiarze jest niebezpieczny dla zdrowia.

Norma Cholesterol LDL czyli zły cholesterol

Jego wartość pokazuje jaka jest całkowita ilość tłuszczu w krwi. wg norm które stosuje się obecnie:

Poniżej 100 mg/dl           (2.6 mmo/L)                                         Optymalny

100 – 129 mg/dl                (2.63.64 mmo/L)                                Powyżej optymalnego

130 – 159  mg/dl               (3.36 – 4.13 mmo/L)                          Graniczny                  

160 – 189  mg/dl               (4.14 – 4.90 mmo/L)                          Wysoki  

190  mg/dl                         (4.91 i powyżej mmo/L)                    Bardzo wysoki!   

Zobacz jakie o9bowiązują normy trójglicerydów:

Trójglicerydy normy:

Poniżej 150 mg/dl           (1.69 mmo/L)                                       Norma

150 – 199 mg/dl                (1.69 – 2.25 mmo/L)                            Graniczny

200 – 499 mg/dl                (2.26 – 5.63 mmo/L)                            Wysoki                 

500 i powyżej  mg/dl       (5.64 i powyżej mmo/L)                     Bardzo wysoki!   

Dbaj o swoje znamiona – dlaczego warto wykonać dermatoskopię i chronić skórę przed słońcem?

Latem chętniej wystawiamy skórę na słońce, spędzając wolne chwile na świeżym powietrzu. Warto jednak pamiętać, że ekspozycja na promieniowanie UV…
CZYTAJ

Nawilżenie, fotoprotekcja i wyrównanie kolorytu skóry-Co spakować do wakacyjnej kosmetyczki?

Lipiec to synonim wakacji i wyjątkowej, letniej atmosfery… zwiastun podróży, chwil na plaży i wśród malowniczych górskich szczytów. To już za…
CZYTAJ

5 powodów, by sięgać po owoce jagodowe. Dietetyczka Grupy LUX MED: „To nie tylko smak lata”

Truskawki, maliny, borówki czy jeżyny kojarzą nam się z letnim słońcem i słodkim smakiem dzieciństwa. Jednak owoce jagodowe to coś…
CZYTAJ

Higienistka stomatologiczna ostrzega: pomijanie wieczornego mycia zębów z aparatem ortodontycznym to poważny błąd!

Decyzja o podjęciu leczenia ortodontycznego to ważny krok w kierunku osiągnięcia wymarzonego, zdrowego uśmiechu. Jednak wraz z założeniem aparatu pojawiają…
CZYTAJ

Brak snu jak 0,5 promila alkoholu. Ekspertki o bezsenności

Bezsenność i zaburzenia snu to problem, z którym zmaga się nawet co trzeci dorosły Polak. Choć często bagatelizujemy brak snu,…
CZYTAJ

Upały a choroby układu krążenia – jak dbać o serce w gorące dni?

Wysokie temperatury, choć dla wielu kojarzą się z letnim wypoczynkiem, mogą stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia - zwłaszcza dla osób…
CZYTAJ

E-papierosy pod lupą dentysty: co dzieje się w jamie ustnej po vapowaniu?

Używanie e-papierosów zdobyło w ostatnich latach ogromną popularność, jako alternatywa dla tradycyjnego palenia tytoniu. Choć początkowo uważano je za mniej…
CZYTAJ

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed pierwszą wizytą u specjalisty, a w trakcie leczenia…
CZYTAJ

Światowy Dzień Mikrobiomu 2025: jesteśmy coraz bardziej zainteresowani mikrobiotą, ale nasza świadomość jest wciąż niewystarczająca

Z okazji Światowego Dnia Mikrobiomu warto przyjrzeć się rosnącemu zainteresowaniu społeczeństwa mikrobiotą i jej wpływem na zdrowie. Dane z trzeciej…
CZYTAJ

Dlaczego nazywamy jelita drugim mózgiem? „To właśnie tam powstaje do 95% serotoniny!”

Czy Twój brzuch wie więcej niż myślisz? Coraz częściej mówi się o jelitach nie tylko jako o centrum trawienia, ale…
CZYTAJ

Co warto wiedzieć o SPF? ABC wiedzy na temat letniej fotoprotekcji

Jakie są wakacyjne potrzeby skóry? Skuteczna ochrona przeciwsłoneczna, nawilżenie i regeneracja to podstawa osiągnięcia efektu pięknej i zdrowej cery latem.…
CZYTAJ

ZADBAJ O OBJĘTOŚĆ Z KOSMETYKAMI STAPIZ

Szukasz produktów, które pomogą Ci utrzymać dużą objętość włosów na dłuższy czas bez efektu obciążenia? Sprawdź te kosmetyki STAPIZ. Dzięki…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Dbaj o swoje znamiona – dlaczego warto wykonać dermatoskopię i chronić skórę przed słońcem?

Latem chętniej wystawiamy skórę na słońce, spędzając wolne chwile na świeżym powietrzu.…
CZYTAJ

5 powodów, by sięgać po owoce jagodowe. Dietetyczka Grupy LUX MED: „To nie tylko smak lata”

Truskawki, maliny, borówki czy jeżyny kojarzą nam się z letnim słońcem i…
CZYTAJ

Brak snu jak 0,5 promila alkoholu. Ekspertki o bezsenności

Bezsenność i zaburzenia snu to problem, z którym zmaga się nawet co…
CZYTAJ

Upały a choroby układu krążenia – jak dbać o serce w gorące dni?

Wysokie temperatury, choć dla wielu kojarzą się z letnim wypoczynkiem, mogą stanowić…
CZYTAJ

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed…
CZYTAJ