Kalorie, czyli wiem co jem……

Od naszej diety i tego co spozywamy zależy nasze zdrowie. Sposób właściwego odżywiania się może dodawac nam urody, dzięki właściwemu dobieraniu produktów zawdzięczamy gęste i lśniące włosy, niełamiące się paznokcie, piękna i gładką oraz zdrową cerę.
Oraz to co najważniejsze zmniejszenie ryzyka zachorowan na nadciśnienie, otyłośc, miażdżycę, chorobe wieńcową,osteroporozę, cukrzycę czy tez zawały serca.
Gdy sukcesywnie i regularnie dostarczamy naszemu organizmowi odpowiednią ilośc kalorii i minerałów jak i witam, nasz organizm czuje się mniej zmęczony, lepiej się regeneruje i zachowujemy kondycje oraz siły witalne.
Wartości odżywcze produktów:
Produkty spożywcze zawierają różne składniki, w różnych proporcjach. Niestety nie ma produktów “doskonałych”, które dostarczałyby wszystko to czego organizm człowieka potrzebuje.
Warzywa i owoce są bardzo zdrowe jednakże jak ze wszystkim nadmiar może byc szkodliwy, we wszytskim musimy zachowywac umiar i zdrowy rozsądek- i jest to prawda, ale niestety nie zawierają prawie białka. Zawierają witaminę C, która ułatwia przyswajanie żelaza, zawartego : w mięsie, które jest pozbawione witaminy C.
Dlatego zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia Instytut Żywności i Żywienia nie poleca stosowania diet jednostronnych, ale takich, w skład których wchodzą produkty dostarczające wszystkich potrzebnych organizmowi składników. Im bardziej będzie urozmaicona dieta, tym więcej cennych składników dotrze do organizmu i będzie on mógł funkcjonować bez przeszkód.

Nasz organizm potrzebuje abyśmy każdego dnia dostarczali z produktami jakie spożywamy około czterdziestu składników pokarmowych, które są dla naszego organizmu niezbędne i których nasz organizm nie potrafi sam wytworzyć.

Odpowiednie żywienie i dostarczanie odpowiednich produktów dla naszego organizmu przedstawia Piramida Zdrowego Żywienia opracowana przez prof. W. B. Szostaka z Instytutu Żywności i Żywienia. Żywność podzielona jest na grupy, które określa się nazwą grupy produktów spożywczych.
W pokazanej Piramidzie Zdrowia wyróżniamy produkty zbożowe; warzywa; owoce; mleko i produkty mleczne; mięso, ryby, drób, wędliny oraz jego białkowe zamienniki takie jak fasola, groch, soja, soczewica i dokładnie te produkty każdego dnia powinniśmy spożywac.
PRODUKTY ZBOŻOWE
Produkty zbożowe są podstawa piramidy i powinny znajdowac się w składzie każdego głównego posiłku.
Produkty zbożowe są źródłem bardzo cennych dla naszego organizmu węglowodanów złożonych które dostarczaja naszemu organizmowi siły dla pracy mięśni, białka, witamin z grupy B przede wszytskim witaminy B1, B2, PP, kwasu foliowego magnezu, żelaza, cynku oraz błonnika pokarmowego.
Aby nasz organizm dobrze przyswajał żelazo musimy równoczesnie spozywac produkty które posiadaja witamine C.
Spożywanie razowego pieczywa wspomaga i reguluje pracę przewodu pokarmowego, przy tym zapobiega zaparciom i uczuciu wzdecia, daje poczucie sytości i dzięki temu ułatwia utrzymanie prawidłowej masy ciała.
WARZYWA
Warzywa zawierają bardzo duże ilości błonnika, który chroni nas przed zaparciami.
W warzywach zawarte są przeciwutleniacze, zwane antyoksydanty – witamina C, E, oraz betakaroten, likopen oraz flawonoidy a także mnóstwo składników mineralnych, w tym dużą ilośc potasu.
W naszej codziennej diecie powinnismy uwzględnic jak najwięcej warzyw i owoców.
Do warzyw bogatych w witaminę C należą wszystkie warzywa kapustne, papryka, szczypiorek, natka z pietruszki, szpinak.
Prowitamina A zwana też Beta-karotenem, znajduje się w pomarańczowych i żółtych warzywach, czyli w marchwi, dyni, kabaczkach, pomidorach, warzywach zielonych,papryce, cykorii oraz w – w szpinaku, szczypiorku, natce pietruszki, sałacie, brokułach.
Warzywa zielonolistne sa bogatym źródłem witaminy E
OWOCE
Owoce są bez watpienia bardziej kaloryczne, niż warzywa ponieważ zawierają więcej węglowodanów, jednak to nie wyklucza ich z naszego codziennego menu.
Owoce sa bardzo cennym źródłem antyoksydantów – głównie witaminy C i flawonoidów; soli mineralnych oraz błonnika .

























































Tagi
