Dieta kopenhaska



Dieta kopenhaska występuje pod różnymi nazwami. Ten sam jadłospis można znaleźć pod nazwą: dieta 13-dniowa, dieta Mayo czy dieta szwedzka.

 

Ogólnie rzecz ujmując, jest to ta sama dieta, uznawana przez specjalistów wręcz za głodówkę organizmu. Niewiele osób tak naprawdę wierzy w jej skuteczność – wydawałoby się, że w 13 dni nie można pozbyć się dużej ilości kilogramów. Cała tajemnica polega jednak na kaloryczności posiłków. Podczas gdy dorosły człowiek powinien każdego dnia dostarczać swojemu organizmowi minimum 1500 kalorii, w czasie stosowania diety kopenhaskiej dostarcza się ich jedynie 900.

Trzeba pamiętać, że każdy organizm będzie reagował inaczej na tego rodzaju dietę. Dla jednych może być ona zbyt wyczerpująca – zdarzają się nawet przypadki omdleń. Inni będą cieszyć się dobrym samopoczuciem a nawet zwiększeniem energii. Jedno jest pewne, dieta jest prawdziwą rewolucją dla organizmu a osoby, które są jej przeciwnikami wskazują, iż jest po prostu zbyt restrykcyjna.

Jadłospis jest bardzo skromny, wydzielone są nawet godziny przyjmowania posiłków. Śniadania powinno zjadać się pomiędzy godziną 8.00 a 9.00, obiad pomiędzy godzinami 12.00 a 14.00 a kolację nie później niż o 18.00.

W diecie spożywa się przede wszystkim chude mięso drobiowe, ryby, jajka, warzywa oraz niektóre owoce. Ważna jest też woda – należy wypijać każdego dnia co najmniej 1,5 litra. Można też pić zielona herbatę, czarną kawę z jedną kostką cukru. Zakazane są napoje alkoholowe oraz gazowane.

Plan żywieniowy podzielony jest na 7 części.

1 oraz 8 dnia, na śniadanie powinno się wypić jedynie kawę, na obiad 2 jajka, gotowany szpinak, część kalafiora i pomidor natomiast kolacją będzie befsztyk wołowy z sałatą skropioną cytryną.

Dzień 2 i 9 to kawa na śniadanie, befsztyk wołowy z sałatą i wybranym owocem na obiad i 5 plasterków szynki oraz jogurt naturalny na kolację.

Dzień 3 i 10 wyznacza jeszcze inne wyżywienie. Na śniadanie standardowo kawa a do niej grzanka, na obiad szpinak, pomidor i owoc a na kolację, 2 jajka, 5 plasterków szynki oraz sałata skropiona cytryną.

Dnia 4 oraz 11 na śniadanie wypija się kawę, na obiad zjada się jajko, startą marchew i serek wiejski a na kolację jogurt naturalny popity szklanka owocowego kompotu.

5-go i 12-go dnia na śniadanie należy zjeść startą marchew, na obiad gotowaną rybę a na kolację befsztyk wołowy z sałatą i brokułami.

Dzień 6 i 13 to kawa z grzanką na śniadanie, duszona pierś z kurczaka z sałatą na obiad oraz 2 jajka i marchew na kolację.

7-go dnia wypić należy zieloną herbatę na śniadanie, na obiad zjeść pierś z kurczaka oraz owoc. W tym dniu nie należy jeść kolacji.

Twórcy diety w takim wydaniu zapewniają, iż w ciągu 13 dni można zrzucić od 5 do nawet 20 kilogramów. Co ważne, ponieważ dieta jest bardzo wyczerpująca dla organizmu, nie można stosować jej częściej niż raz na 2 lata. Organizm jest przecież pozbawiany większości cennych minerałów i witamin. Niestety, warto też zauważyć, że dieta ta nie tylko nie należy do zdrowych, ale jest również mało skuteczna. Chociaż spadek wagi może być znaczący to tylko w krótkim okresie – bardzo szybko pojawia się bowiem efekt jo-jo.

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed pierwszą wizytą u specjalisty, a w trakcie leczenia…
CZYTAJ

Światowy Dzień Mikrobiomu 2025: jesteśmy coraz bardziej zainteresowani mikrobiotą, ale nasza świadomość jest wciąż niewystarczająca

Z okazji Światowego Dnia Mikrobiomu warto przyjrzeć się rosnącemu zainteresowaniu społeczeństwa mikrobiotą i jej wpływem na zdrowie. Dane z trzeciej…
CZYTAJ

Dlaczego nazywamy jelita drugim mózgiem? „To właśnie tam powstaje do 95% serotoniny!”

Czy Twój brzuch wie więcej niż myślisz? Coraz częściej mówi się o jelitach nie tylko jako o centrum trawienia, ale…
CZYTAJ

Co warto wiedzieć o SPF? ABC wiedzy na temat letniej fotoprotekcji

Jakie są wakacyjne potrzeby skóry? Skuteczna ochrona przeciwsłoneczna, nawilżenie i regeneracja to podstawa osiągnięcia efektu pięknej i zdrowej cery latem.…
CZYTAJ

ZADBAJ O OBJĘTOŚĆ Z KOSMETYKAMI STAPIZ

Szukasz produktów, które pomogą Ci utrzymać dużą objętość włosów na dłuższy czas bez efektu obciążenia? Sprawdź te kosmetyki STAPIZ. Dzięki…
CZYTAJ

Mokate Cappuccino ZERO to doskonały wybór dla osób, które chcą cieszyć się smakiem kawy, dbając przy tym o zdrowie

Mokate Cappuccino ZERO to doskonały wybór dla osób, które chcą cieszyć się smakiem kawy, dbając przy tym o zdrowie. Bez…
CZYTAJ

Kiedy ból zębów sprawia, że odmawiasz sobie letnich przyjemności..

Lato od razu przywodzi na myśl wakacje, lody i chłodne napoje. Niestety, nie każdy może cieszyć się swobodnie tymi przyjemnościami.…
CZYTAJ

Antyoksydacja, poprawa kolorytu skóry i demakijaż Co warto wiedzieć o kwasie ferulowym?

Kwas ferulowy to król multifunkcjonalności. Działa antyoksydacyjnie, przeciwstarzeniowo, świetnie wpływa na koloryt cery i wspiera działanie kremów z SPF. Latem…
CZYTAJ

Puszcza Białowieska bliska sercom Polaków. Wyniki ogólnopolskiego badania opinii publicznej

Zdecydowana większość Polaków zna i docenia wartość Puszczy Białowieskiej – wynika z ogólnopolskiego badania opinii publicznej przeprowadzonego przez firmę Quantify…
CZYTAJ

Regeneracja i intensywne nawilżenie Jak skutecznie przygotować włosy do lata?

Nawilżenie i dogłębna regeneracja to priorytet pielęgnacji włosów przed latem. Specjaliści podpowiadają, że drogą do osiągnięcia efektu zachwycających, lśniących pasm…
CZYTAJ

Ile lodów tygodniowo może jeść przedszkolak? Czy codzienne jedzenie lodów to coś złego?

Na pytania odpowiada ekspert Damian Dziewiałtowski, dietetyk Grupy LUX MED: Lody dla przedszkolaka – ile to bezpieczna porcja? Lody to…
CZYTAJ

Zdrowe dziąsła, zdrowy organizm: dlaczego przyzębie jest takie ważne?

Krwawiące dziąsła to nie błahostka – mogą być oznaką poważnej choroby przyzębia, która wpływa na zdrowie całego organizmu. W Polsce…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed…
CZYTAJ

Światowy Dzień Mikrobiomu 2025: jesteśmy coraz bardziej zainteresowani mikrobiotą, ale nasza świadomość jest wciąż niewystarczająca

Z okazji Światowego Dnia Mikrobiomu warto przyjrzeć się rosnącemu zainteresowaniu społeczeństwa mikrobiotą…
CZYTAJ

Dlaczego nazywamy jelita drugim mózgiem? „To właśnie tam powstaje do 95% serotoniny!”

Czy Twój brzuch wie więcej niż myślisz? Coraz częściej mówi się o…
CZYTAJ

Co warto wiedzieć o SPF? ABC wiedzy na temat letniej fotoprotekcji

Jakie są wakacyjne potrzeby skóry? Skuteczna ochrona przeciwsłoneczna, nawilżenie i regeneracja to…
CZYTAJ

Otyłość to choroba, nie wybór. Jak leczyć bez oceniania i uprzedzeń?

Otyłość to przewlekła choroba, a nie efekt braku silnej woli. Pomimo rosnącej…
CZYTAJ