Dieta dla rodziny



Znane powiedzenie mówi,  że z rodziną najlepiej wychodzi się na zdjęciu. Wydaje się ono wyjątkowo trafne, gdy jeden z członków rodziny postanawia się odchudzać. Zdarza mu się wtedy walczyć nie tylko z pokusami zjedzenia czekoladki czy frytek, ale także z kąśliwymi uwagami domowników. Zazwyczaj też zmuszony jest do gotowania osobno posiłków, co jest kolejnym utrudnieniem w wytrwaniu w postanowieniu.  Jak uniknąć takich sytuacji radzi psychodietetyczka, Monika Ciszek-Skwierczyńska, koordynator leczenia zaburzeń odżywiania w Centrum La Fuente w Szczyrku.

 

Otyłość to kwestia przyzwyczajenia

– Dzieci są doskonałymi obserwatorami. Przyglądają się rodzicom i naśladują ich, także w kwestii tego, co i jak jeść – zauważa Ciszek-Skwierczyńska. I dodaje, że o ile skłonność do nadwagi nie jest dziedziczna, to dziedziczone są właśnie nawyki i styl życia. Dlatego dieta rodziców i ich aktywność fizyczna lub jej brak są istotne nie tylko w kontekście ich własnej kondycji, ale także zdrowia całej rodziny.

Dziecko, które widzi, że tata spędza wolny czas przed telewizorem, opróżniając miskę kalorycznych przekąsek, taki sposób relaksu uznaje za wzorcowy i będzie go powielać. Mama podjadająca słodycze dla poprawy nastroju również nie powinna czuć się bezkarna, bo syn czy córka często widzą więcej niż może się wydawać.   – Warto zastanowić się nad swoimi nawykami żywieniowymi w tym kontekście – przekonuje psychodietetyczka – uczymy bowiem nasze dzieci nie tylko chodzić, sznurować buty i liczyć, ale także dbać o zdrowie.

 

W rodzinie siła

– Kochani, postanowiłam się odchudzać! – mówi rozpromieniona, ale nieco zawstydzona mama przy niedzielnym śniadaniu. Jak reagują pozostali członkowie rodziny? Niestety, zazwyczaj dobrotliwym poklepaniem po ramieniu lub ironicznym pytaniem o to, jak długo mama wytrwa. – Decyzja o przejściu na dietę przez choćby jednego członka rodziny to mała rewolucja domowa – podkreśla Ciszek-Skwierczyńska. – Rezygnacja ze spożywania tradycyjnych posiłków, odrzucenia prezentów w postaci słodyczy, powstrzymanie się od objadania się ciastami na uroczystościach rodzinnych to sytuacje stresujące i wymagające wsparcia pozostałych członków rodziny – zaznacza. Zdarza się, że pozostali domownicy buntują się przeciwko zmianom w domowym menu i nie chcą zaakceptować nowego stylu życia. A ich pomoc jest bardzo cenna i stanowi ważny element kuracji.

Rodzinne wczasy zdrowotne

Bardzo trudno jest zmienić własne nawyki żywieniowe, a wprowadzenie modyfikacji w menu całej rodziny to już poważne wyzwanie. Skutecznym sposobem, by mu sprostać są wspólne wyjazdy na turnusy zdrowotne, jak rodzinne wczasy w Centrum La Fuente w Szczyrku.

 – To dobre rozwiązanie dla rodziny, w której ktoś zmaga się z nadwagą, ale również dla takiej, która chce zmienić swoje nawyki żywieniowe – wyjaśnia Monika Ciszek-Skwierczyńska – w wirze codziennych obowiązków zapominamy o regularnych badaniach, aktywności fizycznej i odpowiednich posiłkach. Taki wyjazd to okazja, by się zatrzymać i przyjrzeć kondycji organizmu – dodaje. Dzięki serii kompleksowych badań – od podstawowych po badanie poziomu cukru, hormonów, białka, kreatyniny – sprawdza się, w jakiej kondycji jest organizm. Dalej jest konsultacja internistyczna, psychoterapeutyczna, spotkanie z dietetykiem i  psychiatrą, oraz ginekologiem, w przypadku kobiet, a także z endokrynologiem.

– Analizujemy problem całościowo, ponieważ często nadwaga czy złe nawyki żywieniowe w rodzinie są tylko objawem głębszych problemów – zaznacza Ciszek-Skwierczyńska. – Nie nauczymy rodziny, jak zdrowo jeść, jeśli jej członkowie nie potrafią się ze sobą komunikować lub nie umieją razem spędzać wolnego czasu. Stąd w ramach rodzinnych wczasów zdrowotnych oferujemy wsparcie psychoterapeutyczne: sesje indywidualne dla rodziców, by naprawić relacje między nimi oraz sesje rodzinne dla dzieci – wyjaśnia. Kłopoty z wagą i zdrowiem mogą być objawem, ale także pretekstem do rozwiązania głębszych rodzinnych problemów.

 

Rodzina żyje zdrowo

Podczas rodzinnych wczasów zdrowotnych specjaliści psychodietetycy opracowują zbilansowaną dietę dla dzieci i rodziców. Dzieci nie jedzą tego samego, co dorośli, bo po prostu im to nie smakuje. Na przykład  nie lubią fasoli, która jest cennym źródłem białka, więc szuka się zamiennika dla nich. – Inaczej rozmawiamy o jedzeniu i zdrowym odżywianiu z dziećmi. One uczą się przez zabawę, interakcje, wspólne gotowanie – wyjaśnia Monika Ciszek-Skwierczyńska.

– Oczywiście rodzice też mogą brać udział w tych zajęciach i edukować się przez gotowanie i kosztowanie, ale dla nich uzupełnieniem są wykłady i konsultacje z dietetykiem – zaznacza. Ważne jest, by decyzja o zmianie nawyków żywieniowych i ustaleniu zasad nowego, zdrowego stylu życia została podjęta i zaakceptowana wspólnie przez wszystkich członków rodziny. Po opuszczeniu ośrodka, rodzina otrzymuje propozycje diety oraz listę zakupów. – Uczymy również świadomych zakupów – zaznacza ekspertka. – Niestety nie umiemy kupować; wyboru dokonują nasze oczy a nie rozum. Niezwykle istotne jest, by weszło nam w nawyk wybieranie zdrowych i potrzebnych produktów – podkreśla. Wspólne zakupy i gotowanie integrują rodzinne i zbliżają jej członków do siebie w zdrowym trybie życia.

 

Informacje o ekspercie:

Mgr Monika Ciszek-Skwierczyńska – psychoterapeutka, specjalistka terapii uzależnie i zaburzeń odżywiania. Posiada 19-letnie doświadczenie zawodowe. Specjalizuje się w leczeniu zaburzeń odżywiania i propagowaniu zdrowego stylu życia. Koordynuje program leczenia zaburzeń odżywiania w centrum La Fuente w Szczyrku.

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed pierwszą wizytą u specjalisty, a w trakcie leczenia…
CZYTAJ

Światowy Dzień Mikrobiomu 2025: jesteśmy coraz bardziej zainteresowani mikrobiotą, ale nasza świadomość jest wciąż niewystarczająca

Z okazji Światowego Dnia Mikrobiomu warto przyjrzeć się rosnącemu zainteresowaniu społeczeństwa mikrobiotą i jej wpływem na zdrowie. Dane z trzeciej…
CZYTAJ

Dlaczego nazywamy jelita drugim mózgiem? „To właśnie tam powstaje do 95% serotoniny!”

Czy Twój brzuch wie więcej niż myślisz? Coraz częściej mówi się o jelitach nie tylko jako o centrum trawienia, ale…
CZYTAJ

Co warto wiedzieć o SPF? ABC wiedzy na temat letniej fotoprotekcji

Jakie są wakacyjne potrzeby skóry? Skuteczna ochrona przeciwsłoneczna, nawilżenie i regeneracja to podstawa osiągnięcia efektu pięknej i zdrowej cery latem.…
CZYTAJ

ZADBAJ O OBJĘTOŚĆ Z KOSMETYKAMI STAPIZ

Szukasz produktów, które pomogą Ci utrzymać dużą objętość włosów na dłuższy czas bez efektu obciążenia? Sprawdź te kosmetyki STAPIZ. Dzięki…
CZYTAJ

Mokate Cappuccino ZERO to doskonały wybór dla osób, które chcą cieszyć się smakiem kawy, dbając przy tym o zdrowie

Mokate Cappuccino ZERO to doskonały wybór dla osób, które chcą cieszyć się smakiem kawy, dbając przy tym o zdrowie. Bez…
CZYTAJ

Kiedy ból zębów sprawia, że odmawiasz sobie letnich przyjemności..

Lato od razu przywodzi na myśl wakacje, lody i chłodne napoje. Niestety, nie każdy może cieszyć się swobodnie tymi przyjemnościami.…
CZYTAJ

Antyoksydacja, poprawa kolorytu skóry i demakijaż Co warto wiedzieć o kwasie ferulowym?

Kwas ferulowy to król multifunkcjonalności. Działa antyoksydacyjnie, przeciwstarzeniowo, świetnie wpływa na koloryt cery i wspiera działanie kremów z SPF. Latem…
CZYTAJ

Puszcza Białowieska bliska sercom Polaków. Wyniki ogólnopolskiego badania opinii publicznej

Zdecydowana większość Polaków zna i docenia wartość Puszczy Białowieskiej – wynika z ogólnopolskiego badania opinii publicznej przeprowadzonego przez firmę Quantify…
CZYTAJ

Regeneracja i intensywne nawilżenie Jak skutecznie przygotować włosy do lata?

Nawilżenie i dogłębna regeneracja to priorytet pielęgnacji włosów przed latem. Specjaliści podpowiadają, że drogą do osiągnięcia efektu zachwycających, lśniących pasm…
CZYTAJ

Ile lodów tygodniowo może jeść przedszkolak? Czy codzienne jedzenie lodów to coś złego?

Na pytania odpowiada ekspert Damian Dziewiałtowski, dietetyk Grupy LUX MED: Lody dla przedszkolaka – ile to bezpieczna porcja? Lody to…
CZYTAJ

Zdrowe dziąsła, zdrowy organizm: dlaczego przyzębie jest takie ważne?

Krwawiące dziąsła to nie błahostka – mogą być oznaką poważnej choroby przyzębia, która wpływa na zdrowie całego organizmu. W Polsce…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed…
CZYTAJ

Światowy Dzień Mikrobiomu 2025: jesteśmy coraz bardziej zainteresowani mikrobiotą, ale nasza świadomość jest wciąż niewystarczająca

Z okazji Światowego Dnia Mikrobiomu warto przyjrzeć się rosnącemu zainteresowaniu społeczeństwa mikrobiotą…
CZYTAJ

Dlaczego nazywamy jelita drugim mózgiem? „To właśnie tam powstaje do 95% serotoniny!”

Czy Twój brzuch wie więcej niż myślisz? Coraz częściej mówi się o…
CZYTAJ

Co warto wiedzieć o SPF? ABC wiedzy na temat letniej fotoprotekcji

Jakie są wakacyjne potrzeby skóry? Skuteczna ochrona przeciwsłoneczna, nawilżenie i regeneracja to…
CZYTAJ

Otyłość to choroba, nie wybór. Jak leczyć bez oceniania i uprzedzeń?

Otyłość to przewlekła choroba, a nie efekt braku silnej woli. Pomimo rosnącej…
CZYTAJ