Trójglicerydy normy oraz cholesterol i jego normy



Trójglicerydy normy i cholesterol normy. Sprawdz jakie są normy trójglicerydów i jakie są normy cholesterolu.

Trójglicerydy mogą przyczyniac się do powstawania zmian miażdzycowych oraz do powstania choroby wieńcowej. Powodem  nadmiernego poziomu trojglicerydów, nie musi byc wcale tłuste jedzenie.

Może miec na to wpływ mała aktywnośc fizyczna, nadmiar  tłuszczu i cukru w naszym organizmie.

Trójglicerydy  to występujący tłuszcz we krwi. Nasze ciało wykorzystuje ten tłuszcz jako energię potrzebną nam do właściwego funkcjonowania naszego organizmu. Duża ilośc ludzi cierpiących na problemy serca mają za wysoki poziom trójglicerydów.

Podwyższony poziom trójglicerydów w połączeniu z niskim  cholesterolem HDL oraz wysokim cholesterolem LDL w dużym stopniuprzyśpiesza miażdżyce , nastepstwem miażdżycy są zawały serca oraz choroby serca.

Nadmiar trójglicerydów

Trójglicerydy, jak inne tłuszcze nie rozpuszczają się w wodzie, tylko przemieszczają się we krwi w połączeniu z białkami które produkowane są przez naszą watrobę.Tworzą zwiazki lipoproteiny.

Podwyższoną ilośc trójglicerydów mają przeważnie osoby z nadwagą. Nadmiar trójglicerydów zwiększa ryzyko chorób miażdżycowych i chorob serca a co za tym idzie i zawałów. Często występuje przy tego typu stanom cukrzyca typu 2. Rozwój miażdżycy występuje zwłaszcza gdy wysokiemu poziomowi trójglicerydów towarzyszy mała ilość cholesterolu HDL, tzw. dobrego cholesterolu. Natomiast niebezpiecznym połączeniem jest wysoki poziom trójglicerydów  i cholesterolu całkowitego oraz złego.

modanaurode.pl  -  trojglicerydy jak utrzymac ich wlasciwa norme?

Jakie są przyczyny nadmiernej ilości trójglicerydów?

Powodem  nadmiernego poziomu trojglicerydów, nie musi byc wcale tłuste jedzenie. Może miec na to wpływ mała aktywnośc fizyczna,nadmiar  tłuszczu i cukru w naszym organizmie.

Wpływ na taki stan rzeczy ma niezdrowym tryb życia. Nistety już od małego dziecka nabieramy złych nawyków żywieniowych i bardzo często przekazujemy je naszym pociechom.

Dostarczana do komórek energia, czyli trójglicerydy  muszą być zużyte. I bardzo często dochodzi do efektu błędnego koła. Mianowicie nie poruszamy się bo jesteśmy otyli i szybko się męczymy, a jesteśmy otyli  bo nie poruszamy się, więc jak sami widzicie jedno z drugim jest powiązane.

Co musimy zrobic by obniżyc poziom trójglicerydów oraz jak nie dopuścic do jego podwyższenia?

Napewno dbac o dietę, o to co jemy i w jakich ilościach. Czyli napewno, mniej kalorii a zarazem więcej ruchu. Musimy ogranicz ilość spożywanych węglowodanów prostych, takich jak :alkohol, również  wino i piwa, ponieważ podwyższają one poziom trójglicerydów.

Do naszego manu musimy wprowadzic większa ilośc spożywanych warzyw, owoców. Tłuszcze zwierzęce zastąp tłuszczami roślinnymi. Konsumuj dużą ilośc ryb , ryby zawierają kwasy omega-3, które obniżają poziom trójglicerydów i podwyższają poziom dobrego cholesterolu.

Najnowsze wyniki badań pokazują iż osoby z wysokim poziomem cholesterolu i trójglicerydów, które podjeły się regularnych ćwiczyń np. jazda na rowerze, jogging czy też długie spacery w znacznym stopniu poprawiły poziom lipidów, a nawet  ich wyniki są prawidłowe, nie odbiegające od norm.

Normy trójglicerydów

Badanie nazwane lipidogramem, obejmuje:

  • stężenie cholesterolu całkowitego,
  • stężenie cholesterolu HDL,
  • stężenie cholesterolu LDL,
  • stężenie trójglicerydów.

Cholesterol Całkowity norma:

Jego wartość pokazuje jaka jest całkowita ilość tłuszczu w krwi. wg norm które stosuje się obecnie:

Poniżej 200mg/dl (5.17 mmo/L)                     Wartośc prawidłowa

200 – 239 mg/dl (5.17-6.18 mmo/L)                Wartośc podwyższona

240 mg/dl  (6.21 mmo/L i powyżej)                 Wysokie ryzyko chorób serca

Bardzo ważnym jest oceniając poziom cholesterolu aby nie sugerowac się  tylko i wyłącznie całkowitą jego zawartością w naszej krwi. Musimy pamiętac aby zwrócic także uwage na  frakcję HDL, LDL i trójglicerydy, ponieważ to własnie trójglicerydy mówią nam o jakości tłuszczu.



Cholesterol HDL

Jest to tak zwany „dobry cholesterol”. Zadaniem tego cholesterolu jest odprowadzenie nadmiaru cholesterolu z organizmu do naszej wątroby gdzie ulega rozpadnięciu. Wyższy poziom cholesterolu HDL niż pożądany przyjmuje się za bardzo zdrowy, spełnia on barierę  ochronną i zabezpiecza przed chorobami serca. Tak samo przyjmując iz każdy  niższy poziom HDL od pożądanego zwiększa rzyzyko  występowania chorób wieńcowych

Norma Cholesterol HDL czyli dobry cholesterol

Jego wartość pokazuje jaka jest całkowita ilość tłuszczu w krwi. wg norm które stosuje się obecnie:

Mężczyźni – Poniżej 35 mg/dl          (0.9 mmo/L)                      Ryzyko powstawania chorób serca i choroby wieńcowej

Kobiety      – Poniżej 45 mg/dl          (1.2 mmo/L)                      Ryzyko powstawania chorób serca i choroby wieńcowej

60 mg/dl  (1.56 mmo/L i powyżej)                                              Norma uważana za bardzo zdrową

Cholesterol LDL tak zwany zły cholesterol

Uważany jest „złym cholesterolem” są to lipoproteiny, które przemieszczają się pomiędzy wątrobą a innymi organami i tkankami w naszym organizmie, dostarczając cholesterol tam gdzie jest potrzebny. Dowiedziono iż cholesterol LDL jest powiązany z rożnego rodzaju chorobami serca, a gdy występuje w nadmiarze jest niebezpieczny dla zdrowia.

Norma Cholesterol LDL czyli zły cholesterol

Jego wartość pokazuje jaka jest całkowita ilość tłuszczu w krwi. wg norm które stosuje się obecnie:

Poniżej 100 mg/dl           (2.6 mmo/L)                                         Optymalny

100 – 129 mg/dl                (2.63.64 mmo/L)                                Powyżej optymalnego

130 – 159  mg/dl               (3.36 – 4.13 mmo/L)                          Graniczny                  

160 – 189  mg/dl               (4.14 – 4.90 mmo/L)                          Wysoki  

190  mg/dl                         (4.91 i powyżej mmo/L)                    Bardzo wysoki!   

Zobacz jakie o9bowiązują normy trójglicerydów:

Trójglicerydy normy:

Poniżej 150 mg/dl           (1.69 mmo/L)                                       Norma

150 – 199 mg/dl                (1.69 – 2.25 mmo/L)                            Graniczny

200 – 499 mg/dl                (2.26 – 5.63 mmo/L)                            Wysoki                 

500 i powyżej  mg/dl       (5.64 i powyżej mmo/L)                     Bardzo wysoki!   

Ile naprawdę kosztuje produkcja żywności? Think tank Żywność dla Przyszłości podsumowuje koszty środowiskowe i zdrowotne w nowym raporcie

Według danych FAO za rok 2023, globalna wartość ukrytych kosztów zdrowotnych i środowiskowych systemów rolno-spożywczych wynosi ok. 12,7 biliona dolarów,…
CZYTAJ

Dzień Walki z Pustynnieniem i Suszą – Polska nadal w cieniu suszy

17 czerwca obchodzimy Dzień Walki z Pustynnieniem i Suszą – święto ustanowione przez ONZ, które ma przypominać o narastającym problemie…
CZYTAJ

Higiena jamy ustnej podczas leczenia nowotworu jamy ustnej

Rozpoznanie nowotworu jamy ustnej to ogromne wyzwanie dla chorego – zarówno emocjonalne, jak i fizyczne. Każdego roku ponad 4 tysiące…
CZYTAJ

Przystosowanie miast do zmian klimatu – Nowe regulacje dotyczące Miejskich Planów Adaptacji

Zmiany klimatu to jedno z największych wyzwań współczesnego świata, w tym także Polski. Z analiz Instytutu Ochrony Środowiska – Państwowego…
CZYTAJ

Mikroflora w jamie ustnej – mały ekosystem, wielkie znaczenie

Kiedy myślimy o mikroflorze, zwykle mamy na myśli jelita. Tymczasem równie złożony i ważny ekosystem mikroorganizmów funkcjonuje w naszej jamie…
CZYTAJ

Rola roweru i transportu publicznego w dążeniu do neutralności klimatycznej – Światowy Dzień Roweru 2025

Z okazji Światowego Dnia Roweru, obchodzonego 3 czerwca, warto przypomnieć o licznych korzyściach płynących z jazdy na rowerze. Raport Europejskiej…
CZYTAJ

29 maja to Światowy Dzień Układu Pokarmowego. Niestety, o mikrobiocie nadal wiemy zbyt mało

Z okazji Światowego Dnia Układu Pokarmowego eksperci zwracają uwagę na kluczową rolę mikrobioty jelitowej w utrzymaniu zdrowia człowieka. Ten złożony…
CZYTAJ

Koniec z bólem i dyskomfortem: laserowe leczenie żylaków to Twoje rozwiązanie!

Żylaki to powszechny problem, który dotyka coraz więcej osób. Niezależnie od tego, czy są to poszerzone, sine żyły na nogach,…
CZYTAJ

Moda czy zdrowie? Jak mądrze wybielać zęby i dbać o piękny uśmiech w sezonie weselno-komunijnym i nie tylko

Śnieżnobiały uśmiech staje się modny i szczególnie pożądany w okresie ślubno-komunijnym. Coraz więcej osób, przygotowując się do ważnych uroczystości, uwzględnia…
CZYTAJ

Wiosenny niezbędnik na piknik i grilla

Wiosna i lato to czas, gdy gotowanie przenosi się na świeże powietrze. Grill w ogrodzie, piknik w parku, a może…
CZYTAJ

Wiosenny grill bez stresu – wszystko gotowe, zanim przyjdą goście

Są takie dni, kiedy wszystko toczy się we własnym tempie. Stół ustawiony gdzieś w ogrodzie, w powietrzu unosi się zapach…
CZYTAJ

Światowy Dzień Tarczycy: Niedoczynność i nadczynność tarczycy – co musisz wiedzieć?

Z okazji Światowego Dnia Tarczycy lek. Claude Mawa, specjalista medycyny rodzinnej Grupy LUX MED, przypomina o roli tego niewielkiego, ale…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

29 maja to Światowy Dzień Układu Pokarmowego. Niestety, o mikrobiocie nadal wiemy zbyt mało

Z okazji Światowego Dnia Układu Pokarmowego eksperci zwracają uwagę na kluczową rolę…
CZYTAJ

Koniec z bólem i dyskomfortem: laserowe leczenie żylaków to Twoje rozwiązanie!

Żylaki to powszechny problem, który dotyka coraz więcej osób. Niezależnie od tego,…
CZYTAJ

Światowy Dzień Tarczycy: Niedoczynność i nadczynność tarczycy – co musisz wiedzieć?

Z okazji Światowego Dnia Tarczycy lek. Claude Mawa, specjalista medycyny rodzinnej Grupy…
CZYTAJ

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto…
CZYTAJ

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co…
CZYTAJ