Dieta dla rodziny



Znane powiedzenie mówi,  że z rodziną najlepiej wychodzi się na zdjęciu. Wydaje się ono wyjątkowo trafne, gdy jeden z członków rodziny postanawia się odchudzać. Zdarza mu się wtedy walczyć nie tylko z pokusami zjedzenia czekoladki czy frytek, ale także z kąśliwymi uwagami domowników. Zazwyczaj też zmuszony jest do gotowania osobno posiłków, co jest kolejnym utrudnieniem w wytrwaniu w postanowieniu.  Jak uniknąć takich sytuacji radzi psychodietetyczka, Monika Ciszek-Skwierczyńska, koordynator leczenia zaburzeń odżywiania w Centrum La Fuente w Szczyrku.

 

Otyłość to kwestia przyzwyczajenia

– Dzieci są doskonałymi obserwatorami. Przyglądają się rodzicom i naśladują ich, także w kwestii tego, co i jak jeść – zauważa Ciszek-Skwierczyńska. I dodaje, że o ile skłonność do nadwagi nie jest dziedziczna, to dziedziczone są właśnie nawyki i styl życia. Dlatego dieta rodziców i ich aktywność fizyczna lub jej brak są istotne nie tylko w kontekście ich własnej kondycji, ale także zdrowia całej rodziny.

Dziecko, które widzi, że tata spędza wolny czas przed telewizorem, opróżniając miskę kalorycznych przekąsek, taki sposób relaksu uznaje za wzorcowy i będzie go powielać. Mama podjadająca słodycze dla poprawy nastroju również nie powinna czuć się bezkarna, bo syn czy córka często widzą więcej niż może się wydawać.   – Warto zastanowić się nad swoimi nawykami żywieniowymi w tym kontekście – przekonuje psychodietetyczka – uczymy bowiem nasze dzieci nie tylko chodzić, sznurować buty i liczyć, ale także dbać o zdrowie.

 

W rodzinie siła

– Kochani, postanowiłam się odchudzać! – mówi rozpromieniona, ale nieco zawstydzona mama przy niedzielnym śniadaniu. Jak reagują pozostali członkowie rodziny? Niestety, zazwyczaj dobrotliwym poklepaniem po ramieniu lub ironicznym pytaniem o to, jak długo mama wytrwa. – Decyzja o przejściu na dietę przez choćby jednego członka rodziny to mała rewolucja domowa – podkreśla Ciszek-Skwierczyńska. – Rezygnacja ze spożywania tradycyjnych posiłków, odrzucenia prezentów w postaci słodyczy, powstrzymanie się od objadania się ciastami na uroczystościach rodzinnych to sytuacje stresujące i wymagające wsparcia pozostałych członków rodziny – zaznacza. Zdarza się, że pozostali domownicy buntują się przeciwko zmianom w domowym menu i nie chcą zaakceptować nowego stylu życia. A ich pomoc jest bardzo cenna i stanowi ważny element kuracji.

Rodzinne wczasy zdrowotne

Bardzo trudno jest zmienić własne nawyki żywieniowe, a wprowadzenie modyfikacji w menu całej rodziny to już poważne wyzwanie. Skutecznym sposobem, by mu sprostać są wspólne wyjazdy na turnusy zdrowotne, jak rodzinne wczasy w Centrum La Fuente w Szczyrku.

 – To dobre rozwiązanie dla rodziny, w której ktoś zmaga się z nadwagą, ale również dla takiej, która chce zmienić swoje nawyki żywieniowe – wyjaśnia Monika Ciszek-Skwierczyńska – w wirze codziennych obowiązków zapominamy o regularnych badaniach, aktywności fizycznej i odpowiednich posiłkach. Taki wyjazd to okazja, by się zatrzymać i przyjrzeć kondycji organizmu – dodaje. Dzięki serii kompleksowych badań – od podstawowych po badanie poziomu cukru, hormonów, białka, kreatyniny – sprawdza się, w jakiej kondycji jest organizm. Dalej jest konsultacja internistyczna, psychoterapeutyczna, spotkanie z dietetykiem i  psychiatrą, oraz ginekologiem, w przypadku kobiet, a także z endokrynologiem.

– Analizujemy problem całościowo, ponieważ często nadwaga czy złe nawyki żywieniowe w rodzinie są tylko objawem głębszych problemów – zaznacza Ciszek-Skwierczyńska. – Nie nauczymy rodziny, jak zdrowo jeść, jeśli jej członkowie nie potrafią się ze sobą komunikować lub nie umieją razem spędzać wolnego czasu. Stąd w ramach rodzinnych wczasów zdrowotnych oferujemy wsparcie psychoterapeutyczne: sesje indywidualne dla rodziców, by naprawić relacje między nimi oraz sesje rodzinne dla dzieci – wyjaśnia. Kłopoty z wagą i zdrowiem mogą być objawem, ale także pretekstem do rozwiązania głębszych rodzinnych problemów.

 

Rodzina żyje zdrowo

Podczas rodzinnych wczasów zdrowotnych specjaliści psychodietetycy opracowują zbilansowaną dietę dla dzieci i rodziców. Dzieci nie jedzą tego samego, co dorośli, bo po prostu im to nie smakuje. Na przykład  nie lubią fasoli, która jest cennym źródłem białka, więc szuka się zamiennika dla nich. – Inaczej rozmawiamy o jedzeniu i zdrowym odżywianiu z dziećmi. One uczą się przez zabawę, interakcje, wspólne gotowanie – wyjaśnia Monika Ciszek-Skwierczyńska.

– Oczywiście rodzice też mogą brać udział w tych zajęciach i edukować się przez gotowanie i kosztowanie, ale dla nich uzupełnieniem są wykłady i konsultacje z dietetykiem – zaznacza. Ważne jest, by decyzja o zmianie nawyków żywieniowych i ustaleniu zasad nowego, zdrowego stylu życia została podjęta i zaakceptowana wspólnie przez wszystkich członków rodziny. Po opuszczeniu ośrodka, rodzina otrzymuje propozycje diety oraz listę zakupów. – Uczymy również świadomych zakupów – zaznacza ekspertka. – Niestety nie umiemy kupować; wyboru dokonują nasze oczy a nie rozum. Niezwykle istotne jest, by weszło nam w nawyk wybieranie zdrowych i potrzebnych produktów – podkreśla. Wspólne zakupy i gotowanie integrują rodzinne i zbliżają jej członków do siebie w zdrowym trybie życia.

 

Informacje o ekspercie:

Mgr Monika Ciszek-Skwierczyńska – psychoterapeutka, specjalistka terapii uzależnie i zaburzeń odżywiania. Posiada 19-letnie doświadczenie zawodowe. Specjalizuje się w leczeniu zaburzeń odżywiania i propagowaniu zdrowego stylu życia. Koordynuje program leczenia zaburzeń odżywiania w centrum La Fuente w Szczyrku.

Lubię siebie. Nie dlatego, że jestem idealna. Dlatego, że jestem prawdziwa – wystartowała 6.edycja kampanii #lubiesiebie.

Kampania #lubiesiebie to nie kolejna inicjatywa o wyglądzie. To manifest świadomego życia w zgodzie ze sobą – ze swoim ciałem,…
CZYTAJ

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień Cukrzycy, szczególnie, że z tą podstępną chorobą według…
CZYTAJ

Zupa krem z marchewki i pomarańczy

Rozgrzewająca, aromatyczna i pełna koloru — zupa krem z marchewki i pomarańczy to idealna propozycja na chłodniejsze dni. Lekko słodka,…
CZYTAJ

Choroba dziąseł, która uderza w serce

„Bakterie z jamy ustnej mogą dostać się do krwi i wywołać stan zapalny w naczyniach. To zwiększa ryzyko zawału.” Nie…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony. W tym samym czasie liczba nowych przypadków nowotworów…
CZYTAJ

Pierwszy zabieg aterektomii w Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej – nowa możliwość leczenia miażdżycy

W Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej American Heart of Poland po raz pierwszy zastosowano aterektomię rotacyjną, nowatorską metodę leczenia…
CZYTAJ

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek, wspominając listopadową noc sprzed czterech dekad. – Marian…
CZYTAJ

Metale ciężkie i pestycydy w warzywach i owocach z działek miejskich – wyniki badań komentuje ekspertka IOŚ-PIB

Marchew z działki, sałata z miejskiego ogródka czy truskawki z własnej uprawy – to symbole zdrowej, lokalnej żywności. Jednak najnowsze…
CZYTAJ

Jesienna dynia w nowym świetle – jak Halloween wpływa na marnowanie żywności

Moda na Halloween i rzeźbione dynie w ostatnich latach przekształciła się w szerszy trend – dekorowanie wnętrz oraz wejść do…
CZYTAJ

Świetlista i opalona skóra jak po wakacjach: wszystko co powinnaś wiedzieć o opalaniu natryskowym

Letnia opalenizna od zawsze kojarzy się ze zdrowiem, energią i atrakcyjnym wyglądem. Jednak niestety promienie UV niosą ze sobą ryzyko…
CZYTAJ

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz ze śniegiem, mróz i wieczna ciemność skutecznie zniechęcają…
CZYTAJ

Od profilaktyki po rehabilitację – 29 października obchodzimy Światowy Dzień Udaru Mózgu. Nie lekceważ pierwszych objawów

Z okazji Światowego Dnia Udaru Mózgu przypominamy, jak poważnym wyzwaniem zdrowotnym pozostaje ta choroba. Udar mózgu to jedna z najczęstszych…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony.…
CZYTAJ

Pierwszy zabieg aterektomii w Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej – nowa możliwość leczenia miażdżycy

W Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej American Heart of Poland po…
CZYTAJ

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek,…
CZYTAJ

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz…
CZYTAJ