DIETA I TRENING – PARA IDEALNA



“Jestem na siłowni 5 razy w tygodniu, mogę pozwolić sobie na pizzę raz na jakiś czas. “Jeden pączek nie zaszkodzi, wybiegam go na bieżni.” ‘Robię cardio, nie muszę dbać o dietę.” Znasz te usprawiedliwienia, prawda?

Nie oszukujmy się – jeśli chcesz schudnąć, sam trening nawet najbardziej wyczerpujący, bez zbilansowanej diety, nie pozwoli w stu procentach pozbyć się zbędnych kilogramów. Tymczasem, odpowiednio dobrana dieta, zwłaszcza przy treningu redukcyjnym może poprawić efekty nawet o 80%.

 

Pilnuj procentów

Szczupła sylwetka zaledwie w 30% to efekt aktywności fizycznej, pozostałe 70% gwarantuje odpowiednio dobrana dieta. Pamiętajmy jednak, że dieta zbilansowana nie oznacza drakońska. Wręcz przeciwnie – jak wskazują dietetycy i trenerzy fitness osoby ćwiczące regularnie mają zwiększone łaknienie i nie ma w tym nic dziwnego – w końcu nasz organizm potrzebuje więcej mikro- i makroelementów, by móc zregenerować się po treningu!

Szacuje się, że dzienne zapotrzebowanie energetyczne dorosłego człowieka to od 1500 do 3000 kalorii. Zasada jest tu prosta – jeśli więcej trenujemy, więcej jemy i na odwrót. Klucz to odpowiednia równowaga między poszczególnymi składnikami odżywczymi w diecie.

Przyjmuje się, że zbilansowana dieta to taka, która w 50-65% składa się z węglowodanów (głównie w oparciu o pełnoziarniste pieczywo, makarony, brązowy ryż), 25–30% to tłuszcze, a 10–12 % stanowią białka (ich źródłem są m.in. jaja, mleko, mięso, ryby i orzechy).




Przed i po ma znaczenie

Policzyliśmy kalorie, rozplanowaliśmy posiłki – jak teraz wpleść je w nasz plan treningowy? Co jeść przed i po treningu, by osiągnąć maksimum efektywności? To główne pytania, zadawane przez wszystkich, którzy zdecydowali się zmienić tryb życia na bardziej higieniczny.

Tu zasada jest prosta – przed treningiem energia z węglowodanów, po treningu białko i witaminy na regenerację. Najwięcej energii do ćwiczeń dostarczą nam węglowodany złożone, a znajdziemy je głównie w zbożach, nasionach roślin strączkowych, owocach.

Pamiętajmy, by ostatni posiłek przed treningiem zjeść maksymalnie dwie godziny wcześniej – nikt nie lubi przecież ćwiczyć z pełnym żołądkiem. A co po treningu? Poza składnikami mineralnymi i witaminami, które utraciliśmy podczas wysiłku fizycznego zadbajmy o dostarczenie białka, które przyspieszy odbudowę i regenerację mięśni. Idealny będzie np. ryż z piersią z indyka, czy pełnoziarnisty makaron ze szpinakiem i tuńczykiem.

Grunt to dobra organizacja

Znamy już zasady zdrowego żywienia, pytanie tylko kto w natłoku codziennych obowiązków znajdzie czas, by regularnie przygotowywać kilka posiłków na cały dzień? Wymówka pod tytułem “nie mam czasu, ja pracuję/wychowuję dzieci” jest powtarzana równie często co usprawiedliwienia w typie “ćwiczę – mogę pozwolić sobie na drobne przestępstwa przeciwko diecie”.

Z pomocą w planowaniu może przyjść nam wielofunkcyjne urządzenie Thermomix. Przede wszystkim, dzięki wielopoziomowemu gotowaniu, które pozwala na używanie kilku funkcji jednocześnie, oszczędzimy czas i miejsce – wystarczy jedynie kilka akcesoriów. Rybę przygotujemy na parze wkładając ją do przystawki Varoma, świeże warzywa do pasującego wkładu, równocześnie gotując ryż w specjalnym koszyczku.

Całość umieszczona na pokrywie naczynia miksującego gwarantuje nam pełny obiad w zaledwie pół godziny. Całość wraz ze zdrowymi przekąskami wystarczy zapakować w pojemniki i mamy gotowe posiłki na cały dzień z gwarancją niepodjadania produktów przetworzonych!

W przygotowywaniu pełnowartościowych i zróżnicowanych  posiłków pomogą nam dedykowana urządzeniu Thermomix platforma z przepisami oraz kolekcje. Dbający o figurę przygotują pyszne śniadania z kolekcjami „Lekkie śniadania” czy „Śniadania z niskim indeksem glikemicznym”. Przydadzą się z pewnością przepisy z kolekcji „Dania z drobiu w jednym naczyniu”, czy „Lunchbox do pracy i na piknik”. W kolekcjach znajdą coś dla siebie także wegetarianie i osoby na diecie bezglutenowej.

Thermomix − informacje

Thermomix to jedna z dywizji grupy Vorwerk z siedzibą w Wuppertalu w Niemczech. Firma, założona w roku 1883 jako rodzinne przedsiębiorstwo, zajmuje się głównie dystrybucją wysokiej jakości produktów (w systemie sprzedaży bezpośredniej). Zalicza się do nich Thermomix, wielofunkcyjne urządzenie kuchenne, które od ponad 50 lat ułatwia codzienne przygotowywanie posiłków.

Wyjątkowe połączenie ponad 12 funkcji w jednym urządzeniu oraz tysiące specjalnych przepisów gwarantujących przygotowanie pysznych dań zainspirowały dotąd ponad siedem milionów użytkowników na całym świecie. Ponad 30 000 przedstawicieli przeprowadza efektowne prezentacje możliwości urządzenia Thermomix  w domach klientów.

Po dokonaniu zakupu klienci mogą korzystać z indywidualnego wsparcia. Firma ma swoje spółki w Niemczech, Austrii, Francji, Hiszpanii, Portugalii, we Włoszech, w Polsce, Czechach, Wielkiej Brytanii, Irlandii, na Tajwanie, w Meksyku i Chinach. Sprzedaż Thermomixa w ponad 40 innych krajach prowadzona jest za pośrednictwem dystrybutorów. Więcej informacji można znaleźć na stronie www.thermomix.pl.

Nadmierne, intensywne szczotkowanie zębów – nie rób tego, to szkodzi zębom!

Nadmierne szczotkowanie zębów wydaje się nieszkodliwym nawykiem, ale w rzeczywistości może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych. Zbyt intensywne lub zbyt…
CZYTAJ

Łokieć tenisisty – problem nie tylko sportowców

Choć nazwa „łokieć tenisisty” kojarzy się ze sportem, a wręcz z bardzo konkretną dyscypliną, okazuje się, że problem ten dotyczy…
CZYTAJ

Rozpoczęcie prac nad pierwszym w Polsce Regionalnym Planem Adaptacji do Zmian Klimatu

Adaptacja do zmian klimatu to proces dostosowywania się społeczeństw, ekosystemów i gospodarek do zmian warunków klimatycznych, które już występują lub…
CZYTAJ

4. edycja kampanii #lubiesiebie – relacja ze spotkania prasowego z udziałem ambasadorek

W nowo otwartej śródziemnomorskiej restauracji PRIMITIVO Kuchnia i Wino przy ulicy Waliców 13 w Warszawie, odbyło się spotkanie prasowe z…
CZYTAJ

Tydzień dla serca, jak dbać o ten najważniejszy organ

17.04-24.04.2024 r. obchodzimy Tydzień dla Serca. To doskonała okazja, by nie tylko poszerzyć swoją wiedzę na temat tego wyjątkowego i…
CZYTAJ

10 zdrowych nawyków poprawiających pracę i dobrostan jelit

Jelita często określa się mianem „drugiego mózgu" – są nie tylko fundamentem odporności, ale biorą też udział w utrzymaniu równowagi…
CZYTAJ

Uśmiechnij się do zdrowia: Przepis na pyszny, sycący koktajl z mango i masłem orzechowym – dla mocnych i zdrowych zębów

Koktajl zrobiony ze świeżych składników to nie tylko przyjemność dla podniebienia, ale i zdrowy wybór. Taki posiłek dostarcza organizmowi niezbędnych…
CZYTAJ

Retrotranspozony – nasi sprzymierzeńcy czy wrogowie?

Mgr inż. Angelika Andrzejewska-Romanowska, stypendystka programu L’Oréal-UNESCO Dla Kobiet i Nauki, naukowczyni z Instytutu Chemii Bioorganicznej Polskiej Akademii Nauk, bada…
CZYTAJ

Fix MAC’N CHEESE – nowość od marki Knorr. Odkryj megaserowy smak

Kultowy amerykański Mac’n Cheeese on demand? Od teraz makaron z kremowym serem możesz zjeść o każdej porze dnia w swoim…
CZYTAJ

Nadciśnienie tętnicze nie boli, ale zabija! Wszystko co trzeba wiedzieć o nadciśnieniu tętniczym

Nadciśnienie tętnicze może dotyczyć każdego z nas. Szacowana liczba chorych w Europie wynosi ok. 150 milionów, co oznacza, że co…
CZYTAJ

Rusz się i zadbaj o swoją postawę ciała!

Styl życia współczesnego człowieka nie sprzyja utrzymaniu prawidłowej postawy ciała. Więcej siedzimy, mniej się ruszamy, spędzamy długie godziny przed ekranami.…
CZYTAJ

Jak odzyskać młody wygląd? Przywrócić właściwe napięcie mięśni twarzy, szyi i dekoltu!

Z upływem lat oraz wskutek działania czynników zewnętrznych, wyraźnemu osłabieniu ulega struktura włókien podtrzymujących skórę twarzy, szyi i dekoltu. W…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Łokieć tenisisty – problem nie tylko sportowców

Choć nazwa „łokieć tenisisty” kojarzy się ze sportem, a wręcz z bardzo…
CZYTAJ

Tydzień dla serca, jak dbać o ten najważniejszy organ

17.04-24.04.2024 r. obchodzimy Tydzień dla Serca. To doskonała okazja, by nie tylko…
CZYTAJ

10 zdrowych nawyków poprawiających pracę i dobrostan jelit

Jelita często określa się mianem „drugiego mózgu" – są nie tylko fundamentem…
CZYTAJ

Retrotranspozony – nasi sprzymierzeńcy czy wrogowie?

Mgr inż. Angelika Andrzejewska-Romanowska, stypendystka programu L’Oréal-UNESCO Dla Kobiet i Nauki, naukowczyni…
CZYTAJ

Nadciśnienie tętnicze nie boli, ale zabija! Wszystko co trzeba wiedzieć o nadciśnieniu tętniczym

Nadciśnienie tętnicze może dotyczyć każdego z nas. Szacowana liczba chorych w Europie…
CZYTAJ