Piękna i zdrowa cera czyli dieta na piękną cerę



Każda kobieta marzy o pięknej, gładkiej cerze, która doda jej blasku. Niestety – stres, złe nawyki żywieniowe, problemy dermatologiczne powodują, że nie wszystkie z nas mogą się nią cieszyć. Zamiast nacierać twarz drogimi kosmetykami, warto odżywić swoją skórę „od środka”. Udowodniono, że dieta ma ogromny wpływ na jej wygląd!

Nasza cera. Po pierwsze – nawilżanie

Z pewnością nieraz używałaś kremów do twarzy, reklamowanych jako „głęboko nawilżające”. Niezależnie od tego, jak skuteczne okazało się ich działanie, warto zastanowić się dłużej nad kwestią nawilżenia skóry. Czy nie najrozsądniej byłoby nawilżać ją „od środka”, dostarczając organizmowi odpowiednią ilość płynów? Wypijanie codziennie dużej ilości wody (min. 1,5 litra) pomaga zachować jej elastyczność, właściwe nawilżenie i zdrowy wygląd. Dodatkowo pozbywamy się również szkodliwych toksyn, odpowiedzialnych za pojawianie się mało estetycznych wyprysków. Oprócz wody zalecane jest też picie zielonej herbaty i niektórych ziół, jak rumianek czy bratek. Niezbyt dobry wpływ na naszą cerę ma kawa oraz czarna herbata, dlatego warto nieco ograniczyć picie tych napojów.



Bez witamin ani rusz

Istnieje wiele witamin i minerałów, które wspomagają naszą cerę oraz sprawiają, że wygląda świeżo i młodo. Najbardziej znanymi witaminami młodości są witamina A oraz E – znajdziemy je m.in. w jajach, wątróbce, marchwi, brokułach, pestkach dyni i słonecznika czy w awokado. Nasza skóra będzie wdzięczna, jeśli dostarczymy jej także witaminy C oraz B (rośliny strączkowe, nasiona). Niemniej cenne są minerały, takie jak cynk (kasza gryczana, wątróbka, orzechy), kwasy omega-3 i omega-6 (ryby morskie, oliwa z oliwek), a także lipoken – substancja chroniąca skórę przed promieniami UV, zawarta w czerwonych owocach i warzywach (pomidor, arbuz, czerwony grapefruit). Wszystkie te produkty mogą stać się bazą to stworzenia pysznej sałatki czy dania obiadowego. Jeśli nie masz na to czasu, zamów jedzenie online.

modanaurode.pl  -  piekna i zdrowa cera, witaminy potrzebne dla naszej skory

Czego unikać? Jakie produkty wyeliminowac z naszej codziennej diety?

Niezależnie od tego, czy sami przyrządzamy posiłki, czy też decydujemy się na jedzenie z restauracji, powinniśmy unikać soli oraz cukru. Obie te substancje zatrzymują wodę w organizmie – w rezultacie skóra traci elastyczność, pojawia się opuchlizna. Mogą także stać się przyczyną powstawania wyprysków, trądziku lub innych problemów dermatologicznych. Podobnie ryzykowne są także ostre przyprawy np. chili i pieprz.
Szczególną ostrożność muszą zachować osoby o dużej podatności na alergie. Niestety, w ich przypadku często zjedzenie czekolady lub ostrego dania skończyć

się może mało estetyczną wysypką na twarzy lub innych częściach ciała. W takiej sytuacji lepiej unikać problematycznych pokarmów – czekolady, mleka, orzechów, pikantnych przypraw.

Lubię siebie. Nie dlatego, że jestem idealna. Dlatego, że jestem prawdziwa – wystartowała 6.edycja kampanii #lubiesiebie.

Kampania #lubiesiebie to nie kolejna inicjatywa o wyglądzie. To manifest świadomego życia w zgodzie ze sobą – ze swoim ciałem,…
CZYTAJ

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień Cukrzycy, szczególnie, że z tą podstępną chorobą według…
CZYTAJ

Zupa krem z marchewki i pomarańczy

Rozgrzewająca, aromatyczna i pełna koloru — zupa krem z marchewki i pomarańczy to idealna propozycja na chłodniejsze dni. Lekko słodka,…
CZYTAJ

Choroba dziąseł, która uderza w serce

„Bakterie z jamy ustnej mogą dostać się do krwi i wywołać stan zapalny w naczyniach. To zwiększa ryzyko zawału.” Nie…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony. W tym samym czasie liczba nowych przypadków nowotworów…
CZYTAJ

Pierwszy zabieg aterektomii w Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej – nowa możliwość leczenia miażdżycy

W Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej American Heart of Poland po raz pierwszy zastosowano aterektomię rotacyjną, nowatorską metodę leczenia…
CZYTAJ

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek, wspominając listopadową noc sprzed czterech dekad. – Marian…
CZYTAJ

Metale ciężkie i pestycydy w warzywach i owocach z działek miejskich – wyniki badań komentuje ekspertka IOŚ-PIB

Marchew z działki, sałata z miejskiego ogródka czy truskawki z własnej uprawy – to symbole zdrowej, lokalnej żywności. Jednak najnowsze…
CZYTAJ

Jesienna dynia w nowym świetle – jak Halloween wpływa na marnowanie żywności

Moda na Halloween i rzeźbione dynie w ostatnich latach przekształciła się w szerszy trend – dekorowanie wnętrz oraz wejść do…
CZYTAJ

Świetlista i opalona skóra jak po wakacjach: wszystko co powinnaś wiedzieć o opalaniu natryskowym

Letnia opalenizna od zawsze kojarzy się ze zdrowiem, energią i atrakcyjnym wyglądem. Jednak niestety promienie UV niosą ze sobą ryzyko…
CZYTAJ

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz ze śniegiem, mróz i wieczna ciemność skutecznie zniechęcają…
CZYTAJ

Od profilaktyki po rehabilitację – 29 października obchodzimy Światowy Dzień Udaru Mózgu. Nie lekceważ pierwszych objawów

Z okazji Światowego Dnia Udaru Mózgu przypominamy, jak poważnym wyzwaniem zdrowotnym pozostaje ta choroba. Udar mózgu to jedna z najczęstszych…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony.…
CZYTAJ

Pierwszy zabieg aterektomii w Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej – nowa możliwość leczenia miażdżycy

W Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej American Heart of Poland po…
CZYTAJ

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek,…
CZYTAJ

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz…
CZYTAJ