Dieta kobiet w ciąży i okresie laktacji okiem eksperta portalu „Zdrowa ONA”, dietetyk mgr Ewy Kurowskiej



I trymestr

W pierwszym trymestrze nie ma konieczności zwiększania kaloryczności diety. Jest to jednak zdecydowanie ostatni dzwonek, aby zadbać o jej jakość. Prawidłowy jadłospis w tym czasie powinien opierać się o zasady zdrowego żywienia i obejmować regularne spożywanie posiłków – optymalnie w postaci 3 głównych oraz dwóch przekąsek. Warto w tym czasie przyjrzeć się temu, co wkładamy na talerz,

bo produkt produktowi nie równy. Główną zasadą na pierwszy trymestr jest wysokiej jakości zbilansowana dieta pozbawiona „pustych kalorii ” (słodycze, fast foody’y) oraz włączenie do niej suplementów zawierających kwas foliowy, w postaci preparatów,  takich jak np. Folik Mama Trymestr 1.

  • Białe pieczywo i białą mąkę warto zamienić na produkty pełnoziarniste, które dostarczą błonnika zapobiegającego zaparciom oraz zapewnią odpowiednią porcję witamin z grupy B.
  • Warto pamiętać o regularnym spożyciu ryb – zazwyczaj jadamy je bardzo rzadko, a zawarte w nich cenne kwasy tłuszczowe omega-3 są wyjątkowo potrzebne w okresie ciąży.
  • Kobiety ciężarne powinny w tym czasie zadbać o dostarczanie większej ilości witamin i składników mineralnych, jedząc więcej warzyw i owoców.
  • Pomysł na przekąskę: Warzywa surowe z dipami; Owoce cięte.

II i III trymestr

W drugim i trzecim trymestrze należy zwiększyć kaloryczność diety o 300-450kcal, dostarczając do organizmu pełnowartościowe białko, witaminy i składniki mineralne

  • II trymestr to etap intensywnego wzrostu oraz rozwoju poszczególnych narządów maluszka. Na tym etapie wzrasta zapotrzebowanie na żelazo, które jest potrzebne do produkcji krwi.
  • Dziecko potrzebuje w tym okresie więcej kwasu foliowego i witamin z grupy B. Powód? Składniki te są niezbędne do budowy nowych komórek nerwowych, tkanek, mięśni i kości. Przyszła mama powinna jeść zatem więcej pełnoziarnistego pieczywa, zielonych warzyw liściastych i owoców,a do swojej diety włączyć suplementy diety zawierające: jod, kwas foliowy, magnez, witaminę D i kwasy DHA, np. Folik Mama Trymestr Drugi, Trzeci i Laktacja.
  • Dzięki nasionom roślin strączkowych ciężarna kobieta uzupełni zapotrzebowanie organizmu na białko, witaminy z grupy B, kwas foliowy, fosfor, magnez, cynk, mangan, potas. Składniki te zapobiegają wadom wrodzonym malucha.
  • Na tym etapie ciąży, istotna jest zwiększona dostawa wapnia ze względu na intensywnie rozwijający się układ kostny dziecka. Kobieta powinna pamiętać o tym, aby zjadać więcej produktów mlecznych, bogatych w wapń, by kości i zęby maleństwa rozwijały się prawidłowo.
  • W III trymestrze wzrasta zapotrzebowanie na białko, dlatego przyszła mama musi zapewnić maluszkowi odpowiednią ilość tego składnika budulcowego. Może to zrobić, uwzględniając w swoim codziennym jadłospisie jedną porcję produktów białkowych, tj.: chude mięso, ryby. Białko jest niezbędne do prawidłowego wzrostu płodu i łożyska oraz do budowy tkanek i mięśni.
  • III trymestr ciąży to także okres intensywnego rozwoju mózgu dziecka,w tym czasie warto dostarczyć mu niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega – 3. Dlaczego? Ponieważ wspierają rozwóji funkcjonowanie neuronów w mózgu. Znajdziemy je w rybach, owocach morza, oliwie z oliwek, oleju rzepakowym i lnianym oraz algach, orzechachi nasionach.
  • Pomysł na przekąskę: Kotlecik z cieciorki; Wrap z łososiem; Szaszłyk z krewetką i mango; Owoce.



Laktacja

Zapotrzebowanie energetyczne kobiety w okresie laktacji zwiększa się o ok. 500-600 kcal. Produkty spożywane w tym czasie powinny odpowiedzieć na zapotrzebowanie kaloryczne karmiącej mamy i być bogate w niezbędne witaminy i składniki mineralne m.in.  odżywcze białko oraz kwasy tłuszczowe omega-3. Należy jednak zadbać o to, aby spożywane posiłki były bardziej lekkostrawne.

Dlatego dobrym pomysłem będą te, zawierające warzywa blanszowane. Dzięki technice przyrządzania zachowują większość walorów odżywczych, a jednocześnie nie są ciężkostrawne.

Pomysł na przekąskę: Wrap z indyka; Wrap z łososia; Kotlecik z cieciorki;  Warzywa blanszowane; Owoce.

Mgr Ewa Kurowska

Mgr Ewa Kurowska

Dietetyk kliniczny, absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego na kierunkach Dietetyka oraz Metodologia Badań Klinicznych. Ukończyła również podyplomowe studium AWF na kierunku Wspomaganie Dietetyczne w Sporcie.

Od ponad pięciu lat szczególnie mocno związana z tematem profilaktyki nadwagi i otyłości oraz opieką żywieniową nad kobietą ciężarną i karmiącą. Specjalizuje się również we wspomaganiu dietetycznym pacjentów po operacjach bariatrycznych oraz z założonym balonem dożołądkowym.

Doświadczenie kliniczne nieustannie rozwija, współpracując z Kliniką Leczenia Otyłości Szpitala Medicover oraz z Zakładem Medycyny Zapobiegawczej i Higieny WUM. Współpracuje jako ekspert w kampaniach promujących zdrowy styl życia. Jest stałym gościem popularnych programów śniadaniowych. Swoją wiedzę stale pogłębia na krajowych i międzynarodowych konferencjach oraz kursach.

5 kroków ku odporności 

Apteczne półki uginają się pod ciężarem różnego rodzaju produktów mających wpływać na poprawę odporności. – Magiczna tabletka jednak nie istnieje,…
CZYTAJ

Polska i świat w obliczu zmian klimatu: co mówią dane z 2024 roku?

Wszystko wskazuje na to, że styczeń 2025 roku będzie uznany za rekordowy pod względem temperatury w Polsce. Średnia temperatura niemal…
CZYTAJ

Kobiety w trosce o zdrowie mężczyzn – luty czasem profilaktyki onkologicznej

W lutym coraz więcej mówi się o profilaktyce onkologicznej, a w szczególności o znaczeniu wczesnego wykrywania nowotworów. To doskonała okazja,…
CZYTAJ

3 fakty, których prawdopodobnie nie wiesz o raku piersi

Rak piersi to jedna z najczęściej badanych chorób nowotworowych, a postępy w tej dziedzinie medycyny dają nowe nadzieje pacjentkom na…
CZYTAJ

Jak dbać o swój układ odpornościowy w okresie zimowym? Na co zwrócić uwagę?

Zimą nasz układ odpornościowy wystawiony jest na trudniejsze warunki. Niższe temperatury sprawiają, że rezygnujemy z aktywności na świeżym powietrzu, więcej…
CZYTAJ

PONAD 14 TON STANIKÓW ODDANE NA RZECZ WALKI Z RAKIEM PIERSI! Sukces 13. edycji kampanii DOTYKAM=WYGRYWAM

4-ty lutego to Międzynarodowy Dzień Walki z Rakiem. To idealna okazja, by podzielić się wynikami corocznej, październikowej kampanii, promującej profilaktykę…
CZYTAJ

Ukojenie, nawilżenie i odbudowa bariery ochronnej – Priorytety pielęgnacji skóry atopowej

Atopowe Zapalenie Skóry to choroba genetyczna, która charakteryzuje się przesuszeniem, podrażnieniem i uporczywym świądem. Występowanie intensywnych objawów znacząco zmniejsza komfort…
CZYTAJ

Botoks w leczeniu migreny – terapia, która zmienia życie pacjentów

„Migrena to nie tylko ból głowy, a botoks to coś więcej niż zabieg estetyczny” – te dwa zdania mogą zaskakiwać,…
CZYTAJ

Terapia manualna w schorzeniach ortopedycznych – skuteczna metoda leczenia bólu i poprawy funkcji ruchowych. Dla kogo jest wskazana?

Obecnie, gdy wiele osób boryka się z problemami układu ruchu, a ortopedzi coraz częściej spotykają się z przypadkami przewlekłego bólu…
CZYTAJ

Niedostrzegany problem – polskie dzieci tyją najszybciej w Europie

Plaga otyłości wśród dzieci to nie tylko kwestia społeczna, czy estetyczna, ale przede wszystkim zdrowotna: - Obecnie do specjalistów trafiają…
CZYTAJ

Z Miłości do Włoch!

Warszawa, 20 stycznia 2025 r. – W wyjątkowej przestrzeni budynku Senator przy ulicy Bielańskiej w Warszawie odbył się spektakularny pokaz…
CZYTAJ

Zmysłoterapia – zapachy dobrego nastroju. Jak oddziaływają na nas zapachy?

Zapachy otaczają nas na każdym kroku – w domu, pracy, czy podczas spacerów. Czasami są niemal niezauważalne, innym razem wywołują…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Kobiety w trosce o zdrowie mężczyzn – luty czasem profilaktyki onkologicznej

W lutym coraz więcej mówi się o profilaktyce onkologicznej, a w szczególności…
CZYTAJ

3 fakty, których prawdopodobnie nie wiesz o raku piersi

Rak piersi to jedna z najczęściej badanych chorób nowotworowych, a postępy w…
CZYTAJ

Jak dbać o swój układ odpornościowy w okresie zimowym? Na co zwrócić uwagę?

Zimą nasz układ odpornościowy wystawiony jest na trudniejsze warunki. Niższe temperatury sprawiają,…
CZYTAJ

PONAD 14 TON STANIKÓW ODDANE NA RZECZ WALKI Z RAKIEM PIERSI! Sukces 13. edycji kampanii DOTYKAM=WYGRYWAM

4-ty lutego to Międzynarodowy Dzień Walki z Rakiem. To idealna okazja, by…
CZYTAJ

Botoks w leczeniu migreny – terapia, która zmienia życie pacjentów

„Migrena to nie tylko ból głowy, a botoks to coś więcej niż…
CZYTAJ