Kolorowa jesień na talerzu – dlaczego warto jeść sezonowe warzywa i owoce



„Od gorąca twych promieni zapłonęły liście drzew. Od zieleni do czerwieni krążył lata senny lew. Mała chmurka nad jej czołem, mała łezka, słony smak. Pociemniało, poszarzało – jesień, jak to tak?” – śpiewał kiedyś Marek Grechuta. I nie do końca miał rację. Jesień wcale nie musi być szara i nudna. A już szczególnie jesień na talerzu. O tej porze roku na działkach i w przydomowych ogródkach pojawiają się pyszne warzywa sezonowe, które warto włączyć od swojej diety.

Sezonowe znaczy zdrowe

Wśród różnorodnych diet coraz popularniejsza staje się teoria sezonowego odżywiania. Na czym ona polega? Jej najważniejszą zasadą jest kupowanie warzyw rosnących i dojrzewających w aktualnej porze roku.

– Dobrze, by warzywa te pochodziły od rodzimych producentów. Nie tylko skraca to czas dostawy, co zapobiega utracie cennych witamin podczas transportu, ale także wpływa na niższą cenę produktu – mówi Urszula Giża, ekspert marki Tarsmak. Warto dodać, że warzywa występujące w lokalnym klimacie zawierają zoptymalizowane ilości składników odżywczych.

Dieta na jesień

Im chłodniej na zewnątrz, tym częściej sięgamy po sycące dania z użyciem rozgrzewających przypraw. Wbrew ogólnemu przekonaniu, wcale nie jest wskazane jedzenie większej ilości tłustych potraw. Warto za to wiedzieć, że jesienna dieta musi być bogata w warzywa i owoce – szczególnie w formie gotowanej, kiszonej lub wekowanej.

Zwolennicy sezonowego odżywiania mają świadomość, że cała gama substancji bioaktywnych jest wytwarzana pod wpływem promieni słonecznych tuż pod skórką. Między innymi dlatego powinniśmy chętnie sięgać po produkty wzrastające z rytmem natury. Obecne w nich witaminy A i C oraz składniki mineralne, takie jak selen czy cynk pobudzają nasz układ odpornościowy.

Można zatem powiedzieć, że owoce i warzywa sezonowe to naturalne lekarstwa, które dostarczamy organizmowi w zbilansowanych posiłkach. Kuchnia pięciu przemian mówi o tym, by gotować je z użyciem mniejszej ilości wody, na słabszym ogniu i przez dłuższy czas. W ten sposób zatrzymujemy w potrawie więcej cennych składników odżywczych. Innym pomysłem jest wykorzystanie szybkowaru pod ciśnieniem lub zapiekanie w piekarniku.

Smak tak przygotowanych dań możemy wzbogacić na przykład oryginalnymi sosami lub dipami. Obecnie na rynku znajdziemy produkty, które dzięki sposobowi przechowywania nie zawierają w składzie konserwantów – dodaje ekspert.



Bakłażan, czyli warzywo, które jest owocem

Cenionym warzywem-niespodzianką, które dojrzewa na przełomie sierpnia i września jest zaliczany do rodziny psiankowatych bakłażan. Co ciekawe, ta ciemnofioletowa cukinia w istocie jest… owocem. Do niedawna uważany za egzotyczny i trudny w przygotowaniu.

Dziś, z powodu dużej zawartości kwasu foliowego, fosforu i żelaza, zyskuje na popularności. Doskonale smakuje panierowany, smażony czy duszony z dodatkiem czosnku i cebuli. Świetnie odnajduje się pośród grillowych przekąsek, jako przystawka lub danie główne. Można go zapiekać lub faszerować. Oberżyny chłoną tłuszcz, dlatego przy smażeniu warto pamiętać, żeby nasmarować je oliwą i położyć na rozgrzanej patelni. Przygotowując je w ten sposób, sprawimy że nasze dania będą odznaczać się lekkością.

 

Witaminowa rekordzistka

W diecie jesienno-zimowej ważną rolę odgrywa witamina C. Jej nieocenionym źródłem jest czerwona papryka, kuzynka bakłażana. W 100 g tego warzywa jest jej więcej, niż wynosi dzienne zapotrzebowanie osoby dorosłej. Co zaskakujące, pięciokrotnie przewyższa pod tym względem cytrynę!

Badania dowiodły, że papryka nie tylko odmładza i poprawia nastrój, ale także wspomaga proces odchudzania. I pomyśleć, że jeszcze dwa wieki temu uchodziła za roślinę ozdobną i trującą! Zwracając uwagę na mnogość sposobów wykorzystania papryki w kuchni, nie można nie wspomnieć o sosach i pastach, których okazuje się być niezastąpionym składnikiem. Zimą nie zabraknie jej też na naszych stołach w ulubionej wersji Polaków – marynowanej w occie z dodatkiem pieprzu i cebuli.

Śródziemnomorski zielony kalafior

W deszczową aurę nic tak nie poprawia humoru jak soczysta zieleń na talerzu. Brokuł, nazywany też zielonym kalafiorem, jest za sprawą bogatego składu, a także niezaprzeczalnych walorów smakowych zaliczany do najbardziej wszechstronnych warzyw. W zielonych różyczkach kryje się bogactwo witamin z grupy B. Brokuły jedzone na surowo mają działanie antynowotworowe. Jeśli jednak dla kogoś surowe są zbyt twarde może je przyrządzić na parze. Pamiętajmy jednak, że zbyt długie gotowanie pozbawia warzywo cennych wartości.

Z jesiennego ogródka do słoika

Jesień to również czas zbiorów. Polska kuchnia ma to do siebie, że lubi przedłużać naturalne właściwości plonów ziemi i zamykać ciekawe smaki w słoikach. Mimo różnorodnej oferty na sklepowych półkach nic nie zastąpi własnoręcznie przygotowanych weków – nie tylko z powodu zastosowania przekazywanych z pokolenia na pokolenie, unikalnych receptur, ale również przez ich naturalny smak i zapach.

Korzystajmy więc z bogactwa produktów sezonowych i zapewnijmy sobie dostęp do kulinarnych smakołyków, które dodadzą energii i witalności w chłodne dni!

1 marca obchodzony jest Światowy Dzień Walki z Otyłością. Serce na Wadze – jak nadmierne kilogramy wpływają na ten najważniejszy organ ?

Dlaczego otyłość jest zagrożeniem dla serca, jakie mechanizmy prowadzą do poważnych schorzeń układu sercowo-naczyniowego oraz dlaczego utrzymanie prawidłowej wagi ciała…
CZYTAJ

Nawet 3 miliony ludzi w Polsce cierpi z powodu chorób rzadkich

Mgr inż. Elżbieta Wątor, stypendystka programu L’Oréal-UNESCO Dla Kobiet i Nauki, naukowczyni z Małopolskiego Centrum Biotechnologii Uniwersytetu Jagiellońskiego, bada molekularne…
CZYTAJ

Kosmetyczny rekonstruktor skóry. Jak działa kolagen?

Kolagen to kluczowe białko strukturalne naszej skóry. Odpowiada za jej jędrność, elastyczność, wytrzymałość oraz nawilżenie. Dzięki swoim bezcennym właściwościom, kolagen…
CZYTAJ

Ekspert: są tylko dwa przeciwskazania do znieczulenia porodowego

Czy znieczulenie porodowe powinno być domyślnie dostępne dla pacjentek? – Jestem wielkim zwolennikiem tego pomysłu. Są tylko dwa przeciwskazania do…
CZYTAJ

2 przepisy na zdrowe przekąski dla dzieci z wykorzystaniem pełnoziarnistej kaszki dla dzieci –spróbuj daktylowych kulek mocy lub bananowych muffinek z kaszką jaglaną

Zdrowe przekąski to ważny element w diecie dzieci, które potrzebują dużo energii i składników odżywczych do prawidłowego funkcjonowania i rozwoju.…
CZYTAJ

Oddech dla Zdrowia. Jak fizjoterapia pomaga zwalczać choroby układu oddechowego?

Szacuje się, że choroby układu oddechowego są przyczyną nawet 1/6 wszystkich zgonów na świecie. Eksperci alarmują, iż zapadalność i umieralność…
CZYTAJ

Perfumy męskie na prezent – jakie wybrać?

Perfumy to znakomity prezent dla mężczyzn, niezależnie od okazji związanej z wręczeniem podarunku. Problem pojawia się jednak zawsze w momencie…
CZYTAJ

Ratunek dla pacjentów z zaburzeniami rytmu serca. Kardioneuroablacja alternatywą dla wszczepienia stymulatora serca

Kardioneuroablacja nerwu błędnego tzw. „odnerwianie” serca jest jedną z metod leczenia zaburzeń rytmu serca, a zarazem alternatywą dla wszczepienia stymulatora…
CZYTAJ

HARIBO z konkursem wspieranym przez sztuczną inteligencję

Marka popularnych, produkowanych od ponad 100 lat, żelek zorganizowała konkurs konsumencki #GDZIEZHARIBO, w którym wykorzystuje przełomową technologię AI. Nad wodospad?…
CZYTAJ

Światowa Organizacja Meteorologiczna (WMO) ogłasza 2023 rok najcieplejszym w historii pomiarów

Światowa Organizacja Meteorologiczna (WMO) ogłosiła, że rok 2023 został uznany za najcieplejszy w historii pomiarów, ze średnią temperaturą globalną przewyższającą…
CZYTAJ

Leki przeciwcukrzycowe przełomem w leczeniu otyłości. Ich skuteczność jest porównywalna z operacjami bariatrycznymi

Według danych Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), ponad 2 miliardy ludzi na świecie cierpi z powodu nadwagi, z czego ponad 650…
CZYTAJ

Uśmiechnij się do zdrowia: Na czym polega leczenie zębów pod mikroskopem?

Piękny uśmiech i zdrowe zęby bez ubytków, są niezwykle ważne nie tylko w kontekście estetyki, ale przede wszystkim zdrowia, komfortu…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

1 marca obchodzony jest Światowy Dzień Walki z Otyłością. Serce na Wadze – jak nadmierne kilogramy wpływają na ten najważniejszy organ ?

Dlaczego otyłość jest zagrożeniem dla serca, jakie mechanizmy prowadzą do poważnych schorzeń…
CZYTAJ

Nawet 3 miliony ludzi w Polsce cierpi z powodu chorób rzadkich

Mgr inż. Elżbieta Wątor, stypendystka programu L’Oréal-UNESCO Dla Kobiet i Nauki, naukowczyni…
CZYTAJ

Oddech dla Zdrowia. Jak fizjoterapia pomaga zwalczać choroby układu oddechowego?

Szacuje się, że choroby układu oddechowego są przyczyną nawet 1/6 wszystkich zgonów…
CZYTAJ

Ratunek dla pacjentów z zaburzeniami rytmu serca. Kardioneuroablacja alternatywą dla wszczepienia stymulatora serca

Kardioneuroablacja nerwu błędnego tzw. „odnerwianie” serca jest jedną z metod leczenia zaburzeń…
CZYTAJ

Leki przeciwcukrzycowe przełomem w leczeniu otyłości. Ich skuteczność jest porównywalna z operacjami bariatrycznymi

Według danych Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), ponad 2 miliardy ludzi na świecie…
CZYTAJ