Dieta jogurtowa – idealna przed urlopem



Można by pomyslec że Dieta jogurtowa wydaje się nudna i  monotonna. Na szczęście przy stosowaniu diety jogurtowej dopuszcza też inne, zróżnicowane pokarmy, które są przede wszytski zdrowe i dająuczucie sytości.

Okres trwania Diety jogurtowej to dwa tygodnie, w tym okresie możemy zrzucić nawet do sześciu kilogramów! Sprawdzi się więc przed wyjazdem na urlop lub ważną imprezą, jak wesele, na której zależy nam aby wyglądać olśniewająco.Zaletą tej diety jest to że nie trzeba sie głodzic.Dieta jogurtowa pozwala jedzenie lekkich posiłków, w których skład wchodzą jogurty lub kefiry  zarówno te naturalne naturalne jak i owocowe. Oprócz jogurtów spożywamy mięso, warzywa, owoce, musli, jajka.

Zalety diety jogurtowej

Jogruty zawierają liczne żywe kultury bakterii, które działają bardzo  korzystnie na przewód pokarmowy. Niestety nie  we wszystkich jogurtach znajdują się dobroczynne bakterie, dlatego zalecamu by uwaznie czytac skład produktu, kilka pozytywnych wartości jogurtów wpływających na nasz organizm:
– Oczyszczają organizm z toksyn;
– Dostarczają wartościowego i lekkostrawnego białka;
– Dostarczają wapń, fosfor, niacyny, witaminy A, B1, B2,
– Spożywanie jogurtów nie wymaga głodzenia się
Dieta jogurtowa – MENU:
Na śniadanie: grejpfrut, kromka pełnoziarnistego pieczywa z dżemem, szklanka jogurtu śliwkowego.

Na obiad: kawałek piersi z kurczaka przyrządzonej bez tłuszczu lub z niewielką ilością oliwy lub oleju, gotowane warzywa: dwa małe ziemniaki, kawałek kalafiora lub porcja szpinaku, szklanka jogurtu naturalnego;

Na kolacje: twarożek ze szczypiorkiem podawany z warzywami lub szklanka jogurtu i owoce: banan, kiwi, pół pomarańczy.



Na co zwrócić uwagę przy wyborze metody spowalniania progresji krótkowzroczności u dzieci?

Nawet połowa światowej populacji do 2050 roku będzie zmagała się z krótkowzrocznością – wadą wzroku, która w skrajnych przypadkach może…
CZYTAJ

Proteiny i wysoka jakość odżywcza. Specyfika suplementów diety

Dwie trzecie młodych Polaków uznaje swoje nawyki żywieniowe za zdrowe, a jednocześnie tylko co czwarty Polak odżywia się zgodnie z…
CZYTAJ

Rozmowa z Dr Franciszkiem Strzałkowskim, założycielem Kliniki Strzałkowski

DR FRANCISZEK STRZAŁKOWSKI - po powrocie z zagranicy 5 lat temu , założył Klinikę Strzałkowski. Lekarz medycyny estetycznej, anestezjolog, członek…
CZYTAJ

Jesienne obniżenie nastroju – jak sobie z nim radzić? Niezawodne źródła wsparcia

Po intensywnym lecie, kiedy jesteśmy pełni aktywności i pozytywnej motywacji, chłodniejsza pogoda może wpłynąć na naszą psychikę. Czy jednak winna…
CZYTAJ

Kluczowe trendy w dietetyce a dieta idealna

Globalne trendy żywieniowe, mimo że zmieniają się dość dynamicznie, to jednak konsekwentnie ewoluują w jednym kierunku – dążymy do tego,…
CZYTAJ

Wyjazd do uzdrowiska po zdrowie!

Wyjazd do uzdrowiska to dla wielu osób doskonała okazja, aby zadbać o swoje zdrowie, odprężyć się i cieszyć wspaniałym wypoczynkiem.…
CZYTAJ

Odmłodzenie i odświeżenie – Dwa wyzwania dla skóry wokół oczu

Delikatna skóra wokół oczu – szczególnie ta dojrzała – wymaga spersonalizowanej pielęgnacji nastawionej jednocześnie na kilka obszarów. Najważniejsze z nich…
CZYTAJ

„Wspólnie rozgrzewamy serca seniorów” Knorr wspiera Stowarzyszenie mali bracia Ubogich

Obecność drugiego człowieka, chęć rozmowy, otwartość, ciepły posiłek - mają moc, by odmienić choć na chwilę życie osamotnionych, starszych osób.…
CZYTAJ

Antybiotykooporność – cicha pandemia XXI wieku. Bezpieczne stosowanie antybiotyków

Sezon jesienno-zimowy sprzyja wzrostowi zachorowań, a leczenie różnych grup wiekowych, od dzieci po seniorów, często wymaga zastosowania antybiotyków. Z okazji…
CZYTAJ

Dowiedz się więcej o swojej odporności!

#Katar, #kichanie, #kaszel i ból gardła to poza kolorowymi liśćmi drzew charakterystyczne oznaki mokrej i zimnej jesieni. Za wymienione objawy…
CZYTAJ

Wpływ konieczności przesiedlenia na zdrowie psychiczne i dobrostan psychospołeczny dzieci

„Bez wątpienia jest tu fajnie; ale prawdziwy dom, to własny dom...” - Badanie subiektywnego dobrostanu dzieci i młodzieży mieszkających w…
CZYTAJ

Rola białka w zrównoważonej diecie

Białko stanowi około 20% masy ciała człowieka, z czego mniej więcej 300 g ulega wymianie w ciągu doby. Ten niezbędny…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Wyjazd do uzdrowiska po zdrowie!

Wyjazd do uzdrowiska to dla wielu osób doskonała okazja, aby zadbać o…
CZYTAJ

Antybiotykooporność – cicha pandemia XXI wieku. Bezpieczne stosowanie antybiotyków

Sezon jesienno-zimowy sprzyja wzrostowi zachorowań, a leczenie różnych grup wiekowych, od dzieci…
CZYTAJ

Dowiedz się więcej o swojej odporności!

#Katar, #kichanie, #kaszel i ból gardła to poza kolorowymi liśćmi drzew charakterystyczne…
CZYTAJ

Cukrzyca: znaj ryzyko – bądź odpowiedzialny. Kto jest na nią szczególnie narażony? Czy można obniżyć ryzyko zachorowania? Co jeść przy cukrzycy?

14 listopada obchodzony jest Światowy Dzień Cukrzycy. W tym roku hasłem przewodnim…
CZYTAJ

Samobadanie piersi ratuje życie

Rak piersi to choroba podstępna, gdyż początkowo nie daje symptomów, a pierwszym…
CZYTAJ