Dieta kopenhaska

Dieta kopenhaska występuje pod różnymi nazwami. Ten sam jadłospis można znaleźć pod nazwą: dieta 13-dniowa, dieta Mayo czy dieta szwedzka.
Ogólnie rzecz ujmując, jest to ta sama dieta, uznawana przez specjalistów wręcz za głodówkę organizmu. Niewiele osób tak naprawdę wierzy w jej skuteczność – wydawałoby się, że w 13 dni nie można pozbyć się dużej ilości kilogramów. Cała tajemnica polega jednak na kaloryczności posiłków. Podczas gdy dorosły człowiek powinien każdego dnia dostarczać swojemu organizmowi minimum 1500 kalorii, w czasie stosowania diety kopenhaskiej dostarcza się ich jedynie 900.
Trzeba pamiętać, że każdy organizm będzie reagował inaczej na tego rodzaju dietę. Dla jednych może być ona zbyt wyczerpująca – zdarzają się nawet przypadki omdleń. Inni będą cieszyć się dobrym samopoczuciem a nawet zwiększeniem energii. Jedno jest pewne, dieta jest prawdziwą rewolucją dla organizmu a osoby, które są jej przeciwnikami wskazują, iż jest po prostu zbyt restrykcyjna.
Jadłospis jest bardzo skromny, wydzielone są nawet godziny przyjmowania posiłków. Śniadania powinno zjadać się pomiędzy godziną 8.00 a 9.00, obiad pomiędzy godzinami 12.00 a 14.00 a kolację nie później niż o 18.00.
W diecie spożywa się przede wszystkim chude mięso drobiowe, ryby, jajka, warzywa oraz niektóre owoce. Ważna jest też woda – należy wypijać każdego dnia co najmniej 1,5 litra. Można też pić zielona herbatę, czarną kawę z jedną kostką cukru. Zakazane są napoje alkoholowe oraz gazowane.
Plan żywieniowy podzielony jest na 7 części.
1 oraz 8 dnia, na śniadanie powinno się wypić jedynie kawę, na obiad 2 jajka, gotowany szpinak, część kalafiora i pomidor natomiast kolacją będzie befsztyk wołowy z sałatą skropioną cytryną.
Dzień 2 i 9 to kawa na śniadanie, befsztyk wołowy z sałatą i wybranym owocem na obiad i 5 plasterków szynki oraz jogurt naturalny na kolację.
Dzień 3 i 10 wyznacza jeszcze inne wyżywienie. Na śniadanie standardowo kawa a do niej grzanka, na obiad szpinak, pomidor i owoc a na kolację, 2 jajka, 5 plasterków szynki oraz sałata skropiona cytryną.
Dnia 4 oraz 11 na śniadanie wypija się kawę, na obiad zjada się jajko, startą marchew i serek wiejski a na kolację jogurt naturalny popity szklanka owocowego kompotu.
5-go i 12-go dnia na śniadanie należy zjeść startą marchew, na obiad gotowaną rybę a na kolację befsztyk wołowy z sałatą i brokułami.
Dzień 6 i 13 to kawa z grzanką na śniadanie, duszona pierś z kurczaka z sałatą na obiad oraz 2 jajka i marchew na kolację.
7-go dnia wypić należy zieloną herbatę na śniadanie, na obiad zjeść pierś z kurczaka oraz owoc. W tym dniu nie należy jeść kolacji.
Twórcy diety w takim wydaniu zapewniają, iż w ciągu 13 dni można zrzucić od 5 do nawet 20 kilogramów. Co ważne, ponieważ dieta jest bardzo wyczerpująca dla organizmu, nie można stosować jej częściej niż raz na 2 lata. Organizm jest przecież pozbawiany większości cennych minerałów i witamin. Niestety, warto też zauważyć, że dieta ta nie tylko nie należy do zdrowych, ale jest również mało skuteczna. Chociaż spadek wagi może być znaczący to tylko w krótkim okresie – bardzo szybko pojawia się bowiem efekt jo-jo.
Tagi
