Kwas foliowy, metafolina. Czy pobieranie kwasu foliowego z pożywienia wystarczy?



Każda przyszła mama, której zależy na prawidłowym rozwoju jej nienarodzonego jeszcze dziecka, z pewnością wie jak bardzo ważnym składnikiem w diecie ciążowej są foliany.

Są to organiczne związki, sole kwasu foliowego, które regulują podział i funkcjonowanie komórek cewy nerwowej płodu.

Wiele kobiet w ciąży stosuje tak zwaną dietę folianową w nadziei, że pokryje ona w całości dzienne zapotrzebowanie na kwas foliowy. Ale czy pobieranie tej substancji z pożywienia całkowicie wystarcza?

Dzienne zapotrzebowanie na foliany:

Wszelkie rozważania należy zacząć od określenia, ile tak naprawdę kwasu foliowego potrzebuje dziennie każdy, zdrowy człowiek.  Popyt na ten związek jest dość zróżnicowany, zależy bowiem od płci, wieku, aktywności fizycznej i stanu zdrowia. Uśredniając jednak wszystkie te dane, otrzymujemy wynik około 0,3 mg na dobę.

Zapotrzebowanie na foliany u kobiet w ciąży jest dużo większe i waha się w granicach od 0,4 mg do nawet 0,5 mg dziennie –  to tyle, ile zawiera w sobie około 20 pomarańczy.



Problem numer jeden – dieta w ciąży

Obecnie uważa się, że odpowiednia dieta w ciąży nie jest w stanie dostarczyć odpowiedniej ilości kwasu foliowego do organizmu matki i dziecka. Dlaczego? Foliany, zawarte głównie w produktach roślinnych, są bardzo wrażliwe na światło, temperaturę, wilgoć i jeszcze wiele innych czynników fizycznych.

Roślin, które są najbogatszym źródłem kwasu foliowego, nie sposób spożywać w innej postaci, aniżeli gotowanej, pieczonej lub smażonej, ponieważ jedzenie ich w postaci surowej mogłoby zdecydowanie nie tylko przyszłej mamie zaszkodzić. Ale to nie wszystko.

Problem numer dwa – przyswajanie kwasu foliowego:

Przyswajanie kwasu foliowego z pożywienia może być zakłócone jeszcze w inny sposób. Szacunki pokazują, że u blisko połowy kobiet, obecny jest swoisty defekt enzymatyczny, który uniemożliwia przetworzenie folianów z pożywienia do użytecznej formy. Polimorfizm, bo tak nazywa się to schorzenie, bardzo trudno samodzielnie wykryć.

Potrzeba do tego skomplikowanych i kosztownych badań genetycznych, na które decyduje się znikomy procent kobiet w ciąży. Nieświadomość istnienia choroby może bardzo wiele kosztować – permanentny niedobór kwasu foliowego we krwi matki może być przyczyną wad wrodzonych cewy nerwowej płodu, rozszczepu kręgosłupa, wargi lub podniebienia, a nawet zgonu wewnątrzmacicznego. Najkorzystniejszym rozwiązaniem będzie więc stosowanie preparatu witaminowego Femibion, którego główny składnik stanowi metafolina– inaczej kwas foliowy, ale w łatwo przyswajalnej postaci, która nie wymaga dodatkowego już  przetwarzania przez organizm przyszłej mamy.

Dbaj o swoje znamiona – dlaczego warto wykonać dermatoskopię i chronić skórę przed słońcem?

Latem chętniej wystawiamy skórę na słońce, spędzając wolne chwile na świeżym powietrzu. Warto jednak pamiętać, że ekspozycja na promieniowanie UV…
CZYTAJ

Nawilżenie, fotoprotekcja i wyrównanie kolorytu skóry-Co spakować do wakacyjnej kosmetyczki?

Lipiec to synonim wakacji i wyjątkowej, letniej atmosfery… zwiastun podróży, chwil na plaży i wśród malowniczych górskich szczytów. To już za…
CZYTAJ

5 powodów, by sięgać po owoce jagodowe. Dietetyczka Grupy LUX MED: „To nie tylko smak lata”

Truskawki, maliny, borówki czy jeżyny kojarzą nam się z letnim słońcem i słodkim smakiem dzieciństwa. Jednak owoce jagodowe to coś…
CZYTAJ

Higienistka stomatologiczna ostrzega: pomijanie wieczornego mycia zębów z aparatem ortodontycznym to poważny błąd!

Decyzja o podjęciu leczenia ortodontycznego to ważny krok w kierunku osiągnięcia wymarzonego, zdrowego uśmiechu. Jednak wraz z założeniem aparatu pojawiają…
CZYTAJ

Brak snu jak 0,5 promila alkoholu. Ekspertki o bezsenności

Bezsenność i zaburzenia snu to problem, z którym zmaga się nawet co trzeci dorosły Polak. Choć często bagatelizujemy brak snu,…
CZYTAJ

Upały a choroby układu krążenia – jak dbać o serce w gorące dni?

Wysokie temperatury, choć dla wielu kojarzą się z letnim wypoczynkiem, mogą stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia - zwłaszcza dla osób…
CZYTAJ

E-papierosy pod lupą dentysty: co dzieje się w jamie ustnej po vapowaniu?

Używanie e-papierosów zdobyło w ostatnich latach ogromną popularność, jako alternatywa dla tradycyjnego palenia tytoniu. Choć początkowo uważano je za mniej…
CZYTAJ

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed pierwszą wizytą u specjalisty, a w trakcie leczenia…
CZYTAJ

Światowy Dzień Mikrobiomu 2025: jesteśmy coraz bardziej zainteresowani mikrobiotą, ale nasza świadomość jest wciąż niewystarczająca

Z okazji Światowego Dnia Mikrobiomu warto przyjrzeć się rosnącemu zainteresowaniu społeczeństwa mikrobiotą i jej wpływem na zdrowie. Dane z trzeciej…
CZYTAJ

Dlaczego nazywamy jelita drugim mózgiem? „To właśnie tam powstaje do 95% serotoniny!”

Czy Twój brzuch wie więcej niż myślisz? Coraz częściej mówi się o jelitach nie tylko jako o centrum trawienia, ale…
CZYTAJ

Co warto wiedzieć o SPF? ABC wiedzy na temat letniej fotoprotekcji

Jakie są wakacyjne potrzeby skóry? Skuteczna ochrona przeciwsłoneczna, nawilżenie i regeneracja to podstawa osiągnięcia efektu pięknej i zdrowej cery latem.…
CZYTAJ

ZADBAJ O OBJĘTOŚĆ Z KOSMETYKAMI STAPIZ

Szukasz produktów, które pomogą Ci utrzymać dużą objętość włosów na dłuższy czas bez efektu obciążenia? Sprawdź te kosmetyki STAPIZ. Dzięki…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Dbaj o swoje znamiona – dlaczego warto wykonać dermatoskopię i chronić skórę przed słońcem?

Latem chętniej wystawiamy skórę na słońce, spędzając wolne chwile na świeżym powietrzu.…
CZYTAJ

5 powodów, by sięgać po owoce jagodowe. Dietetyczka Grupy LUX MED: „To nie tylko smak lata”

Truskawki, maliny, borówki czy jeżyny kojarzą nam się z letnim słońcem i…
CZYTAJ

Brak snu jak 0,5 promila alkoholu. Ekspertki o bezsenności

Bezsenność i zaburzenia snu to problem, z którym zmaga się nawet co…
CZYTAJ

Upały a choroby układu krążenia – jak dbać o serce w gorące dni?

Wysokie temperatury, choć dla wielu kojarzą się z letnim wypoczynkiem, mogą stanowić…
CZYTAJ

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed…
CZYTAJ